Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • gogoo

    Zanimljivo o Pueblo indijancima. Po mnogima su potomci starih Anasazi kojima se pripisuju složenije građevine, ima i N.P. Mesa Verde u okrugu značajnog imena, Montezuma, mislim u CO.

    avatar

    25.01.2019. (22:06)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    Tako je, 'anaasazi' je riječ athapaskan jezika kojim govori Navajo narod koji je u područje 'četiri kuta', gdje je već cvjetala Chaco kultura, stigao negdje oko 1000. godine i tu zatekao već naseljene i relativno miroljubive 'seoske stanovnike' (Pueblose Tewa naroda).

    'Anaa-sazii' u prijevodu s athapaskan jezika označava nekoga tko je 'drevan' (vrlo star ne po godinama već po postojanju), zapravo moglo bi se prevesti i kao 'drevni neprijatelj'.

    Upravo Tewe (Pueblosi), svojim keresan jezikom, koji je opet Navajima bio nerazumljiv, nazvali su njih 'Nava-hou' jer su se pojavili na obradivom (poljoprivrednom) zemljištu, pa su se onda pojavili i 'Nide' koje su Tewe Pueblosi nazvali 'Apaa-chu' (borbeni ljudi), onda pak su tu stigli i španjolski konkvistadori koji su krivo shvatili ili čuli riječ 'Nide' i zapisali je kao 'Inde', a na kraju su francuski i engleski traperi i trgovci sve američke starosjedioce sukladno tome po španjolskom 'indiosi' nazvali Indian (Indijanci) … no, o tome se tek spremam pisati u novim serijama.

    avatar

    26.01.2019. (10:33)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...