Komentari

knjigoljub.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • The Art Of Being Yourself

    "Da se mene pita, matura bi sadržavala samo pisanje eseja i to pisanje 3 eseja o 3 zadane teme"

    Ovo mi je simpatično, moram priznati. :))) U sličnoj maniri bi matematičar, možda, izjavio kako bi, što se njega tiče, matura trebala sadržavati isključivo matematičke zadatke i za to bi navedeo određene argumente. Stručnjak za engleski bi predložio da ako već mora biti nešto drugo osim engleskog jezika na maturi, onda neka i to drugo bude na engleskom. A ja bi vjerojatno predložio da mature uopće ne treba biti. I tako.

    avatar

    14.10.2019. (11:11)    -   -   -   -  

  • AnnaBonni

    istna je,da su podaci o uspješnosti na maturi alarmantni ali ne treba zbog toga ukidati esej i zakidati učenike u dijelu pismenosti i kvalitetnog razmišljanja. I u matemetici su rezultati još gori, ali nitko ne ukida ništa.

    Pisanje eseja je vježba pismenog izražavanja, izmedju ostalog što se pokazuje,,,Naime, esej je uvijek vezan za odredjeni predložak teksta iz lektire, pa ako je učenik pročitao Dostojevskg, na pr onda mu je tekst poznat, ako nije< a mnogi nisu >onda na pitanja iz eseja odgovara in medias res : sve ono, što logikom može sam zaključiti..
    Dakako, u hrvatskom jeziku bilo je i bit će nebuloznih pitanja tipa : koje boje je haljina i prsten kod Judite (prije par godina ) ili, koju boju kose ima Bobočka, kako se zove mast kojom je rane liječio Don Quijote.i sl...Takva pitanja su "lovci" na neznanje, memorije nepotrebnih detalja kojima se propituje učeničko lektirno zapamćivanje što je potpuno nebitno za ovu priču jednako, kao i predsjedničin savjet o biranju studija. Puno je nejasnoća i stramputica, ali držim, da nije za sve kriva ministrica Divjak: ona je koncept hrvatskog na državnoj maturi naslijedila a možda ni ona osobno ne zna koju je boju kose imala Bobočka....

    avatar

    15.10.2019. (07:43)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...