ponedjeljak, 18.06.2007.

111 najboljih korejskih filmova (3)

41. King and the Clown (9/10) ["Wang-ui namja"] Redatelj Lee Joon-ik. Uloge Gam Woo-sung, Jeong Jin-young, Kang Seong-yeon, Lee Joon-ki, Jang Hang-seon, Yu Hae-jin, Jeong Seok-yong, Lee Seung-hoon. 119 min.

Dva klauna, zapravo ulična zabavljača koja žive za vrijeme Chosun dinastije zatvoreni su zbog predstave koja daje satiru na ponašanje cara. Odvedeni su na palaču kako bi se izvršila smrtna kazna no car pristaje da će ih poštedjeti ako ga svojom predstavom uspiju nasmijati pa oni ponovno ismijavaju cara. Puno tradicionalnih korejskih kostima plus tradicionalne zabavne točke predstavljaju Koreju u dostojnom obliku. Film je jedan od najgledanijih korejskih filmova uopće, a u njemu gostuje i prvak Koreje u hodanju po žici (užetu) koji nije uspio pobijediti na svjetskom prvenstvu ove godine održanom u Seoulu jer je dok je hodao po žici iznad rijeke Haan bio ometan vjetrom. Jedan od klaunova u filmu je poprilično zgodan što privlači one homoseksualnih sklonosti kao što je to i car u filmu, a sama tema homoseksualizma poprilično je razrađena u korejskom filmu (Desire, Possible Changes, No Regrets, ..)

42. Love me Not (8/10) ["Sarang-ttawin piryo-eopseo"] Redatelj Lee Cheol-ha. Uloge Kim Ju-hyuk, Moon Geun-young, Jin Gu, Do Ji-won, Lee Gi-young, Seo Hyun-jin, Jo Sang-geon. 119 min.

Čovjek koji živi od iznuđivanja novaca od žena dolazi u nezavidnu situacoju dugoa od skoro 3 milijuna dolara koje mora položiti u roku od mjesec dana. U tu svrhu dolazi k slijepoj mladoj bogatašici predstavljajući se kao njezin brat s kojim se razdvojila u djetinjstvu. No sakupljanje novaca neće biti njegova jedina briga budući da će bljesnuti tu i tamo koja iskrica u odnosu dvoje braće. Film me je iznenadio jer nisam očekivao ništa posebno već jednostavno potrošiti dva sata jedne noći kad mi se nije spavalo. Nisam očekivao da će me film održati budim u mjeri u kojoj je to učinio pa vjerujem da je to uspio zahvaljujući njegovoj kvaliteti.

43. Love so divine (7/10) ["Shinbu-sueop"] Redatelj Heo In-mu. Uloge Kwon Sang-woo, Ha Ji-won, Kim In-kwon, Kim In-moon, Kim Seon-hwa, Jeon Hye-jin, Kim Il-woo. 105 min.

Mladić koji se priprema biti svećenik suočava se s problemima i napastima kad se nećakinja župnika kod kojeg je na pastoralu vrati iz S.A.D.-a, a on dobije zadatak da joj drži katekizam i moguće obrati na kršćansku vjeru budući da je ona ateist. Ovaj film mi je blizak jer sam se i ja nalazio u situaciji sličnoj mladom bogoslovu u filmu pa sam mogao suosjećati. Film sam zapamtio prema tome što umjesto deo gracias kako ja izgovaram deo gratias, Korejanci izgovaraju deo grašias zbog čega sad i ja tako govorim. Ovo je klasična romantična komedija samo što je ovdje prepreka suđenog para, različito religijsko uvjerenje. Bogoslov mora odlučiti hoće li se zarediti ili ostati s djevojkom u koju se zaljubio.

44. Lump of Sugar (10/10) ["Gakseoltang"] Redatelj Lee Hwan-kyung. Uloge Im Soo-jung, Park Eun-su, Yu Oh-sung, Kim Yu-jeong, Choi Hak-rak, Oh Tae-kyung. 124 min.

Mlada žena odrasta na farmi konja i sanja da će postati profesionalni džokej kao i njezina majka koja je pala s konja i tako preminula. Iz tog razloga, njezin otac prodaje njezinog najdražeg konja i brani joj treniranje jahanja. Očito, očeva nastojanja neću uspjeti i morat će se pomiriti s željama njegove kćeri, a budući da je i konj s početka filma jedan od glavnih likova, i on će se vratiti u živote mlade džokejice. Dao sam filmu najveću ocjenu zbog nekoliko prvih minuta filma koje su me očarale i jer se je kasnije uspio držati na solidnoj razini. U ti minutama gledamo kako zajedno žive i svoje prijateljstvo prakticiraju jedna djevojčica i njezin konj. Ovo je zapravo film o konju pa tko voli takvo nešto neće promašiti ako izabere ovaj film.

45. Magang Hotel (Hotel M: Gangster's Last Draw) (8/10) ["Magang-hotel"] Redatelj Choi Seong-cheol. Uloge Kim Seok-hoon, Kim Seong-eun, Jo Sang-ki, Park Hee-jin, Baek Il-seop, Woo Hyun, Kim Roi-ha, Lee Do-kyung. 98 min.

Dvije bande šalju svoje dečke u jedan seoski hotel kako bi natjerali vlasnike da otplate njihov dug no izgleda da su podcijenili volju i odlučnost osoblja hotela. Tek dok sam pročitao sadržaj na internetu shvatio sam koja je prava priča filma jer sam ga gledao bez engleskog prijevoda tj. samo na korejskom. To me nije spriječilo da se više puta pošteno nasmijem i da sa zanimanjem pratim svaki trenutak ove zabavne komedije budući da je i vizualno vrlo upečatljiva. Vjerujem, da sam razumio što govore, da bih se još više smijao.

46. Marathon (9/10) ["Marathon"] Redatelj Jeong Yun-cheol. Uloge Cho Seung-woo, Kim Mi-sook, Lee Ki-young, Baek Seong-hyun, An Nae-sang.117 min.

Autizmom pogođenog mladića koji rado trči majka ohrabruje da se natječe na velikom maratonu za medalju. On nalazi i trenera, no neće sve biti tako jednostavno. A i kad se sve komplikacije završi i maraton započne, trebat će izdržati tempo do kraja. Budući da je filmu nešto napisano da je netko srušio nekakav rekord, vjerujem da se film temelji na istinitom događaju. Usput, znate li da je jedan Korejanac pobijedio na maratonu na olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine što je prva zlatna medalja za Koreju ikad, no ta je medalja pripisana Japancima jer je Koreja bila pod vlašću Japana.

47. Marrying the Mafia (7/10) ["Gamun-ui Yeonggwang"] Redatelj Jung Hong-soon. Uloge Jung Jun-ho, Kim Jung-eun, Yoo Dong-geun, Park Geun-hyung. 113 min.

Mladi student prava jednog se dana budu s nepoznatom ženom u krevetu, a njegov će se život dodatno zakomplicirati kad sazna da je ona najmlađa kćer jedne mafijaške obitelji. Priznajem ovdje da, iako sam gledao filma, da se ničega ne sjećam, osim da je bio zanimljiv, a jer je dobio i dva nastavka vjerujem da ima u njemu nešto što je privuklo tolike gledatelje.

48. Master Kims (7/10) ["Kim-gwanjang dae Kim-gwanjang dae Kim-gwanjang"] Redatelj Park Seong-gyun. Uloge Shin Hyun-joon, Choi Seong-guk, Kwon Oh-joong, Oh Seung-hyun, No Ju-hyun, Kwon Oh-min, Lee Han-wi, Park Cheol-min, Kim Byeong-man, Tak Jae-hoon (cameo). 97 min.

U malom gradiću živi majstor vještine taekkyun koji se zove Kim te još jedan majstor koji podučava kendo, a ime mu je Kim koji su rivali jer oboje žele podučavati djecu iz grada svojim vještinama. U međuvremenu, djeca će otići k masjtoru kung fua kojem je, sasvim slučajno, ime Kim. Na Korejskom naslov filma je Kim vs Kim vs Kim, a svaki od njih simbolički predstavlja tipične vještine jedne zemlje, Japana, Koreje i Kine. I ovaj film sam gledao na korejskom bez prijevoda n uspio sam shvatiti većinu radnje i biti zabavljen pokojim smiješnim scenama jer ovo je, na kraju, komedija s dodatkom borilačkih vještina. Redatelj nije zaboravio ubaciti niti jednu djevojku oko koje će se sva tri Kima okretati te gradsku mafiju koja će predstaviti zajedničkog neprijatelja.

Image Hosted by ImageShack.us

49. Maundy Thursday (9/10) ["Urideul-ui haengbok-han shigan"] Redatelj Song Hae-sung. Uloge Kang Dong-won, Lee Na-young, Yoon Yeo-jung, Kang Shin-il, Kim Ji-young, Jeong Young-sook, Jang Hyun-sung, Choi Myeong-su. 120 min.

Mladić je osuđen na smrtnu kaznu koja još uvijek postoji u Koreji zbog ubojstva troje ljudi. U međuvremenu, potaknuta časnom sestrom, bivša pop pjevačica počinje ga posjećivati u zatvor i približavati mu se. Film je napravljen prema knjizi što se često događa. Ono što ovdje želim primijetiti je da je film kršćanski orijentiran što nije posebno čudno za korejski film. Naprotiv, sve češće i oni imaju križeve na zidovima svojih kuća, a kad se pozivaju na Boga povezuju se na Isusa Krista čime se vjerojatno žele približiti zapadu, a meni je drago jer o istoj vjeri govore pozitivno ili, ukoliko problematički, onda s poštovanjem i iskrenim problemima vjerovanja, a ne kroz izrugivanje ili obezvrjeđivanje što je često prisutno u 'našim' filmovima. Ova se zapažanje tiču samo posebno filma, za stvarni život nisam siguran. Malo sam skrenuo s teme filma pa samo završavam riječima kako je ovo jedan indirektno religiozan ljubavni film pun emocija. I naslov filma se povezuje na simboliku pranja nogu na Veliki četvrtak.

50. Memories of Murderer (10/10) ["Sarin-ui Chu-eok"] Redatelj Bong Joon-ho. Uloge Song Kang-ho, Kim Sang-kyung, Kim Roi-ra, Song Jae-ho, Park No-shik, Byun Hee-bong, etc. 132 min.

U razdoblju od 1986. do 1991. serijski je ubojica silovao i ubio deset žena u seoskoj sredini u Gyeonggi provinciji. To je povijesna činjenica. Dva detektiva u filmu, jedan domaći, a drugi iz grada, muče se kako bi pronašli ubojicu. Film ne završava onako kako bi mi htjeli već onako kako je to stvarno bilo i zadovoljan sam što to nisam znao prije nego sam pogledao film pa sam bio šokiran krajem koji je bio sasvim drugačiji od onog što sam iščekivao. Volio bih još govoriti o filmu, ali ću se zaustaviti na tvrdnji kako je ovo jedan od najboljih korejskih filmova ikad.

51. Mr. Gams Victory (9/10) ["Shupeoseuta Gam Sa-yong"] Redatelj Kim Jong-hyun. Uloge Lee Beom-soo, Yun Jin-seo, Ryu Seung-su, Lee Hyuk-jae, Gong Yu, Jang Hang-seon, Kim Su-mi. 113 min.

