Komentari

babl.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Cocktail Bridge

    Možda je u razgovoru bilo još raznih propusta o kojima se ne raspravlja. Preciznom analizom živog razgovora pronalazimo pogreške i bezvezne zaključke. Smatram da u razgovoru osobi moramo dati slobodu i prihvatiti što je rekao kao sliku a ne tražiti apsolutnu točnost jer je osoba ne može ostvariti. Razgovor ide u realnom vremenu, misao se psatavlja i izgovara u minuti. To je tok misli, raspoloženje, razmatranje sljedećih rečenica dok se još izgovara trenutna misao. Analizu možemo raditi satima na cijelom razgovoru ili samo jednoj rečenici. Dvoje polemičara mogu ispisati kartice i cijele knjige o nekoliko rečenica nespretno izrečene misli, pogotovo kad zastupaju suprotne i sukobljene strane. Razgovor vodi Hasanbegović povjesničar. Meni jr u razgovoru zanimljiviji ministar. Došao je na to mjesto obaviti zadatak: raspodjeliti sredstva bez talasanja proračuna, izvršiti zadatke koje mu je postavilo vodstvo, disciplinirati resor te dignuti što više medijske prašine za odvlačenje pažnje od važnijih problema. Pretpostavljam da bi se u slučaju npr. loše turističke sezone digla velika medijska kampanja u njegovom resoru oko nekog nevažnog ali razdvajajućeg pitanja. Zato u razgovoru nema prijedloga, rješenja i kulturnih pitanja nego općenito osobni stavovi. Važnije je što nedostaje nego što je rečeno.

    avatar

    19.07.2016. (10:07)    -   -   -   -  

  • babl

    Početnici u novinarstvu često nasjedaju zabludi da je intervju najlakša novinarska forma. U njihovom pojednostavljenom viđenju za intervju je dovoljno postavljati pitanja, a intervjuirani sam piše tekst priskrbljujući odgovore. Suprotno, intervju je najzahtjevnija novinarska vrsta jer zahtijeva intelektualnu i stručnu doraslost onoga tko ga vodi, neprekidnu pozornost i promptno reagiranje, pri čemu voditelj neprekidno mora imati na umu da je on sam u drugom planu. Cilj intervjua je uvijek osobnost onoga s kim se vodi ili razlaganje neke teme ili oboje, kako upravo ličnost XY vidi neku temu. Utoliko na odgovor na pitanje koja je knjiga ispitivanome najdraža voditelj nema što reći, ukoliko ispitivani ne navede - recimo - Beethovenovu Devetu simfoniju. U tom slučaju voditelj mora provjeriti da ispitivani nije krivo čuo pitanje, pogrešno ga razumio ili se naprosto zabunio.

    avatar

    19.07.2016. (11:06)    -   -   -   -  

  • Cocktail Bridge

    Kada novinar radi intervju, da li objavljeni razgovor prati stvarni razgovor ili je to sažetak razgovora o pojedinim temama? Na primjeru ovog intervjua i pitanja o antifašizmu da li je ponuđeni odgovor u stvari sastavljen sa podacima i idejama o kojima se obostrano razgovaralo npr. pola sata? Zamišljam intervjue kao niz novinarovih pitanja, sugovornik odgovara, traje snimanje, novinar kuca poslije u računalo tekst, ispravlja govorni jezik i naknadno šalje tekst na autorizaciju. Koliko sam blizu ili daleko od prave slike?

    avatar

    19.07.2016. (12:34)    -   -   -   -  

  • babl

    Postoji nekoliko metoda izrade intervjua, svaka ima svojih prednosti i mana. Moguće je raditi u omjeru 1:1, koliko vremena - toliko teksta, iskoristljivost materijal 100%, naročito s iskusnim sugovornicima i o jednostavnim temama, kao što je moguće o pojedinom pitanju raspravljati u nastavcima u nekoliko navrata da bi se zajednički došlo do najbolje formulacije.

    avatar

    19.07.2016. (17:49)    -   -   -   -  

  • Cocktail Bridge

    Ante Tomić je ispričao kako je radio intevju sa Arsenom za Playboy magazin (http://goo.gl/Q0SWNP). Ima li negdje link na članak ili barem koji je broj časopisa da ga pročitam? Zanima me složenac koji je Ante složio od dobijenih sastojaka.

    avatar

    20.07.2016. (09:19)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...