Komentari

zivot-i-ja.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • moj-tajni-svijet

    e, da... ta kava :)

    avatar

    26.02.2020. (12:28)    -   -   -   -  

  • U prolazu

    Ah da, dio ljudi jako paničari dok drugi uopće ne uzima ovo ozbiljno. Osobno, ponašam se kao u vrijeme gripe, pojačano se peru ruke, ali normalno živimo.

    avatar

    26.02.2020. (12:56)    -   -   -   -  

  • moj-tajni-svijet

    ja sam jučer pala u paniku, otišla u Konzum i ponovo kupila špeceraj :) i kavu, naravno :)

    avatar

    26.02.2020. (13:15)    -   -   -   -  

  • moj-tajni-svijet

    IVAN ĐIKIĆ o koronavirusu:

    "Pojasnio je i kako se razvija koronavirus.

    - Koronavirus vam je vrlo sličan kao i virus gripe. Oni dolaze ciklično, šire se vrlo brzo. I ti virusi jednostavno nestaju za par mjeseci. To se u Kini događa, vjerujem da će se to događati i u drugim zemljama po svijetu. Tako da će ovaj virus, ovaj zadnji virus nestati, kao što su i drugi virusi nestajali u prošlosti. Također, ono što stvarno želim naglasiti za javnost je da moramo biti svjesni da ovakvih opasnosti postoji sve više i više i mi kao znanstvenici moramo upozoriti javnost da ignoriranje klimatskih promjena, u biti nije bezazleno samo zbog toga što imamo probleme s vremenom, nego radi toga što se stvaraju tzv. dormantni ili pritajeni virusi u prirodi. Oni nastaju upravo zbog klimatskih promjena i moja očekivanja su u budućnosti da će biti još više ovakvih slučajeva. Moramo pripremiti ne samo znanstvenike, ne samo ulagati u znanost, nego moramo pripremiti i javnost da shvaćaju da će mnoge stvari koje se događaju na svijetu, a povezane su s klimatskim promjenama, imati u budućnosti reperkusiju i na naše zdravlje i na pojavu ovakvih virusa, kazao je Đikić.

    Upitan koliko znanost poznaje ovakve viruse, odgovorio je: "Ovi virusi su vam zoonozni, znači oni se pojavljuju kod životinja i mi nemamo pregled svih podvrsta virusa koji se pojavljuju kod životinja. Nažalost, u vrlo rijetkim slučajevima dolazi do evolucijske promjene virusa kod životinja i prelaska na ljude. I tada postaje opasnost jer dolazi do promjena tih različitih receptora na stanicama virusa i oni mogu nakon toga preći na ljudske stanice i tada je to jedna lutrija. Mi ne znamo što će biti. Evolucija je toliko brza da ne možemo predviđati genetsku podlogu tih virusa i upravo je stoga vrlo nezahvalno predviđati i liječenje, ali i cjepiva. Mi cjepiva možemo stvarati na temelju iskustava koje smo imali iz prošlosti, ali svaki virus koji se pojavi u prirodi može imati potpuno nove genetske karte koje će nam stvarati dodatne probleme i upravo radi toga je neophodno da se istražuje sve što znamo do sada o influenca virusu i virusima korone koje smo imali u prošlosti, da bismo bili spremni za odgovor na budućnost. Cjepiva su vam najefikasniji i najbolji i danas jedini djelotvorni način borbe protiv virusa. Kada se stvore dobra cjepiva, cjepiva štite prije pojave simptoma virusa. Kad su se virusi pojavili, cjepiva su nedjelotvorna i tada bi trebali pomoć lijekova koje zasad nemamo".
    izvor: Jutarnji list

    avatar

    26.02.2020. (13:20)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...