Ranih 80-tih dok se tek počinje profesionalno igrati tenis u Južnoj Koreji, industrijski radnik upisuje se u ekipu Sammi Superstars s nadom da realizira svoj san o uspješnoj igračkoj Koreji. Engleski naslov možda želi prevariti ili intuirati nešto o filmu što korejski naslov 'Superstar Gam Sa-yong' ne želi sugerirati. Kako god, toliko željena pobjeda iz naslova neće… Dobro, neću sad otkrivati ništa već bolje preporučiti film. Ovo je sportska drama koja ima ono nešto korejsko u sebi zbog čega se razlikuje od uobičajenih sportskih filmova, a budući da se u filmu prikazuju mnogi podaci i detaljni rezultati utakmica držim da je film zasnovan na istinitim zbivanjima što je također uobičajeno u korejskom filmu koji voli uzimati realistične priče pojedinaca i prezentirati ih na velikom platnu.

52. Mr. Handy (8/10) ["Eodiseonga nugunga-e museunil-i saenggimyeon teulimeobsi natananda hongbanjang"] Redatelj Gang Seok-boem. Uloge Eom Jeong-hwa, Kim Ju-hyeok, Kim Ga-yeon, Jang Dong-jik, Kim Jun-seong, Ki Ju-bong. 108 min.

Stomatolog je izgubio posao i seli se u maleni primorski gradić kako bi otvorio svoju privatnu ordinaciju. Stomatolog je žena koja od početka svog boravka u novom gradu ne može uspostaviti miran odnos s gradskim 'do-it-all handyman'-om koji je neslužbeno vođa cijelog grada. Dugo je prošlo otkad sam pogledao ovaj film i zato ne mogu dati neki bolji osvrt osim svjedočenja da je film bio stvarno osvježavajuća i vesela ljubavna priča između pomalo ohole žene iz grada i seoskog susjeda koji može sve, pomaže svima i dobar je sa svima. Nije me bolio trbuh od smijeha, ali sam bio vrlo zadovoljan nakon gledanja ovog filma.

53. Musa (8/10) ["Musa"] Redatelj Kim Sung-su. Uloge Jung Woo-sung, Joo Jin-mo, Zhang Ziyi, Ahn Sung-ki, Woo Young-kwang, Lee Doo-il, Park Yong-woo, Yu Hae-jin. 157 min.

Epski film smješten u Kinu 14.-og stoljeća gdje je grupa Korejanaca ratnika uhićena i poslana u izgnanstvo. Na svom putu natrag u Koreju uspijevaju spasiti princezu Minga (koji ih je poslao u izganstvo) od neprijatelja Mongola. Ovaj film sam prvi put gledao na besplatnoj projekciji u Tuškancu u Zagrebu prije 4 godine što ga ubraja među prvih desetak korejskih filmova koje sam pogledao. Gledao sam upravo ovu dugu verziju filma, no danas je više zastupljena ona gdje film traje samo dva sata. U tom filmu nekoliko ratnika suočenih s različitim iskušenjima dočekuju pravu ratničku sudbinu, a borbi ne nedostaje i to od početka do samog kraja filma.

54. My beautiful girl Mari (8/10) ["Mari-iyagi"] Redatelj Lee Sung-gang. Glasovi Lee Byung-heon, Ahn Sung-ki, and Bae Jong-ok. 84 min.

Mladi dječak živi u selu pokraj mora sa svojom majkom i bakom. Jednog dana pronašao je magičnu špekulu sa slikom lijepe djevojke unutar nje te započinje odlaziti u svijet mašte gdje susreće tu djevojku. Ovaj bajkoviti animirani film jedan je od zapaženijih korejskih dugometražnih animiranih filmova rađen neobičnim stilom animacije koji uspijeva na dobar način prikazati magični svijet u kojem dječak upoznaje svoju prvu ljubav.

55. My Captain, Mr. Underground (7/10) ["Mai kaeptin, Kim Dae-chul"] Redatelj Song Chang-su. Uloge Jeong Jae-young, Jang Seo-hee, Lee Ki-young, Kim Soo-ho, Nam Ji-hyun, Lee Do-kyung. 103 min.

Neobičan pljačkaš grobova upoznaje dvoje još neobičnijih klinaca za vrijeme svoje potrage za antičkim blagom iz dinastije Shilla. U filmu vidimo čovjeka koji jede zemlju (već sam zaboravio zašto) koji se susreće s djevojčicom bez doma i dječakom koji misli da je vampir, a koji uspijevaju doći do blaga koje je čovjek pljačkaš tražio. Kako bi vratio plijen sprijateljuje se s tom djecom , a kako vrijeme odmiče, njihovo će prijateljstvo pustiti korijenje. Zanimljiv film koji iako nema prevelikog smisla, zbog koncentriranosti na likove u filmu i njihove priče uspijeva biti više nego samo gledljiv – možda nešto kao stvaranje prijateljstva s likovima.

56. My Piano (For Horowitz) (8/10) ["Horobicheu-reul wihayeo"] Redatelj Kwon Hyeong-jin. Uloge Eom Jung-hwa, Park Yong-woo, Shin Ui-jae, Choi Seon-ja, Yoon Ye-ri, Jeong In-gi, Kim Jeong-won. 108 min.

Prosječna učiteljica klavira suočava se s izazovom kad susretne nadarenog dječaka s neobičnim talentom za sviranje, ali problemima u odnosima, a još više u financijskom smislu. Ovo je jednostavan film koji još jednostavnije priraste k srcu. Upoznajemo učiteljicu klavira koja nije uspjela ostvariti san o studiranju u inozemstvu, malenog klipana koji živi sam s bakom koja ga ne zna odgajati te vlasnika dućana (ili čega već) koji je bacio oko na profesoricu – sve vrlo drage osobe koje gledatelj vrlo radi prati. Ovo bi se vrlo dobro moglo svrstati u žanr obiteljskog filma koji će se posebno svidjeti onima koji vole klavir (ili piano).

Image Hosted by ImageShack.us

57. My Sassy Girl (8/10) ["Yeopgi-jeogin geunyeo"] Redatelj Kwak Jae-yong. Uloge Jeon Ji-hyun, Cha Tae-hyun, Kim Il-woo, Kim In-moon, Song Ok-sook, Han Jin-hee, Hyun Sook-hee, Yu Soon-cheol. 123 min.

Mladi student upoznaje mladu djevojku glupastog i nasilnog ponašanja što ga zbunjuje ali i zaljubljuje. Ovo je veliki hit i vrlo poznati korejski film koji upravo doživljava svoju američku preradu. Film je smiješan koliko i tužan – vjerujte, puno i upravo je to, mislim, jaka strana filma, što uspijeva istjerati emocije iz gledatelja i uživjeti u ljubavnu priču dvoje mladih.

58. My Teacher (To Sir with Love) (910) ["Seuseung-ui eunhye"] Redatelj Im Dae-woong. Uloge Oh Mi-hee, Seo Young-hee, Lee Ji-hyun, Yeo Hyun-soo, Park Hyo-jun, Lee Dong-gyu, Jang Seong-won, Yu Seol-ah, Kim Eung-su. 93 min.

Grupa muškaraca i žena okupljaju se u kući njihove bivše učiteljice u osnovnoj školi koja je u svojoj strogosti često nepropisno kažnjavala svoje studente. Ubrzo, gosti u kući počinju nestajati, a od odgovornog ni traga ni glasa. Korejski horor žanr kao da je pao u drugi plan u posljednje vrijeme, a kad i izađe koji takav film često nije na razini željene kvalitete. Tako se dogodilo s većinom horor filmovima prošle godine koje sam iščekivao samo da bi se razočarao kao (A.P.T., Cinderella, Arang). No My Teacher je bio stvarno ugodno iznenađenje sa scenama koje je teško opisati i izdržati, kvalitetnom i intrigantnom pričom, te napetim ugođajem koji ne popušta sve do kraja.

59. My Wife is a Gangster (8/10) ["Jopok-manura"] Redatelj Jo Jin-kyu. Uloge Shin Eun-kyung, Park Sang-myun, Ahn Jae-mo, Kim In-kwon, Jang Se-jin, Choi Eun-ju, Shim Won-chul, Myung Kay-nam, Kim In-moon. 107 min.

Ženski boss mafije nagovoren je od svoje sestre na samrti kako se treba udati. Ona ubrzo pronalazi naivnog muškaraca s kojim se vjenča, a kojemu nije niti pod razno bila spomenuta mogućnost da je njegova žena mafijaš – to će tek trebati otkriti kroz ovu akcijsku komediju koja je doživjela već dva nastavka, posljednji koji je relativno nov, a zbog dobre prihvaćenosti ostavlja mogućnost drugih nastavaka. Ovo je jedan od filmova koji će se brzo zaboraviti, ali ako netko nema što raditi, ovaj će ga film dobro zabaviti.

60. Natural City (9/10) ["Naechyureol siti"] Redatelj Min Byung-cheon. Uloge Yoo Ji-tae, Lee Jae-eun, Seo Rin, Jung Du-hong, Jung Eun-pyo, Yun Chan, Goh Ju-hee. 114 min.

Znanstveno fantastični film smješten u godinu 2080 o članu vojne policije koji se muči kako bi produžio život svojoj cyborg djevojci kojoj istječe rok trajanja. Ova ljubavna priča o čovjeku i cyborgu smještena je u budućnost koja osim tehnološkog napretka sa sobom povlači i određeni nazadak budući da uokolo nebesko visokih futurističkih zgrada žive ljudi u uvjetima koji su i nama susjedni tj. ništa se bitno nije promijenilo. Nisam se dobro objasnio, želim samo reći da mi se film čini realistična vizija budućnosti, mnogo realističnija od one Spielbergove koji, ne može mu se zamjeriti, gleda malo optimističnije. Mnogi će reći da je film prosječan, no na mene je ostavio vrlo pozitivan utisak. (Btw. kroz ove sve tekstove o naj. Korejskim filmovima, sve slike su iz filma Natural city)

61. No Mercy for the Rude (9/10) ["Yeui-eomneun geotdeul"] Redatelj Park Cheol-hui. Uloge Shin Ha-kyun, Yoon Ji-hye, Kim Min-jun, Park Gil-soo, Lee Han-wi, Park Choong-seon, Kang San, Kim Byeong-wook, Kim Eung-su, Seon Woo. 113 min.

Ubojica koji ne može govoriti i koji ne ubija drage ljude, upada u razne komplikacije kad susreće ženu koja se svojevoljno useljava u njegov stan. Na pola filma jedna djevojčica svira gitaru i pjeva otprilike: čak i ako si dobar, a nemaš novaca, nemaš niti prijatelja niti ljubavnika; dok glavni lik u sebi razmišlja, budući da ne može na glas kako se sam sebe srami zbog ubijanja budući da se je jedna draga osoba ubila radi njegovog ubijanje jedne loše osobe. Tu scenu sam vidio barem 20 puta želeći zapamtiti riječi simpatične pjesme koju još uvijek nisam uspio naći u punoj verziji. Okej, film je jako dobar, meni je bio posebno dobar zbog slojevitog opisa glavnog lika i njegove možda čudne osobnosti, a i vrlo je atraktivan zbog dobrih borbi.

62. Nowhere to Hide (8/10) ["Injeong sajeong bol geot eobtda"] Redatelj Lee Myung-se. Uloge Joong-Hoon Park, Sung-kee Ahn, Dong-Kun Jang, Ji-Woo Choi. 112 min.

