kuća R . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  blog o gradnji obiteljske kuće



O svemu pomalo


Plaćena je zadnja rata instalateru. Na redu je povrat duga kumu. Onda fasada.

Ulica još uvijek nije asfaltirana i vjerojatno će biti tek na godinu. Zbog tri priključka koja još treba napraviti, navodno. Sredstva za kanalizaciju su iz IPARD-a i vjerojatno će se netko raspitivati o izvršenim radovima i ispoštovanim rokovima.

Obnova obližnjeg dvorca napreduje, sjeverni zid dobiva izvorne obrise.

Povukli smo zahtjev za stambeno zbrinjavanje na području PPDS. U tih par godina čekanja, pobrinuli smo se sami za sebe. Više sreće nekom drugom!

Nakon puno živciranja zbog stranica koje se skidaju po nekoliko minuta, bezbroj poziva službi za korisnike, isprobavanja postavki homeboxa i kompjutera, konačno imamo brži internet, 3-4 Mbps!

Sašivene su sve zavjese za dnevni boravak i kuhinju. Sašivena je i konačno kompletirana sva posteljina.

Jedan auto je na samrti. Trosjed za dnevni boravak, nova kuhinja i ugradbeni ormari ostaju utopija.


Oznake: financije, PPDS, zbivanja oko kuće

srijeda, 21.11.2012. u 21:09 sati • Komentari (3) • Print#

Zaliha peleta...


pelet

... za ovu zimu je spremna. Dio zalihe je ispod stepenica, a dio u drvenom spremištu pokraj kuće, ukupno oko 3 tone koje bi trebale potrajati do kraja siječnja ili veljače, a onda ponovo u šoping po još. Ta količina bila bi više nego dovoljna da kuća ima fasadu, ali procijenili smo da je trošak viška peleta ove sezone manji od kamata na kredit sljedećih nekoliko godina. A za fasadu ćemo vjerojatno uštedjeti do kraja sljedeće sezone.


Oznake: grijanje na pelet, uređenje, financije

ponedjeljak, 03.09.2012. u 15:09 sati • Komentari (2) • Print#

Grijanje na pelet - prvi dojmovi


Zbog porasta cijene UNP-a odustali smo od grijanja plinom koje je bilo predviđeno projektom iz 2008. godine, a na nagovor izvođača instalacija odlučili smo se na centralno grijanje putem kamina na pelet. Kamin (Thermoflux Interio, 20 kW) radi već desetak dana, priključeno je podno u dnevnom boravku i kupaonici, pa evo prvih dojmova...

Još nemamo termostat pa je namješteno da kamin stalno radi na programu P1, odnosno najmanjom snagom.

Nažalost, ne mogu reći ništa konkretno o potrošnji jer ga puni tko naleti, bilo mi, bilo netko od izvođača, a i izvođač je u međuvremenu donio još par vreća peleta tako da smo se u potpunosti pogubili u računu. Ali kako još treba ugraditi nekoliko radijatora i kombi-bojler, a na jesen fasadu, podatak o trenutnoj potrošnji ne bi ni bio relevantan.

Osjećaj bosih nogu na toplom podu prilikom presvlačenja u radnu odjeću je neopisiv!

Međutim, započelo je razočaranjem jer zbog problema s odzračivanjem podno nije radilo prvih par dana. Izvođač je objasnio kako za potpuno odzračivanje podnog, a bez ijednog radijatora, ponekad treba nekoliko pokušaja. Sve je proradilo bez greške nakon drugog pokušaja.

Zamjerka proizvođaču kamina odnosi se na manjkave upute o korištenju kamina. Pored osnovnih podataka o održavanju, uključivanju, isključivanju, programiranju rasporeda grijanja i sličnom, u knjižici s uputama nedostaju podaci o programima za grijanje, npr. o snagama programa od P1 do P5. Postoji servisni meni kojega krajnji korisnik ne bi trebao dirati i pretpostavljam da se u njemu nalaze postavke tih programa, ali za mene je to samo nepregledna šuma šifri.

