moćna kuhača

ponedjeljak, 09.06.2008.

Delirium tremens na kockastom jogurtu



Neizbježna tema-nogomet. Posvuda se priča da treba obustaviti sve za vrijeme trajanja nogometnog prvenstva. Ja se slažem. Treba i deportirati nas nekolicinu koji smatramo da je to apsolutni idiotizam. Za iduće prvenstvo ću tražiti od fakulteta, ministra, države, pape – bilo koga, da mi dok traje negomet plati putovanje na neki pusti otok. Barem ću pokušati sačuvati zdrav razum na takvom mjestu.

Posvuda su. Ako nas ikada bude preuzimala neka druga rasa, mislim da će to najlakše napravit preko reklamnih kampanja za nogomet. Imamo navijačke: dresove, šalove, kape, zastavice, čarape, kondome, grudnjake, pjesme, piva, televizore, čips, jogurt, metle, stolice, alat za razbijanje betona, internetske pakete, ugljen za roštilj, wallpapere i melodije na mobitelima...jedino još ne postoje navijački aspirini (ili još bolje-apaurini), a ja bih baš to. Ok, recite da sam cijepljen od navijačkog gena, ili da mi je domoljublje oduzeto još u pradjedovom slučaju zajedno sa ostalom nacionaliziranom obiteljskom imovinom-sori ekipa, podnio sam zahtjev za denacionalizaciju, ali znate kako je to-traje i traje...čim bude gotovo, ja se javim, obećajem! Prvi na tribini ako treba!!

Evo, upravo na stolu gledam u bocu Iso-sporta. I na njoj piše-službeno piće hrvatske nogometne reprezentacije. Odlično-prodajte studentima službeno piće nogometne reprezentacije, tako im indirektno dajući do znanja da je to najbliže što će oni ikada profesionalnom nogometu prići. Nogomet - znate, onaj sport u kojemu 22 maloumna kretena, koji nisu sposobni složiti proširenu rečenicu a tekst himne ponavljaju za navijačima, natjeruju jednu loptu po igralištu 90 minuta, i tako nekoliko godina, a ostatak života provode trošeći svoj novac od ugovora...me ne bude tog novca puno...jedno 4280 vaših godišnjih primanja, ako upadnete na dobro mjesto nakon faksa. Šta ste ono rekli da studirate, pravo? A nemate vezu kažete?!? Onda su 8633 godišnja dohotka.

Gledam po gradu ovih dana, popularne su one zastavice koje stavite na staklo automobila. Pa eto.pravi domoljubni, „vatreni“ navijač ode u talijansku trgovinu, kupi kinesku zastavicu, stavi ju na auto, plati litru goriva uskoro deset kn, doveze se do kafića gdje gledajući u tursku plazmu pije hrvatsko navijačko pivo koje proizvodi nizozemska,austrijska ili njemačka pivovara, a nakon kolektivnog orgazma koji proizvede vodeći rezultat za „naše“ reprezentativce (sve redom ponosne face iz BIH,i njihova braća također) nakon zadnjeg sučevog zvižduka, ide sporednim putovima kući izbjegavajući policiju, jer ako ga uhvate i natjeraju da puše, proračun RH će se obogatiti za nekoliko tisuća kn, pa naš domoljub neće moći platiti ratu kredita talijanskoj, austrijskoj ili švicarskoj banci za pouzdani njemački „das auto“ koji vozi. Moram priznati da možda i razumijem: jedino mjesto gdje bi eventualno Hrvatska zaradila nešto je naš junak domoljubno-izbjegao.

Naravno, imajmo na umu da i iz tog proračuna treba naše nogometašiće nahraniti. Ne znam jeste li znali, ali svako od prva tri mjesta sa tih većih natjecanja se nagrađuje od strane RH. Po glavi mi zvoni podatak od 125 000 kn. Znate li koliko je to? To je kao da dva studenta stipendirate za po tisuću kn mjesečno, kroz 5 godina. Ali kakva korist od studenata, bitni su vatreni. Kad to pogledam s ove strane, čisto mi dođe žao-odmah bi išao platiti nekakvu kaznu, samo da podržim našu stvar-naše kockice.

Nemojte sad misliti da ja generalno imam nešto protiv stipendiranja sportaša. Nenenene...čak dapače-podržavam takve stvari. Evo recimo, Blanka Vlašić. Ona je toliko stipendirana da je morala isprazniti staro Kerumovo skladište da bi mogla trenirati na improviziranim spravama. Zato ona i ruši sve rekorde-prilikom mjerenja u dvorani gdje trenira su pomakli malo metar, pa ona jadna misli da skače na 201,a ono je ustvari 206. A i njen otac je masno zaradio na njoj...toliko da si može priuštiti čak i jedno fazoniranje brkova kod starog brice. I time je, po mom mišljenju, posve ravnopravan sa kriminalcima i seljačinama Mamićima, koji su iz ugovora Luke Modrića zaradili...koliko ono milijuna eura?18? Da, tu je to negdje...

Da pitate svakog iole ozbiljnijeg navijača, rekao bi vam da bi dao i svoju krv za vatrene. Pa ako bi dao krvi, zašto ne bi i pokoju kunu? Njima treba, a nama neće pomoći-i eto ti kršćanstva u navijanju!! Treba odmah organizirati kolektivne molitve prije i poslije utakmica, na kojima će se skupljati djeca i milodari.

Molim vas, tko ima veze sa Kaptolom ili još bolje, direktno sa Vatikanom, neka prezentira gospodi u haljinama moju ideju-ustupam vam sva autorska prava, za sićušnu naknadu od nekoliko tisuća kn, da si i ja mogu kupiti osnovne navijačke rekvizite, da me društvo ne izolira poput gubavca do kraja. Hvala.

np: Counting Crows - Insignificant
- 00:14 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>