moćna kuhača

subota, 07.06.2008.

Seks i Grad


Priznajem, bio sam na premijeri filma „Seks i grad“. Zašto? Pa svaki pravi muškarac mora znati što „neprijatelj“ misli. A uostalom, nisam već dugo bio u kinu, Andrea me odvukla nakon što njen Dinko nije htio ni čuti za takvu avanturu, nego je objeručke prihvatio varijantu da ona onda ide s drugim Dinkom. Sada konačno znam kako je to glumiti dublera.

Da prijeđemo na recenziju samog filma. Za početak bi samo želio naglasiti da ću preskočiti sve one ženske detalje iz filma tipa „imala je takvu i takvu haljinu, dijamanti na ogrlici su bili jao, nosila je bisere,a tek one Manolice-model koji još nije ni izašao!“. Imajte na umu da sam ja ipak muškarac (kakav-takav,ali jedan od šestorice hrabrih u dvorani) i da ja takve pizdarije jednostavno-ne vidim. Mogu vam reći da su u voznom parku imali mercedes S500 i jednog custom ML-a, kojeg nije radio AMG.

Detalj koji je najveći minus filmu je što žene (naročito Charlotte) vrište. Tako da u nekim trenucima zaista preklinjete surround u kinima. Drugi minus je, što ako ste gledali seriju (a priznajem, iz pragmatičnih razloga jesam,4 sezone), onda ste vidjeli i film. Ako niste, pogledajte film i ne morate se mučiti sa serijom. Glavni motivi su jednostavno prekopirani, mislim da se čak i neki štosevi ponavljaju. Pa prijeđimo na to kako koja glumica izgledan nakon toliko kilometara filmske trake iza sebe.

Carrie – naravno, centralna faca filma je ona. Zaplet vjerojatno pogađate – konačno se treba udati za Facu, koji se btw. predstavlja imenom i prezimenom (to valjda nisu mogli izbjeći). E sad...linearno gledano, situacija teče u stilu crta točka crta. Tu moram napomenuti da su i najjednostavniji elektronički uređaji poput božićnih lampica zanimljiviji-oni bar imaju tri stanja (radi-ne radi-pokvareno) za razliku od ovih dvoje koji su ili zajedno ili su posvađani. Iako mi se Carrie fizički ne sviđa, moram priznati da u jednom trenutku promijeni boju kose i izgleda odlično, ali nažalost, to nije trajno stanje (what can you do-I'm a sucker for dark haired ones). Pokušalo se unijeti u film o glamuru i malo normalnog svijeta, pa tako Carrie dobija sidekicka u liku simpatične siromašne crnkinje Louise (dvije muhe jednim udarcem-em je crnkinja, em je siromašna-a opet pravi dokaz da i za nju ima mjesta na Manhattanu). Tu je provučen jedan dosta dobar štos o devijantnosti potrošačkog društva (Bozaniću,jel slušaš?). Tako se u filmu spominju trgovine za iznajmljivanje skupih dizajnerskih torbica i sličnih stvari. Samo se bojim da neće biti pravilno shvaćen, nego će se dogoditi baš suprotno – neki će kreten pokušati to otvoriti u Zagrebu, ako već ne postoji (obavijestite me ako imate ikakvih saznanja o tome,molim vas). Sve samo da bi se bilo glamurozno, makar i na par dana. Louise je tu i da se pojača poruka da i bogate,uspješne i slavne pate isti ovozemaljski problemi kao i običan puk. Ali da su ti problemi ipak rješivi, samo ako dočekate kraj filma budni.

Charlotte – njena uloga u filmu je minorna, osim što je žrtva poprilično infantilnog štosa na koji bi se svi trebali valjati po podu – pokupi nekakvu bakteriju unatoč svome oprezu, pa se usere u gaće-doslovno. Meni osobno nije bilo previše smiješno, ali se kino grohotom, vrlo damski, cerekalo. Kasnije se tokom filma sazna da je trudna, ali se priča ne bazira na tome previše. Jedino ima dobra povratna replika u trenutku kad Carrie uvjerava Charlotte da se ne treba toliko brinuti. Nešto u stilu „nothing bad can happen to you this year- you already shit your pants“.

