Komentari

fragmenti2.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • V

    ,

    avatar

    27.07.2024. (16:32)    -   -   -   -  

  • Rista biciklista

    Ovo tvoje bi bila popara. Mislim, nisam sasvim siguran, da u gregadu ide više vrsta ribe.

    avatar

    28.07.2024. (11:34)    -   -   -   -  

  • V

    Znači, i veći lažnjak nego sam mislila :))

    Ne znam... ja sam stvarno jako, jako davno negdje u nekom časopisu vidjela recept pod tim nazivom, a sad sam išla guglati i vidjela i OVDJE potpuno isti pod tim nazivom.

    Za gregadu znam da se radi od više vrsta ribe ali često i samo od oslića, i to bi bio isti ovakav recept samo s dodatkom crvenog luka.

    Našla sam zanimljiv tekst gdje se spominje definicija gregade leksikografa Juraja Dulčića, a glasi: "To je brujet bez kvasine te nastavlja da se može pripremiti i bez ribe, kada je vrijeme od neimaštine, i to od kamena iz mora obraslog travom i drugim stanovnicima, pa se kuha “gregada juha” i onda ribari u nju moče kruh, pa se “riboru čini da ribu ji”.

    Tak' da, izgleda, nema strogih pravila ni kod ribe ni kod kuhinje... ali to odavno znamo, jer stroga pravila nikako ne mogu kreirati onako kako stvaraju mašta i dosjetljivost - da se samo pravila pita, mnogi okusi jednostavno ne bi postojali .)

    Ovdje kod mene poparom nazivaju nekakvo jelo s kruhom, ali išla sam nakon tebe guglati i tu od ribe pa vidim da se također radi i od miješane i od samo jedne vrste. I negdje s rajčicama, negdje s mrkvom. Male su razlike zapravo, ali to je ono što sam htjela istaknuti kad sam spomenula jednostavnu i nezahtjevnu kuhinju.

    Al' fino sam se sad ponovno zabavila s nekim tekstovima... hvala ti :)

    avatar

    28.07.2024. (20:31)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...