Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


 • borgman

  Može se tako gledati...ali u svemu pa i broju lokalnih jedinica, na kraju je jedino važna ekonomija. Lokalna jedinica može...ukoliko ima dovoljno vlastitih poreza i prireza da može podržati one koji rade u njoj...ako ne može...ukida se. jednostavno, nema nikakvog ekonomskog smisla, podržavati administraciju u gradovima koji gravitiraju onima koji mogu raditi samostalno...da bi što? Zaposlili dva čovjeka u administraciji (ali i platili izbore za te zastupnike, platili stranke...i sl.) Jedino vjerodostojno pravilo u svemu je održivost.

  avatar

  24.09.2016. (22:33)    -   -   -   -  

 • Zoran Oštrić

  Hm. Može se gledat tako da je na kraju JEDINO važna ekonomija. Ja, recimo ne gledam tako - iako jest važna, nije JEDINA.

  I Njemačka ima nerazvijena područja, koja primaju pomoć iz saveznog proračuna ili proračuna Zemlje.

  avatar

  25.09.2016. (08:47)    -   -   -   -  

 • borgman

  Zakoni solidarnosti vrijede kada postoji većina razvijenijih i manjina nerazvijenijih. radi visoke centraliziranosti, Zagreb i njegova županija drži oko pola stanovnika Hrvatske. Ostatak, je radi Zagreba, Politike, i ekonomske logike "drži se bliže oltara", doveden u situaciju slabije i kontrole novca sa svog terena, i razvoja po ekonomskoj logici (neka novci ostanu gdje su i zarađeni)...rezultat toga je 3/4 države koja je slabije razvijena i nerazvijena, sa ostalom polovicom stanovništva. I neka "fakt" o zarađenom porezu, BDP-u i sl. po glavi stanovnika, bude povezan sa centralizacijom svega u metropoli. Po takvoj logici, svi "duguju" Zagrebu... a odatle i dolazi svo zlo sustava koji je kod nas.

  avatar

  25.09.2016. (15:56)    -   -   -   -  

 • Zoran Oštrić

  @borgman: Ne drže Zagreb i ZŽ "oko pola stanovništva", nego oko četvrtinu. Možda si mislio na BDP.

  Slažem se da smo previše centralizirani. Opet, ne mislim da odatle dolazi SVE ZLO.

  avatar

  26.09.2016. (09:18)    -   -   -   -  

 • borgman

  prije trećina (1,3 mil * 3 je cca.4 mil, pa još i sa najboljim omjerom aktivne populacije)... a i najbliže gravitirajuće područje...dođe se do pola...sva četiri gradska središta (Split, Rijeka, Osijek i Zadar) jedva nakupe toliko. I baš na njima koji su nerazvijeniji, dodijeljeno je područje koje nema veze s pameću, hrpa gradova (koji su veličine sela, i ekonomski ispod njih), i nekakvih administrativno podijeljenih okruga (u okvirima izbornog inženjeringa)...čime je upravo napravljena baza za uhljebničku populaciju...tako da se oni siromašniji i dalje osiromašuju.... BDP je zgodna brojka, ali bi je trebalo množiti i sa koeficijentima naseljenosti, i sa prometnim elementima

  avatar

  26.09.2016. (11:52)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...