Komentari

marinjurjevic.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • annaboni

    Zanimljivo i lijepo sjećanje

    avatar

    28.03.2016. (13:43)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @annaboni
    Vjerski obićaji u Meksiku i Latinskoj Americi su posebna i vrlo zanimljiva priča bez koje je teško ili uopće nije moguće razumijeti latinskoameričku stvarnost i sve ono što bi mogli nazvati "filozofijom života" (a tako i Smrti) tog područja. O njihovoj tradiciji još uviejk, usprkos svemu, premalo znamo pa zato i mislimo "europocentrički" i teško prihvaćamo ono što je "drugačije".

    avatar

    28.03.2016. (14:02)    -   -   -   -  

  • annaboni

    Točno tako!

    Čim ne poznaš nešto iz druge tradiciji isključuješ ga a pririori iz svoje.Osobno, nisam znala za ovakve običaje, ali znam za tvoje" meksičko razdoblje" i zato držim, da ovakav tekst pripada ovim blagdanskim danima

    avatar

    28.03.2016. (16:49)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @annaboni
    U Meksiku sam živio godinu dana kontinuirano ali sam i poslije još odlazio (zadnji put prije nekoliko godina ) ali sam kontinuirano u vezi s Meksikom koji je, zaista, fascinantna zemlja - kao i cijela Latinska Amerika uostalom...i puno toga možemo bolje razumijeti poznavajući to podneblje. Moram priznati kako su moji frendovi meksikanci, s druge strane - fascinirani i Splitom i Hrvatskom i svaki put kad su dolazili ovdje nosili su sa sobom duboke i lijepe uspomene i utiske. Posebno ih fasciniraju nasi dalmatinski gradovi a neki su dolazili ovdje samo da bi vidjeli Dioklecijanovu palaću. U njihovim udžbenicima povijesti za drugi razred gimnazije postoji famozna reprodukcija Dioklecijanove palaće tako da oni obrazovaniji znaju za itekako za nas. A predsjednik meksičkog Senata javno je izjavio da je navijač Hajduka riječi naše himne zna recitirat na hrvatskom jeziku. To izgleda kao bizarnost ali ipak nije. Prije će bit da je pravo "ćudo". Inače, dobro poznaju naš nogomet i noviju povijest (Drugi svjetski rat, Pokret nesvrstanih itd) Nžalos narkomafija je postala glavni problem te prekrasne i ćudesne zemlje koja danas ima oko 100 miljuna i 200 tisuća stanovnika i razvija se brzim tempom. Problemi korupcije su veći čak i od naših a o politici bi mogli mjesecima pričat. Zahvaljujući suvremenim tehnolopkim alatima svakodnevno se može čitat njihov tisak, gledat TV i slušat njihove radio postaje - pa i sudjelovat na razne načine u razmjeni mišljenja sa njima. Imaju veoma razvijenu znanost u svim područjima ao književnosti, slikarstvu ili filmu da i ne pričam. Tu su oni daleko ispred nas a posebno u izadavaštvu. Ciudad de Mexico je posebna cjelina. Nešto poput New Yorka u USA. U Meksiku postoji naša, uglavnom dalmatinska, zajednica. Svi Hrvati su tamo vrlo uspješni a neki su postali i jako bogati (familija Kvarantan s Drvenika). Gospođa Šteta je hrvatska počasna konzulica u Meksiku. Podrijetčpm je iz Hrvatske ali je rođena meksikanka. Izvanredna i uspješna odvjetnica. Počasni konzul Meksika je naš spličanin dr. Bosotina. Izvanredan čovjek. Veliki poznavatelj Meksika (oženjen meksikankom ) i šteta što Hrvatska nema naše veleposlanstvo u meksiku (Srbija i Crna Gora imaju) a interese Meksika u Hrvatskoj danas pokriva njihovo veleposlanstvo u Budimpešti. Vjerujem da će se to promijeniti. Inače u Čatinskoj Americi imamo veleposlanstva samo u Argentini, Čileu i Brazilu a oni pokrivaju ostale zemlje s tim da Meksiko "pokriva" hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu (USA). Ćudnovato, zar ne ?

    avatar

    28.03.2016. (18:10)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @annaboni
    Zavoravio sam spomeuniti da i Slovenci imaju svoje veleposlanstvo u Meksiku.

