Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • gogoo

    Dobro o Irokezima koji su nam ostavili frizure, pečeni kukuruz kokice i grah sađen uz kukuruz. A vjerojatno su i oni koristili kao i Ojibwe
    i drugi oko jezera manoomin, vodenu biljku sa crnim sjemenom sličnu riži koju imam često na tanjuru. Gledao sam jedan film u kome je glumio Pierce Brosnan a radnja se odvija u doba kad su se sva Irokeška plemena priklonila Englezima a samo jedno, mislim Oneida Amerima i poslije su Irokezi morali pobjeći u Kanadu a Oneide u am. Wisconsin.

    avatar

    22.09.2018. (10:26)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    da, u Kanadi sam tijekom usavršavanja engleskog jezika bio gost kod potomaka Irokeza i tamo sam po prvi put jeo kokice s javorovim sirupom, a simpatična voditeljica Irokežanka ispričala mi je priču o 'Tri sestre' i još simpatičnijoj vjeverici 'chipmunks', te mi je i napokon rasvijetlila tajnu 'resa' na indijanskim opravama, torbama, čizmama ...

    Naime, vragolasti 'chipmunks' krade grah i kukuruz, pa su se Irokezi dosjetili posaditi tri zrna kukuruza na humku i između tih stabljika tri zrna graha, a okolo tri koštice tikve. To je priča o 'tri sestre' (kukuruzu, grahu i tikvi ili 'squash' buči koja svojim bodljikavim lišćem zapravo priječi prilaz malenom chipmunksu).

    'rese' pak imaju vrlo važnu ulogu, (nekakva uloga repa) za tjeranje insekata kojih u swampovima (barama i močvarama) ima veliki broj.

    avatar

    22.09.2018. (18:25)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...