Komentari

recenzijefilmova27777.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


 • TEATRALNI

  klasika....

  avatar

  24.07.2018. (20:50)    -   -   -   -  

 • TEATRALNI

  građanin, Hrvatske aktual

  Čitajući neke komentare sjetim se nekih vremena prije tridesetak godina kada sam upoznao niz poznatih ljudi hrvatskog kazališnog života, pa kada danas vidim da se herojem domaćeg tetara proglašava Oliver Frljić, teško suzdržavam smijeh.
  Što je, dakle, herojsko u kazališnom radu Olivera Frljića? To što je svoja trenutačno najaktualnija djela, uprizorio na kazališnim daskama u Rijeci a ona su po svom sadržaju točno onakva, kakva politički priželjkuju aktualni riječki vlastodršci iz SDP-a? Dakle, ovdje govorimo o "hrabrosti" koja je, stvarajući svoje predstave, podilazila političkoj volji onih koji su vladali gradom gdje su te kazališne tvorevine nastajale. Podilaženje je ponekad dosezalo i do državne razine, ali samo u mandatu vladanja Zorana Milanovića i SDP-a, kada se čak dogodilo da je u, ulizivačkoj maniri, na pročelju riječkog kazališta osvanula fotografija s porukom koja je hvalila tadašnjeg pomoćnika ministra Milanovićeve vlasti Bojana Glavaševića,
  Pa kako da takav čovjek (vele, politički kritičan) ne bude po volji političarima koji odlučuju o njegovom imenovanju i plaćaju ga novcem poreznih obveznika?
  Simpatičan je meni Frljić kada kaže da je za njega antifašizam ključno pitanje, no kada odluči na kazališnim daskama progovoriti o tome kako on to vidi u Hrvatskoj, uzima kao literarni predložak djelo "Šest lica traži autora" Luigija Pirandella. Tko imalo išta zna o biografiji tog poznatog pisca, zat će i to da je bio oduševljeni pristalica i član Fašističke stranke Benita Mussolinija te u njegovo vrijeme uživao brojne stvaralačke povlastice. Pirandello je nobelovac i jest da je, unatoč svom političkom uvjerenju, bio odličan pisac. Međutim, ako postoji jedna politička nit koje u njegovim djelima nema onda je to - antifašizam.
  Kao što za promicanje antifašizma koristi pisca koji je osobno bio uvjereni fašist, tako i svoju kazališnu frontu u borbi protiv ustaša uspostavlja u Rijeci. Dakle, gradu koji je u vrijeme postojanja ustaškog pokreta bio pod Kraljevinom Italijom i i gdje je ustaša u povijesti bilo točno onoliko, koliko ima frižidera u ledenim nastambama Eskima.
  Po jednoj se stvari Hrvatska se razlikuje od mnogih europskih družava. U njezinom parlamentu već godinama nema stranaka krajnje ljevice i desnice. Ostao je samo Frljić koji u tom nepostojanju vidi rastući fašizam. Zapravo fašistom proglašava svakog tko nemisli kao on, a o fašizmu Luigija Pirandella, koji je doista bio fašist i kojeg postavlja na kazališne daske ni riječi. Licemjerje do boli

  Evo kakve laži i kretenarije pišu pojedinci na klerovom blogu. Fascinantno je kako neki imaju tendenciju izvrtat činjenice i zamjenjivat teze. Drugim riječima svačaju to onako kako to njima odgovara a ne onako kako je zapravo. Moji komentari na navedenom blogu se redovito brišu a sroljo ostavlja samo one komentare koji mu podilaze jer ne podnosi istinu. Ovaj koji se predstavlja pod aliasom građanin-hrvatske aktualnosti je primjer takvog komentatora. Neka ovaj njegov komentar će mi poslužit kao inspracija za moj sljedeći post koji možda objavim još večeras. Klasičan primjer osobe zadojene ideologijama i krivom percepcijom. Osoba kratkih vidika.

  avatar

  26.07.2018. (12:11)    -   -   -   -  

 • Lastavica

  Treba gledati domaći film da se bolje sagleda stvarnost.

  avatar

  26.07.2018. (13:10)    -   -   -   -  

 • TEATRALNI

  Lastavica
  To upravo i promičem kroz svoj blog. Ovaj gornji komentar sam prekopirao sa inkvizitorovog bloga od jednog njegovog istomišljenika. Vidiš kako pljuju i seru po Frljiću koji je po meni jedan od najboljih dramskih režisera. Ovo što je dotični napisao će mi poslužiti kao inspiracija za moj sljedeći post. Možda neki od njih dožive kolektivno prosvjetljenje. U što iskreno sumnjam ali jebiga vječni sam optimist.

  avatar

  26.07.2018. (13:19)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...