    avatar

    28.03.2016. (18:13)    -   -   -   -  

  • zg

    meni se nikako ne dopada ta tradicija. mislim da postoji bezbroj drugih načina za njegovanje tradicije. ovo me podsjeća na fanatizam. a fanatizam bilo koje vrste nije dobar.
    to što mi se taj običaj ne dopada, i što mislim da nije nikakva čast biti "razapet" (glumiti) ne znači da ne prihvaćam drugačije.
    samo ti nastavi sa pričama iz mexica:)) ja ću čekati neku prihvatljiviju za mene:)

    avatar

    30.03.2016. (13:40)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @zg
    U svakom slučaju to se neće prestati zbivati ako mi o tome pišemo.
    Mislim da je dobro znati i tu činjenicu (zbivanje) koje traje etio preko 170 godina,
    Osim u Mexicu razapinjanja na Uskrs su tradicija i u nekim drugim zemljama poput Filipina a u Češkoj za uskršnjig blagdana (radi sreće) ukrašenom granom šibaju djevojke ili žene. U Španjolskoj hodaju ljudi obučeni poput Ku Klukd Klanovaca gradom (nikoga ne tuku), u Švedskoj djevojčice se preoblače u muškarsce a 30. travnja se pale lomače "radi vještica" (Walpurgis) ... a koako je to blizu ili oko Uskrsa nije rijetkost "Vještice" vidjeti i na Uskrs itd.
    Pozadina krusifikacije u Mexicu je specifična pošto mnogi misle kako "meksička nacja" nastaje mješanjem "domačih" indiosa (pagana) i španjolkih konkvistadora i došljaka (kršćana) u čemu posreduje Gospa od Guadalupe koja se svojim ukazajem i kristijanizacijom jednog indiosa (njegovim prihvaćanjem kršćanstva) započinje masovan proces kristijanizacije Mexica - a tradicije Maya, Asteka a prije Tolteka, Olmeka, Zapoteca i drugih več su imale rituale žrtvovanja (ne treba zaboravit ni kršćansku tradijiju "purgavanja" samobićevanjem, samoranjavanjem, nanošenja boli kao oblika supatnje s Isusovom žrtvom - o čemu se danas dosta piše i snima vezano za organizaciju "Opus dei" - Jose Mariu Escrivu i sl.)
    Nekada su se razapinjali (nikada do smrti) "veliki griješnici" (razbojnici, ubojice i sl) koji su na taj način prolazili kroz proces iskupljenja i obraćenja, "okajanja grijeha" i sl. pa se to ne smatra "mukom" nego "privilegijom" i "čašču" i ulazak u jednu novu fazu preporođenog života.
    Iako ja osobno nisam vjernik teško da možemo razumjeti svoju prošlost ali i zbilju bez poznavanja i ovih stvari - jer je to sve usko vezano uz odnos prema Smrti i životu - koji se jako razlikuju od kraja do kraja ovog zapletenog svijeta a o našoj prošliosti da i ne pričamo.
    O nasilnom "stavljanju na muke" možemo također razgovarati ali je to druga priča i ljudska povijest je prepuna krvi, nasilja i zločina koji se se radili nad onima koji "nisu isti" ili koji ne misle "isto kao mi".
    Pa to je i dio ove naše okrutne stvarnosti danas.

    avatar

    30.03.2016. (15:11)    -   -   -   -  

  • Bule

    Marine, Marine. Kakav ste nakaradan zakon izglasali tamo 2013. god. Svi oni koji zakasne više od šezdeset dana podnijeti zahtjev za stjecanjem vlasništva nad nekom imovinom moraju platit naknadu pet puta veću od redovne. Koja usput iznosi 250,00 kn. To znači 1.250,00 kn. O tome zaista nisam imao pojma jer mi je ovo prvi put u životu da na nešto upisujem vladništvo. A imam skoro šezdeset godina i imao sam valjane razloge zašto to nisam napravio u periodu kojeg je to neki pokvareni i pohlepni birokrata propisao. Za upisati vlasništvo nad nečim šta je i inače tvoje.
    Radi toga svima onima koji su bilo kako sudjelovali u donošenju tog zakona želim da im tih mojih 1.250,00 ukradenih kuna bude zadnji novac koji će ikada vidjeti ili dobiti u životu.
    Od danas objavljujem kako više nikakva posla ne želim imati s ovom državom. Na izbore više nikada neću izaći, niti sudjelovati u ikakvim dogadjanima vezanim za državu. Niti ću jednu sportsku utakmicu u kojoj igra Hrvatska gledati. Ništa, apsolutno ništa me više ne zanima kada je ova država u pitanjuu.

    avatar

    31.03.2016. (17:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...