Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • jelen

    Jedno pismo Zagorca borca iz Španjolske, možda bi bilje pasalo kao komentar na neki post ako će biti o našim ljudima u tome ratu, ali tko zna da li ću se onda sjetiti:

    „Dragi brate,
    Mogu ti javiti da sam živ i zdrav, koje i Tebi želim. Nadalje ti mogu javiti da se nalazim već godinu dana u Španiji. Ja nisam zaboravio Tvoju molbu da ti pomognem.Strpi se, kad završimo svoju zadaću ovdje, onda će i Tebi biti lakše. Mi, radnici i seljaci iz drugih država došli smo da pomognemo golorukom španjolskom narodu u borbi protiv generala Franka. A njemu pomažu Hitler i Musolini. Oni bi htjeli da zarobe cijeli svijet i da vladaju njime Ali to im mi, radnici i seljaci, nikada nećemo dati.
    Vidiš bratac, kako si i ti siromašan, nalazio se u bijedi, gospoda imaju velika imanja, a ti nemaš niti toliko da bi mogao preživjeti sa ženom i djecom. Nemaš za što kupiti soli. Zemlja je seljačka i treba je dati seljacima. Ja se nalazim na strani Republike, a naša pobjeda koristila bi i radnim ljudima Jugoslavije.
    Za mene ne brini, jer sam zdrav i kada se svrši rat, je ću se vratiti i sretno ćemo živjeti.
    Zasad ništa više, nego primi srdačan pozdrav od Tvog brata Stjepana, vojnika Narodne armije, borca za slobodu i mir.
    Živjela Republika, živjela sloboda, zdravo!“


    -Stjepan Rogina uspio se vratiti živ iz Španjolskog građanskog rata, 1942.g. poginuo je boreći se za slobodu svoje vlastite domovine.

    avatar

    15.06.2017. (22:21)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    Bude kad se 'dotaknem' inter-brigada'

    avatar

    16.06.2017. (07:17)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...