Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Nisu svi Kinezi Kinezi...

...ili: Nisu svi istočn Azijati isti. Oni zapravo kažu da smo mi bijelci svi isti. No osim što nam ih je teško razlikovati, često griješimo i u mišljenju: tako kad vidimo jednu ženu Korejanku, mislimo odmah da je Kineskinja jer smo naučili da na ulici vidimo Kineze, a ne Korejance. Mnogi ne gledaju na Azijate kao takve već kao na Japance ili Kineze ili Korejance (malo manje). Mnogo puta sam čuo oslovljavati korejske prijatelje Japancima iz jednostavnog nemara, neukosti, neznanja... "Gle ove Kineze", kaže jedan pokazujući na turiste Japance. I tako dalje. A ovo pišem zato što se među azijskim turistima sve češće nalaze i moji dragi Korejanci pa ne bih htio da ih bezrazložno miješate s nekim drugima.

Evo nekoliko praktičnih savjeta: Kinezi su obično maleni crni okrugli (sorry zbog opisa). Nose jednolične boje, uglavnom odijela. Pristojni su. Japanci obično imaju neravne zube, svijetliju kosu, češće ćete vidjeti mlađe Japance nego starije, izduženiju glavu. Korejanci su između: nose svijetlije i šarene boje kao Japanci, no po izgledu su možda sličniji Kinezima iako imaju neke svoje posebnosti. Okey, jasno mi je da je teško, nemoguće (pa i mojim prijateljima Korejancima je teško) prepoznati tko je to - bilo bi to kao razlučiti Rusa od Poljaka i Hrvata. Zato sam napravio sljedeće pokuse uspoređujući žene ovih triju nacija. Na prvoj slici je uvijek Kineskinja, na drugoj Japanka, na trećoj Korejanka.

1. Tradicionalne nošnje: Kineski tko zna što, Japanski kimono te Korejski Hanbok
Image Hosted by ImageShack.us

2. Još uvijek ih ne razlikujete najbolje. Nema veze, imam ja još primjera. Probajmo s glumicama: Kineska Karen Mok, Japanska ne znam i Korejska Kim Yoon-jin.
Image Hosted by ImageShack.us

3. Možda postoji još koja nejasnoća pa zato evo još jednom glumica. Kineska Karen Mok (ups, ponovno ona), Japanska Rina Chinen i Korejska Lee Yeon-hee.
Image Hosted by ImageShack.us

4. Za svaku sigurnost stavit ću i slike onih glumica čija se imena ne znaju, ali čije su slike vrlo popularne po raznim stranicama. Znam da je jasno, ali napominjem da je prvo Kineskinja, drugo japanka, treće Korejanka.
Image Hosted by ImageShack.us

5. Sad više ne bi trebalo biti nedoumica, ali opet, ako ne stavim ove poslovne žene, bit će mi žao. Pa evo ih za svaku sigurnost. Redosljed znate: Kina, Japan, Koreja.
Image Hosted by ImageShack.us

Hm, to je to. Iako mi niti nakon svega ovoga još uvijek nije jasno kako 100% razlikovati jedne od drugih, znam da mi je jasno jedno: meni su najljepše Korejanke.

Post je objavljen 11.02.2007. u 01:10 sati.