četvrtak, 22.02.2007.

The Host

Gwoemul aka The Host, najgledaniji Korejski film svih vremena (barem u Koreji). Prošlo je ljeto srušio sve rekorde, a niti kvalitetom nije daleko od najboljeg filma korejske kinematografije. Kao čovjek koji je pogledao više od stotinu korejskih filmova The Host smještam neđu pet najboljih. Redatelj: Bong Joon-ho - režirao i Memories of a Murderer (još jedan od najboljih korejskih filmova) te zanimljiv film Antartic Journal te još neke koje nisam gledao. U filmu The Host, u rijeci Han se pojavi čudovište, no film je zanimljiv ne samo zbog čudovišta nego i zbog drame, zbog politike, zbog superjunaka koji su tek obični građani. Čudovište neće srediti cijela vojska već pijani beskućnik i društvo (vidi sliku dolje). No recimo da ćete gledati film - pa neću previše otkrivati.

Ovdje pogledajte pet minuta s početka filma kad se čudovište po prvi put pojavljuje:Službena stranica filma je: www.thehost.co.kr

Korejski trailer
Američki trailer (dobra kvaliteta)

Image Hosted by ImageShack.us

Objavljeno u 23:30 • Komentari (1) • Isprintaj#

utorak, 20.02.2007.

Galbijim

Galbijim je informativni projekt u svezi Koreje kojeg može uređivati svatko. Do sad (20. 2. 2007) je objavljeno 1 538 članaka povezanih s Korejom, životom, radom, putovanjem u Koreju i raznim drugim stvarima. Mjesto na kojem možete naći stvarno mnoge zanimljive i korisne stvari o Koreji. U članku Learning resources nalazi se detaljna lista linkova za učenje korejskog jezika. Možete pogledati i vremensku prognozu na Weather forecast. Galbijim Wiki je wiki projekt započeo s radom 23. studenog 2005. Na stranici se nalazi i forum za rasprave, a mogućnosti sudjelovanja i korištenja Galbijima su mnogobrojni. Posjetite stranicu. Link je wiki.galbijim.com.

Evo još nekoliko zanimljivih linkova s Galbijima:
Ustav republike Koreje - na Korejskom i kineskom; ima i na engleskom
Lista kinodvorana koje ne pokazuju slova na kraju filma
Lista Korejskih blogova - probat ću i sebe tu upisati

Stavljam i screen shoot naslovnice:

Image Hosted by ImageShack.us

Objavljeno u 22:55 • Komentari (0) • Isprintaj#

ponedjeljak, 19.02.2007.

Hahn Dae-soo

Hahn Dae-soo, rođen 12. 3. 1948. u Busanu u Južnoj Koreji, KOrejski je folk/rock pjevač. Pišem o njemu zbog njegovog posebnog glasa i zanimljivih eksperimentalnih pjesama. Prvi put sam za njega čuo tražeći ime pjevača koji je pjevao jednu pjesmu u filmu Crying Fist, jednom od meni najdražih korejskih filmova. Za poslušati tu pjesmu klikni OVDJE.

Zanimljivo je da je Hahn Dae-soo zapravo Amerikanac jer se rano preselio u New York te i dalje tamo živi. Bavi se i fotografijom. Prvi album izdao je 1974. i od tada je postajao sve popularniji i legendarniji: prvo u Koreji zbog svoje anti-vladine filozofije (bio je Korejski Hipi), a onda u SAD-u zbog svoje eksperimentalne glazbe.

Okej istina je da nemam puni infromacija o ovom pjevač, ali to mi nije presudno bitno, bitnije mi je poslušati i pronaći njegove dobre pjesme. Njegova službena stranica je hahndaesoo.co.kr

Tko želi poslušati neke pjesme, evo par koje sam našao.
Eternal sorrow - 9 - Kde
Source of Trouble - link na stranicu na kojoj se može poslušati i skinuti 7 pjesama s albuma. Preporučam As Forever.
The Hurt - 5 - Black is the color - ovo obavezno poslušati. Dae-soo je napisao tekst i malo prati glasom, ali pjeva jedna pjevačica.
2001 Live - 1_9 - Mađimak Kum

Objavljeno u 17:10 • Komentari (0) • Isprintaj#

petak, 16.02.2007.

