Komentari

modestiblejz.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • semper_contra

    Kad su već 'deca', moglo je i 'Jugosloveni'!

    avatar

    19.06.2016. (12:42)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @semper, očito mu je bujica ludila skupa s mozgom odnijela i osnove gramatike (česta pojava međ` turbo-nacionalistima).

    avatar

    19.06.2016. (13:05)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Očevidno da je tako. Za njega ne vrijedi čak ni ona čuvena: "Kilo mozga za dvije marke!"

    avatar

    19.06.2016. (16:15)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    uvijek precizna i odlična Nataša Škaričić: KOLINDA PROTIV ORJUNE: Predsjednica je pala na tjeme
    "Nisu bengalke nogometnih navijača pošteno ni pale na travnjak nogometnog stadiona u Saint-Etienneu, gdje se vodila bitka protiv reprezentacije Češke, a prava Kolinda Grabar Kitarović je već uletjela na teren trčeći poput dekapitirane peradi, neka ta draga životinjska bića oproste na ovoj groznoj usporedbi.
    Orjuna, svastika, odgovarat ćete, vrištala je predsjednica države i prijetila huliganima u statusu na službenom Facebook profilu, izbacujući iz sebe sve jade trenutka koji je isprovocirao njezinu potisnutu prirodu. Samo dan ranije u Hrvatskom saboru je, nakon višemjesečne agonije, palo društvo s kojim je organski povezana i koje se prvenstveno htjelo dočepati svih orjunaša, komunista, Jugoslavena, pedera, Srba, novinara, kulturnjaka, a poslije bi na red došli i poznati antihrvatski dimnjačari i krovopokrivači, no kojemu ona, hineći predsjednicu „svih Hrvatica i Hrvata“ nije mogla pružati izravniju potporu od toga da izjednačava fašizam i komunizam.
    Kada su se na udaru bijesnih navijača još našli i njezin donator Zdravko Mamić i HNS, valjda posljedni vladajući čovjek i institucija s kojom je u stanju identificirati voljenu Hrvatsku, Kolinda Grabar Kitarović se konačno doslovno pogubila, predsjednička uzvišenost je pala i ona je, pored svega, još i počela govoriti kao Mamić."
    "Iako je Hrvatska u svojoj kratkoj povijesti često bila prizorište nervnih slomova raznih političkih lunatika, pa i prekonoćnog nestanka jednog premijera s političke scene, epizoda s aktualnom predsjednicom države ući će u anale kao slučaj pred kojim ljudsko biće nema što nego pognuti glavu od neugode.
    Međutim, ta reakcija ima svoje granice. Kad dođemo do toga da predsjednica stavlja nogomet u središte nezapamćene političke krize u Hrvatskoj i da zbog nogometnih navijača saziva hitnu sjednicu Vlade, koju nije sazvala u svih ovih šest mjeseci političke torture i uzaludne uzurpacije vlasti od strane HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera, tu čovjeku dođe slabo. Ako zatim podsjetimo da su se kod nas posljednjih mjeseci događale doista ozbiljne stvari, od prijetnje uličnim neredima, otkrića pokušaja izdaje nacionalnih interesa u Karamarkovoj aferi, upada u središte policijske uprave, nekoliko uzurpacija obavještajnog aparata, ustaških govora na javnoj televiziji, upada privatnih obavještajnih agencija u političke postizborne pregovore, kršenja Ustava i Zakona o Vladi održavanjem telefonskih sjednica i tako dalje, tada bi nas već bijes mogao dozvati sebi. U tom se stanju nešto lakše zbroji dva i dva i shvati da predsjednica u trenutku maksimalne tenzije oko jednog supkulturnog sloma, baca onu baklju iz Saint-Etiennea ravno na ostatak već uništenog društva i potpiruje nezapamćene razmjere konflikta nakon upropaštene utakmice nogometne reprezentacije.
    Samo jedan korak nas sad dijeli od toga da Kolindu Grabar Kitarović prozovemo političkim mrtvacem – prizivanje opće poznate činjenice da Zdravko Mamić, jedan od ljudi zbog kojih se sve ovo navodno događa, slavi rođendane s predsjednicom. Ona, dakle, nije samo halucinirala Orjunu i prijetila akterima napada dodajući im izumrle grijehe protuhrvatskog jugoslavenskog nacionalističkog djelovanja, već je to radila iz pozicije eklatantnog sukoba interesa, štiteći interese osobe s kojom je u toliko bliskim odnosima da se služi i njegovom huliganskom retorikom."
    "Uopće nema sumnje da je prvi ispad autentičnosti hrvatske predsjednice ujedno i njezin neformalni politički kraj, osim ukoliko se na Markov trg ne vrati čvrsta logistička baza koju njezinoj destruktivnosti pruža HDZ. Tada bi, eventualno, opet mogla biti decentan politički mrtvac."