Detektiv Woo istražuje ubojstvo 'Forty Steps' zajedno s kolegama policajcima. Sumnja na osobu koju će, međutim, morati slijediti po cijeloj Koreji prije nego što ga uhvati i sazna istinu. Ovo je definitivn jedan od kultnih korejskih filmova koji se teško može zaboraviti. Ne toliko zbog radnje već načina filma koji koristi mnogobrojne različite tehnike filmova koje uspijevaju ne ometati cjelinu filma već dopuniti ju i učiniti film posebnim iskustvom za gledanje. Ovakvo nešto ne gleda se svaki dan i zato film preporučam.

63. Oldboy (10/10) ["Oldeuboi"] Redatelj Park Chan-wook. Uloge Choi Min-shik, Yu Ji-tae, Kang Hye-jung, Ji Dae-han, Oh Dal-soo, Kim Byung-ok. 120 min.

Čovjek je otet i smješten u sobu zatvor iz koje ne može izaći 15 godina. Nema pojma zašto je zatvoren i tko ga je zatvoren, pa kad ga puste na slobodu čovjek želi odgovore pogotovo nakon poziva koji ga izaziva ne želi li možda saznati koji je razlog njegovoj kazni. Svi znaju za Oldboya koji je bio dobro prihvaćen i u Hrvatskoj, pa čak je i Večernji za 30 kuna ponudio kupnju DVD-a. Film je kompliciran i ne šteti pogledati ga više puta kako bi se određene stvari stavile u red. Film govori o osveti i drugi je iz svojevrsne trilogije filmova o osveti redatelja Park Chan-wooka, uz Kim Ki-duka trenutno jednog od najpoznatijih korejskih redatelja izvan Koreje.

64. Spirit of Jeet Kune Do: Once Upon a Time in High School (8/10) ["Maljuk-geori janhoksa"] Redatelj Yu Ha. Uloge Kwon Sang-woo, Lee Jeong-jin, Han Ga-in, Kim In-kwon, Park Hyo-jun, Lee Jong-hyuk, Seo Dong-won. 116 min.

Srednjoškolac se seli u novo susjedstvo i novu školu u kojoj je još uvijek na snazi stari vojni stil odgoja. Ubrzo se sprijateljuje s najjačim učenikom u školi i zaljubljuje u djevojku iz busa. To je priča ovog klasičnog primjera filma srednjoškolskim tučnjavama i ljubavima. Nasilje tj. srednjoškolske tučnjave i romantika u ovom su filmu jako dobro raspoređeni, te iako filma nema pravi početak niti kraj, na privlačan način prikazuje realan i baš zato zanimljiv život srednjoškolaca.

65. Oseam (9/10) ["Oseam"] Redatelj Seong Baek-yeop. Glasovi Kim Seo-young, Park Sun-young, Son Jong-hwan. 75 min.

Animirani film koji se bazira na poznatoj priči (koju je napisao Jung Chae-bong) o slijepoj djevojčici i njezinom mlađem bratu koje usvaja budistički monah u seoskom hramu. Jednog dana dječak odlazi s redovnikom u planine no iznenadna oluja stavlja dječaka u opasnost. Klasična, ali prekrasna animacija, jednostavna, ali dirljiva priča koja uključuje i žudnju za umrlom majkom, dva su glavna elementa zbog kojeg mi se film svidio. Iako je kraj pomalo neočekivan, uklapa se u film i mogu samo reći kako se isplati doživjeti film – makar širio budističku, a ne kršćansku vjeru:).

Objavljeno u 11:03 • Komentari (4) • Isprintaj#

četvrtak, 14.06.2007.

111 najboljih korejskih filmova (2)

21. Daisy (8/10) ["Deisi"] Redatelj Andrew Lau. Uloge Jeon Ji-hyun, Jung Woo-sung, Lee Sung-jae, Cheon Ho-jin, David Chiang, Yu Soon-cheol, Dion Lam. 110 min.

Mlada korejska slikarica koja živi u Amsterdamu ima tajnog obožavatelja koji joj svaki dan donosi cvijeće. On je serijski ubojica kojeg traži drugi Korejanac policajac koji upoznaje slikaricu, a ona vjeruje da joj je on slao cvijeće. Sve ubrzo postaje još kompliciranije u ovom ljubavnom trokutu na malo drugačiji način tj. koji uključuje i pištolje. Film nije uopće loš i uspijeva interesirati biti napet za gledanje.

22. Dance with the wind (9/10) ["Baramui jeonseol"] Redatelj Park Jeong-woo. Uloge Lee Seong-jae, Park Sol-mi, Kim Su-ro, Lee Kan-hui, Kim Byeong-chun, Mun Jeong-hui. 132 min.

Istražiteljica na tajnom zadatku upoznaje učitelja plesa kojeg sumnjiči za varanje žena tj. uzimanja od njih novaca za malo više od plesa no što ga više upoznaje, sve više vjeruje da je on zaista samo i jednostavno učitelj plesa. Film je jedan od dva korejska filma o plesu koja poznajem. Ovaj govori o učiteljima plesa s kojima žene sa strane varaju svoje muževa što dovodi do toga da se učenje plesa automatski smatra mutnim poslom. No srećom ima i onih koji plešu radi plesanja, a čarolija plesa preuzet će glave likove i, eventualno, gledatelje filma.

23. Dasepo Naughty Girls (7/10) Dasepo sonyeo"] Redatelj E J-yong. Uloge Kim Ok-bin, Lee Kyun, Park Jin-woo, Kim Byul, Park Hye-won, Eun Seong, Lee Yong-ju, Lee Won-jong. 103 min.

Napravljeno prema stripu. Radnja je smještena u srednjoj školi religije (svih religija) gdje učenici ipak više drže do seksa. Čudan film ispunjen nerealnim stvorenjima poput kiklopa ili čak zmaja koji na ležeran način govori o zgodama učenika. Već isprobani recept u ovom je filmu dobro uspio i film je ispao, iako uglavnom besmislen, poprilično zabavan.

24. Duelist (8/10) ["Hyeongsa Duelist"] Redatelj Lee Myung-se. Uloge Ha Ji-won, Gang Dong-won, Ahn Sung-ki, Song Young-chang, Yun Ju-sang, Do Yong-gu, Shim Cheol-jong. 111 min.

Netko rasipa veliku količinu novaca na trgu što destabilizira ekonomiju. Dva detektiva pokušavaju riješiti slučaj no na putu im se prepriječio tajanstveni mačevaoc kojeg nikako ne mogu pobijediti. Ovdje se radi o filmu iz prošlosti gdje ljudi nose mačeve za pojasom. Nisam razumio film niti se sjećam radnje na ikakav način no zato su koreografije borbi bile odlične, od onih na prepunom trgu do onih u mračnim hodnicima gdje se polovica udaraca prepoznaje samo po zvuku. Spektakularno.

25. Educating Kidnappers (8/10) ["Janhokhan chulgeun"] Redatelj Kim Tae-yun. Uloge Kim Soo-ro, Lee Seon-gyun, Ko Eun-ah, Oh Gwang-rok, Kim Byeong-ok, Oh Man-seok, Ko Seo-hee. 108 min.

Dva odrasla čovjeka koja su očajna u svojim kreditima i dugovima odlučuju oteti bogataševu kćer no to će im samo donijeti još više nevolja i veće dugove pa će se otkupnina morati više puta povisivati. Akcijska komedija koja je stvarno ugodna za gledanje. Osim smiješnih scena tu su i elementi trilera, a ne nedostaje niti dramskog elementa. Sve što jedan 'nedjeljni film' treba imati, ovdje je.

26. Fighter in the Wind (10/10) ["Baram-ui paiteo"] Redatelj Yang Yun-ho. Uloge Yang Dong-geun, Hirayama Aya, Kato Masaya, Jeong Tae-woo, Jeong Doo-hong. 120 min.

Film se bazira na stripu, a govori o životu povijesne osobe Oyama Matsutatsu (japanski) tj. Choi Bae-dal (korejski) koji je kao Korejanac otišao u Japan sanjajući o karijeri pilota, a na kraju završava kao dezerter od dužnosti letenja kao kamikaza. No to je samo prvih pet minuta filma. Njegov život se nastavlja i vodi ga kroz mnoga iskušenja i iskustva da bi se na kraju povukao na planine i razvio novu borilačku vještinu kojom će pokušati dokazati da je najjači čovjek na svijetu. Fighter in the Wind je jedan od najboljih korejskih filmova, makar uglavnom s japanskim glumcima. Način razvoja priče, razrađenost osobnosti i motiva djelovanja jako je dobro usklađen i sve vodi do vrijednog vrhunca filma. Borbe su u filmu odlične, ali njegova najveća vrlina je dramska priča koja neće nikoga ostaviti indiferentnim. Glavnog lika tumači jedan od vrlo cijenjenih korejskih glumaca Yang Dong-geun i njegova uloga ovdje je vrlo dobro odrađena.

27. Fly Daddy Fly (9/10) ["Peullai, daedi"] Redatelj Choi Jong-tae. Uloge Lee Moon-sik, Lee Joon-ki, Palpin Hyun-jun, Kim So-eun, Kim Ji-hoon, Lee Yeon-soo, Kim Dong-seok, An Ne-sang. 112 min.

Poslovan čovjek u zrelim godinama doznaje da mu je kćer u bolnici jer ju je napao bogati učenik i prvak u boksu. Kad mu ne uspije osvetiti se prema dječaku, upoznaje drugog učenika koji ima talenta za borbu i koji ga uči kako se tuče. Otac želi drugu priliku za osvetu. Pomalo nelogična priča, ali pogledajte ocjenu, to se u filmu uopće ne primjećuje. Film je dobro koncentriran na priču koja se na zanimljiv način razvija. Taj poslovni čovjek počinje naporno trenirati planirajući ponovno izazvati arogantnog bogatog jakog učenika, a vjerujte mi, ne vidi se svaki dan kako netko tako uporno vježba ili trči brže od autobusa iako je ovo zadnje već viđeno u nekim korejskim filmovima (Champion, Miracle on 1st Street, …). Valjda Korejanci vole trčati za busom.

Image Hosted by ImageShack.us

28. Friend (8/10) ["Chingu"] Redatelj Kwak Kyung-taek. Uloge Yoo Oh-sung, Jang Dong-gun, Seo Tae-hwa, Jung Woon-taek, Kim Bo-kyung, Joo Hyun, Ki Joo-bong, Lee Jae-yong, Kang Shin-il. 117 min.

Baziran na životnom iskustvu redatelja, film govori o četiri prijatelja koji odrastaju i razdvajaju se zbog različitih okolnosti i utjecaja organiziranog kriminala – neki odu u mafiju. Friend je film kojeg su mi mnogi preporučili prije nego što sam ga pogledao. Na kraju sam se i sam uvjerio da je film vrlo dobar. Uz obiteljsku atmosferu koju prekida brutalna realnost, film se diči odličnom dramskom realizacijom – ako su korejski filmovi po nečemu dobri onda je to drama. Ovo je jedan od kultnih korejskih filmova kojeg ne želite propustiti. Da.

29. Hanbando (8/10) ["Hanbando"] Redatelj Kang Woo-suk. Uloge Jo Jae-hyun, Cha In-pyo, Ahn Sung-ki, Kang Shin-il, Moon Sung-keun, Kim Sang-joong, Kang Su-yeon, Baek Il-seop. 147 min.