Miranda – s obzirom da se u seriji već udala za konobara i rodila njegovo dijete, u filmu joj se nije moglo dogoditi ništa drugo osim da Steve nesretno skonča ili ju prevari. Po Steveovu sreću, dogodilo se ovo drugo. No i to je napravljeno samo zato da prati glavnu radnju kao sjena, jer junakinje istovremeno proživljavaju iste emotivne muke, kao što je soliranje na V-day. Naravno, u svrhu happy enda, priča se završava u 30 sekundi-oni odlaze kod bračne savjetovateljice na razgovor i u idućoj sceni se već nemilice ševe na krevetu. Poruka glasi: ljudi, ševite se što više možete, jer tako izbjegavate hrpu problema. U svrhu suradnje sa tom porukom, odustalo se i od Charlottinog puritanizma – čak dapače. S obzirom da se ona udala za Židova i posvojila Kineskinju, bilo je u redu i da malu djevojčicu uključe u razgovor četiri rospije o učestalosti seksualnih odnosa.
I da – jedina poznata sisa koja se vidi u cijelom filmu je Mirandina, a ne Samanthina. Kim Catrall je valjda tražila previsok honorar za skidanje. Uostalom, pa nije ona valjda glumica samo zbog svog tijela? :D

I tako stigosmo i do Samanthe. Očekivano, ona je u svom predklimakteričnom dobu, i to je glavna preokupacija njenog lika. Jedina ostaje neudana, jedina shvaća da je ostarjela, jedina se udeblja. Toliko su ubili onaj lik po kojemu je rađen serijal „Naughty America“ da su joj čak nabavili i psa. Istina, psa koji ševi svaki jastuk na koji naiđe. Jedini problem je u tome što se decidirano kaže u filmu da je to kujica (ženka) kojoj su podvezali jajnike, ali joj libido nisu uspjeli ubiti. E sad...valjda je New York toliko emancipiran, ali u mom selu još uvijek psi (muški!!) ševe, dok se kujice nalaze u pasivnoj ulozi ševljenih. No opet, promakao mi je izraz na engleskom, moguće je da je u pitanju loš prijevod (posumnjao sam na to kad su za ugradbeni ormar nekoliko puta upotrijebili riječ „plakar“,koja se uredno nalazi u Rječniku razlika na istočnim stranicama).

Sve u svemu, film ne spada u kategoriju ljigavih ljubavnih...ispljuvaka, nego je to jednostavno spinn-off popularne serije. Nadam se samo da neće snimati Seks i neki drugi grad, jer bi se to pretvorilo onda u Američke pite-u zadnjem nastavku su se bavili rođacima originalne ekipe u 4. koljenu. Bijedno i bezlično. Iako film traje 2 i pol sata, nije toliko naporan, može se pogledati-čak i u komadu. Zagrižene obožavateljice će ga gledati triput u kinu, a onda i uredno kupiti u posebnom dvd box izdanju i pažljivo ga spremiti na policu kraj Dnevnika Bridget Jones 1 i 2. Ostali ga mogu pogledati ako im bude dosadno, a frajeri se mogu žrtvovati i otići u kino za slučaj da trebaju fascinirati neku sponzorušicu na drugom spoju, a ne žele potrošiti 200kn na koktele-ovo je ipak i više nego duplo jeftinije rješenje.

Eto toliko. One sa prebrzim jezikom (bollocks,čekam da spomeneš Fantoma!) samo želim potaći na razmišljanje koliko je sponozrušica i ostalih vrsta žena pronašlo svoju junakinju u nekoj od četiri glavne glumice. A što mislite zašto se cjelokupni projekt zove Seks i grad?? Sapienti sat.
E da...Rajna Raguž je jedna od najljepših Slavonki i Hrvatica uopće. A ni njena sestrična nije daleko od nje...*smajlisasamozatajnimsmiješkom*

Np: Pips, Chips & Videoclips – Zdenka i vanzemaljci
- 04:07 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>