Komentari

nediljkonedic.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • Lastavica

    Ne nalazim manu. Trebam li?

    avatar

    21.11.2017. (06:45)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    objašnjenja su dobra... pomažu... :)

    avatar

    21.11.2017. (07:06)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    želim ti lijep utorak :)

    avatar

    21.11.2017. (09:05)    -   -   -   -  

  • Pero

    Dobro si učinio Nedjeljko što si tu bjelinu poslao u Kvizoramu. Kod nas u Feniksu prošla bi ti jedino TETOVIRANA RUŽA od svih sintagmi. Moji su urednici tvrdokorni (takvim sam ih ja učinio) i žele imati ista pravila za sve suradnike. Ne znam zašto je Kvizorama u zadnje vrijeme popustila, ali sada bar znate gdje što da šaljete.
    Pozdrav

    avatar

    21.11.2017. (13:58)    -   -   -   -  

  • Mali remorker

    Vidovit sam, nema druge. Pročitavši tekst posta, pomislio sam: jedan od ovih komentara je garant Galogažin, i napisao mu je nešto u stilu "ja ti to nikad ne bih objavio". :)

    Uzgred, verujem da se čista belina 9 x 9 ne može napraviti s ovakvom strukturom. Mora čovek naći neku foru, kao što je Laštro uradio sa NSTV. U protivnom, prinuđen je da osmišljava dugačke monotone nizove, a to gotovo nikad ne izađe na dobro.

    avatar

    21.11.2017. (15:18)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Moje Dame, hvala na javljanju.
    Pero: Sintagma nema mnogo (6), križaljka je rješiva i zaslužuje objavu. Ja sam zadovoljan.
    Mali r.: Namučio se nisam dokazavši da je ovako nešto moguće.

    avatar

    22.11.2017. (01:07)    -   -   -   -  

  • Mali remorker

    Ned, to što si ti dokazao sada, ja sam uradio pre više od 3 godine, ali mi moja, ni tvoja belina 9 x 9 nisu čiste tj. sadrže nereprezentativne pojmove na ivici konstruisanja ili preko te ivice.

    Recimo, ja sam imao "skijati na vodi" (u prvoj verziji "skijati na talasima") i "Politikine nagrade", a da ne bih upotrebio ime i prezime neke nebitne i nepoznate osobe (kod tebe je to Marija Vitez, a kod mene bi bila Ivana Ninović), napravio sam rebus, pa je objavljena kao križaljka s rebusom.

    "Nečiste" su ti sintagme: hrastovo kolje, pokvareni namaz i "Istorija Mađara". Prva je školski primer konstrukcije, druga takođe, a treća je van hrvatskog jezičkog standarda.

    "Hrastovo kolje" nije frazem, već je u rangu sa "hrastova letva", "hrastovo ovo", "hrastovo ono". Spoj "pokvareni namazi", čak i onako kako si ih ti opisao, čine konstrukciju, jer ni to nije frazem. To što namaz "može biti pokvaren" ništa ne znači, jer i npr. molitva može biti prekinuta, ali "prekinuta molitva" nije ustaljen, niti uopšten izraz. Frazemi su: jutarnji namaz, Bajram-namaz (bajramski namaz), onda jutarnja molitva, večernja molitva itd.

    Dakle, ako koristimo stroge kriterijume, "čista" belina 9 x 9 je bezmalo utopija. Ja nikad nikad video niti jednu koja je savršena, a recimo da je Laštrova najbliža savršenstvu. Takođe, za razliku od svih ostalih koje sam video, uključujući i i svoju, Laštrova je strukturalno najinteligentija, što će reći: svi ostali autori su na desnim i donjim pozicijama imali duge monotone nizove kojima su nasilno davali smisao konstruisanjem. O tome sam pisao, nadam se da je sada jasnije.

    I, još nešto... ne mogu baš da procenim koliko su opravdani najstroži kriterijumi kojima se Galogaža rukovodi, ali je činjenica da se na taj način u Feniksu sprečava "belinaški larpurlartizam".
    Mi možemo da pravimo beline po svom nahođenju i iz svog zadovoljstva, i možemo i da ih pravimo po ukusu urednika. U prvom slučaju se igramo, a u drugom radimo. Jer, da bi čovek napravio belinu 9 x 9 po ukusu Feniksovih urednika, morao bi da uloži ozbiljan višednevni rad, a to se ne isplati. Slikovito: ako ja 5 dana pravim jednu takvu antologijsku križaljku, honarar koji ću dobiti sa zakašnjenjem od 5 ili 7 meseci mi neće pokriti ni troškove duvana koji sam popušio dok sam je stvarao (a on će u međuvremenu i poskupeti :P). Zato sam ja odustao od najtežih zadataka, ali ako neko baš ne zna šta će sa sobom, evo, objasnio sam razliku između "čiste" i "nečiste" beline, pa izvol'te. :)

    avatar

    22.11.2017. (16:24)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Uglavnom se slažem s tobom. Za mene "hrastovo kolje" nije dvojbeno, Marija Vitez nije poznata osoba (ja sam pronašao neku slovensku obrtnicu), a "pokvareni namaz čista je moja konstrukcija iako se javljaju izrazi "namaz može biti pokvaren" ili "namaz je pokvaren". Vjerujem da križaljka ne bi bila objavljena da nije rješiva. Čim ju je Hrgović prikazao kao klasičnu križaljku s opisima, meni je sve jasno. Ne pada mi na pamet ovako nešto ponovno pokušati.
    Hvala na osvrtima.

    avatar

    22.11.2017. (19:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...