Small Korean Croatian dictionary

Napravio sam maleni korejsko hrvatski rječnik. Ne bi vjerovali, ha? E pa istina je, samo što je istina da je ovaj stvarno mali, ali budući da drugog takvog rječnika nema, ili ga ja barem nisam našao, možda će poslužiti i ovaj - iako sumnjam jer je, kako sam već spomenko, mali s tek tisuću natuknica, no ja sam svejedno zadovoljan. Komplicirano mi je raditi hrvatsko-korejski rječnik i mislim da se s ovakvim malim rječnikom to niti ne isplati; zato ću raditi na malo većem, profesionalnijem (dakle boljem) rječniku koji se nadam raditi obostrano i hrv-kor i kor-hrv. btw. ako naiđete na neki drugi korejsko-hrvatski rječnik recite mi tako da se ja ne mučim. Do tada, uživajte u ovom malom mom. Napomena: za korištenje rječnika, potrebno je imati omogućene/instalirane azijske (korejske) znakove na računalu.

Mali Korejsko-Hrvatski rječnik

by Anđelko Katanec

Objavljeno u 10:58 • Komentari (1) • Isprintaj#

nedjelja, 11.02.2007.

Nisu svi Kinezi Kinezi...

...ili: Nisu svi istočn Azijati isti. Oni zapravo kažu da smo mi bijelci svi isti. No osim što nam ih je teško razlikovati, često griješimo i u mišljenju: tako kad vidimo jednu ženu Korejanku, mislimo odmah da je Kineskinja jer smo naučili da na ulici vidimo Kineze, a ne Korejance. Mnogi ne gledaju na Azijate kao takve već kao na Japance ili Kineze ili Korejance (malo manje). Mnogo puta sam čuo oslovljavati korejske prijatelje Japancima iz jednostavnog nemara, neukosti, neznanja... "Gle ove Kineze", kaže jedan pokazujući na turiste Japance. I tako dalje. A ovo pišem zato što se među azijskim turistima sve češće nalaze i moji dragi Korejanci pa ne bih htio da ih bezrazložno miješate s nekim drugima.

Evo nekoliko praktičnih savjeta: Kinezi su obično maleni crni okrugli (sorry zbog opisa). Nose jednolične boje, uglavnom odijela. Pristojni su. Japanci obično imaju neravne zube, svijetliju kosu, češće ćete vidjeti mlađe Japance nego starije, izduženiju glavu. Korejanci su između: nose svijetlije i šarene boje kao Japanci, no po izgledu su možda sličniji Kinezima iako imaju neke svoje posebnosti. Okey, jasno mi je da je teško, nemoguće (pa i mojim prijateljima Korejancima je teško) prepoznati tko je to - bilo bi to kao razlučiti Rusa od Poljaka i Hrvata. Zato sam napravio sljedeće pokuse uspoređujući žene ovih triju nacija. Na prvoj slici je uvijek Kineskinja, na drugoj Japanka, na trećoj Korejanka.

1. Tradicionalne nošnje: Kineski tko zna što, Japanski kimono te Korejski Hanbok
Image Hosted by ImageShack.us

2. Još uvijek ih ne razlikujete najbolje. Nema veze, imam ja još primjera. Probajmo s glumicama: Kineska Karen Mok, Japanska ne znam i Korejska Kim Yoon-jin.
Image Hosted by ImageShack.us

3. Možda postoji još koja nejasnoća pa zato evo još jednom glumica. Kineska Karen Mok (ups, ponovno ona), Japanska Rina Chinen i Korejska Lee Yeon-hee.
Image Hosted by ImageShack.us

4. Za svaku sigurnost stavit ću i slike onih glumica čija se imena ne znaju, ali čije su slike vrlo popularne po raznim stranicama. Znam da je jasno, ali napominjem da je prvo Kineskinja, drugo japanka, treće Korejanka.
Image Hosted by ImageShack.us

5. Sad više ne bi trebalo biti nedoumica, ali opet, ako ne stavim ove poslovne žene, bit će mi žao. Pa evo ih za svaku sigurnost. Redosljed znate: Kina, Japan, Koreja.
Image Hosted by ImageShack.us

Hm, to je to. Iako mi niti nakon svega ovoga još uvijek nije jasno kako 100% razlikovati jedne od drugih, znam da mi je jasno jedno: meni su najljepše Korejanke.

