Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


 • j.

  Kad god bih je čuo ili pročitao, ta mi je priča o Sabinjankama bila simbol, slika, skoro pa dokaz toga što i kako možemo i činimo mi muškarci, a što i kako mogu žene. Naravno, ovdje su žene pohitale spasiti svoje sinove, muževe, braću i to je od neke koristi, ali i ta korist često može postati samom plemenitošću; ovdje je plemenitost sama činjenica da su sačuvane glave i životi; u svijetu kakav jest to je miljama iznad i ispred onoga lšto ga tvori, uzrokuje i čini takvim. Trebale bi generacije pa da ovo ne bude izuzetak, ili je već zapravo možda kasno, tko bi ga znao. Pozdrav :)

  avatar

  20.09.2023. (16:31)    -   -   -   -  

 • Athumanunh

  Da. Znaš li što pak je mene zapravo začudilo i još me uvijek čudi u toj i u vezi s tom pričom, događajem ili nečim trećim? Spomenik! Spomenik Otmici Sabinjanki! Zašto je jedan umjetnik poput Giovannia Bolognea – Giambologna imao potrebu isklesati i podići spomenik 'nasilju', jer bila to otmica ili silovanje to je ipak nasilje, ili možda to ipak nije bilo baš tako.

  Dobro, ja sam ipak vičniji razumijevanju vojničke sile, divim se umjetnicima, volim sve ljude, makar ih ponekad i ne razumijem ... Zapravo ja razumijem Romula i Rimljane, a razumijem i Tacija i Sabinjane, a divim se hrabrosti Sabinjanki – ipak je trebalo stati pred moćnog i snažnog Romula i gnjevnog i opasnog Titusa ... no, čini mi se da Titus Tacije ipak nije 'igrao' pošteno jer on je zapravo šurovao s Rimljankom Tarpejom kćerkom zapovjednika obrane grada Rima.

  Bilo kako da bilo, morat ću ja to još malo istražiti i zapisati ... Troja je nastradala, a mogao je i Rim nastradati iz istog razloga ... Lijepo je meni Athumanunh ostavio zapisano o Reyamanunhy: 'Kad napokon dobro upoznaš svoju boginju zapravo spadneš na običnu ženu.'

  Vidiš, sad napokon razumijem zašto 'prva žena' (Lilit) nikada zapravo nije vjerovala u potpunosti 'drugoj ženi' (Evi) Srdačan pozdrav!

  avatar

  21.09.2023. (17:59)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...