Iako se na forumima dosta piše o grijanju na pelet, nitko nije spomenuo - buku! Vjerojatno zato što svi imaju kotlove smještene u kotlovnice pa ne obraćaju pažnju na taj problem. Ali naš kamin smješten je u stambenom prostoru pa je nemoguće ne čuti zujanje ventilatora i zveket peleta koji povremeno pada u ložište. Međutim, kuća je još prazna pa jeka pojačava te zvukove, tako da se nadam da se neće toliko čuti nakon useljenja. A i bit će zanemarivi u usporedbi s prometom na brzoj cesti i željezničkoj pruzi te pijanim vikanjem koje slušamo svake noći u gradu.

Zatim, prilikom usipavanja peleta u spremnik i prilikom čišćenja lugare i ložišta teško je izbjeći rasipanje prašine i pepela, ali prosječan usisavač to rješava bez problema.

Velika prednost sustav je njegova samostalnost - usipate dvije vreće u spremnik, odete, vratite se za dan-dva, dosipate koliko nedostaje i to je - to! Ako se pelet potroši prije nego dođete, rad kamina se prekine, a čim dođete i dosipate, rad se nastavlja kao da se ništa nije dogodilo.

No, bez obzira na navedene boljke, ekonomska računica je uvjerljivo na strani peleta. Račun za centralno grijanje putem gradske toplane, za stan veličine 51 m2 koji iznajmljujemo, za veljaču iznosi preko 1000 kuna, a to je iznos za koji bi se u otprilike istom razdoblju i istim uvjetima izolirana kuća veličine 125 m2 mogla grijati peletom.

S obzirom da ćemo useliti u travnju, kada grijanje možda više neće biti potrebno, detaljnije podatke o potrošnji očekujte tek sljedeće sezone.


Oznake: grijanje na pelet, instalacije, financije

utorak, 13.03.2012. u 21:56 sati • Komentari (0) • Print#

U međuvremenu


Sve je vjerojatnije da ćemo građenje nastaviti tek u proljeće, zapravo - gotovo je sigurno. Još uvijek kažemo fuj! kreditima. Uostalom, prihoda trenutno niotkuda, osim za preživjeti.

U međuvremenu sređujemo i održavamo okućnicu, kosimo travu, a otkriće mlade murve (duda) izazvalo je posebno oduševljenje. Izvukli smo i brzince iz prašine pa se provozali do gradilišta naivno kršeći ograničenje na nizbrdici po zavojima i ne sluteći kakva bi nas kazna mogla sustići...

U nedostatku pravog građenja, znalcima nudim na procjenu slike suhozida:

suhozid duž kolnog prilaza

suhozid duž puta


Oznake: građenje, financije, zbivanja oko kuće

utorak, 06.07.2010. u 17:49 sati • Komentari (4) • Print#

Ništa novo


Jučer je stigla najnovija ponuda. Kao što piše u naslovu - ništa novo, cijene iste kao prije godinu dana, ukupan iznos unutar okvira već viđenog.


Oznake: troškovnik, financije

četvrtak, 14.01.2010. u 07:32 sati • Komentari (0) • Print#

Tko će graditi dalje?


Zovu neki izvođači koji su ispunjavali troškovnik, pitaju do koje smo faze došli, hoće li isti izvođač raditi i dalje... Iako smo zadovoljni izvedenim, zbog troškova ostalih ponuđenih radova, odlučili smo prikupiti još par ponuda za nastavak.

Građenje sporo napreduje, ali cilj nam je i ove sezone provući se bez zaduživanja. Trebat će još puno sati noću, kada klinka zaspi, odsjediti za radnim stolom.


Oznake: građenje, troškovnik, financije

četvrtak, 07.01.2010. u 21:05 sati • Komentari (2) • Print#

Godišnjica


Sutra se navršava prva godina od početka pisanja ovog bloga i ovaj post bi trebao govoriti o kući stavljenoj pod krov, o naručivanju vrata i prozora, o planiranju radova za sljedeću sezonu, možda o odabiru pločica. No s proljetnim radovima, sve su nas zahvatili drugi problemi puno širih razmjera. Stegli smo novčanik i odlučili se zaustaviti na temeljima i donjoj ploči, a ostatak proračuna preusmjeriti na bitnije stvati. Sasvim bistra odluka, kada opet promislim...

Dakle, do sada je napravljen uvjerljivo najteži dio posla - temelji s kaskadnom donjom pločom, septička jama i revizijsko okno, u grubo je isplaniran teren, a sljedećih dana očekuje nas par kamiona zemlje koju treba razastrti površinom raskopanog dijela terena, slaganje suhozida i sadnja drveća. Jedva čekam proljeće da s ponosom objavim slike svježe trave na oporavljenom terenu.