Objavljeno u 01:10 • Komentari (7) • Isprintaj#

četvrtak, 08.02.2007.

my name in korean -

Moje ime na korejskom, bez prezimena: Anđelko (an-đel-ko).

Image Hosted by ImageShack.us

Korejsko pismo se ne zove latinica nego hangul. To nisu znakovi kao npr. kinesko pismo nego slova: samoglasnici i konsonanti kao na hrvatskom, ali fora je u tome što se spajaju skupa tvoreći silabe. Tako moje ime biva pisano kroz tri znaka (1.an, 2. đel i 3.ko). Nikolina bi se npr. napisalo s četiri znaka: ni-ko-li-na. Tvrtko s 5 (barem tako mislim, možda 4): t-v-r-t-ko. I tako dalje.

Evo i tri linka kako naučiti hangul. Lakše nego glagoljicu, može se u dva sata.
Link1
Link2
Link3

Jeste li znali da je pisati u hangulu umjetnost. Tako je ovaj moj potpis zapravo umjetničko djelo.

Objavljeno u 18:37 • Komentari (3) • Isprintaj#

subota, 03.02.2007.

Shin Ramyun

Shin ramyun je vruće i ljuto (hot and spicy) korejsko jelo, jedno od mojih najdražih jer je jeftino, lako se sprema i ukusno. Na maloj sličici je u čaši koja se kupi, u nju se nalije vruča voda i za pet minuta se može jesti, a na slici dolje je obično pakiranje koje se prokuha u vodi i tako jede: kao pašta, špageti ili kao juha. Ima puno vrsta slične korejske tjestenine, ali nekako sam se najviše naviknuo na ovu i jednom tjedno je obavezno na meniju. Jedna čaša košta 90 centi (6-7 kuna)

Čitam, na wikipediji, s koje obično vadim informacije o Koreji, da se Shin Ramyun uvozi u preko 70 zemalja svijeta, a proizvodi se također i u SAD-u. Naravno kad je tamo puno Korejanaca (ima ih zapravo svugdje). Kad kupite jednu vrečicu unutra su osim tjestenine, još dvije vrečice; jedna s povrčem, a jedna s ljutim sosom kojeg je bolje ne staviti cijelog već prvo probati koliko naš organizam može podnijeti ljutog. Kasnije se čovjek, vjerujem, privikne, kao što sam se i ja. Shin ramyun po prvi put se proizveo u Koreji 1981. godine.

Evo još jednog citata, prepisanog iz Wikipedije: "Because of Shin Ramyuns low price, quick cooking time, and great taste, customers may tend to over-consume this product, especially if bought by the box!" Zato nije dobro pretjerati i postati preovisan. Slično kao fast food iz McDonaldsa i sličnih stvari, samo na Korejski način.

Image Hosted by ImageShack.us

Objavljeno u 15:11 • Komentari (0) • Isprintaj#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< veljača, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga -

Vijesti o Koreji, osobna iskustva s Korejom, Korejski filmovi, Korejska kultura, zanimljivosti i svašta drugo.

O autoru bloga

- 29 godina, Hrvat katolik, svećenik
- u školi učio engleski, u Njemačkoj njemački, studirao u Italiji.
- slučajno počeo učiti Korejski i zanimati se za Koreju, posebno korejske filmove, prije - pa 2005. godine, te odlučio pisati i blog o Koreji.