    avatar

    20.06.2016. (11:39)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    u vivisekciji huliganskog karaktera hrvatske političke normalnosti ne zaostaje ni maestralni Viktor Ivančić: Huliganska osuda „huligana“
    "Nakon što su, ubacivanjem baklji u teren, privremeno prekinuli utakmicu između reprezentacija Hrvatske i Češke, i tako potaknuli UEFA-u da kazni Hrvatski nogometni savez (HNS), ‘huligani’ su u hrvatskome javnom diskursu uglavnom svedeni na ‘neprijatelje hrvatske države’, dakle na krvoloke najvišega ranga, uz cijeli niz pridruženih epiteta koji proizlaze iz logike medijske, političke, pseudosportske i općenarodne histerije.
    Tko je tu histeriju započeo?
    Ritam je udarila predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović objavom poruke na svome facebook profilu..."
    "Po prvi put se dogodilo da je sam koncept domoljublja radikalno napušten, bez obzira na motive koji su do toga doveli. Već zbog toga ‘huligani’ zavrjeđuju da ih se smatra progresivnom avangardom, makar to bili i nehotično. Umjesto što je u optjecaju jedino izbor između ‘dobroga’ i ‘lošeg’, ili između ‘pravoga’ i ‘krivog’ domoljublja, između tobože kultiviranog i kočijaški sirovog uzgajanja ‘državne emocije’, jednom se trebao pojaviti netko tko će djelom pokazati da je domoljublje kao takvo krajnje problematično i nepotrebno, te da samu patriotsku matricu valja odbaciti kao bljutavu ideološku splačinu koja služi isključivo manipulacijama."

    avatar

    20.06.2016. (12:19)    -   -   -   -  

  • DOBAR, LOŠ, ŠTRACA

    Vjerovala ili da, maloprije sam kod primakke, a ne vidjevši tvoj post, napisao ovo isto ili slično, iz karikatura karikatura koje si objavila...
    Samo se nadam da će se aktivirati ona stara indijanska, ko s đavolom tikve sadi ...
    Za Gavrana je proradila, pa sad možemo mantrati, never more, never more, never more...

    avatar

    20.06.2016. (13:01)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @DLŠ, dodijali su i vragu.

    avatar

    20.06.2016. (21:50)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Što se tiče elaboriranja oboje autora na temu KGK vezano uz 'huligane' i huligane, u potpunosti se slažem s njima. Pogotovo s posljednjim dijelom Ivančićevog teksta u kojem se autor opravdano pita:

    „…no zbog čega bi otkazivanje lojalnosti hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji nužno moralo predstavljati protudržavni čin? Tko je taj princip propisao? Tko je stavio znak jednakosti između HNS-a i hrvatske države? Zašto uopće „moramo navijati za Hrvatsku“? Nakon što je taj nepisani društveni zakon u Francuskoj efektno zgažen, pokazalo se da u navijačkoj destruktivnosti ima nečega prokleto zdravog.“

    Već dugo ne gledam nogometne utakmice državnih reprezentacija. Zašto? Zato što već odavno ne predstavljaju nikakve (nacionalne) reprezentacije. Sve te tzv. nacionalne reprezentacije sastavljene su od 'nogometnih gladijatora', koji, nerijetko, već sa 17 godina napuštaju svoju Državu, neki i Domovinu, da bi za velike novce u, od bogatih tajkuna, oligarha i šeika financiranim, klubovima zarađivali 'svoj kruh'.

    Pod dirigentskom palicom vrhunskih (također dobro podfutranih) trenera oni postaju najprije vrhunski igrači (a ako ne, dobiju vritnjak), i onda svi zajedno čine jedan složni kolektiv koji stvara rezultat.

    Onda neki nogometni mafijaši u FIFA-i ili UEFA-i izmisle nekakva europska i svjetska (nacionalna) nogometna prvenstva samo radi love. Na scenu stupaju 'nacionalni treneri' koji pokupe najbolje 'svoje' gladijatore i sastave momčad vrhunskih igrača koji jedan drugog ne poznaju. Ne osobno, već po načinu igranja. Zajedno treniraju tjedan dva,odigraju 'pripremne' utakmice protiv čistih amatera (10:0) i krenu 'braniti boje svoje Države'. Naravno da je rezultat toga, u odnosu na klupsko takmičenje (Lige prvaka), jadan. I zašto bih onda ja navijao za takvu 'repku'?