Za sada evo završetka nedavnog niza slika septičke jame - zaštićene od upada razularenih školaraca za vrijeme velikog odmora...

septička jama


Oznake: financije, temelji, sabirna jama, zemljište

srijeda, 16.09.2009. u 19:34 sati • Komentari (2) • Print#

Par novosti


Od ovog vikenda smo gazde cijele čestice - očistili smo preostalo visoko grmlje duž dijela puta i sav teren je prohodan! Jedino još trebamo srediti grmlje na granici sa školskim arboretumom. Umjesto s trnjem, uskoro ćemo se boriti samo s travom. Održavanje 4.400 m2 nije lak zalogaj.

Vodomjerno okno i poklopac još uvijek čekaju komunalce i postavljanje. Nadam se da do ukapanja neće dobiti noge.

Zbog težine iskopa i stijene na kojoj se sve nalazi, očekuju nas izmjene i dopune projekta. Parkirna mjesta, umjesto u usjeku, smjestit će se na nasipu. Samostojeće vanjsko spremište, također u usjeku, prislonit će se uz kuću i biti nešto pliće. Naravno, sve u skladu s prostornim planom. Istovremeno, otpadaju skupi potporni zidovi, dubina temelja se smanjuje... Lančana reakcija! A 100-ak metara dalje, susjed prilikom iskopa nije naišao niti na jedan jedini kamen, a kamoli stijenu!

Nakon niza neplaniranih troškova izradili smo rebalans proračuna - gradnja će ići puno sporije nego smo očekivali. Izradu temelja, donjih podloga, ab stijena i septičke jame povjerili smo jednom od izvođača koji su nam ispunjavali troškovnik, za početak lipnja. Kako ne želimo prerano ostati na nuli, niti se zadužiti preko svake pristojne mjere, niti ikamo žurimo, odluka o nastavku radova pričekat će još par tjedana.


Oznake: zemljište, iskop, priključci, financije

ponedjeljak, 27.04.2009. u 06:44 sati • Komentari (0) • Print#

Nekoliko ponuda, par bisera i plan B


Konačno mi je u rukama dovoljno gotovih ponuda da znam što me čeka. Najveće brige trenutno su mi usporedne tablice i razne kombinacije.

Troškovnik su ispunjavali jedna tvrtka (oko 40 zaposlenih), navodno vrlo skupa, te nekoliko obrtnika odabranih po preporukama, udaljenosti od gradilišta, izvedenim primjerima i sličnim kriterijima. Cijeli troškovnik ispunili su spomenuta tvrtka i jedan obrtnik, a ostali samo građevinske (zemljane, betonske i armiranobetonske, zidaraske, izolaterske i tesarske radove) i dio zanatskih radova do ''roh-bau'' faze (limarski, pokrivački i neki od završnih zidarskih radova). U ponudi jednog izvođača našao se i popust od 10%.

Trošak građevinskih radova kreće se unutar raspona od 400.000 do 535.000 kuna bez PDV-a, a zanatskih radova do ''roh bau'' faze od 70.000 do 90.000 kn. Ponovo napominjem da se cijene odnose na gradnju na strmini - obuhvaćaju dosta iskopa i potpornih zidova, ''stepenaste'' temeljne trake, ab stijenu - ukratko, jaaaako puno betona i željeza.

Ukupan iznos za ''ključ u ruke'' dobiven je od samo dva izvođača: oko 850.000 kn i oko 1.120.000 kn, oboje s PDV-om.

Slijedi par zanimljivijih jediničnih cijena (materijal, dopremanje na gradilište, rad i ostale pripadajuće radnje) koje mogu poslužiti za orijentaciju svima koji se nakon tridesete ne žele svađati sa starcima oko daljinskog za televiziju:

