Komentari

briggs.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • red bush

    Usput, ne znam otkud HNS-u informacija kako je 80% stanovništva protiv uplitanja crkve u društvena zbivanja, odnosno da se svećenici moraju držati samo oltara i Boga...
    Napominjem, to bi isto bilo kad bi rekao da liječnik može djelovati samo u krugu bolnice ili doma zdravlja, i da mora govoriti samo o medicini. Isto bi se valjda trebalo odnositi i na pravnike, profesore, umjetnike, pa i na same političare. Ne mogu shvatiti da baš oni koji zagovaraju slobodu govora i oni koji se bore protiv 'fašizma' nekoga jednostavno žele ušutkati ili ga staviti u nekakav geto... To nije sloboda...
    Napominjem kako nisam svećenik, kako nisam uzoran vjernik, i kako ne idem u crkvu zbog određene vrste bunta prema njoj, jer tako često nisu dosljedni svojih propovijedi....
    Ali, što je sa mnogim bahatim političarima koji nikako da preuzmu odgovornost za sve ono što su učinili ili nisu...
    Crkva ima pravo govoriti u vezi svih pitanje, i ona se aktivno mora uključivati u sve sfere našeg društva...
    Možda je i Isus trebao djelovati samo u svome obiteljskom domu ili u krugu vlastitog dvorišta....

    avatar

    10.11.2016. (22:31)    -   -   -   -  

  • gali

    apokalipsa ovog vremena sve je ,nažalost:-(

    avatar

    10.11.2016. (22:46)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Jako dobar post.
    Postavlja neka jako važna pitanja, i dobre zaključke.

    Odrasli jednostavno ne vide patnju i strahove djece... Oni vide samo svoje vlastite strahove i tjeskobe....


    Danas sam u nekim sličnim razmišljanjima odnosno pitanjima, koliko ja zapravo znam o tome kako se moje dijete osjeća u školi, među djecom.......kako se nosi s tim kad joj se kao najbolje i najdraže frendice iza leđa dogovaraju da idu negdje bez nje..........ona se tome ruga i iz toga sprda, ali to MORA boljeti...ali koliko? i kako pomoći?
    Vidim osamljenost, vidim otvorenost i ranjivost, vidim kako su neka djeca potpunosti kopirala ponašanja svojih roditelja ( i to loša).
    Možeš razgovarati sa djetetom, možeš mu pružiti sebe, ali, društvo i odnosi među njima , u to ne možeš gurati prste, nego samo dijeliti djetetove muke ili sreću.
    Teško je sve to.

    avatar

    11.11.2016. (11:37)    -   -   -   -  

  • O-da životu!

    Nažalost, potpuna istina! Majka sam dvoje tinejđera. Nisam ništa idealnija od ostalih roditelja, samo sam svaki dan svjesnija sebe pa i svijeta. Što djeca prolaze zbog nas roditelja koji smo i sami povrijeđena djeca- to je tako nepošteno. Što je još gore, to se nastavlja generacijski i tako se nakuplja trauma na traumu. Živimo i nosimo traume svojih roditelja i putem još na to "kupimo" svoje. Moj najveći uspjeh je osvještavanje tog smeća da ga ne prenosim djeci i to je za mene uspješan roditelj-bez obzira na sve materijalno i intelektualno što im damo.
    Vidim i čujem takve stvari u školi za koje djeca nisu odgovorna , a obilježena su jer roditelji svoje frustracije liječe preko njih.
    Da ne kažem da smo imali u razrednoj nastavi od 1-4 u razredu starijeg sina, roditelje koji su verbalno naskakali na učiteljicu koja se nije znala zauzeti za sebe. Eto ga, danas razred osmaša, totalno rasulo i nered zbog isftrustriranih roditelja kojima je uvijek netko drugi kriv, a oni u pravu.
    Vjeronauk....jadna, jadna priča, svi vjernici na papiru tjeramo svoju djecu na vjeronauk, a ni sami ne idemo u crkve, još manje živimo vjeru. I to je nasilje, da.

    avatar

    11.11.2016. (11:46)    -   -   -   -  

  • Riba Luca

    A što se tiče vjeronauka u školi to je prava nebuloza, ko hoče da mu dijete ide na vjeronauk neka ga vodi u crkvu, i neka ga uči kako biti dobar i pošten čovjek..čemu vjeronauk kad je i tako jako puno zločestih, pokvarenih, pohlepnih a ližu oltare i mole za oproste grijehova.cccc

    avatar

    11.11.2016. (14:12)    -   -   -   -  

  • Sukiyaki

    U biti ja bih napisala nešto slično kao i Riba zvana Luca, bar što se zaključka tiče. Nikako nisam za to da se vjeronauk poučava u školama. Nemam ništa pritiv vjere i vjernika, svatko ima pravo na svoj izbor i odabir. Ali vjeronauk u školama znači upravo obrnuto. To je jednostavno nametanje vjere a sve što se nameće ne može biti ok.

    avatar

    11.11.2016. (18:14)    -   -   -   -  

  • Afro Dita

    Društvo je samo po sebi danas bolesno. :o

    avatar

    12.11.2016. (09:00)    -   -   -   -  

  • viviana

    Po meni, trebao bi zadržati ova razmišljanja:

    Naravno, da imam ona ista razmišljanja koje sam imao u to doba kada sam bio učenik.

    Nasilje nad djecom, nasilje općenito neće umanjiti nikakav vjeronauk; dušama (odgoju) se treba pristupati na način oslobođen ikakvih dogmi, definicija, 'gotovih' istina, već dopustiti djeci da ona izražavaju sebe - zato jer su djeca prekrasan čisti svijet prepun maštovitosti i originalnih ideja - i ono što i kako ona vide, poticati im kreativno razmišljanje, kritičko razmišljanje... (ohrabrivati ih u tome, lagano usmjeravati...) sve to a ne ulijevati im u glave nešto što oni trebaju pamtiti, primiti, preuzeti kao istine, prema tome oblikovati svoj način razmišljanja, svoje svjetonazore, prilagoditi se, namjesto - stvarati i radovati se svemu novom što na ovaj svijet može donijeti svako novo ljudsko biće koje dolazi. Omogućiti mu uvjete za bezbrižno sretno djetinjstvo, bez nasilja, bez patnje. To je ono što kao društvo treba činiti a djetetu dopustiti da se slobodno razvija i slobodu kreacija.... Ne mislim ovdje samo na vjeronauk u školi (u školi bi se djeca trebala educirati, učiti povijest religija, o svim religijama), već općenito, sustav obrazovanja, ako ne potiče dječju kretaivnost, ako ga hoće strpati u okvire, ako mu nameće učiti nešto namjesto zainteresirati za učenje - tako da dijete to VOLI, ako ne poštuje dijete - biće djeteta - ako ga ne razumije... - to je loš sustav. Ima u svijetu dobrih koncepata iz kojih bi se imalo što i naučiti i primijeniti ih u svojoj sredini.

    avatar

    22.11.2016. (13:50)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...