    Davno je već rečeno da uigrani glazbeni orkestar sastavljen od dobrih svirača donosi glazbu mnogo kvalitetnije i bolje, nego na brzinu okupljen orkestar vrhunskih pojedinaca.

    Zašto sve ovo napisah? Zato da se moje neslaganje s posljednjom rečenicom autorovog teksta ne protumači kao obrana (hrvatske) reprezentacije. Naime, moj je stav da se nikakvim nasiljem i terorom, pa makar on bio 'na prvu loptu' opravdan, ne mogu rješavati problemi. Ni nogometni ni politički (primjerice islamski terorizam kao reakcija na Pax Americana).

    Ako ćemo prihvatiti takav način djelovanja da promijenimo neke stvari, ovaj put u nogometu, onda ne vidim zašto jednaki način ne bi primijenili i na rješavanje pat pozicije u našoj politici. Onda trebamo nasiljem i terorom maknuti jednu od dviju političkih opcija (najbolje obje) i zaboraviti na 'tekovine demokracije' i ostalih bla, bla, djelovanja. Takav se terorizam ponekad naziva i – revolucija. A ta je riječ, u današnje vrijeme već spomenutog Pax American, heretična.

    avatar

    20.06.2016. (22:20)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @semper, nabrojao si razloge zbog kojih i sama već godinama ne pratim takmičenja ove vrste te kojekakve Vatrene, Kauboje, Kockaste, Pingvine, Tratinčice ili kakve su li već sve stupidne nadimke mediji u službi korporacija spremni nadjenuti bilo čemu i bilo komu deificirajući tako novu zlatnu telad na oltar "nacionalnih svetinja" za ekstra profit. umjesto sudjelovanja u čoporativnom ludilu naprosto uzmem knjigu ili odem u šetnju (doduše, od masovnog se arlaukanja, htjela-ne htjela, nemoguće skriti). inače, nisam stekla dojam da bi autor navijao za nasilno rješavanje problema, koliko da je riječ o ironičnom iščitavanju i detaljnom detektiranju i tumačenju konteksta: sudionika, događaja, uzroka, povoda i posljedica (vidljivih i potencijalnih).

    avatar

    20.06.2016. (23:02)    -   -   -   -  

  • alkion

    Semper: Osobno nisam stekao niti dojam da su "huligani" (vrlo popularan i nimalo primjeren atribut barem ovoj skupini) iti u jednom momentu primjenili silu. Čak dapače bili su silom napadnuti kad su htjeli, u ime svog neslaganja i želje za promjenama, prekinuti utakmicu. Ako ćemo ići i malo dalje, pa dečki su daleko prije izrazili svoje stavove, a svoje postupanje i način izražavanja svog neslaganja su unaprijed najavili.
    Inače moj osobni dojam tih takozvanih svjetskih, evropskih i inih prvenstava je otprilike ovakav: idealno mjesto da se mamićo-menadžeri domognu ogromnih, a ničim zasluženih, količina novaca. Naime ta svjetska i ina prvenstva imaju samo jedan cilj: aukcija za prodaju i preprodaju igračkih suvremenih gladijatora koji su u najmanju ruku potrošna roba. Nažalost bezgranično precijenjena.