1. iskop - od 30 do 190 kn/m3, ovisno o širini i dubini, ali najviše o tome koliko je koji izvođač pažljivo čitao pojedine stavke, osobito podatke o kategoriji tla;
2. beton od 680 do 950 kn/m3 i armatura od 7,5 do 9,5 kn/kg - u pravilu sve ponude uz jeftiniji beton vežu skuplju armaturu i obrnuto - ukupna cijena armiranog betona svodi se na oko 1600-1700 kn/m3 plus još nešto za oplatu;
3. zidanje porothermom 25 cm - od 213 do 220 kn/m2 - očigledno isti izvor;
4. fert ploča - od 265 do 357 kn/m2 (materijal oko 180 kn/m2 prema riječima jednog od obrtika, ostalo rad; cijena materijala za 1 m2 obuhvaća 2 m gredica, 8 ispuna, oko 0,06 m3 betona i oko 6 kg željeza pa kalkulatore u ruke);
5. schiedel dimnjak UNI Plus, o20 cm, 7 m - od 5.700 do 8.160 kn (nedavno na akciji u lokalnoj trgovini za oko 3.500 kn s kompletnim priborom i materijalom);
6. stolarija, drvena, izo-staklo low-e - dvije ponude: oko 60.000 kn i oko 110.000 kn.

Čitajući ponude nismo samo plakali, uspjeli smo se i nasmijati!

Biser svih ponuda je svakako linijski snjegobran vrijedan oko 10.000 kn! Naravno, analizirajući ponudu s izvođačem utvrdili smo da se radi o greški. Iz jedne ponude izbačeni su pokrivački radovi - stranice su jednostavno nestale iz uveza. Umjesto njih našli su se ostaci gableca... Bilo je i diskriminacije - jedan obrtnik, tipa ''lokalni meštar'', svojim je nastupom otvoreno poručio da se žene nemaju što petljati u gradnju bez obzira koliko bolje upućene bile od muškaraca.

Gornji iznosi krupan su zalogaj za naš status sirotinje u usponu... Plan B?

Čestica se nalazi na području posebne državne skrbi pa čekamo odgovor ministarstva na pitanje o definiciji izvođača na PPDS, tj. da li je zaista moguća samogradnja kako piše u ovom zakonu. To proširuje mogućnosti... A možda dočekamo i dodjelu materijala kao poticaj za naseljavanje.

U svakom slučaju, ne žurimo, pratimo razvoj cijena materijala i rada s obzirom na krizu, čekamo dobar val da zajašemo...


Oznake: financije, troškovnik

srijeda, 25.02.2009. u 19:22 sati • Komentari (4) • Print#

Prve ponude


Počeli smo dobivati prve informacije od izvođača koji nam ispunjavaju troškovnik - sedmeroznamenkasti iznosi, toliko solidarni da izgleda kao urota. Za obiteljsku kuću i pomoćnu građevinu ukupne bruto površine manje od 200 m2, bez instalaterskih radova, to iznosi preko 750 E/m2.

Nakon što smo uvidjeli da naša ušteđevina, dovoljna za stančić u gradu, jedva pokriva zemljane radove, betoniranje temelja i ab stijena te par cigli, a budući da imamo više nego dovoljno za održavati postojeće stanje, možda kupimo neku jurilicu za pokazivanje po gradu, kao i ostala urbana magarad.

Ili kupimo kuću u Španjolskoj, na obali, jeftinije je...


Oznake: financije, troškovnik

subota, 31.01.2009. u 11:41 sati • Komentari (11) • Print#

Jutarnja matematika ili tko želi biti milijunaš


Svako jutro kad se oko šest probudim za posao i raširim zavjese, dočeka me isti prizor – četiri-pet osvijetljenih prozora peterokatnice s druge strane ulice. Zapravo me toliko ne brinu ti osvijetljeni prozori, koliko oni neosvijetljeni.

Zgrada, naime, ima oko 120 prozora. Izbrojah! Stanovi su organizirani tako da su sobe okrenute prema ulici, a kuhinje i kupaonice prema unutarnjem dvorištu. Pretpostavit ću da su stanovi jednosobni, dvosobni i trosobni i da ih je ukupno oko 60.

Prosječan broj osoba u stanu, u gradu u kojem živim, iznosi oko 2,7 prema popisu iz 2001. godine. Znači, u zgradi koju gledam svakog jutra žive oko 162 osobe. Kako ne znam i nemam volje istraživati dobnu strukturu stanovništva, neka me netko ispravi ako bitno griješim, ali recimo da ako je u zgradi oko 16 djece jaslične (izraz prema državnom pedagoškom standardu), vrtičke i školske dobi (oko 10%) te oko 49 umirovljenika (oko 30%, iako mi neki izgledaju sasvim mlađahni i radno sposobni!), preostaje oko 97 radno sposobnih osoba (oko 60%).

