Komentari

astrosailor22.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • teuta

    Znači napredujemo i to dosta velikim koracima. Ali daj mi objasni, sve to što je zabilježeno tim teleskopima, sva ta promatranja u biti su stvar daleke prošlosti, zar ne? Odnosno, to što mi sad gledamo i saznajemo zapravo se zbilo u dalekoj prošlosti. LP

    avatar

    03.05.2019. (22:30)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @teuta: da, jer gravitacija se isto širi samo brzinom svjetlosti. Nebo kakvo gledamo je mješavina različitih vremena događaja. Ali, to je naša stvarnost i nije baš bitno da je to prošlost za mjesto gdje se dogodilo. Svemirske vremenske skale su toliko različite od naše ljudske, da bismo morali biti od kamena da se obaziremo i na tu komponentu istraživanja.

    avatar

    03.05.2019. (23:50)    -   -   -   -  

  • teuta

    Hvala, lijepo si mi to obasnio. Imaš pravo što se tiče kamena...najbolja usporedba.
    Ok ako je tako kako je, je li onda logično zaključiti da tim saznanjem možemo predvidjeti na neki način i budučnost?
    Ili, druga teorija koja zapravo potvrđuje, opet na neki način, da vrijeme zapravo ne postoji da se sve događa u isto vrijeme.
    Što misliš o tome?

    avatar

    04.05.2019. (13:29)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @teuta: vrijeme je samo jedna od koordinata onog što mi zovemo prostor-vrijeme. Tko bi ga znao kako bi to opisali neki "mali zeleni". Ne bi se upuštao u to o budućnosti, priča o uzročnosti je u najmanju ruku mutna-vidi 8-mo poglavlje "Kvantna fizika" Davida Bohma, lijepo je to opisao tamo riječima i ne treba biti fizičar da bi se to shvatilo. Što se tiče ne-postojanja vremena, mislim da za nas postoji, a da li postoji za pčele, tko bi znao?

    avatar

    05.05.2019. (23:26)    -   -   -   -  

  • teuta

    Budem pogledala predloženo. Oko vremena ima puno teorija a mi zapravo opet možemo samo nagadjati. Vjerujem da će doći vrijeme kad ćemo znati gdje ga svrstati a da bude na pravom mjestu. Za sada vrijeme je 4. dimenzija, tako kažu naučnici, zar ne?

    avatar

    06.05.2019. (00:44)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @teuta: da, za sada vrijeme je 4. dimenzija, uz 3 prostorne. Preporučam Michio Kaku: "Hiperprostor", prevedeno je, stvarno je dobro pisano. Na isti način kako smo dodali vremensku dimenziju možemo dodavati i petu, šestu...ali je onda pitanje gdje su, zašto ih ne vidimo? Neki predlažu da su jako male...za nas, ali da su možda bitne za np. elementarne čestice. I onda smo već na pokušaju teorije struna... preporučam M.Kaku, on je to dobro opisao.

    avatar

    06.05.2019. (01:20)    -   -   -   -  

  • teuta

    Da, isto pitanje si i ja postavljam tj. gdje su ostale dimenzije i kako izgledaju odnosno, što predstavljaju?
    Hvala za preporuku. Teorija struna za mene je velika zagonetka ali mislim da se ne moram zbog toga sramiti, za mnoge ona isto znači.

    avatar

    06.05.2019. (10:58)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...