    avatar

    21.06.2016. (07:47)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @alkion, treba razlučivati. na fotkama nikome na čelu ne piše tko je zaslužan a tko nezaslužan, tko je i zašto bacio ili udario prvi, tko, kako i zašto napada a tko se, kako i zašto brani, i tek se uz pregledavanje snimki treba razlučiti tko je koga u onoj makljaži i gomili mlatio (ako će se uopće ikada do kraja i moći razlučiti, što isključivo ovisi o postojanju i kvaliteti video materijala. a opet, ako i postoji video, prati li je i audio komponenta?). također valja reći da kao što je HDZ daleko od poštenja i KGK od pameti tako su i bakljaši daleko od nevinašaca. u tom smislu @semper, čitam i Ivančićev cinizam, kao: kako ste sijali tako sada žanjete. jer, pravilno je uočeno, što su to bakljaši novo učinili a da takvo ponašanje od hadezeovaca tj. nacionalističko-domoljubnih profitera (počevši od Tuđmana pa nadalje) do sada nije doživljavano i, štoviše, promovirano (propovijedano) normalom? i to, naglasimo, "domoljubnom" normalom. primjerice, nije li i nedavno godišnjica jedne starije nogometne makljaže i Bobanovo učešće u njoj po ne znam koji put na nacionalnoj kratkovidnici glorificirana kao maltene sveti čin državotvornog domoljublja? netko bi se zapitao, kako sad to, tamo okarakterizirano kao domoljublje, a ovdje kao huliganizam? i uopće ne kažem da je prvo nužno ovo, a drugo nužno ono. samo uočavam različite, dapače, dijametralno suprotne kriterije valoriziranja. ako "domoljubi" u valoriziranju onog slučaja silno (pre)vrednuju kontekst, zašto ga u ovom odbacuju? Zna se zašto. jer cjelokupna slika prokazuje laž, šupljinu i malignost samog nacionalističkog domoljublja. iscrtava ga kao ono što jest - sredstvo manipulacije. onda i sada. Ivančić stoga (n)ove bengalke ispravno tumači kao govor istim jezikom, nasilni bunt protiv tog nasilja domoljubne normalnosti u koje je ovo društvo utopljeno. ovakav bunt (dobrodošao kao bunt tj. instinktivan otpor institucionalnoj agresiji i zatupljivanju, ali nedobrodošao u nasilnosti i vlastitoj stupidnosti) je logičan produkt tog institucionaliziranog nasilja normalnosti, njegova oksimoronski nimalo začuđujuća abnormalnost (Ivančić je naziva "ideološka musaka"). osobno ću je nazvati i Frankesteinom 25godišnjeg "hrvatovanja". doista, u vremenu modernih tehnologija i silnih mogućnosti aktivizma, to je bez sumnje najmanje pametan i najmanje poželjan izbor bunta, no opet se sve vraća na Ivančićevu anamnezu: što su "domoljubi" sijali upravo to sad i žanju. hoće li nakon ovakvih stadionskih "lasta" ipak neko inteligentnije proljeće (proljećari)? nadati se, jer tko će ga zapravo u ovoj vukojebini svijeta stopostotno znati što donosi sutra.

    avatar

    21.06.2016. (12:32)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    upravo pročitah Dežulovića na istom tragu (ne i prvi put da se u misao pratimo): Boris Dežulović: Orjuna sa Sjevera

    "Danas, kad znamo kakav je zapravo bio zločinački plan - a nakon bengalki na tribinama i u terenu, torcidaši su se kroz zaštitnu ogradu trebali probiti na teren i potući s policijom, pa po travnjaku loviti suce i protivničke igrače, izazivajući konačni prekid utakmice, 0:3 i izbacivanje iz prvenstva - možemo li uopće zamisliti kako bi reagirala domoljubna javnost da su zaista i uspjeli? Možete li zamisliti što bi tada govorili hrvatski političari, što bi pisali državotvorni komentatori, kakvi bi bili sutrašnji naslovi?
    Ja, recimo, mogu.
    Na primjer: „Prkosni gnjev neukroćene splitske mladosti!“ Ili: „Ponos važniji od nogometa!“ Ili: „Torcida na braniku Domovine!“ Ili, još bolje: „Torcida u utakmici života!“ Ili - ovaj je odličan - „Dvanaesti igrač odlučio pobjednika!“ „Iako je nogomet bez sumnje najvažnija sporedna stvar na svijetu, postoje u povijesti trenuci koji nas podsjete da je, mada najvažnija, ipak sporedna“, pisali bi sutradan egzaltirani komentatori, „a pobuna mladih Splićana protiv nepravde veća je od jedne utakmice ili jednog prvenstva.“ „Nitko razuman ne odobrava nasilje na stadionima“, govorili bi akademici i biskupi, „ali gospoda u vrhu države moraju shvatiti da, jednostavno, sila silu rađa.“ „Svi smo mi Torcida!“, složno bi skandirao hrvatski navijački puk.
    Dopuštam mogućnost – istina, prilično izvjesnu - da su takve rečenice u tragičnom raskoraku s trenutačnim konsenzusom mobilizirane nacije, što obnevidjela od vulkanskog bijesa, sapetog u tijesnim sponzorskim majicama pivsko-domoljubne industrije, ovih dana traži javno vješanje huligana iz Saint-Étiennea. Za valorizaciju povijesnih događaja poput ovoga potrebna je, međutim, historijska distanca. Dvadeset pet godina, recimo, prilično je pouzdan razmak: dovoljno velik da se stvari dobro sagledaju, dovoljno mali da se pamte."

    "Čudo je, kažem vam, historijska distanca. Kao u cameri obscuri, sve je u njoj okrenuto naglavačke, tko bi bolji, sad je gori, čitava ti slavna povijest visi naopako kao baba na trapezu, pa te dvadeset pet godina kasnije popiša posred lica."

    avatar

    21.06.2016. (13:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...