Komentari

smisao-zivota.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • semper_contra

    „Narod se ne bi trebao bojati vlade, već bi se vlada trebala bojati naroda!“
    Vlade će se bojati naroda samo ako on povede revoluciju da bi tu vladu smijenio. Zato je uvedena demokracija kako bi taj narod mislio da on postavlja vlade i da preko njih on (narod) vlada državam. Koja iluzija.

    avatar

    05.11.2016. (13:39)    -   -   -   -  

  • jelen

    Lijepo je taj Guy to zamislio, nema što, ali ja imam još ljepši i vedriji primjer:
    U devetom stoljeću kad se budizam već udomaćio na Tibetu, vlasti se domogao zao vladar, kralj Langdarma, koji je prethodno ubio svoga brata i dotadašnjeg kralja- Ralpachena. Spetljao se s nekim šamanskim majstorom iz stare tibetanske religije bon, te je pod njegovim utjecajem počeo masovne progone budista. Jedan tibetanski pustinjak i budistički redovnik Pelgyi Dorje, ušuljao se u Langdarminu palaču i ustrijelio kralja lukom i strijelom i na mjestu ga ubio. Nakon toga se neprimjećeno povukao na istok Tibeta, vratio se zatajnom životu u duhovnjačkoj sekluziji i tako doživio duboku starost.

    Po mom skromnom mišljenju umjesto da slavimo Fawkesa koji ionako nije uspio u svojoj (istinabog plemenitoj) namjeri možemo slaviti radije tibetanskog hermita Pelgyi Dorje-a koji je svoju uspješno ostvario i oslobodio Tibet napasti.

    Naravoučenje oba primjera je zapravo isto: vlada nema u principu nikakvog razloga bojati se naroda jer narod je masa konvencionalnih pojedinaca- možeš im na leđima cijepati drva- oni su u odsustvu nekog nekonvencionalnog da ih povede, sasvim nemoćni. U takvim okolnostima lone gunman je zapravo ono čega se vladari jedino trebaju plašiti.

    avatar

    05.11.2016. (18:33)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    @semper
    ...iluzija, nego što...

    @jelen
    ...nisam za to da slavimo bilo koga od tih "junaka"... oni nam trebaju poslužiti samo kao primjer kako se ne treba ponašati :)... lone gunmani su u biti jedna tužna posljedica svakog totalitarizma, odnosno hijerarhijsko-eksploatacijskih odnosa u društvu... tek kad masa konvencionalnih postane masa nekonvencionalnih pojedinaca sustav se urušava sam od sebe i nema više "potrebe" ni za vladom ni za "junacima"... štel sam reći da ne treba nikoga ubijati da bi stvorili bolje odnose u društvu, jer kad ubiješ jednog lošeg vladara to je samo privremeno rješenje, kad tad zamijenit će ga drugi... odbijanje prihvaćanja svakog oblika vladavine je put ka stvaranju društvenih odnosa bez prisustva izrabljivanja čovjeka nad čovjekom... ali i to je iluzija, odnosno idealizam i utopija... no, idealizam itekako ima svoju svrhu, bez idealizma nema promjena na bolje, idealizam je snaga koja tjera čovjeka da uvijek teži boljem stanju od onog u kojem se nalazi... i u tom smislu svi su ljudi idealisti, samo je razlika u tome što je za koga idealno stanje i kako ga želi postići... Hitler, Staljin, Pol-Pot i slični njima također su bili idealisti na svoj bolestan način... i idealizam je medalja s dvije strane... opet sam počel preveć brbljat, ne bum više :)...

    avatar

    06.11.2016. (18:39)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...