Komentari

marinjurjevic.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • zg

    boijm se da papine poruke slušamo paušalno. samo ono što nam odgovara. pa pogledaj kako su u hrvatskoj vjernici podjeljeni oko pape. ovi desniji bi ga odmah makli da mogu. o svećenicima da i ne govorim, samo što moraju šutjeti.

    trebalo bi cjelu hrvatsku deportirati u meksiko, pa kad se naučimo redu, vratiti nas.
    mi smo prvaci u izrugivanju drugih, potpuno nesvjesni kakvi smo zapravo netolerantni primitivci.

    ps
    odličan post sa zanimljivim podacima:)

    avatar

    16.02.2016. (15:57)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    zg
    Papa Franjo je tipican predstavnik " narodne"
    Latinskoamericke crkve. Slazem se da ga vecina nasih biskupa ne slijedi ( ali ima i izuzetaka )
    A nase omalovazavanje drugih je vec klasika
    Ali iza toga se najcesce krije puko neznanje i " pametovanje" bez ikakvog stvarnog pokrica
    To je karakteristika svakog provincijalizma duha ili sto bi Radovan Konstantinovic reka ( u " istocnoj varijanti") radi se o " filozofiji palanke"
    A bidni meksikanci ionako imaju vec previse svojih probkema a da bi trpili jos i nas

    avatar

    16.02.2016. (16:52)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @ps
    Muchas gracias !

    avatar

    16.02.2016. (16:53)    -   -   -   -  

  • meroveus

    Kao srednjoškolac gledao sam dokumentarac Posljednji krici iz prašume, ili tako nekako, koji mi je ostao markiran u sjećanju upravo prema Indiosima. Film je bio zbirka snimljenih zapisa o kontroverznim ljudskim djelovanjima. Indiose su kristijanizirani domaći stanovnici proganjali poput ljudskih suvišaka, poput životinja, mučeći ih i bez trunke osjećaja da pripadaju ljudskoj vrsti - ubijajući - tamaneći. Nisu pripadali civilizaciji. Bogatoj, taštoj i ponosnoj civilizaciji, koja se diči tim atributima. Ha!
    Novi svijet stvorila je Europa donoseći mu svoju religiju i svoju animalnost isključivosti.
    Tako su nestale civilizacije različitije od ove predatorske. Tako traju genocidi dan-danas. Uništiti sve različito, sve što nije ponosno taštinom bogatstva.

