Komentari

nediljkonedic.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


 • Dinaja

  darovala bih ti sve bodove... :)

  avatar

  17.06.2018. (08:02)    -   -   -   -  

 • shadow-of-soul

  iz ništa u ništa, ponekad se baš tako osjećam

  avatar

  17.06.2018. (11:29)    -   -   -   -  

 • Tonči Milat

  Evo, nažalost, ja ne mislim: mislim da je riječ o vrlo slabom uratku. Komentiram ovo pod pretpostavkom da stvarno želiš čuti konstruktivnu kritiku, a ne samo da se netko složi s tobom. Ponajprije, uvijek je teško kad netko secira uradak u koji je uloženo vremena, znanja, pa i ljubavi, ali ne možeš na svoje radove gledati s "tunelskim pogledom", koncentriran samo na ono što si ti htio napraviti, a ne i na konačan ishod svog poduhvata.

  Prvo i osnovno: mislim da ovaj rad nije vrijedan objavljivanja (i mislim da bi tako odlučili svi ozbiljniji urednici u Hrvatskoj): razlog je dvostruk: najprije, konačno rješenje ne pruža rješavaču nikakvu nagradu, nikakav "aha" trenutak kada shvati da je sva muka kroz koju je prošao vodila nekoj većoj nagradi: RAKOV je preslab za konačnu odgonetku, i toga si i sam svjestan, što se vidi iz tvog komentara, ali kao da ti promiče da nije svaka slabost u uratku jednako bitna (npr. -1 bod od 100): odabrati lošu konačnu odgonetku u ovoj vrsti zagonetke poništava njen smisao postojanja, što znači da bi, i da si sve drugo napravio savršeno, ovaj uradak vrijedio 75 bodova od 100 (ili 7.5 od 10, da se držimo tradicionalnog ocjenjivanja). A to je tek najveća mana. Naime, kameleonka je zagonetka u kojoj su najljepši, najduži pojmovi u načelu neopisani (opisani su tek njihovi sastavni pojmovi). što znači da tijekom odgonetanja i oni moraju predstavljati svojevrsnu nagradu: onaj trenutak kad rješavač utvrdi slovo u kameleonskom polju i poveže sastavnice u kompletan pojam, mora biti trenutak kada se rješavač nakratko oduševi. Što su otrcaniji ti dugački pojmovi (ili, ne daj bože, nepoznati!), to je slabija kameleonka. E sad, pogledaj s kakvim si pojmovima ti presjekao 13-ice: KANAZIR, ABERDAR i DOAKATI. Može li rješavač uopće biti siguran da je sve ispravno odgonetnuo kad dobije ove "riječi"? Dakle, sad smo od 7.5 pali negdje na 5.5, bez da sam čak i pogledao konstrukciju križaljke. Ajmo dalje sve tri su potpuno monotone, nijedna nema dodatnu enigmatsku vrijednost, i iako se u kameleonki može zažmiriti na zajednički korijen, prevelika sličnost sastavnih pojmova i konačnih kameleonskih riječi umanjuje njihovu vrijednost, jer onaj tko gleda uradak ne vidi ništa posebno u tome da se u IJEKAVIZIRATI krije pojam IJE, u DIVOSELO DIV, u TATAROVINJANIN TATAR, u PRIVLAKA PRI. Tebi kao sastavljaču nedostaje osjećaj za mjeru: htio bi stroga pravila uklesana u kamen, ali ne naš prepoznati smjernicu za dobro sastavljanje: npr. to što nije zabranjeno ponoviti korijen u kameleonki nije poziv da se čitav uradak zasnuje na istokorijenskim pojmovima. Sad smo već negdje na 3.5/10, pri čemu je 4/10 nekakav prag objavljivosti. Iskreno, ti kao da nisi krenuo raditi dobru kameleonku, nego kameleonku koja ima 3 13-ice, bez ikakvog obraćanja pažnje na to kako pojmovi koje si odabrao utječu na kvalitetu rada.

  I da završim s lošim stvarima i prebacim se na dobre: ako si već odabrao IJEKAVIZIRATI za kameleonski pojam, zašto si onda odabrao i IKAVICU? Ponovno, nedostaje osjećaja za mjeru. IKAVICA je sama po sebi OK da dovrši uradak, ali u radu u kojem si već uvrsti pojam iz iste oblasti, trebalo je pronaći nešto drugo. Ikonačno, pogledaj samo koliko si etnika uvrstio, i u sastavnim pojmovima i u ostatku križaljke.
  Detalje kao što su troslovi (ORU/OTU), ostale slabije pojmove (NIZAM, ORIO, IOFAN) neću sada razvlačiti.
  Konačna ocjena: 2.5/10.

  Ono što je dobro u ovom uratku je ono što i inače dobro radiš: dugački pojmovi uz rubove (ŽUTA MINUTA je vrlo zanimljiv izbor uz desni rub jer su slova U neuobičajena na toj poziciji, ali na žalost, oba su praktički mrtva u vodoravnom smjeru). LUPEŽ, ČISTKA, BRUKA su neki od lijepih detalja.

  Moj ti je savjet da se manje koncentriraš na tehničke vratolomije, a više na bolju selekciju i balans pojmova koje uvrštavaš.

  I čisto za referencu, svom bih uratku (dioba 2. mjesta) u zadnjem kolu dao 6/10, međutim, ja točno znam što sam htio napraviti, gdje sam se odlučio na kompromis, gdje sam izvukao maksimum iz kombinacije, a gdje sam "fušario". Moraš naučiti gledati na uratke sintetski (je li ova 13-ica vrijedila ovog crnog polja? Je li se tu moglo uvrstiti nešto aktualnije/teža slovna grupa?) umjesto strogo analitički ("ovo je rad s 3 13-ice, zašto nije dobio bodove?"). Nadam se da će ti ovakvi komentari pomoći, a ako se ne slažeš, ubuduće ću se suzdržati.

  avatar

  17.06.2018. (15:30)    -   -   -   -  

 • Deseta umjetnost-enigmatika

  Skoro se u cijelosti slažem s tobom Tonči. Svoj glavni cilj, spajanje triju trinaestica, ja sam načinio, a RAKOV je njihova posljedica. Ja nisam želio SIBIR, BALET, KREMLJ, PUTIN, GORKI itd. Riječi od 13 slova, naime, koje se mogu razdijeliti i nema mnogo i ovakvu kombinaciju stoga nije sastavio nitko. Iskreno, nadao sam se nekome bodu, ali s Robijem se nikada ne zna.

  Bit ćeš posve u pravu jedino ako među bodovanim kameleonkama ne bude još DOAKATI i sl. Ja mislim da ih ima. Živo me zanima šta je to "legendarni" Ćavar zbrljao. Njegovu ću kameleonku objaviti s najvećim zadovoljstvom.

  Inače, kameleonku uopće ne držim nekim značajnim novitetom i ne volim ju ni sastavljati. Hvala ti na osvrtu.

  avatar

  17.06.2018. (20:39)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...