U bliskoj budućnosti, Sjeverna i Koreja se bliže ujedinjenju u čiju se svrhu započinje graditi željeznica oko cijelog poluotoka. No Japan se miješa tvrdeći da on ima pravo na željeznicu pozivajući se na dokument potpisan od strane Korejskog cara za vrijeme kolonijalnog doba. Japan čak prijeti ratom. I dok predsjednik Južne Koreje ne zna što bi napravio, upoznaje povjesničara koji tvrdi da je su sporni dokument falsificirali Japanci te, s blagoslovom predsjednika, započinje potragu za pravim državnim pečatom koji bi potvrdio njegove teze. Nije novost da su Japan i Koreja rivali – tako je to često među prvim susjedima (vidi Hrvatska i Srbija), a ovaj film pažljivo podcrtava suverenost i autonomiju Koreje. Japanci su tu negativci, ali je film tako strukturiran da se teško nekome može nešto zamjeriti. Zanimljiv politički triler. I još napomena da naslov filma u prijevodu znači Korejski poluotok.

30. Hearty Paws (Heart is…) (10/10) ["Maeumi"] Redatelji Oh Dal-gyun i Park Eun-hyung. Uloge Yu Seung-ho, Kim Hyang-ki, Dalyi. 97 min.

11-godišnji dječak i njegova sestra koja ima 6 godina, žive sami nadajući se da će se jednog dana vratiti njihova mama. Dječak jednog dana ukrade psića i poklanja ga sestri za rođendan, a koji postaje treći član obitelji. To je uvod filma, no dalje neću ništa opisivati. Pola filma sam plakao. Tko me poznaje zna da mi je lako uživjeti se u film, a još lakše rasplakati ako imam motiva. Priznajem, volim pustiti emocije za vrijeme gledanja filmova, zato ih i gledam uglavnom sam. No koliko je ovaj film bio dirljiv, to je nemoguće – sve nekakve tragedije, tužne priče, teške okolnosti, nerazjašnjeni odnosi, nerealizirane privrženosti pa čak i smrtni slučajevi. Volim i filmove o životinjama pa sam i zato povisio ocjenu filmu; pas je svoju ulogu odlično odglumio. Obiteljski film u jednom od najboljih oblika.

31. Herb (9/10) ["Heobeu"] Redatelj Heo In-mu. Uloge Kang Hye-jung, Bae Jong-ok, Jeong Gyeong-ho, Lee Mi-young, Lee Won-jong, Lee Young-yu, Lee Byung-hyun. 113 min.

Lijepa 20-godišnja djevojka Sang-eun na mentalnoj je i emotivnoj razini sedmogodišnjaka. Zaljubljuje se u mladog policajca, kojemu je i ona draga dok ju izdaleka promatra. Oni će se ipak upoznati, no djevojka će se brzo morati suočiti s tragedijom u obitelji po prvi put u životu. Herb znači trava i djevojka u filmu ne voli toliko cvijeće koliko travu. Korejska filmska industrija već je više puta koristila osobe s posebnim potrebama za film (Oasis, Marathon, Mutt Boy, Sunflower, …) i u tom žanru jako dobro stoji uspijevajući uvijek iznova izgraditi kvalitetnu i dirljivu priču s poukom.

32. Holiday (9/10) ["Hollidei"] Redatelj Yang Yoon-ho. Uloge Lee Sung-jae, Choi Min-soo, Jang Se-jin, Lee Eol, Jo An, Yeo Hyun-soo, Kim Dong-hyun, Moon Young-dong. 120 min.

Grupa zatvorenika koji su osuđeni na dugotrajne kazne zbog neznatnih prekršaja, uspijevaju pobjeći iz zatvora. No na slobodi upadaju u situaciju uzimanja taoca. Na određeni način ovaj film, zapravo tragedija, prezentira stvarni incident 1980.-e godine. U jednoj od ključnih scena u kojoj u pozadini svira klasična pjesma Holiday Bee Geesa (mogli ste ju čuti i u korejskom filmu Nowhere to hide), glavni protagonist izjavljuje: "Ako imaš novaca, nisi kriv, ako nemaš novaca, kriv si," i ima pravo. Film govori o borbi za pravo glasa i malo pravde. Nerealistično nastojanje.

33. How the Lack of Love Affects two Men (7/10) ["Aejeong gyeolpibl du namja-ege michineun yeonghyang"] Redatelj Kim Seong-hoon. Uloge Baek Yoon-shik, Bong Tae-gyu, Lee Hye-young, An Gil-gang, Woo Hyun, Jeong Woo. 110 min.

Otac i sin žive sami, a koliko im je potrebno 'ljubavi' postat će jasno kad kod njih mlada žena otvori sobu. U svojoj opsjednutosti i očajnosti jedan će drugome konkurirati za osvajanje ženinog srca. Mogao sam dati i veću ocjenu filma. Vrlo je originalan i smiješan, glumci su dobri i sve je na mjestu. Kažem da je odgovoran jer kad ste zadnji put vidjeli da se otac i sin svađaju oko jedne žene i smještaju si podvale kako bi ju osvojili. Jedna od zanimljivijih korejskih komedija.

34. I'm Cyborg, but that's OK (9/10) ["Ssaibogeu-jiman gwoenchanha"] Redatelj Park Chan-wook. Uloge Im Soo-jung, Jeong Ji-hoon (aka "Rain"), Oh Dal-soo, Lee Young-mi, Park Jun-myeon, Kim Choon-ki, Lee Yong-nyeo, Kim Joo-hui. 105 min.

Mlada djevojka dospijeva u umobolnicu vjerujući da je cyborg. I to je to što se tiče radnje – ostalo nije niti bitno. Bitno je da u filmu glumi korejska pop superzvijezda Rain (Bi) koji, čujem počinje prodor i na američko tlo. Potrebno je zapaziti i originalnost filma u kojem svaki zašto ima svoj zato, ali koji je međutim nerazumljiv i apstraktan. Ako netko uspije shvatiti film, znači da je i sam lud, ali je svakako jedinstveno iskustvo malo zaviriti u ustanovu ovakve vrste.

Image Hosted by ImageShack.us

35. Ice Bar (8/10) ["Aiseu-keki"] Redatelj Yeo In-kwang. Uloge Shin Ae-ra, Park Ji-bin, Jin Gu, Jang Jun-young, Lee Jae-ryong, Yang Ju-ho, Kim Jin-ah, Lee Byung-hyeon. 95 min.

Dječak iz jednog pokrajinskog grada saznao je, suprotno od onog što mu govori majka, da mu je otac živ i da živi u glavnom gradu. Kako bi kupio kartu za vlak, nakon škole prodaje sladolede po gradu. Siromaštvo je jedna od središnjih tema korejskog filma na koju se veliki broj filmova nadovezuje. U ovom filmu središnji su likovi djeca koja pokušavaju skupiti koju kunu više prodajući sladolede. Meni je osobno uvijek drago vidjeti priče onih koji i bez novaca uspijevaju osmisliti svoj život pa sam bio zadovoljan i ovim filmom.

36. If you were me (9/10) ["Yeoseot gae-ui siseon"] Redatelji Jeong Jae-eun (The Man's Affairs), Yim Soon-rye (The Weight of Her), Yeo Kyun-dong (Crossing), Park Chan-wook (N.E.P.A.L.), Park Jin-pyo (Tongue Tie), Park Kwang-su (Face Value). Uloge Baek Jong-hak, Byun Jeong-su, Ji Jin-hee, Lee Seol-hee, Jeon Ha-eun, Kim Moon-ju, Jeong Ae-yeon. 110 min.

Film sastavljen od šest kratkih filmova koje su režirali uvaženi korejski redatelji, a koji govore o diskriminaciji i ljudskim pravima u Koreji. Projekt je osmislilo Korejska komisija za ljudska prava (Korea Human Rights Commission), a film je doživio veliki uspjeh s obzirom da su snimljena dva nastavka i još jedan animirani film. Sam mogu posvjedočiti da priče svojim direktnim povezivanjem na realnost uspijevaju privući gledatelje i sugerirati da neke stvari nisu onakve kakve bi trebale biti. Prvi filmić sam nekako najbolje zapamtio, a govori o djevojci koja ima problema s kilograma upravo zato što društvo ima problema s takvim djevojkama ne želeći ih zaposliti i diskriminirajući ih u raznim oblicima.

37. If you were me: Anima Vision (8/10) ["Byeol-byeol iyagi"] Redatelji Lee Sung-gang (Bicycle Trip, 10 min), Park Jae-dong (Be a Human Being, 13 min), Yoo Jin-hee (Day Dream, 13 min), Kwon Oh-sung (Animal Farm, 16 min), Amy Lee (The Flesh and Bone, 10 min), plus djelo više redatelja (At Her House, 11 min). 72 min.

Nastavak serije kratkih filmova koji govore o ljudskim pravima, no ovog puta su svi filmovi animirani. Film je vrlo simpatičan, napravljen u različitim stilovima animacija, a svaka ima svoj čar. Je, volim i animirane filmove, a ovaj film sam dvostruko volio radi jednostavne, a privlačne animacije i radi zanimljivih priča. Prvi filmić je napravljen drvenim bojicama (tako izgleda) i proveo sam više sati pokušavajući precrtati koju od scena iz tog filmića.

38. Il Mare (9/10) ["Siworae"] Redatelj Hyun-seung Lee. Uloge Jung-Jae Lee, Ji-hyun Jun, Mu-saeng Kim, Seung-Yeon Jo. 105 min.

Jeste li čuli za Kuću na jezeru (The Lake House) sa Sandrom Bullock i Keanu Reevesom. Taj film je obrada ovog korejskog filma o muškarcu Sung-hyun koji nakon što se useli u tek kupljenu kuću u poštanskom sandučiću okriva pismo od žene Eun-ju koje je napisala muškarcu koji ju je ostavio. Oni počinju razmijenjivati pisma, a zanimljivo je što zapravo ne žive u istom vremenu. Naime, 1999., žena napušta kuću 'il Mare' (a i smještena je kraj mora), a u tu istu kuću 1997. se uselio čovjek. Njih dvoje započinju ljubavnu priču iako ih razdvajaju dvije godine. Hoće li se ikada susresti treba pogledati u filmu. Zasigurno jedan od utjecajnijih i zapaženijih romantičnih drama kojeg preporučam iako sam otkrio o čemu se radi.

39. Innocent Steps (7/10) ["Daenseo-ui sunjeong"] Redatelj Park Young-hoon. Uloge Moon Geun-young, Park Geon-hyung, Yun Chan, Park Won-sang, Kim Ki-soo, Jeong Yu-mi, Lee Dae-yeon. 110 min

Mlada djevojka uspijeva doći u Koreju iz Kine prijavivši se kao profesionalna plesačica. Ubrzo se zaljubljuje u svog učitelja plesa koji ima problema s motivacijom podučavanja. U filmu se dosta pleše, malo zaljubljuje, a malo raspravlja pokraj podija – uobičajeni. Iako samo jedan u nizu, oni koji vole ples biti će zadovoljni filmom, a ono što je dovelo film na ovu listu je činjenica da je ovo ipak jedan od rijetkih korejskih filmova o plesu.

40. Jeni, Juno (8/10) ["Jeni, Juno"] Redatelj Kim Ho-jun. Uloge Park Min-ji, Kim Hye-sung, Kim Ja-ok, Im Dong-jin, Seo Min-jeong, Lee Eung-kyung, Kang Nam-gil. 101 min.

