Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

First Korean Priest

U jednom danu dobio sam sliku korejskih mučenika (103 njih) koje je papa Ivan Pavao II., 1984. proglasio svetima - što je prva beatifikacija svetaca izvan Rima, te veliku knjigu o dotičnom posjetu Pape Koreji s puno slika i informacija te, naravno, sa slikom mučenika unutra. Više o mučenicima pročitajte u Wikipediji.

Katolička vjera stigla je u Koreju početkom 17. stoljeća, a znimljivo je da su ju širili vjernici laici po dolasku francuskih misionara 1836. 1839/46/66., katolička je Crkva u Koreji bila protjerivana ipoznato je najmanje 8000 mučenika. Većina njih bili su obični ljudi, muževi i žene, a grupa tih mučenika, zajedno sa svećenikom o kojem govori ovaj tekst je proglašena svetima 6. svibnja 1984. godine. Spomendan je 20. rujna. Koreja je tako četvrta zemlja s najviše svetaca u katoličkom svijetu.

Image Hosted by ImageShack.us

Jedan od mučenika proglašen svetim bio je i prvi korejski katolički svećenik, Andrija Kim Tae-gon budući da se kršćanstvo preko laika širilo i prije nego što su došli misionari. Rođen je u plemićkoj obitelji preobraćeneoj na kršćanstvo. Njegovi su roditelji također umrli mučeničkom smrću u konfucijanskom društvu Koreje koje nije dozvoljavalo novu vjeru. Tae-gon (Andrija) zarađen je za svećenika u Šangaju te propovjedao i krstio u Koreji kad se vratio. 1846., s 25. godina, bio je mučen i odrubljena mu je glava. Rođen je 1821. godine.

"Jednom rođen, nitko ne može pobjeći smrti. Ono što ja želim je umrijeti za Boga. Svejedno pitate li me danas ili sutra, moj će odgovor biti isti," iz svjedočanstva Andrije Kim iz zatvora.

"God orders all things in this world. God permits even the persecutions. As you wait in patient submission, pray earnestly for speedy peace. My death will be a loss for you physically and spiritually, but before log God will send you another shepherd better than I. So do not grieve but practice greater charity and serve the Lord so that we may meet again in God's eternal mansion," St. Andrew Tae-gon Kim's letter from prison to people waiting for sentence in prison.

Linkovi: Andrija Kim
Crkva sv. Andrije Kim

Post je objavljen 01.06.2007. u 23:09 sati.