Kontakt

Anđelko Katanec
akatanec@gmail.com

Image Hosted by ImageShack.us

Sadržaj bloga -

Prvi post
Južna Koreja
Intermezzo
Posjeti na Koreja.blog.hr
Go stop rekord
Sretan Božić!
Sretna nova godina
Paket iz Koreje

Film TV
Kolekcija korejskih filmova
You are my Sunshine
Kronologija korejskog filma
Shadowless Sword
Najbolje od korejskog filma
Povećana kolekcija
Seopyeonje
The Host
Gdje pronaći Korejske filmove?
Complete Movie Catalog
Najgledaniji filmovi u Koreji 2001-2006
My name is Kim Sam-soon
Bacckom
111 najboljih korejskih filmova (1)
111 najboljih korejskih filmova (2)
111 najboljih korejskih filmova (3)
111 najboljih korejskih filmova (4)
111 najboljih korejskih filmova (5)
D-war je stigao
Animafest 2007
Pogledao D-WAR
M
updated: Katalog 550+ korejskih filmova

Glazba
Breakdance V1.0
Arirang
Hahn dae Soo
G.O.D.
You're born to be loved
Korejska duhovna meditativna glazba 1
Korejska duhovna meditativna glazba 2
Korejska duhovna meditativna glazba 3
YB
MayBee - If Memory Ran Out

Religija
Očenaš na korejskom
Na misi s korejskom obitelji
Papa Ivan Pavao II. i Koreja
Biblija na Korejskom
Kod korejskih bogoslova
Cvjetnica kod Korejanaca
Molitve na korejskom
First Korean Priest
20. rujan, sv. Andrija Kim
Year of Prayer for North Korea

Jezik
Kratka lekcija iz korejskog
Kava na korejskom
Kako se životinje glasaju na korejskom
Korejski jezik
Mala lekcija korejskog
My name in korean -
Small Korean Croatian Dictionary
Tvoje ime na korejskom
Talk now – učite korejski
Let's Speak Korean vol.3
Korean Multimedia Dictionary

Internet
Južna Koreja više nije najpovezanija zemlja na svijetu
Galbijim
Lista korejskih blogova
Informacije

Politika
Hrvatska ambasada u Koreji
Dokdo je simbol Korejske obnovljene neovisnosti
Dvije Koreje potpisale sporazum o miru

Povijest i Zemljopis
Seoul
Korejski rat
Gdje je Koreja?
Autumn in Korea

Industrija
Industrijska Koreja
Malo o korejskoj autoindustriji
Hyundai i30 1.6 DOHC iThink
Korejci lete na Mjesec
Cort Guitar

Sport
2007 Hansol Korea Open
Pro Taekwondo - Croatia Round Zero
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010
Hong-man Choi

Vijesti
14.04.2006.
19.04.2006.
24.04.2006.
28.04.2006.
04.05.2006.
11.05.2006.
08.03.2007.
30.03.2007.
Učinio je to Južnokorejanac
04.05.2007.
Željeznička Pruga: s. - J. Koreja
Novi predsjednik Koreje

Tradicija, kultura
Taekwando
Korejske poslovice
Aegukga – himna Južne Koreje
Aegukka – himna Sjeverne Koreje
Posluživanje čaja u Koreji
Korejski Christmas Seals
Korejski simboli
Valentinovo u Koreji
Zastava Sjeverne Koreje
Zastava Južne Koreje
Children Day in Korea
Majčin dan
Iza zatvorenih vrata
Chuseok
Kako Korejanci broje na prste?
Go-stop
Koreana
Sretna nova godina

Hrana
Kimchi
Korejanci jedu pse?
Shin Ramyun
Kimchi fried Rice

Ljudi
Nisu svi Kinezi Kinezi
Korejska imena
Korean Miss Universe 2007
Korejski učenici viši 3 cm
Svi (ni)su isti

Zabava
Ima svakakvih poslova
Jedan vic
Korea Phantom Menace
Why not N. Korea?
Dva videa
Who stole the Cookie from the Cookie Jar
Free Hugs
South Korea VS North Korea
North Korea's new Weapon
Učenje

Korejski likovi
Korejski likovi (1): Young-Soon Choi
Korejski likovi (2): Yun-seong