Petnaestogodišnjaci, dječak i djevojčica stupaju u spolni kontakt i dogodi se neočekivano – očekuju bebu. Iako jednostavan film daje dobar komentar na ovakve situacije prikazujući moguće odgovore na ovakve događaje s kojima se sve više nas susreće pa nerijetko reagira negativno. Zanimljivo u filmu je da upravo djece žele zadržati dijete do odrasli, gledajući više osobnu korist i ugled, žele stvari riješiti sa što manje posljedica. Dakle, opuštajući ali istovremeno poučan film ukoliko se gledatelj da poučiti.

Objavljeno u 13:43 • Komentari (3) • Isprintaj#

srijeda, 13.06.2007.

111 najboljih korejskih filmova (1)

(napomena: planirao sam objaviti cijeli tekst odjednom, ali sam ipak odlučio podijeliti ga u pet dijelova iznenađen količinom napisanog teksta u ova tri dana - pravi mali diplomski rad od 12000 riječi)

111 najboljih korejskih filmova

Nakon što sam objavio zapis o najgledanijim filmovima u korejskim kinima stigla mi je ideja preporučiti neke korejske filmove. Otvorio sam listu korejskih filmova koje sam pogledao i izabrao naslove filmova koji su mi se svidjeli. Moji prijatelji ne gledaju korejske filmove priznajući ipak kako postoji nekoliko dobrih korejskih filmova no moj je problem, kažu, što mislim da su svi dobri. Nisam se složio s tim mišljenjem, pa sam se i začudio što sam ih odabrao tako puno (140) te sam počeo još jednom kratiti listu i došao negdje do 100 filmova. Onda sam potražio informacije (redatelj, glumci, trajanje, kratka radnja) na internetu i odlučio na svaki film dati kratak osvrt. Od tada sam pogledao još koji film pa sam ih ovdje i nadodao. Koga zanima neka izvoli. Napominjem još da sam sveukupno pogledao više od 200 korejskih filmova (u posljednje 3 godine) te nisam spominjao filmove koji bi mogli biti dobri, a još ih nisam pogledao, a i neke dobre pogledane filmove sam nenamjerno preskočio. I naravno, mišljenje je subjektivno.

Image Hosted by ImageShack.us

1. 2009 Lost Memories (7/10) ["Yi-cheon-gu Loseuteu Memoriseu"] Redatelj Lee Si-myung. Uloge Jang Dong-gun, Nakamura Toru, Suh Jin-ho. 135 min.

U alternativnoj viziji povijesti, Koreja je 2009. godine provincija Japanskog carstva gdje svi pričaju japanski, a veliki dio korejske kulture je samo prošlost. Kad jedan korejsko-japanski policajac započne istraživati radnju terorističke grupe korejskih nacionalista, počet će otkrivati pravu povijest svoje zemlje. Solidan akcijski film koji iznenađuje umetanjem znanstvene-fantastike u priču, a koja ne uključuje samo alternativnu povijest već i putovanje kroz vrijeme. U svoje vrijeme bio je veliki hit, a i danas je u najmanju ruku zanimljiv.

2. 200 pounds Beauty (7/10) ["Minyeo-neun goerowo"] Redatelj Kim Yong-hwa. Uloge Kim Ah-joong, Joo Jin-mo, Kim Hyun-sook, Lee Han-wi, Seo Yoon, Seong Dong-il, Park No-shik, Im Hyun-shik. 120 min.

Žena s viškom kilograma (200 funti je negdje oko 95 kila) radi kao "ghost singer" za popularnu pop zvijezdu. Njeni problemi počinju kad se zaljubi u producenta, a iz uvjerenja kako s njim nema šanse odlučuje napraviti drastičnu plastičnu operaciju cijelog tijela kako bi postala atraktivna. Film je zanimljiva komedija koja kroz smijeh pokušava dati kritiku na kirurške operacije, no ne zna bi li zagovarala ili osudila iste budući da za vrijeme listanja imena glumaca na kraju filma, u skladu s realnošću u korejskom društvu, prikazuje mnoštvo djevojka koje traže zahvat na svom tijelu.

3. A bloody Aria (8/10) ["Guta-yubalja-deul"] Redatelj Won Shin-yeon. Uloge Han Suk-kyu, Lee Moon-shik, Oh Dal-soo, Cha Ye-ryeon, Kim Shi-hu, Lee Byung-joon, Jeong Gyeong-ho, Shin Hyun-tak. 115 min.

Profesor glazbe vozi se natrag u Seoul, a poveo je i jednu studenticu sa sobom. Zastavlja auto pokraj jedne rijeke pokušavajući je silovati no ona mu uspije pobjeći dok se čudna skupina ljudi počinje skupljati oko automobila. Film je snimljen gotovo u potpunosti na obali jedne rijeke i u njemu sudjeluje jedva desetak osoba. Ono što mi se svidjelo kod filma je njegova realistična surealnost i čudni ali zanimljivi likovi. Atmosfera filma je zaista nerealna, a sam film možda bi se mogao opisati kao crna komedija.

4. A Dirty Carnival (7/10) ["Biyeorhan geori"] Redatelj Yu Ha. Uloge Jo In-seong, Cheon Ho-jin, Namgung Min, Lee Bo-young, Yun Je-moon, Jin Gu, Park Hyo-joon, Heo Yi-jae. 141 min.

Jedan gangster srednje kategorije koji želi napredovati na ljestvici kako bi popravio i svoj materijalni status polako gradi svoj put prema vrhu birajući kojem će šefu služiti. Njegov prijatelj koji snima film o gangsterima koristi njegovu priču i tako, barem fiktivno, otkriva zločine koji stoje iza pravih gangstera. Film traje poprilično dugo i na trenutke je naporan ako se gleda u pospano popodne; kraj je predvidljiv ako ste naučeni na korejske filmove, a obračuni gangstera ništa specijalno. Svejedno, film je jedan od ozbiljnijih gangsterskih filmova, vjerojatno autentičniji od većine.

5. A Millionaire's First Love (8/10) ["Baekmanjangja-ui cheot-sarang"] Redatelj Kim Tae-kyun. Uloge Hyun Bin, Lee Yeon-hee, Lee Han-sol, Jo Yong-jun, Ham Yu-seon, Jo Gyu-cheol, Jeong Wook, Kim Byeong-se 116 min.

Arogantan i rastrošan srednjoškolac koji se, međutim, dobro tuče, treba naslijediti bogatstvo preminulog djeda no kao uvjet za preuzimanje novaca treba maturirati u malom seoskom gradiću u Kangwon provinciji (županiji). To mu teško pada jer su mu financijski izvori zablokirani, a novi prijatelji seljaci nisu mu baš po ukusu. Svejedno upoznat će jednu lijepu, zapravo vrlo lijepu, djevojku, a cijela će drama pred kraj filma doći na novu razinu. Jako zanimljiva i lijepa romantična drama, vrlo ugodna za gledanje, s naočitim glumcima i prihvatljivom pričom.

6. A Tale of two Sisters (10/10) ["Janghwa, Hongryun"] Redatelj Kim Jee-woon. Uloge Kim Gap-soo, Yeom Jung-ah, Im Soo-jung, Moon Geun-young 120 min.

Dvije sestre vraćaju se kući k ocu i mentalno nestabilnoj pomajci nakon što su i same bila na oporavku od nekakve bolesti. U kući, izoliranoj od grada, događaju se čudne stvari i napetost među likovima raste Ovaj horor triler jedan je od prvih i najboljih korejskih horora koji sam pogledao. Za razliku od drugih koji znaju eventualno uplašiti gledatelja, ovaj sadrži i jako dobro razvijenu priču koja ne zbunjuje gledanje, ali je potrebno barem dva puta pogledati film kako bi se neke stvari malo bolje shvatile. Da, na kraju se desi nešto potpuno neočekivano.

7. Aachi and Ssipak (9/10) ["Achi-wa ssipak"] Redatelj Jo Beom-jin. Glasovi Ryoo Seung-beom, Im Chang-jung, Hyun Young, Shin Hae-chul, Lee Gyu-hwa, Seo Hye-jeong, Lee Gyeong-gyu, Oh In-yong 90 min.

U nekom ludom svijetu, ljudski izmet je glavni izvor energije i vlada kontrolira obavljanje nužde. Dva punkera koja zarađuju kradući drugima zaradu od obavljanja nužde te se sukobljuju s vladom, ali i čudnim stvorenjima koja predstavljaju nešto kao terorističku organizaciju. Ovo je animirani film, lai nikako za djecu, a razlog zašto sam mu dao tako veliku ocjenu je jer je jako zabavan i dobro realiziran. Trebate vidjeti akcijske scene koje diči brzina, spektakularnost, ali i jasnoća izvedbe. Film je i vrlo satiričan, a i sam naslov iskombiniran je od korejskih psovki. E da, puno se psuje u filmu što je jedan minus, ali i plus jer odgovara osobnostima likova.

8. All for Love (10/10) ["Nae saengae gajang areumdaun iljuil"] Redatelj Min Kyu-dong. Uloge Uhm Jung-hwa, Hwang Jung-min, Im Chang-jung, Seo Young-hee, Kim Soo-ro, Kim Yu-jeong, Ju Hyun, Oh Mi-hee, Yun Jin-seo, Jeong Kyung-ho. 138 min.

Šest parova koji žive u Seoulu iskusuju jedan tjedan pun emocija, od slomljenih srdaca, to novčanih teškoća, bolesti i sličnog. Nešto kao puzzle film, poput Crasha, gdje se različite priče međusobno isprepliću. Naslov filma na korejskom zapravo znači nešto kao 'najljepši tjedan mog života' u što je tijekom gledanja filma teško vjerovati jer se čini da sve ide prema tragičnom kraju, a budući da film uspijeva natjerati gledatelja (mene svakako je) da se nada u čudo sedmog dana, tj. da na kraju filma sve završi dobro i jer je izazvao čak i plakanje, dao sam mu najveću ocjenu. Jedna emocijama puna ljubavna drama.

9. Another public enemy (7/10) ["Gonggong-ui jeok 2"] Redatelj Kang Woo-suk. Uloge Sol Kyung-gu, Jeong Jun-ho, Kang Shin-il, Park Sang-wook, Eom Tae-woong, Im Seung-dae, Park Geun-hyeong, Byun Hee-bong. 148 min.

Policajac istražitelj poznat po svojim nekonvencionalnim metodama djelovanja sumnjiči da je njegov bivši školski kolega odgovoran za ozbiljne zločine. Ignorirajući sebi nadstojeće, ostavlja se čak i policijske značke kako bi dokazao da je njegov kolega kriv. Vrlo dobro režiran nastavak popularnog korejskog akcijskog trilera s dobrom količinom dramskih elemenata. Iako nije najbolji film ikad napravljen, dovoljno je dobar da se može svakome preporučiti.

10. Arahan (8/10) Arahan ["Arahan jang-pung daejak-jeon"] Redatelj Ryu Seung-wan. Uloge Ryu Seung-beom, Yun Soy, Ahn Sung-ki, Jeong Du-hong, Yu Jun-sang, Kim Yeong-in. 114 min.

Mladi šmokljan policajac, u dobroj mjeri glup, na mjestu zločina susreće tao majstore koji u njemu vide potencijal velikog borca kakav im točno treba jer se pojavio netko tko želi zaprijetiti svijetu tako da taj policajac mora na brzinu pronaći u sebi skrivene vještine i spasiti svijet. No to neće biti lagan proces na sreću gledatelja koji će se moći i nasmijati čestim anegdotama. Kako god, finale filma sadrži jednu od najboljih borilačkih scena koje sam ikad vidio – barem sam bio pod takvim dojmom kad sam gledao film.

