Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Let's Speak Korean vol.3

Učim Korejski samostalno, u svojoj sobi, pomoću kojekakvih programa i svačega već skoro dvije godine. No od početka do danas prati me jedna zanimljiva emisija koju producira arirang TV (možete ga gledati na satelitu), a koja se zove Let's speak Korean.

Počeo sam s 60 epizoda prvotne verzije ove obrazovne emisije. Svaka epizoda je trajala pola sata i ja sam radio zabilješke, učio ponuđene riječi napamet. Program su vodile dvije gospođe, profesorice Korejskog, bio je ponuđen i igrani skeč u kojem je odlgumljena situacija kako bi se gradivo lakše upamtilo. U svakoj epizodi bio je predstavljen novi abecedni znak, ponešto iz kulture, nove riječi te detaljna gramatika što je bilo vrlo korisno. Kad sam završio s gledanjem programa otkrio sam da već postoji i druga verzija istoimenog programa.

Let's speak Korean, vol.2 bio je sastavljen od čak 260 epizoda, svaka u trajanju od deset minuta. Tako sam kroz gotovo godinu dana svakodnevno, 10 minuta dnevno, učio korejski - ili točnije rečeno - gledao program za učenje korejskog jezika. Voditelj je bio Stephen Revere, Amerikanac koji je nakon 12 godina učenja korejskog postigao najviši stupanj znanja i bio je stvarno dobar voditelj. S njim, program je vodila i Lisa Kelley, ne više tako mlada voditeljica vjerojatno korejskog i američkog podrijetla (čiji se glas čuje ako se vozite u metrou u glavnom gradu Južne Koreje). U studiju su se izmijenjivali različiti studenti koji su na licu mjesta učili jezik. Program mi se svidio, zabavio me, ali nisam previše naučio. Usput sam koristio i neke druge izvore učenja jezika.

Image Hosted by ImageShack.us

Prije nekoliko tjedana završena je i treća verzija programa Let's speak Korean vol.3. u sveukupno 130 epizoda. Ponovno sve od početka: dobar dan, kako si, kamo ideš, idemo u restoran, jelo mi je slano, ... i slične fraze. I ja sad sve gledam ponovno iz početka, po tri epizode dnevno (danas ću pogledati 25. do 27.). I jako sam zadovoljan. Ne zato što ponavljam već usvojeno gradivo već posebno zbog načina na koji je program realiziran. U deset minuta jedne epizode učitelji Lisa Kelley (ponovno) te Kim Yoong (strogi profesor) podučavaju studenta koji se zove Blake i nema puno veze o korejskom jeziku, jednoj ili dvjema novim rečenicama. Svaki program počinje s pozdravom, zatim jedna poznata ličnost, glumac ili glazbenik prikaže lekciju dana u kratkom prikazu, a zpotom gledamo kratku animaciju nakon koje slijedi učenje u studiju za vrijeme kojeg Blake pokušava usvojiti (izgovoriti) gradivo. Nakon nekoliko minuta predstavljanja materije koje su često i smiješne zbog odnosa između voditelja i studenta, počinje kratak dio koji se zove 'Korean culture' i u kojem se predstavlja uvijek nešto novo iz korejske kulture. Pred kraj programa Blake treba položiti ispit, a profesor Kim Young ga kažnjava ili nagrađuje ovisno o njegovu znanju. Nakon toga program završava i gledatelj jedva čeka da pogleda i sljedeću epizodu. Za početnike jako preporučljiv program iako niti onima koji već znaju reći kako se zovu na korejskom, sigurno neće biti dosadno.

Oni koji žele pogledati program, mogu to učiniti na stranici crunchyroll gdje se nalaze svih 130 epizoda, no treba se ulogirati što ništa ne košta. Košta ako se želi downloadirati nešto, no pametni će znati kako skinuti i bez plaćanja. Direktni link je OVAJ (možda neće raditi ako niste član). Inače, ovo je bonus: crunchyroll stranica je odlično mjesto za azijski medij: filmove, serije, anime, glazbene spotove, zabavni program i svašta...

Na službenoj stranici LSK-a možete dobiti više informacija o programu, pogledati nekoliko fotografija, naučiti korejski abecedu, raspravjati na forumu, ponoviti lekcije, a ako se ulogirate i imate potrebe programe, možete gledati i video zapise programa.

Post je objavljen 08.06.2007. u 08:44 sati.