Daljnjom matematikom pretpostavit ću broj zaposlenih osoba s obzirom na broj osvijetljenih prozora (iako više ne svijetle iza 8.00) i uz pretpostavku da iz nekih stanova ide samo jedna, a iz nekih dvije ili više osoba na posao, i da svaki prozor predstavlja jedan stan, iako nije uvijek tako:

- 5.00 ili 6.00 ujutro – oko 6 prozora – oko 9 osoba,
- 7.00 ujutro – oko 4-5 prozora (provjereno!) – oko 7 osoba,
- 8.00 ujutro – oko 12 prozora – oko 18 osoba,
- 9.00 ujutro – oko 6 prozora – oko 9 osoba,
- poslijepodnevni rad – oko 20 osoba (oko pola onih koji rade prijepodne),
- noćni rad – oko 10 osoba (oko četvrtina onih koji rade prijepodne).

Taj optimistični izračun daje ukupno oko 73 zaposlene osobe koje hrane preostalih 89 osoba! Još je tužnije što su dio tih zaposlenih državni uposlenici, koji opet ovise o iznosu državnog proračuna, financiranonog iz... Ali to je računica koja složenošću znatno nadilazi moje sposobnosti.

Što, dakle, radi preostalih 26 radno sposobnih osoba iza zamračenih prozorčića? Ne znaju točan odgovor na pitanje? Ne žele biti milijunaši?

Preostalih 26 osoba, vjerojatno iscrpljenih traženjem posla ili svakojakih socijalnih i drugih prava, financiranih iz džepova zaposlenih, spava iza svojih zamračenih prozorčića, a ja svako jutro kao glupo magare idem na posao zaraditi i za sebe i za njih, i sve što dobivam zauzvrat su iscrpljenost i boleštine, a ako porezna uprava, u duhu nadolazećih reformi, utvrdi da smo bogata obitelj, vjerojatno ću još dobiti skuplju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja i uplatnicu za participaciju za ''besplatne'' udžbenike kad dijete krene u školu.


p.s.
Provjerih stranice Državnog zavoda za statistiku - iako su omjeri djece i umirovljenika u ovom postu promašeni, približno je točna moja gruba pretpostavka o 60% stanovništva u dobi od 19-65 godina, a koje bi trebalo biti radno sposobno. Prema popisu iz 2001. godine samo je 33,66% stanovništva, umjesto oko 60% radno sposobnih, imalo prihode od rada (http://www.dzs.hr/ - 23. STANOVNIŠTVO PREMA GLAVNIM IZVORIMA SREDSTAVA ZA ŽIVOT I SPOLU, PO GRADOVIMA/OPĆINAMA, POPIS 2001.).


Oznake: financije, ostalo

srijeda, 19.11.2008. u 10:06 sati • Komentari (6) • Print#

Kako financirati gradnju kuće


Prvo ću napomenuti da u ovom tekstu nema nikakve čudotvorne formule za financijski preporod, već se samo radi o maloj financijskoj autobiografiji.

Postoji cijeli niz mogućnosti kako financirati gradnju kuće, ali iznijet ću samo one najzanimljivije. Dakako da se isto može odnositi i na kupnju stana, ali uz obrazloženje u prethodno objavljenom postu, u gradnju kuće dodatno me uvjerila susjedova nenajavljena odluka da mijenja vodovodne instalacije upravo na dan kada nam je dijete dobilo crijevnu virozu.

Jedna od mogućnosti je lutrija!

Inače ne nasjedamo na takve poreze na glupost, ali tijekom putovanja u Krakow, potaknuti blagdanskim raspoloženjem i jack pot-om od oko 26 milijuna kuna, ispunili smo osam kombinacija igre 6/45. Začudo, dobili smo četiri trojke! Računica je izgledala ovako: uloženo oko 24 kune - dobiveno oko 124 kune. A dobivena razlika upravo je nadoknadila 100 kuna koje smo par dana ranije, također potaknuti blagdanskim raspoloženjem, donirali za opremanje jednog odjela u bolnici! Kako sve ne bi ostalo na nuli, nakon nekog vremena smo, zatrebavši usluge spomenutog odjela, ostali zatečeni arogantnošću i nehumanošću liječnika te odlučili nikad više razbacivati novac u slične svrhe.

Sljedeća mogućnost su kvizovi!