Image Hosted by ImageShack.us

11. Bar Legend (7/10) ["Ddukbang jeonseol"] Redatelj Jo Beom-goo. Uloge Park Geon-hyeong, Lee Cheon-hee, MC mong, Oh Dal-su, Yu Ji-tae. 94 min.

Tri bivša školska druga suočuju se s promjenama u životu akd jedan od njih postane gangster i služi svoje vrijeme u zatvoru. Istovremeno, njihov se grad mijenja zbog industrije i dolaska organiziranog kriminala. Jedan klasičan korejski gangstersko dramski akcijski film, ali novijeg datuma pa je atraktivniji onima koji tek nisu upoznati sa sličnim filmovima.

12. Between Love and Hate (8/10) ["Yeonae, geu chameulsu-eomneun gabyeoum"] Redatelj Kim Hae-gon. Uloge Kim Seung-woo, Jang Jin-young, Tak Jae-hoon, Oh Dal-soo, Sunwoo Yong-nyeo, Nam Seong-jin, Kim Jun-hee, Kim Sang-ho. 125 min.

Zaručen muškarac koji se treba oženiti zaljubljuje se u ženu iz hostess bara te ne zna kojoj bi se ženi okrenuo. Zapravo zna, oženit će se ženom s kojom se treba oženiti, ali će nastaviti posjećivati ovu drugu ženu. Film je ozbiljan, za odrasle jer govori o temama koje mladi slabije razumiju i na način koji je bliži onima koji su već oženjeni. Ja nisam, ali niti ne kažem da sam ja shvatio film onako kako je zamišljen, ali da je granica i razlika između ljubavi i mržnje tanka, znam i ja.

13. Bungee Jumping of Their Own (8/10) ["Beonji-jeompeu-reul hada"] Redatelj Kim Dae-seung. Uloge Lee Byung-heon, Lee Eun-ju, Yeo Hyun-soo, Hong Su-hyun, Lee Beom-soo, Jeon Mi-seon, Ki Joo-bong, Kim Gap-soo, Oh Ji-hae.99 min.

Dva studenta se zaljubljuju 1983. no na dan kad mladić mora otići u vojsku, njegova djevojka nestaje i više se nikad ne vraća. 17 godina kasnije, student je sad srednjoškolski profesor, a jedan od njegovih učenika, koji je muško i ima oko 17 godina, sliči na njegovu djevojku od ranije, a koju nije nikad prebolio. Ovo je jedna kontroverzna ljubavna priča koja želi reći da ljubav nema granica i zato ju cijenim. Ima tu svega i svačega, reinkarnacije, homoseksualizma na granici pedofilije, samoubojstva radi ljubavi – sve oko čega bi se dalo diskutirati. Vrijedi pogledati. Glumica je prekrasna.

14. Bystanders (8/10) ["Yuwol-ui ilgi"] Redatelj Im Kyung-soo. Uloge Shin Eun-kyung, Kim Yoon-jin, Moon Jeong-hyuk (Eric), Yun Ju-sang, Maeng Se-chang, Kim Jin-ho, Kim Seong-ah. 103 min.

Dva detektiva započela su istraživati seriju smrti (ubojstava) u srednjoj školi, a sve ih nekako navodi na jednog studenta koji je, međutim, već mrtav. Bystanders ili Diary of June je solidan triler o serijskom ubojici. U filmu ima nekoliko zanimljivih scena i otkrivanja dokaza te oni koji vole CSI slučajeve, neće ostati razočarani.

15. Champion (8/10) ["Chaempieon"] Redatelj Kwak Kyung-taek. Uloge Yoo Oh-sung, Chae Min-suh, Yoon Seung-won, Jung Du-hong. 117 min.

Temeljeno na istinitoj priči o Kim Deuk-gu koji se borio sa siromaštvom kako bi posta profesionalni uspješan bokser, samo kako bi umro u meču od ozljeda koje mu je zadao Ray "Boom Boom" Mancini. Solidan, klasičan film o karijeri jednog sportaša s dovoljno sportski i dramskih elemenata. Nije grijeh pogledati.

16. City of Violence (9/10) ["Jjakpae"] Redatelj Ryoo Seung-wan. Uloge Jeong Doo-hong, Ryoo Seung-wan, Lee Beom-soo, Jeong Seok-yong, An Gil-gang, Kim Seo-hyung, Kim Byeong-ok, On Ju-wan 92 min

Policijski detektiv vraća se u rodni grad kako bi prisustvovao pogrebu dragog prijatelja iz djetinjstva koji je ubijen, no počinje sumnjati u istinitost službene priče o njegovoj smrti te počinje privatno istraživati gradske mafijaše kojima na čelu stoji još jedan prijatelj iz djetinjstva. Priča nije toliko posebna, ali film je, čovječe, odličan. Je li vam se svidio Kill Bill? E pa ovo je nešto slično i zato nemojte pitati kako je moguće da dvojica nenaoružanih pobijede stotinu protivnika s naoštrenim predmetima. Stil borbe je, koliko god zvuči nerealno, vrlo realističan. Za potrebe filma nisu korišteni nikakvi konopci, specijalni efektni ili trikovi snimanja – kad čovjek padne sa skele stvarno je pao, a ta realističnost borbi daj filmu posebnu dozu surovosti kakva se ne vidi često, a vrlo je dobrodošla. Ljubiteljima akcije od srca preporučam.

17. Classic (10/10) ["Keullaesik"] Redatelj Kwak Jae-yong. Uloge Son Yeh-jin, Cho Seung-woo, Jo In-sung, Lee Ki-woo, Im Yeh-jin.132 min.

Mlada studentica pronalazi tajnu kutiju ispunjenu ljubavnim pismima svoje majke, a tu je i njezin dnevnik. Čitajući ga otkriva majčinu prvu ljubav, priču koja izgleda vrlo bliskom onome kroz što ona prolazi i osjeća na fakultetu. Classic nije prvi ali je sigurno jedan od prvih korejskih filmova koje sam pogledao i kao takav ima posebno mjesto u mom sjećanju. Film me je na iznenađenje uspio i rasplakati, natjerati da se zaljubim u glavnu, tj. dvije glavne glumice, a donio je i jednu vrlo kvalitetnu i lijepu višeslojnu dramu punu emocija, lijepe glazbe, romantičnih scena i sličnog. E da, u filmu pada i puno kiše pa nemojte zaboraviti kišobran.

18. Conduct Zero (7/10) ["Pumhaeng-jero"] Redatelj Jo Geun-shik. Uloge Ryu Seung-beom, Kong Hyo-jin, Im Eun-kyung, Kim Kwang-il. 100 min.

Joong-pil ja najjači student (frajer) u srednjoj školi sve dok se ne zaljubi u jednu odličnu učenicu na koju je oko bacio i novi student s još boljim borilačkim tehnikama. Smiješna i zabavna teen komedija za srednjoškolce u kojoj će uživati i studenti poput mene iako nitko neće ništa propustiti ako ovaj film preskoči. Ipak, film je malo smješniji od prosječnih korejskih komedija ove vrste.

19. Cruel Winter Blues (9/10) ["Yeolhyeol-nama"] Redatelj Lee Jeong-beom. Uloge Sol Kyung-gu, Jo Han-seon, Na Moon-hee, Yun Jae-mun, Oh Yong, Yu Seung-ryong, Shim Yi-yeong, Joo Jin-mo, Jo Hui-bong. 118 min

Član bande odlazi u seosko mjesto želeći naći člana protivničke bande (mafije). Dok čeka čovjeka da se pojavi na neki se način poveže s njegovom majkom. Ostao sam jako iznenađen ovim filmom. Mislio sam da sam već naviknuo na tragične sudbine glavnih likova u korejskim filmovima, ali ovakvo nešto me je stvarno pogodilo. Film tjera gledatelja da mu bude žao lošeg momka. Naslov u potpunosti odgovara filmu.

20. Crying Fist (10/10) ["Jumeogi unda"] Redatelj Ryoo Seung-wan. Uloge Ryoo Seung-beom, Choi Min-shik, Im Won-hee, Cheon Ho-jin, Seo Hye-rin, Byun Hee-bong, Na Moon-hee, Ki Joo-bong, Oh Dal-soo. 134 min

Priča o dva čovjeka: bivšem boksaču koji je čak osvojio i medalju no sad kao beskućnik rad na ulici kao živa vreća za udaranje; tu je i mladi delikvent koji se započinje baviti boksom iz hobija nakon što dospije u zatvor posramljen svojim životom. Njih dvojica počet će ozbiljnije trenirati pripremajući se za boksački turnir koji im može dati malo nade i vratiti izgubljeni smisao njihovim životima. Obračun između dvojce je neizbježan. Ovaj film je stvarno bio iskustvo. Mogao sam se odlično zbližiti s likovima i suosjećati s njima. Volio bih kad bi bilo više ovakvih motivirajućih filmova. A i soundtrack je jako dobar.

Objavljeno u 20:18 • Komentari (2) • Isprintaj#

utorak, 12.06.2007.

Intermezzo

Super, ovaj je blog bio (i još uvijek je, samo malo niže) na naslovnici blog.hr. I to baš u subotu kad sam mislio napisati tekst i poslati ga uredništvu, ali to nisam napravio. Naslovnicu sam svejedno dobio. Nisam to niti vidio sve do ponedjeljka nego sam se samo čudio kako to da imam tako puno posjeta. Hvala blogu na naslovnici, stvarno mi je drago. A ako smijem nadodati, uz engleski i njemački, u 'svjetskom' Rimu svakodnevno govorim i talijanski, a učio sam još i latinski, grčki, hebrejski, francuski, španjolski, - sorry, volim se hvaliti, u tome je problem. Nebudem više. Vrijeme je ispita, pa pokušavam učiti. Jučer sam dao jedan, a imam još dva prije nego dobijem diplomu u ruke - iz teologije. Što je još novo? Za dva tjedna se vraćam doma u Hrvatsku, u svoje malo selo s jedva 30 kuća gdje mi je najbolje. Tamo nema interneta pa će i ovaj blog prestati biti uređivan. Umjesto tastature u rukama ću češće držati motiku. U nedjelju sam opet otišao k metodistima, točnije korejskim metodistima, na bogoslužje. Metodisti vjeruju da će se svi ljudi spasiti - e pa i ja to vjerujem. Kako god, za vrijeme propovijedi prišla mi je jedna gospođa i pitala me kako se zovem - na engleskom. Odgovorio sam joj na korejskom. Na kraju mise, u obavijestima, pastor me je pozdravio; ustao sam i naklonio se svima koji su bili u crkvi, a na kraju sam otišao i na zakusku s njima i upoznao neke drage nove ljude. Obećao sam doći i druge nedjelje, a da imam mobitel već bih imao tri nova broja u imeniku. Okej, hvala na pažnji: evo još jedne obavijesti. Sljedeći ispit imam tek u petak te sad pišem malo duži tekst za ovaj blog - 100 najboljih korejskih filmova i to iz razdoblja od oko 2000. do 2006. godine. Bit će valjda završen do sutra.

Objavljeno u 16:32 • Komentari (7) • Isprintaj#

nedjelja, 10.06.2007.

