Komentari

nachtfresser.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • AnnaBonni

    jučer sam se čula sa svojim "stogodišnjim" prijateljima s Krka ( suprug ima starinu na otoku, a ona je zagrebačka puca......studentsko prijateljstvo ) i upravo su se spremali napustiti otok i krenuti u zagrebačku oazu ma koliko ima prijalo biti u staroj kući: svaki kat jedna soba

    da mi je malo lakše nego što je, tako bih se bila vikendom zaletjela tamo, jer nikad nisam bila ni na jednom otoku sjevernog Primorja..........Zavidim ti malo na putanji: otok-Rijeka - Gorski kotar

    avatar

    02.09.2018. (11:50)    -   -   -   -  

  • pjesnikinja

    Dobar dan!

    (poezija stvarnosti je zbirka promašaja i po kojeg dobitka)

    avatar

    02.09.2018. (17:25)    -   -   -   -  

  • Mekon

    “Iako većinom znamo pravila o pisanju velikoga početnoga slova u hrvatskome standardnome jeziku, neke se pogreške ipak često javljaju pa ćemo se ukratko osvrnuti na pisanje manje skupine višerječnih zemljopisnih imena. Pri njihovu su pisanju pravila jasna, no nerazumijevanja i pogreške katkad ipak postoje. Podsjetimo,velikim se početnim slovom u višerječnim zemljopisnim imenima pišu sve riječi osim prijedloga i veznika u, na, pod, pri, nad, i, te… u imenima kontinenata, država, naseljenih mjesta, dakle gradova i sela. Tako, velikim početnim slovom pišemo sve riječi u zemljopisnim imenima kao što su npr. Južna Amerika, Sjeverna Amerika, Republika Hrvatska, Južna Koreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Gorica, Slavonski Brod itd.

    U imenima mjesta kao što se Biograd na Moru, Sveti Martin pod Okićem, Sveti Filip i Jakov također se sve riječi pišu velikim početnim slovom, osim prijedloga na, pod i veznika i. Pri pisanju ostalih višerječnih, najčešće dvorječnih zemljopisnih imena, kao što su imena zemljopisnih regija i područja, imena voda, otoka, poluotoka, planina i gora samo se prva riječ piše velikim početnim slovom, dok se ostale riječi u takvim višerječnim imenima pišu malim početnim slovom, osim ako nisu kakvo vlastito ime. U praksi se takvo pravilo često krši ponajviše u pisanju višeriječnih imena zemljopisnih regija ili krajeva kao što su primjerice Gorski kotar, Hrvatsko primorje, ili Ravni kotari jer se u takvim imenima obje riječi pogrešno pišu velikim početnim slovom. Zemljopisne regije, područja i krajevi ne ulaze u kategoriju imena kontinenata, država ili naseljenih mjesta kad sve riječi pišemo velikim početnim slovom. Stoga, prema prije navedenome pravilu u imenima zemljopisnih regija i područja samo je početno slovo prve riječi veliko, a ostale se riječi pišu malim početnim slovom. Navedenim regijama i područjima kojima obiluje naša domovina možemo pridružiti brojne druge zemljopisne regije, pokrajine ili krajeve te prema istome pravilu veliko početno slovo pisati samo u prvoj riječi dotičnih regija ili krajeva npr. Dalmatinska zagora, Župa dubrovačka, Rijeka dubrovačka ili Imotska krajina”.
    PS.
    Ako postoji u rečenom području (Gorski kotar), općina, mjesto, selo.... s istim nazivom, pišu se velika početna slova obadvije riječi (Gorski Kotar). No, ne znam da li u Gorskom kotaru ima takav slučaj.
    Zapravo, Tvoje pisanje nitko ne ispravlja za ocjenu pa piši Korski Gotar kako ti drago. Bok !

    avatar

    02.09.2018. (18:08)    -   -   -   -  

  • Grunf

    Eto, zato starci ostaju na blogu, tj. fb im prekompliciran :)))

    avatar

    02.09.2018. (18:39)    -   -   -   -  

  • NF

    @Mekon: sve pet i ja naravno kao i navedena kolegica to znam, kao što znam da se i datumi pišu sa svim mogućim točkama ko nigdje u europskoj uniji kod godina.prije dosta godina, već je bila hrvatska, podržavao sam grupu za reformu pravopisa, koja nije prošla, između ostalog onog najglupljeg ije i je, koje stvara gomilu novih nepismenih jer ti po sluhu to možeš odrediti po ekavskoj riječi, a tko još zna ekavštinu ili što znači riječ kotar, geografski nazivi se pišu velikim početnim slovom i točka kao u naprednoj europi, ne možeš ti filozofirati Primorsko goranska županija, a kratiti PGŽ, da ne napraviš par nepismene djece koja razmišljaju, zato su naš pravopis i gramatika među težima, a bez veze, nisam ja ni za naizgled jednostavna ali glupa rješenja, poput vukovog piši kako govoriš, al, što je sranje, sranje je, i često ću, uz inat pravopisu, pisati kako treba, naravno na blogu, znamo mi našu policiju pravopisnu!

    avatar

    02.09.2018. (21:37)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...