Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • TEATRALNI

    To će onda biti poprilično zanimljivo kao i ovaj uvod iako mi koncentracija pada kad su kilometarski postovi u pitanju. Ali povijest Zagreba me oduvijek zanima trebao bi ponovo pročitat "tiućljetni Zagreb" da se podsjetim malo :)

    avatar

    09.07.2021. (17:13)    -   -   -   -  

  • antun

    Čini mi se da smo o tome već (?) diskutirali: koliko se sjećam bilo je to neko vojno skladište ili "vojni otpad", uvijek je unutra bilo par osoba u SMB uniformama, često su stizala koje kakva vozila (manji kamioni, džipovi), pa bi se onda otvarala žičana ograda... I uvijek je unutra bilo nekoliko pasa. No, na žalost što znači riječ Dorab, ne znam.

    avatar

    09.07.2021. (22:50)    -   -   -   -  

  • Lajoš

    Mozda je DORAB skracenica od Domobranska radna bojna. Bile su formirane vecinom od Srba i nisu bile naoruzane. Mozda im je ovo u Preckom bila baza na podrucju Zagreba...

    avatar

    12.07.2021. (20:31)    -   -   -   -  

  • Lajoš

    DORA se u literaturi navodi kao Domobranske radne postrojbe...

    avatar

    12.07.2021. (20:34)    -   -   -   -  

  • Lajoš

    Navodi se: IV DORA bojna u Podsusedu, V DORA bojna u Preckom i VI DORA bojna u Brckom.... :)

    avatar

    12.07.2021. (20:59)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    Odlično, Lajoš, to bi zaista onda bilo to!! Hvala ti!

    avatar

    13.07.2021. (08:04)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    Upravo sam našao ovaj tekst: https://hr.wikipedia.org/wiki/Domobranske_radne_postrojbe

    avatar

    13.07.2021. (08:06)    -   -   -   -  

  • Ranmi

    Topografske karte su (u nas) uvijek bile u segmentu tobože vojnih tajni; poznata je polusmiješna-polusramotna epizoda s kraja slavnih 90ih kada su izvršne vlasti naganjale neki biciklistički klub ili udrugu, jer su na internetu nekakve prastare topografske karte objavili - makar kako smo oko legalizacije saznali, u Beogradu su postojale avionske snimke kompletne Hrvatske iz 1960ih godina (koje nije ni naša vlast imala, jer su njih tražili zbog legalizacije) a kamoli te, pa i još detaljnije karte.

    No, ovdje je zanimljivo do nekog ekstrema, da se u uvjetima ratnog stanja građanskog rata gdje se bježi na razne strane učestalo, rade karte gdje se crno na bijelo označavaju takve strateške lokacije kao skladišta ili baze - nikako nije znak inteligencije i pametnog postupanja.

    Drugi detalj koji sam već prije komentirao - interesantna je povijesna jezična promjena iz Španjskog u Špansko - koji kvartovi su to još doživjeli ?

    avatar

    15.07.2021. (22:05)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    Vidjet ćeš, Ranmi, kako je ucrtana (odnosno ne-ucrtana) kasarna u Prečkom u planovima grada iz poslijeratnog doba. Na njenom mjestu je samo praznina, kao da je tamo bila neka livada.
    Možda je to sakrivanje vojnih objekata igra koja se igrala samo u socijalizmu?

    Kaj se tiče tih objelodanjenih topografskih karata iz doba Juge ... da, da, sjećam se!
    A isto tako se sjećam da su se sredinom 80-ih mogle kupiti i stare topografske karte (stanje sa nadopunama iz 1959.) koje su se prodavale u tadašnjoj knjižari "Mladinske knjige" na Cvjetnom placu.

    Kaj se tiče jezičnih promjena, pitao sam nedavno gospođu iz Špan(j)skog koje od ta dva imena (Špansko/Španjsko) je točno ... pa mi rekla nešto tipa "Mi vam znate tak nekak i velimo, nit je n nit je nj".

    Mislim da je jedna slična poznata promjna ona iz Bukovec/Markuševec u Bukovac/Markuševac.
    Zanimljivo, nisam nikad čuo da je Vidovec prekršten u Vidovac!
    Ili Bidrovec u Bidrovac ....

    avatar

    16.07.2021. (15:23)    -   -   -   -  

  • Ranmi

    Apropo tih karti, prije par mjeseci sam na youtubeu gledao zanimljiv video koji objašnjava kako su za vrijeme hladnog rata rusi imali (vojne) karte britanskih gradova, koje su, paradoksalno, bile detaljnije nego one koje se mogu kupiti u UK - znači još jedan od primjera vojnog "faila" gdje jedna strana patetično skriva nešto što je drugoj dobro poznato.
    Npr. kod nekih luka u originalnim kartama je sve bilo bez detalja, dok su ruske imale raspored svih zgrada i objekata.
    Ime tog yt videa je "Why does russia have the best maps of britain", preporuka za pogledat.
    Poznate su mi i neke satelitske snimke Zagreba iz zadnjih 20ak god. gdje su području svih vojnih objekata (ala "Maršalka", črnomerec itd.) nemušto prekrivena ko nekom teksturom šume, pa čak i neki manji objekti veličine zgrade; na taj način ih zapravo ističući iz okoline, u kojoj gledajući stvarno stanje ne bi nitko mogao zaključit da je to vezano za vojsku, mislim da je to što mi je tako upalo u oko bila neka zgrada oko draškovićeve i vlaške.

    U vezi imena, isto sam to ranio komentirao, oko tih nadodavanja il promjene slova, kvart Ferenčica je službeno 90ih (ako je to točan datum) doživio, razlog je sasvim nepoznat, pisanu lingvističku promjenu u FerenŠčica, no u svakodnevnom razgovoru ga nitko ne naziva, nit izgovara sa tim Š. Dakako, sjeverniji kvart se zove Volovčica a ne Volovščica...

    avatar

    17.07.2021. (02:16)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...