Iza zatvorenih vrata

Pang na korejskom znači soba, a postoje mnoge vrste takvih soba u kojima se Korejanci rado zabavljaju uživajući privatnost budući da se te sobe mogu iznajmiti na određeno vrijeme (1 sat, jednu večer). Iako su takve sobe karateristične za Koreju, sve više ima ih i po ostatku svijeta.

DVD pang- DVD pang su sobe gdje se mogu posuditi filmovi i gledati na velikim televizorima. Obično se nalaze u studentskim okružjima i obično su na drugom ili višem katu u zgradi. Postoje široke i velike sobe sve do onih malih klaustrofobičnih, a neke sobe unutra imaju čak i krevet za posebne potrebe. mnogi ljudi koriste DVD soba kako bi gledali filmove no neki ih iskoriste i kako bi bili romantični sa svojim voljenima.

PC pang- ova glasna mjesta često su mračna i zadimljena. Puno ljudi odlazi u PC sobe kako bi surfali po internetu i provjerili svoje e-mailove, no više njih tu igra video igre (zbog toga je glasno).

Norepang- malene karaoke sobe gdje ljudi izabiru pjesme i pjevaju koliko im srce želi. Norepang, čuo sam, je jedno od najdražih mjesta za izlaske i provode mladih Korejanaca, a ako gledate korejske filmove, u svakom drugom barem će jedna scena biti u karaoke sobi. Tu se nerijetko i pije dobro, no ne uvijek, jer ima i onih koji u karaoke sobama zapravo vježbaju pjevanje. jedno je sigurno, u Koreji svatko zna ili barem misli da zna pjevati ili pjeva jednostavno kako bi nasmijao one (ako tko) koji su s njim u sobi. Budući da su i karaoke sobe privatne unutra se zna svađta dogoditi.

Sarang pang ili ljubavni motel- moteli koji iznajmljuju sobe na sat vremena. Studenti koji žive s roditeljima ili stariji s aferom, koriste takve sobe kako bi imali malo privatnosti. Poneki moteli nemaju čak niti recepcije tako da se može otići unutra, platiti na bankomatu da to nitko ne vidi.

Room salon- su saloni za poslovne ljude koji tu sklapaju poslove iza zatvorenih vrata dok im lijepe djevojke toče skupa pića pretvarajući se da im se gosti sviđaju. Žene poslovnih ljudi moraju trpjeti takve sobe u koje njihovi muževi 'često' odlaze. Postoje, međutim, i slične sobe za žene, barem se priča jer se ulazi unutra preko veze, a i dvostruko su skuplje od onih za muškarce.

JimJil pang- iliti obiteljska sauna. Sauna je također popularna u Koreji, kao i javna kupališta tj, kupaonice.

(Napisano prema tekstu 'Behind closed doors (a sneak peak inside the 'bangs' or rooms in Seoul)' sa stranice Seoulstyle)

Objavljeno u 09:32 • Komentari (8) • Isprintaj#

petak, 08.06.2007.

Let's Speak Korean vol.3

Učim Korejski samostalno, u svojoj sobi, pomoću kojekakvih programa i svačega već skoro dvije godine. No od početka do danas prati me jedna zanimljiva emisija koju producira arirang TV (možete ga gledati na satelitu), a koja se zove Let's speak Korean.

Počeo sam s 60 epizoda prvotne verzije ove obrazovne emisije. Svaka epizoda je trajala pola sata i ja sam radio zabilješke, učio ponuđene riječi napamet. Program su vodile dvije gospođe, profesorice Korejskog, bio je ponuđen i igrani skeč u kojem je odlgumljena situacija kako bi se gradivo lakše upamtilo. U svakoj epizodi bio je predstavljen novi abecedni znak, ponešto iz kulture, nove riječi te detaljna gramatika što je bilo vrlo korisno. Kad sam završio s gledanjem programa otkrio sam da već postoji i druga verzija istoimenog programa.

Let's speak Korean, vol.2 bio je sastavljen od čak 260 epizoda, svaka u trajanju od deset minuta. Tako sam kroz gotovo godinu dana svakodnevno, 10 minuta dnevno, učio korejski - ili točnije rečeno - gledao program za učenje korejskog jezika. Voditelj je bio Stephen Revere, Amerikanac koji je nakon 12 godina učenja korejskog postigao najviši stupanj znanja i bio je stvarno dobar voditelj. S njim, program je vodila i Lisa Kelley, ne više tako mlada voditeljica vjerojatno korejskog i američkog podrijetla (čiji se glas čuje ako se vozite u metrou u glavnom gradu Južne Koreje). U studiju su se izmijenjivali različiti studenti koji su na licu mjesta učili jezik. Program mi se svidio, zabavio me, ali nisam previše naučio. Usput sam koristio i neke druge izvore učenja jezika.

Image Hosted by ImageShack.us

Prije nekoliko tjedana završena je i treća verzija programa Let's speak Korean vol.3. u sveukupno 130 epizoda. Ponovno sve od početka: dobar dan, kako si, kamo ideš, idemo u restoran, jelo mi je slano, ... i slične fraze. I ja sad sve gledam ponovno iz početka, po tri epizode dnevno (danas ću pogledati 25. do 27.). I jako sam zadovoljan. Ne zato što ponavljam već usvojeno gradivo već posebno zbog načina na koji je program realiziran. U deset minuta jedne epizode učitelji Lisa Kelley (ponovno) te Kim Yoong (strogi profesor) podučavaju studenta koji se zove Blake i nema puno veze o korejskom jeziku, jednoj ili dvjema novim rečenicama. Svaki program počinje s pozdravom, zatim jedna poznata ličnost, glumac ili glazbenik prikaže lekciju dana u kratkom prikazu, a zpotom gledamo kratku animaciju nakon koje slijedi učenje u studiju za vrijeme kojeg Blake pokušava usvojiti (izgovoriti) gradivo. Nakon nekoliko minuta predstavljanja materije koje su često i smiješne zbog odnosa između voditelja i studenta, počinje kratak dio koji se zove 'Korean culture' i u kojem se predstavlja uvijek nešto novo iz korejske kulture. Pred kraj programa Blake treba položiti ispit, a profesor Kim Young ga kažnjava ili nagrađuje ovisno o njegovu znanju. Nakon toga program završava i gledatelj jedva čeka da pogleda i sljedeću epizodu. Za početnike jako preporučljiv program iako niti onima koji već znaju reći kako se zovu na korejskom, sigurno neće biti dosadno.

Oni koji žele pogledati program, mogu to učiniti na stranici crunchyroll gdje se nalaze svih 130 epizoda, no treba se ulogirati što ništa ne košta. Košta ako se želi downloadirati nešto, no pametni će znati kako skinuti i bez plaćanja. Direktni link je OVAJ (možda neće raditi ako niste član). Inače, ovo je bonus: crunchyroll stranica je odlično mjesto za azijski medij: filmove, serije, anime, glazbene spotove, zabavni program i svašta...

Na službenoj stranici LSK-a možete dobiti više informacija o programu, pogledati nekoliko fotografija, naučiti korejski abecedu, raspravjati na forumu, ponoviti lekcije, a ako se ulogirate i imate potrebe programe, možete gledati i video zapise programa.

Objavljeno u 08:44 • Komentari (5) • Isprintaj#

četvrtak, 07.06.2007.

Informacije

Image Hosted by ImageShack.us
LABO KOREA (http://www.labo.or.kr)
Organizacija Labo Korea organizira boravak u Koreji (za odrasle, cijena otrpilike 150 kuna za noćenje i doručak), a nudi i mogućnost međunarodne razmjene te učenja jezika.

Image Hosted by ImageShack.us
Korea National Tourism Organization (http://www.visitkorea.or.kr)
Korejska državna turistička organizacija je odlična stranica, ali samo na korejskom i treba se ulogirati, koja nudi informacije s dodatnim sadržajima o (gotovo) svim turističkim odredištima u Koreji. (prvotno sam htio cijeli tekst posvetiti predstavljanju ove stranice, ali sam odustao jer se ne može gledati na engleskom)

Image Hosted by ImageShack.us
Seoul Culture & Tourism (http://www.visitseoul.net)
Stranica koja nudi informacije o kulturi i turističkim destinacijama u glavnom gradu Južne Koreje.

Image Hosted by ImageShack.us
The House of Korean Culture 'KOUS' (http://www.kous.or.kr/foreign/eng/kous01.htm)
Zanimljiv centar gdje se mogu razgledati izložbe tradicionalnih umjetnina, demonstracije tradicionalnih ceremonija, istraživati tradiciju, jesti naravno tradicionalnu hranu, pa čak prisustvvati tradicionalnom vjenčajnu (možda se i vjenčati na taj način)

Image Hosted by ImageShack.us
The Seoul Times (http://www.theseoultimes.com)
Internet novine za strance u Južnoj Koreji s vijestima iz društva i kulture.

Image Hosted by ImageShack.us
Korean Folk Village (http://www.koreanfolk.co.kr)
Selo gdje se sakupljaju i čuvaju folklori Koreje.

Image Hosted by ImageShack.us
Chungdong Theater (http://www.chongdong.com)
Chungdong teatar gdje se održavaju tradicionalne predstave.

Image Hosted by ImageShack.us
Seoul Arts Center (SAC) (http://www.sac.or.kr)
Seul Centar umjetnosti je prvi i najveći multipleks od pet zgrada (Opera, Kuća glazbe, Muzej umjetnosti, Muzej kaligrafije i Knjižnica) specijalno određen za izvođenje kulturalnog i umjetničkog programa.

Image Hosted by ImageShack.us
World Taekwondo Headquarters (http://www.kukkiwon.or.kr)
Službene stranice službenog centra Teakwandoa, tradicionalne korejske borilačke vještine.

(Mogao sam nadodati i druge stranice, no zadovoljan sam što sam ih i ovoliko spomenuo. Još nekoliko njih možete naći u linkovima sastrane gdje, od danas, postoji i sadržaj bloga, pa ako koga zanima -)

Objavljeno u 20:42 • Komentari (1) • Isprintaj#

ponedjeljak, 04.06.2007.

YB

Bio je to normalan dan. Učio sam moralnu teologiju za ispit u srijedu i odlučio pogledati jednu epizodu Lets speak korean vol.3. U njoj, jedan je član korejske rock grupe YB predstavio lekciju dana, a program je pustio 30 sekundi neku pjesmu dotične grupe. Pjesma mi se svidjela - možete ju pogledati u filmiću ispod ovog teksta. Stisnuo sam pauzu i potražio u google-u nešto o toj grupi. Saznao sam da imaju svoj myspace, skinuo sam si novi cd, sedmi po redu i pogledao nekoliko njihovih pjesama na youtube. Evo i kratkog predstavljanja grupe.

YB (Yoon Band) je vjerojatno najpopularnija rock (hard-rock) grupa u Koreji. Članovi su, pjevač Skitter D.H (Yoon Do-hyun) - po kojem se grupa zove i koji piše većinu tekstova, gitarist Baby J (Huh Jun), bubnjar Jin (Kim Jin-won) i bas gitarist Taehee (Park Tae-hee). Yoon Band, tek nedavno prozvan YB, osnovao se 1994. Kao što sam već rekao, izdali su 7 albuma, a pjevač je u pauzi od posljednjeg (6.) albuma do ovog novog albuma snimio i solo album. Prodali su više od 2 milijuna albuma, a svake godina održavaju po 100 koncerata. Snimili su i dva filma, jedan igrani (Jungle Story) i jedan dokumentarni (On the Road 2), više muzikla između kojih ističem adapciju Jesus Christ Superstar. 2005. su napravili turneju po Europi kao prvi korejski bend koji je to učinio. San im je, ne znaju koliko je ostvariv, ali ne odustaju od njega, postati najpopularniji rock-bend u SAD-u. Haha. (sastavljeno prema podacima s osobne stranice www.myspace.com/ybrocks.)

