Komentari

sempercontra.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Ne slažem se jedino s komentarom cinika broj 1, jer mislim da nije za uspoređivanje. Čini mi se da se Crkva ispričala žrtvama inkvizicije, ali Enver Hoxha i drugi tirani to sigurno nisu učinili.

    avatar

    21.10.2016. (21:04)    -   -   -   -  

  • jelen

    Interesantne teme si probrao ovaj put.
    Dobro veli @enigmatika, mora se priznati da su neki noviji Pape učinili priznanje za povijesna zločinstva koja su se dogodila u vrijeme njihovih prethodnika. I to je prilično rijedak takav primjer među vjerskim liderima.
    Jasno od "pečenja" do kanonizacije nije lak put. Recimo Ivanu Orelansku je Crkva kanonizirala iako su ju prvo osudili i spalili (naravno na kraju je bilo da su ih su ih sirote zločesti Englezi natjerali da ju spale)
    No Brunu nebudu sigurno niti beatificirali niti kanonizirali jer nije njegov najveći problem bilo to što je ukazivao na dvije tri astronomske činjenice, nego je pričao i o nekim stvarima koje nisu mogli probaviti nikako onda, a neke niti danas. Recimo da postoje stanovnici i na drugim planetima u Svemiru (odmak od antropocentrizma, ne samo od geocentrizma) i tome slično. Nije prihvaćao ideju Boga kao nekakve izvanprirodne entitetske persone i naposlijetku (i to je ono "najgore") čini se da je baratao uz sve druge heretičke ideje čak i s nekim zamislima o reinkarnaciji, tak da nema nikakve šanse da za RKC bude blaženik ili svetac, iako je bio svećenik. Da je živio negdje drugdje i u neko drugo vrijeme Giordano Bruno je imao potencijala da postane ne samo pravi astronom i kozmolog nego i kvalitetan budist ;-))

    avatar

    21.10.2016. (21:42)    -   -   -   -  

  • sunsine

    I meni prva na pamet pala Ivana Orleanska dok sam čitala ovaj post

    avatar

    21.10.2016. (21:53)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Uz dužno poštovanje @deseta..., imaš malo čudne usporedbe. Kažeš da se žrtvama Inkvizicije ispričala Crkva, a svojim žrtvama Enver Hoxha i dugi tirani nisu. Ako već tražiš da se ispriča E.H. i ini tirani, onda bi bio red da tražiš i da se ispriča Papa koji je osudio ili dozvolio da se osudi G.B. a ne Crkva kao organizacija. Uz to katolička Crkva još uvijek postoji pa se, eto, mogu nasljednici Pape i Inkvizicije koja je 'ispekla' G.B barem ispričati ako ga već ne beatificirati, no ni E.H. ni komunizma više nema pa tko će se onda u njihovo ime ispriačti.

    avatar

    22.10.2016. (18:36)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Nemam u načelu ni jedne primjedbe na tvoj komentar @jelene, no ostaje jedan veliki problem kod toga: Crkva, točnije ondašnji crkveni dostojanstvenici osudili su G.B. zato što je mislio drugačije nego oni.

    A to rade i danas, doduše ne 'roštiljenjem' neistomišljenika, ali recimo traženjem da oni koji nemaju jednako mišljenje kao vjernici, ne mogu biti, primjerice, ministri kulture.

    Na tragu takvom djelovanju je i kratka vijest o brizi kardinala Bozanića koji je na misi povodom početka studentske godine, a vezano na posljednje događaje na Filozofskom između ostalog rekao i ovo: "pod krinkom brige za Sveučilište promiče se duh ideologije" i dodao kako u tim postupcima "vidimo usvajanje duha komunističke diktature!"

    Da su se događaji na Filozofskom događali prije 416 godina, možda bi tadašnji kardinal osudio studente na lomaču. Danas (za sada) samo 'pravovjerni' generali predlažu nešto blaže mjere: batine i brijanje nogu dlakavim studenticama.
    Ništa novo pod kapom nebeskom.

    avatar

    22.10.2016. (18:49)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Glede Pape koji je spalio Bruna si u pravu, jer ispričati se mogao ali nije, no u vezi komunističkih vlastodržaca mislim da nisi u pravu, jer, iako oni nisu živi, ima živih njihovih sljednika koji su u vlasti kao kod nas i ne pada im na pamet nikakva isprika. Da je lustracija provedena bila bi to druga priča.

    avatar

    22.10.2016. (20:19)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Opet se @deseta...mogu samo djelomično složiti s tobom. Da, mogli su se komunistički vlastodršci ispričati za nedjela i zločine koje su počinili (nazovi)komunisti, no ovi danas, koji su na vlasti i za koje se mnoge (nepravedno) smatra da su bili komunisti tog kova ili da još uvijek jesu (i u SDP-u, i u HDZ-u) ne mogu se ispričati u svoje ime, a organizacija kojoj su pripadali više ne postoji, za razliku od Crkve.

    Dakle, u ime KP pod čijim se patronatom provodila politika nasilja (kao što je provodila, a i danas provodi ali na perfidniji način Crkva), oni se ne mogu ispričati jer KP više ne postoji. U svoje ime, ako zločine nisu počinili se ne trebaju ispričavati. Ni današnji Pape se ne ispričavaju u svoje ime nego u ime Crkve kojoj stoje na čelu. Ili W. Brandt koji se nije ispričao u svoje ime nego u ime njemačkog naroda u vrijeme kad je bio premijer vlade te zemlje.

    I na kraju, dosljedno mojoj ciničnosti, najveću priliku za ispriku 'komunističkih' zločina iamo je prvi Predsjednik, bio je 'komunist' i partijski funkcioner u vrijeme kad su se ti zločini događali, a bio je i na čelu države u kojoj se to događalo, pa se mogao ispričati. No on je radije odabrao pomirenje ustaša i partizana, nije dozvolio lustraciju, pa sad imamo što imamo.

    avatar

    23.10.2016. (17:48)    -   -   -   -  

  • fra gavun

    'CINIČE', kapa dolje za probranice a naročito komenare!

    avatar

    23.10.2016. (18:11)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    E, sad se slažem. Lustracija je zbilja bila rješenjem za mnogo što, ali onda bi prvim hrvatskim predsjednikom postao Vlado Gotovac. Marko Veselica ili Dražen Budiša što krojačima naše sudbine nimalo nije odgovaralo. Oni su vjerojatni tvorci floskule POMIRBA SVIH HRVATA s kojom se ja slažem po pitanju tipičnoga pomirenja, ali su zahvaljujući njoj mnogi prijašnji dužnosnici zadržali ranije stečene pozicije.

    avatar

    23.10.2016. (18:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...