Komentari

ap-placenici.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • jelen

    Da anarhija može biti vrlo funkcionalno i zdravo društveno uređenje dokazao je još Nestor_Mahno u Ukrajini u jeku Revolucije tj. ruskog građanskog rata. Uspio je okupiti pravu ekipu u pravo vrijeme i bilo im je baš dobro dok je trajalo :-))

    avatar

    14.09.2017. (21:26)    -   -   -   -  

  • airsoft pokret Plaćenici

    Davno prije toga Ukrajina je imala funkcionalnu anarhiju kroz neki period od 150 godina. Bio je to period kad su Rusko, Poljsko i Tursko carstvo posezali za tim prostorom na kojem su obitavali Ukrajinci koji nisu imali cara ili kralja nego su njegovali nešto što se zove neposredna demokracija ili anarhija. Jedini slučaj kad im je trebala "glava" bio bi slučaj napada neke od ranije spomenutih sila na njih. Tada se birao vojni vođa ili ataman, čiji mandat je bio ograničen na dvije godine. Nakon toga ulazio je u "mudro vijeće bivših atamana" koji su kao kontrolni mehanizam mogli opozvati ili bolje rečeno spriječiti neku lošu odluku trenutnog atamana. Zanimljiv je i način na koji je biran. Svako selo je biralo najboljeg među njima, ali pravo glasa su imali samo oni koji imaju grunt, ženu, djecu. Jer onaj koji ne skrbi za druge ne može ni odlučivati za druge. Zatim se birao najbolji na razini sreza, kotara i na kraju cijele Ukrajine.
    Zanimljiva poveznica s nama je da su se i naši prvi knezovi i kraljevi sve do Petra Snačića birali na sličnom principu. Kod nas nije bilo nasilnih smjena kraljevskih loza jer su se naši kraljevi birali na istom principu najboljeg među nama.
    Povijest pamti još dva slična načina upravljanja. Prvi je onaj antičke neposredne demokracije kad su gradovi-države u kojima je svatko znao svatkoga na sličan način birao svoga kralja. Spartanci su recimo birali dva kralja, da se jedan ne bi osilio. Kontrolni mehanizam je bio Senat sastavljen od bivših kraljeva.
    Do sličnog modela su došli i sjeverno-američki indijanci koji su u plemenu birali svoga ratnog vođu - poglavicu i duhovnog vođu - vrača. Oni su birani na plemenskim vijećima i također je postojalo mudro vijeće staraca kao kontrolni mehanizam.
    Sve to su bili modeli anarhije koji su funkcionirali, dok je ovo što nam danas prodaju pod demokraciju jedan devijantni oblik neposredne demokracije, anarhije ili bezvlašća pošto tu vlast počiva izravno na narodu. Za razliku od toga, "moderna" ili posredna demokracija nije glasanje za čovjeka kojeg osobno poznamo nego za neku imaginarnu organizaciju aka stranku s kojom upravlja tko zna tko putem sponzoriranja i donacija. Dualizam vlasti je parodiran sa institucijom premijera i predsjednika, dok je kontrolni mehanizam još najsmješniji. Ustavni sud koji se bira na temelju međustranačke trgovine, trebao bi biti mudro vijeće staraca. Sad ti je jasno zašto svijetom vladaju tajna društva, korporacije, duboka država, a ne narod.
    Ajd uživaj... ;)

    avatar

    15.09.2017. (13:29)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...