Za vrijeme Svjetskog prvenstva 2002 YB je svirao pred milijunima navijača i tako postigao ime no.1 rock benda u Koreji. Osvojili su naravno i mnogo nagrada.

Albumi s engleskim naslovima: klikni na naziv albuma, ako ga želiš skinuti

By the Post Office in Autumn (1st album, 1994) : Tarzan, No Big Star, By the Post Office in Autumn, After You left II, A Memory, Love Two, Right Here Together

Yoon Do-hyun 2 (2nd album, 1997) : A Long Journey, An Ephemera, To Live on this Land, As in the Beginning, Daydreaming Girl, Don’t Hide, The Ocean, Children of this World

Isolation (3rd album, 1998) : Stooped Heads, A Crowned Fool, No Answer, Pretty Penny, Years from Now, 7 Years, That’s Just Life, Sci-fi Empty Dream, Little by Little, A New Promise, The Final Hour

Back to Korean Rock
(4th album, 1999) : The Wind, Break Free, After You Left, Turn, Turn, Turn, Get Up Stand Up, My World, Blood Type, The Lady at the Cigarette Store, Playing with Fire

An Urbanite (5th album, 2001) : Peppermint Candy, Foolish People, Come to Me, A Mirror, I Didn’t Know How to Love Myself, A Black and White Photo, To Live on this Land

YB Stream (6th album, 2003) : Petals, YB Story, I Will Love You, Freedom, Peppermint Candy 2 (Feat. Drunken Tiger), Magical Dragon, A Friend, Who Am I, Get Lost, Before My Eyes, Shout Asia

Difference (Yoon Do-hyun solo project, 2005) : It Must Have Been Love

Why be? CD1 CD2 (7th album, 2006): (ne znam engleske nazive)

Why be? je sedmi album grupe nakon tri godine prekida, s dva CD-a, 11 novih pjesama, jednom skrivenom pjesmom i 11 dodatnih pjesama. Prva pjesma se zove u prijevodu "Danas", pogledajte ju ispod teksta. Druga je o leptiru i govori o ostvarivanju svojih snova ili tako nešto. 10. pjesma se zove 1178 i nalazi se na soundtracku korejskog blockbuster filma Hanbando.

Objavljeno u 14:40 • Komentari (11) • Isprintaj#

subota, 02.06.2007.

Backkom

Backkom je polarni medvjed, glavni lik serija kratkih animiranih filmova iz Koreje koji obično ima peh u onome što radi. Bilo da pokuša vježbati u teretani, otići na izlet, skakati s padobranom, pa čak i kod susreta s izvanzemaljcima. Poznato su mi čak 52 njegove kratke epizode, a ove godine izlazi ili je već izašao i dokumetražni film s Backkom-om u jednoj od glavnih uloga. Trailer je na youtubeu. Dolazi s, valjda, Južnog pola; uglavnom putuje kroz cijeli svijet upoznajući mogućnosti i nove stvari koje mu život pruža kao npr. ekstremni sport kojim se uporno, bez previše uspjeha, bavi.

Zaslužan za ovaj odličan crtić je RG Animation Studios (službena stranica) koji proizvodi animacije za TV, reklame i slično. Ne sjećam se točno kad sam prvi put čuo za ovog medvjedića, ali tek nedavno shvatio sam koliko je zanimljiv i kvalitetan. Iako imam skoro 23 godine, volim animirane filmove i kad otkrijem nešto novo animirano, a pogotovo iz Koreje posebno sam zadovojan. Vjerojatno ste čuli i za Pucca crtiće koji kruže you-tubeom, a postoje još mnoge druge zanimljive animirane stvari iz Koreje no o njima nekom drugom prilikom. Za sada evo samo jedan filmić s Backkonom na pikniku.


Backkom-I love picnic
Uploaded by mr_bounty

Za više crtića klikni ovdje. Na engleskom Backkom se zove Bernard i OVO je njegova engleska službena stranica.

Objavljeno u 14:03 • Komentari (5) • Isprintaj#

petak, 01.06.2007.

First Korean Priest

U jednom danu dobio sam sliku korejskih mučenika (103 njih) koje je papa Ivan Pavao II., 1984. proglasio svetima - što je prva beatifikacija svetaca izvan Rima, te veliku knjigu o dotičnom posjetu Pape Koreji s puno slika i informacija te, naravno, sa slikom mučenika unutra. Više o mučenicima pročitajte u Wikipediji.

Katolička vjera stigla je u Koreju početkom 17. stoljeća, a znimljivo je da su ju širili vjernici laici po dolasku francuskih misionara 1836. 1839/46/66., katolička je Crkva u Koreji bila protjerivana ipoznato je najmanje 8000 mučenika. Većina njih bili su obični ljudi, muževi i žene, a grupa tih mučenika, zajedno sa svećenikom o kojem govori ovaj tekst je proglašena svetima 6. svibnja 1984. godine. Spomendan je 20. rujna. Koreja je tako četvrta zemlja s najviše svetaca u katoličkom svijetu.

Image Hosted by ImageShack.us

Jedan od mučenika proglašen svetim bio je i prvi korejski katolički svećenik, Andrija Kim Tae-gon budući da se kršćanstvo preko laika širilo i prije nego što su došli misionari. Rođen je u plemićkoj obitelji preobraćeneoj na kršćanstvo. Njegovi su roditelji također umrli mučeničkom smrću u konfucijanskom društvu Koreje koje nije dozvoljavalo novu vjeru. Tae-gon (Andrija) zarađen je za svećenika u Šangaju te propovjedao i krstio u Koreji kad se vratio. 1846., s 25. godina, bio je mučen i odrubljena mu je glava. Rođen je 1821. godine.

"Jednom rođen, nitko ne može pobjeći smrti. Ono što ja želim je umrijeti za Boga. Svejedno pitate li me danas ili sutra, moj će odgovor biti isti," iz svjedočanstva Andrije Kim iz zatvora.

"God orders all things in this world. God permits even the persecutions. As you wait in patient submission, pray earnestly for speedy peace. My death will be a loss for you physically and spiritually, but before log God will send you another shepherd better than I. So do not grieve but practice greater charity and serve the Lord so that we may meet again in God's eternal mansion," St. Andrew Tae-gon Kim's letter from prison to people waiting for sentence in prison.

Linkovi: Andrija Kim
Crkva sv. Andrije Kim

Objavljeno u 23:09 • Komentari (3) • Isprintaj#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga -

Vijesti o Koreji, osobna iskustva s Korejom, Korejski filmovi, Korejska kultura, zanimljivosti i svašta drugo.

O autoru bloga

- 29 godina, Hrvat katolik, svećenik
- u školi učio engleski, u Njemačkoj njemački, studirao u Italiji.
- slučajno počeo učiti Korejski i zanimati se za Koreju, posebno korejske filmove, prije - pa 2005. godine, te odlučio pisati i blog o Koreji.

Kontakt

Anđelko Katanec
akatanec@gmail.com

Image Hosted by ImageShack.us

Sadržaj bloga -

Prvi post
Južna Koreja
Intermezzo
Posjeti na Koreja.blog.hr
Go stop rekord
Sretan Božić!
Sretna nova godina
Paket iz Koreje

Film TV
Kolekcija korejskih filmova
You are my Sunshine
Kronologija korejskog filma
Shadowless Sword
Najbolje od korejskog filma
Povećana kolekcija
Seopyeonje
The Host
Gdje pronaći Korejske filmove?
Complete Movie Catalog
Najgledaniji filmovi u Koreji 2001-2006
My name is Kim Sam-soon
Bacckom
111 najboljih korejskih filmova (1)
111 najboljih korejskih filmova (2)
111 najboljih korejskih filmova (3)
111 najboljih korejskih filmova (4)
111 najboljih korejskih filmova (5)
D-war je stigao
Animafest 2007
Pogledao D-WAR
M
updated: Katalog 550+ korejskih filmova

Glazba
Breakdance V1.0
Arirang
Hahn dae Soo
G.O.D.
You're born to be loved
Korejska duhovna meditativna glazba 1
Korejska duhovna meditativna glazba 2
Korejska duhovna meditativna glazba 3
YB
MayBee - If Memory Ran Out

Religija
Očenaš na korejskom
Na misi s korejskom obitelji
Papa Ivan Pavao II. i Koreja
Biblija na Korejskom
Kod korejskih bogoslova
Cvjetnica kod Korejanaca
Molitve na korejskom
First Korean Priest
20. rujan, sv. Andrija Kim
Year of Prayer for North Korea

Jezik
Kratka lekcija iz korejskog
Kava na korejskom
Kako se životinje glasaju na korejskom
Korejski jezik
Mala lekcija korejskog
My name in korean -
Small Korean Croatian Dictionary
Tvoje ime na korejskom
Talk now – učite korejski
Let's Speak Korean vol.3
Korean Multimedia Dictionary

Internet
Južna Koreja više nije najpovezanija zemlja na svijetu
Galbijim
Lista korejskih blogova
Informacije

Politika
Hrvatska ambasada u Koreji
Dokdo je simbol Korejske obnovljene neovisnosti
Dvije Koreje potpisale sporazum o miru

Povijest i Zemljopis
Seoul
Korejski rat
Gdje je Koreja?
Autumn in Korea

Industrija
Industrijska Koreja
Malo o korejskoj autoindustriji
Hyundai i30 1.6 DOHC iThink
Korejci lete na Mjesec
Cort Guitar

Sport
2007 Hansol Korea Open
Pro Taekwondo - Croatia Round Zero
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010
Hong-man Choi

Vijesti
14.04.2006.
19.04.2006.
24.04.2006.
28.04.2006.
04.05.2006.
11.05.2006.
08.03.2007.
30.03.2007.
Učinio je to Južnokorejanac
04.05.2007.
Željeznička Pruga: s. - J. Koreja
Novi predsjednik Koreje

Tradicija, kultura
Taekwando
Korejske poslovice
Aegukga – himna Južne Koreje
Aegukka – himna Sjeverne Koreje
Posluživanje čaja u Koreji
Korejski Christmas Seals
Korejski simboli
Valentinovo u Koreji
Zastava Sjeverne Koreje
Zastava Južne Koreje
Children Day in Korea
Majčin dan
Iza zatvorenih vrata
Chuseok
Kako Korejanci broje na prste?
Go-stop
Koreana
Sretna nova godina

Hrana
Kimchi
Korejanci jedu pse?
Shin Ramyun
Kimchi fried Rice

Ljudi
Nisu svi Kinezi Kinezi
Korejska imena
Korean Miss Universe 2007
Korejski učenici viši 3 cm
Svi (ni)su isti

Zabava
Ima svakakvih poslova
Jedan vic
Korea Phantom Menace
Why not N. Korea?
Dva videa
Who stole the Cookie from the Cookie Jar
Free Hugs
South Korea VS North Korea
North Korea's new Weapon
Učenje

Korejski likovi
Korejski likovi (1): Young-Soon Choi
Korejski likovi (2): Yun-seong