Milijun kuna zvuči primamljivo, ali što se zaista može učiniti s tim iznosom? Obitelj poput nas, bez vlastitog stambenog prostora, vjerojatno bi uložila u kuću ili stan, auto, nešto namještaja, ostalo bi se rasipalo na poreze, administrativne takse i popunjavanje rupa u kućnom proračunu, a ubrzo više ne bi bilo ni za benzin. Također je tužna činjenica da tek mali broj natjecatelja u kvizovima osvoji najviše oko petine iznosa kojim su vrbovani.


Slika preuzeta s greatergreenvilleareahomes.com

Preostaju, dakle, drugi resursi: znanje, pamet, rad, ljepota, bogati roditelji, utjecajni roditelji, slavni roditelji... Kako su mi uskraćena posljednja tri od navedenih resursa, a ljepota je relativna, ostala su mi samo prva tri resursa i veliko L na čelu, da si osiguram sredstva za manevriranje u životu.

Počeci moje štednje kreću od troznamenkastog iznosa ušteđenog od osnovnoškolske stipendije. Bio je rat, nije se ni imalo na što trošiti. Iznos je postao četveroznamenkast zahvaljujući srednjoškolskoj stipendiji, a peteroznamenkast zahvaljujući studentskoj stipendiji, povremenom radu u studentskoj dobi i višemjesečnom radu u apsolventskoj dobi. Između diplome i stalnog zaposlenja, jedva se uspjelo utisnuti putovanje i par dana gripe.

Štednja isprva nije imala nikakav određeni cilj, samo je bio dobar osjećaj imati pokriće za povremene hirove – bicikl po završetku prve ili druge godine srednje škole, kojemu su do kraja sezone kupanja lanac i kazeta istrošeni do neupotrebljivosti, a nije dugo potrajalo ni da zračnica nabubri kroz gumu. Ubrzo nije bilo teško uvidjeti da ću od staraca, umjesto pomoći, moći dobiti samo dugove, pa je smisao štednje postao konkretniji, a u par je situacija, kao u slučaju njihove višemjesečne nemilosti zbog iznenadne trudnoće i braka-nabrzaka, ušteđevina bila spasonosna.

Naravno, nekad znanje, pamet i rad budu ograničeni ili nedostatni pa je sasvim zadovoljavajuća mogućnost i dobro sklopljen brak s ''boljom'' polovicom koja može uspješno kompenzirati partnerove nedostatke! O sposobnosti moje ''bolje'' polovice prije par trenutaka je posvjedočilo usisavanje uključene žarulje!

Dobar kućni proračun i dobra ulaganja omogućila su nam kupnju dva rabljena auta u prvoj, građevinsko zemljište u drugoj, početak projektiranja kuće u trećoj i izradu dokumenta na temelju kojeg ćemo graditi u četvrtoj godini braka. Ako sve bude u redu, u petoj godini počeli bismo građenje kuće, a uselili u šestoj ili sedmoj. Sljedeći ciljevi trebali bi biti putovanja i ulaganje u nešto što bi nam jednog dana popunjavalo mirovinu.

Naš uzorno kapitalistički uređen i uravnotežen odnos u braku, donekle kvari činjenica da se prije svega volimo, ali ta nam smetnja ne bi trebala stajati na putu do željenih ciljeva.


Oznake: financije

petak, 07.11.2008. u 18:05 sati • Komentari (0) • Print#

< svibanj, 2020  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Komentari da/ne?

Pismohrana

2008-9-10-11-12
2009-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2010-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2011-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2012-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2013-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2014-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2015-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2016-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2017-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2018-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2019-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2020-1-2-3-4-5


primjeri - arhitektura, dizajn i slično

Malo reklame

Projektant:

Atelier Rodak d.o.o.


Izvođač + info Wienerberger:

Građevinski obrt PETRLIN


Prozori i vrata:

Stolarija Brcković


Voda, odvodnja, grijanje:

Frak d.o.o.


Glavni likovi

Mjesto zbivanja

Dvjestotinjak metara lijevo od staroga grada (koji će jednog dana opet izgledati kao na slici):




Filmovi koji mi ne daju zaspati

Zabriskie Point
Blowup
Fame
Snatch
American Beauty
The Cook the Thief His Wife & Her Lover
One Flew Over the Cuckoo's Nest



Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Nekomercijalno - Bez prerada

Creative Commons License