    avatar

    16.02.2016. (17:23)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @johannes
    Apsolutno ste u pravu.
    Predhispanske civilizacije na cijelom latinskoameričkom području bile su impresivne
    U mnogim stvarima (astrologija pa i medicina i dr ) daleko ispred europskih znanja tog vremena (16, st, je vrijeme konkviste )
    O arhitekturi da i ne govorimo
    Konkvista je bila neizmjerno brutalna do te mjere da je okrutnost koja je tom prilikom tamo primjenjena - i danas tesko shvatljiva i "probavljiva""
    Velikim dijelom je izlika za toliku količinu primjenjene okrutnosti pravdana nužnošču "privođenja pravoj vjeri", "jedinoj vjeri" izd (kristijanizacija) "divljaka ", "pagana", "antikrista" itd.
    Čak se indiosima prije bitaka (na njima nerazumljivom španjolskokom jeziku) čitao tekst u kojem im se davalo nešto malo vremena da prihvate "kršćanskog Boga".
    Nakon čizvjesnog čekanja svaki je konkvistadorski vojnik imao ne samo pravo nego i "dužnost" da eliminira paganina.
    Sve je to istina i o tome postoji niz knjiga, dokumenata itd iako su španjolci spalivali sve indioske spise (kodekse) kao vražju tvorevinu - te ih je ostalko samo nekolicina do dana današnjeg.
    Najbolju knjigu (po većini analitičara konkvise) napisao je o tome (i sam učesnik u kokvisti) Bernal Diaz del Castillo "Historia verdadera de la conquista de la Nueva Espana"
    Prvi put izdana 1632.
    Nisam siguran ali mislim da postoji i hrvatski prijevod.
    Mexico je poznat po civilizaciji Asteka i Maya ali tu su još (i u Centralnoj Americi uopče) obitavali i Olmeci, Tolteci i drugi.
    I prije Tenochtitlana, asteške prijestolnice (danas Ciudad de Mexico) svega 50-tak km dalje nalazi se veličanstveni grad Teotihuacan s impresivnim piramidama (Sunca, Mjeseca ali i drugima) sa takvom urbanom strukturom da čovjek ostane zapanjen i impresioniram.
    Ako još uzmemo u obzir da u blizini nema "izvora" kamena a da su sve gradjevine izgradjene od ogromnih kamenih blokova (a kotač nisu upotrebljavali iako su postojale dječje igračke s kotačima) - onda je svaki europljanin zaista zapanjen i šokiran pred tim veličanstvenim prizorom-
    Njihova (asteška) vjerovanja su bila dosta komplicirana i izuzetno zanimljiva.
    Imali su kataklizzmičku viziju svijeta.
    Univerzum doživljavaju kao svojevrsnu "energiju" koja se troši.
    Ta entropija zahtijeva da se energija obnavlja a obnavlja se "svetom tečnošću" KRVLJU.
    Vode se "sveti ratovi" (tzv "CVIJETNI RATOVI") S JEDINIM CILJEM DA SE HVATAJU ZAROBLJENICI KOJE ĆE ŽRTVOVATI
    Njihova žrtva je u svrhu obnavljanja energije
    ŽIVOTA
    Oni ne poznaju robovlasnički sustav i ako netko od zarobljenih ostane živ postaje punopravan pripadnik asteške zajednice a ne rob
    Povijest se dijeli u cikluse itd itd
    Španjolci su obrazlagali i pravdali svoju okrutnost okrutnošću indiosa pa čak i kanibalizmom (ritualnim)
    Ali ništa se ne zna o predasteškoj civilizaciji koja je izgradila Teotihuacan - "Napušteni Grad" jer su ga iz nepoznatih razloga napustili.
    Ali beu kršćanstva ne može se razumjeti današnji Mexico i njegova suvremena povijest (danas su druga zemlja po broju katolika)
    Zanimljivo je da danas polako jača islam u malim indioskim zajednicama u Chiapasu i dijelu prašumske Guatemale (vrlo zanimljiva recentna pojava vezana uz pojavu islamskih propovjednika - što zaista graniči sa SF "situacijom", do jučer apsoluzno nezamislivom u ovom području)
    Tu su još i tzv "kozmički indiosi" i novi socijalni pokreti vezani uz indigene.
    Nevjerojatne zanimljive teme ali i stvarnost koja je mene, priznajem, opčinila.
    Zato se, na neki način, uvijek "vračam" Mexicu i svojim meksičkim prijateljima, nastojim dnevno čitat i pratit na sve načine što se tamo zbiva - kao i u Latinskoj Americi općenito
    Najžalosnije što se desilo zadnjih godina za mene je bilo (pored svih masovnih nesreća i ratova) ubojstvo mlade meksikanke na splitskom Marjanu. Svirepo i toliko okrutno da to nisam mogao ni zamisliti
    Ali nažalost na okrutnost je čovjek puno spremniji nego bilo koje drugo živo biće čemu je svjedočio i ne tako završen Domovinski rat i tragedija mnogih koji su u njemu pali kao žrtve jer svaki je život jedinstvena i neponovljiva pojava
    osim ako ne vjerujete u neku vrstu reinkarnacije

    avatar

    16.02.2016. (18:08)    -   -   -   -  

  • zardoz

    Lijepo vi tu glorificirate te kulture, no zaboravljate da su se na piramidama vadila srca i kotrljale glave, da se udovolji bogovima. Da nije bilo kristijanizacije, to bi možda i danas bila praksa. Za razliku od njih, kod kršćana se Isus žrtvovao za tuđe grijehove.

    avatar

    16.02.2016. (18:23)    -   -   -   -  

  • zardoz

    Moglo bi se podsjetiti i na druge kulture s izrazito ogavnim običajima, deformiranja stopala, produžavanja vratova, brušenja zubi, trpanja diskova u čube. Pa i ovi vaši Asteci su deformirali glave, jer im je to bilo zgodno.

