Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • VladKrvoglad

    Zaista zanimljivo: Polikarpovi su se u Spanskom ratu pokazali daleko nadmocnijim od italijanskih aviona, a u drugom svetskom je sruseno na hiljade polikarpova - sto nije bas za cuditi: bili su od drvenih konstrukcija sa razapetim platnom; jeftini za napraviti, ali i bez ikakve zastite za pilote, spori i spremni da se odmah pretvore u buktinje.. Naravno, imali su za protivnike nemacke stuke i nesto mesersmita, a ne italijanske fijate.
    Koliko se secam, Nemci su tokom rata prebacivali na ruski front svoje inferiornije avione (stuke i foke-vulfove) jer su i takvi bili vise nego dovoljni za ruske avione. Prema Britancima su zadrzavali mesersmite 109 i kasnije usavrsenije modele, do onog cuvenog prvog mlaznog lovca ('me-200 i nesto', ne secam se dobro)

    avatar

    24.06.2017. (13:26)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    Da, sami ruski piloti Polikarpove lovce nazivaju 'mrtvački sanduk', no oni nisu bili superiorniji po svojoj tehničkoj izvedbi talijanskim lovcima FIAT CR32 koji su k tome još dvokrilci. Radi se samo o obučenosti pilota, a u to doba sovjetski piloti ipak su koplje više nego tadašnji talijanski.

    Španjolski građanski rat zapravo je veliki poligon za uvježbavanje, a sve 'zainteresirane' strane, osim možda Nijemaca, rabe 'zastarjelu ratnu tehniku i to 'uvaljuju' Republikancima, ali i Nacionalistima podjednako. Naime svi se boje (osim Nijemaca) poslati nešto modernije kako ne bi palo u ruke Nijemcima koji zapravo i istražuju ratnu tehniku kako Britanaca, Francuza, Sovjeta (Rusa), ali i samih saveznika Talijana.

    Misliš na Me – 262 Schwalbe A-1a (Lasta) i njegove inačice Sturmvogel A-2a (olujna ptica).

    Messerschmitt Bf 109 i sve njegove inačice, kao i svi modeli do Me – 163 Komet, nastali su i razvijani od inačice trenažnog zrakoplova Bf 108. Prelaskom na raketne motore (mlazne) tvornica zrakoplova BFW (Bayerische FlugZeugWerke) odakle je kasnije izveden prefiks Bf, prešla je na oznake prefiksa Me.

    avatar

    24.06.2017. (17:41)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    E, jeste, svaka ti cast! Ja sam se nekad zanosio time, dok me nije pogodio antiratni virus. Od tada stvari gledam (koliko mogu) samo kao istorijska desavanja i pokusavam proniknuti u smisao toga svega. Zato mi se svidjaju tvoji serijali - makar imas stil da citaoca malo poneses i zaneses opet u Marsove vode! :)))
    Uzgred, podsetio si me i na razlog unistenja tako mnogo polikarpova: nakon pocetka 2. sv. rata, Rusi su krenuli u masovnu produkciju tog modela, ali su piloti, (za razliku od nemackih) imali veoma kratku obuku, a posto im je 'rok upotrebe' usled inferiornosti prema nemackim aparatima bio prosecno samo par akcija - nisu ni uspevali da se iskustvom doobuce...siroti ljudi.

    avatar

    24.06.2017. (20:13)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...