Komentari

modestiblejz.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • MODESTI BLEJZ

    V.Ivančić: "Lora je najupečatljivija slijepa mrlja kolektivne memorije grada, i upravo je fascinantno do koje mjere politička vlast ima povjerenje u kooperativnost žitelja, potpuno sigurna da će građani udruženim snagama voditi brigu o fasadi normalnosti i očuvanju javne tajne intaktnom. Zavjera šutnje tako je postojana, lanac dosluha tako je čvrst, da priziva onu Foucaultovu sliku strategije bez stratega: Ivo Baldasar je, u pogledu utaje zločina počinjenih u ekskluzivnom gradskom mučilištu, samo trenutni voditelj logistike odavno započetog procesa transformacije stanovnika u jatake."

    Čini zlo, ali nipošto o njemu ne govori: "Balkan nažalost gaji kult svetog jataštva. Cijene se i nagrađuju jataci: oni koji ne vide, oni koji ne znaju, oni koji okreću glavu, oni koji su mirne bubice, oni koji ne dižu halabuku, oni koji ne talasaju, oni koji surađuju na zataškavanju, oni koji sudjeluju u zavjetu šutnje, oni koji skrivaju, toleriraju, pomažu i podupiru zlo, oni koji se pobrinu da u njegovom aboliranju i alibiranju sve teče glatko i diskretno i da se održava iluzija meda i mlijeka; a preziru se i osuđuju kao mrzitelji, smutljivci i neprijatelji - oni koji zlo vide i glasno ga otkrivaju."

    avatar

    27.04.2016. (21:50)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Veljka Marića osudio je srbijanski sud koji je nenadležan, prema shvaćanju trenutačne vlasti, za dokazivanje je li netko ratni zločinac ili nije ako u sebi ima 'naša' krvna zrnca. Nadalje, u obrambenom ratu takvi, s 'našim' krvnim zrncima, nisu ni teoretski mogli počiniti zločin jer su se branili od 'tuđih' krvnih zrnaca. Kako je dotični proveo neko vrijeme u zatvoru, potpuno nevin po shvaćanju 'naših' krvnih zrnaca, normalno je da je proglašen herojem.

    avatar

    28.04.2016. (11:28)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    – ‘to što se dogodilo predstavlja junačko djelo’."
    Sasvim u skladu s komentarom gore.
    'Naša' krvna zrnca mogla su činiti samo herojska djela. Uz dužno poštovanje prema pravim borcima i herojima nekad i sad, ne mogu a da ne povučem paralelu između pojedinih 'heroja' iz 1945. i pojedinh 'heroja' iz 1995. Uz to, ovo bi se moglo uzeti kao potvrda da je mentalni sklop 'pobjednika' u ovom posljednjem ratu jednak mentalnom sklopu 'pobjednika' iz onog rata.

    avatar

    28.04.2016. (11:36)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @semper, točno, paralelom u sridu! fenomenološki je to kult(ura) u kontinuitetu. na lokalnoj, a dodala bih, i globalnoj razini.

    avatar

    28.04.2016. (14:58)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...