    avatar

    16.02.2016. (18:30)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @zardoz
    Da, to su bile veličanstvene civilizacije i konkvistadori nisu tamo dosli da bi "naros" spasavali od "divljaka".
    Razlozi su bili sasvim drugačije naravi.
    Hernan Cortes je osvojio Mexico - ne iz vjerskih razloga nego iz puno materijalnijih razloga. U svakom brodu koji je stigao u Novi Svijet bio je, pored ostalih, geometar i zemlja se uredno "intavulala", upisivala u knjige i prisvajala od strane Reyes Catolicos.
    Ako je itko nastradao u tom osvajanju to je bilo autohtono domorodačko stanovništvo koje je gotovo iskorijenjeno.
    Istinu za volju Cortes je bio neobično hrabar i vješt ratnik koji je iskoristio nezadovoljstvo ostalih plemena kako bi u svojevrsnom građanskom ratu (protiv vladavine Asteka) osvojio Tenochtitlan pa tako i Mexico.
    U tome mu jako pomaže jedna žena.
    Zvala se Malintzin, Malinche a kristijanizirano Dona Maria - s kojom je imao i djecu (a koja omogučuje komunikaciju s domorocima jer je znala i španjolski i nauhatl jezik...jezik Asteka)
    Nju jedni u Meksiku smatraju izdajnicom i govore "o njenom prokletstvu" a drugi je "kuju u zvijezde" a posebno suvremeni latino-feministički pokreti kao prvu ženu koja izražava rodnu samosvijest
    Pisaro osvaja Cusco u Peruu i pokorava Carstvo Inka. Veličanstveno carstvo kojeg neki nazivaju carstvo "vojnog socijalizma" (iako je ta sintagma apsolutno neprimjerena) zbog centralizirane države, vojne hijerarhije i državne skrbi za stare, nemoćne itd (prvi "starački domovi" i sl.
    I tamo izbija sukob oko naslijeđa između polubraće.
    Latinska Amerika je fantastična sredina u kojoj zaista postoji Marquesov "magični realizam" i familija Buendia iz 100 godina samoće je stvarnost u kojoj se miješaju realizam i surealizam (nadrealizam)
    Njihovu prošlost dobro je znati i poštovati . ali današnjica je nešto drugo koju bez krščanstva nije moguće razumijeti.
    Ali pokrštavanje kao svako nasilno pokrštavanje izvedeno je krvavo, jako krvavo.
    U Novi Svijet u početku odlazi nešto osiromašenog plemstva - (tko je imao konja bio je "caballero" ) a ostali su uglavnom bili "desperadosi" (beznadnici - od španjolskog sin=bez i esperanza=nada ) motivirani snom o El DORADU (zlato) i vjerovali ili ne - ŽENAMA (mit o zlatu i lijepim ženama - bjekstvo od beznađa)
    Oni su, vjerujte, bili veoma okrutni.
    Dio svećenstva štitio je pojedinačno indiose ali je politika Španjolske Crkve bila drugačija i vrlo "tvrda"
    Nikakav altruizam, dovođenje "napretlka" i sl. nije im bilo "ni u peti"
    Kasnije su mnogi svećenici (pa i u borbi za neovisnost Meksika od Španjolske Krune odigrali ključnu ulogu)
    Nemi meksički svećenici su moji dragi i bliski prijatelji i ne biste vjerovali koliko su politički "lijevo" ali to je jedna sasvim druga priča i ima veze s "teologijom oslobođenja"

    avatar

    16.02.2016. (19:51)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @zardoz

    Papa Franjo je, evo, napustio Mexico ali prije nego je otišao iz njega
    ISPRIČAO SE , KAO VRHOVNI AUTORITET KATOLIČKE CRKVE, SVIM MEKSIČKIM INDOSIMA (INDIGENIMA) ZBOG SVIH ZLOČINA KOJI SU, U IME KRŠĆASTVA,
    IZVRŠENI NAD NJIMA

    avatar

    18.02.2016. (20:48)    -   -   -   -  

  • Bule

    @Marine. Ono negativno šta sam neki dan pisa o prometnim redarima koje je Baltasar izmislio i zaposlio po babi i stričevima sada je i materijalno dokumentirano. Nekulturni baja iz prometnog redarstva parkira službeno auto pored Gjardina, naravno na zabranjenom mistu i oša na piće. Netko ga je uslika na ponos i diku ćaći Baltasaru.
    To je još jedan dokaz kako takvi blesani doživljavaju svoj posao. Isključivo kao nešto šta će njima koristiti. Takvi idioti uopće imaju pojma šta je to red, poštivanje propisa, ali i elementarna ljudska odgovornost i poštenje.. Da znaju nebi ih Baltasar zaposlio.

    avatar

    20.02.2016. (18:04)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @Bule
    Ko i svatko drugi tkonPRvi prekrsaj i taj koji je vozio službeno auto za to treba snositi posljedice, kako prekrsajne ili kaznene tako i one vezane za njegov specifičan posa -s obzirom na koji je ta posljedica još teža.
    Tu nema nikakve dileme !
    Vidio sam to u Slobodnoj.

    avatar

    21.02.2016. (17:45)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @Bule
    Danas su me informirali /na moje inzistiranje) kako je taj djelatbik prometnog redarstva imao dozbolu da bude onako parkiran u Zagrebačkoj ulici i da će tražit demanti u Slobodnoj
    Ajmo vidit šta će na kraju bit i je li to istina !

    avatar

    22.02.2016. (18:06)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...