Komentari

boljizalet.blog.hr

Dodaj komentar (34)

Marketing


 • Bolji zalet

  Lijepo je pisati na svom jeziku... :)

  avatar

  17.09.2015. (20:38)    -   -   -   -  

 • samo za vranju

  Govorit će se hrvatskim jezikom još dugo, dugo. Žalosno je da malenom dječaku nitko nije pružio pravo na materinji jezik.

  avatar

  17.09.2015. (20:54)    -   -   -   -  

 • Sjedokosi

  što me nisu pozvali :)

  avatar

  17.09.2015. (21:04)    -   -   -   -  

 • majra

  Zato sam i odlučila pisati blog na hrvatskom jeziku, mnoge riječi nisam baš sigurna kako se pišu, ali ima se vremena za naučiti.

  Kod nas ima nastava na hrvatskom jeziku, ali knjige, kadar nije to još dostatno da bi se moglo naučiti jedan jezik.

  avatar

  17.09.2015. (21:11)    -   -   -   -  

 • canuck

  Pa to sve sto pises dolazi od vase neinformiranosti ... jer Maticu boli kurac za Dijasporu osim kad vam treba novac. Da malo proguglass nasao bi da Franjevci u Kanadi i Usa drze koliko mogu tzv Hrvatsku Skolu u kojoj jednom tjedno djeca uce sat Hrv i sat vjeronauka. Tako vec skoro 30 godina. 30 faking godina jos prije nego sto je Hrv bila slobodna mi smo vec djecu ucili sve sto trebaju znati o Hrv. Nisu naucila pluskvamperfekt ali znaju molitve svojih predaka, obicaje svog naroda, pisati malo i reci na cistom Hrvatskom "Za Dom Spremni" i sto je najvaznije za to ih ovdje niko ne proganja. To im je dovoljno.

  avatar

  17.09.2015. (21:23)    -   -   -   -  

 • lion queen

  kad sam bila u posjeti u canadi, shvatila sam da tamo zive veci hrvati nego sto smo mi u hrvatskoj. oni su veci domoljubi od nas. to je zapravo jako zalosno sto mi ne znamo cijeniti to sto imamo, a hrvati koji su odavno otisli iz hrvatske, vec druga ili treca generacija, cijene hrvatsku do neba.

  avatar

  17.09.2015. (22:11)    -   -   -   -  

 • DOMENICO

  ako mene čitadu... neće znat ni ingleški a ni 'rvacki ... u mene je mix :)

  avatar

  17.09.2015. (22:31)    -   -   -   -  

 • annaboni

  Spominješ anglizme, a ja dodajem i sve moguće germanizme kojima obiluje jezik Zagreba i okolice, ungarizme uz granicu s madjarskom koji su prošireni do Jadrana a da ne govorim o talijanizmima kojih je pun "hrvatski jezik "Dalmacije.

  NE govorim o dijalektima ,nego baš o standardu i hoću reći------da su "granice" medju jezicima vrlo mekane i da geografska bliskost a i migracijski tijekovi NISU mogli biti zaustavljeni: jezik je ŽIVA STVAR i kad nemamo svog izraza, uzimamo tudji koji postaje naš!

  Jedino važno pravilo svakog govornika hrvatskog jezika je , da , kadgod ima hrvatsku riječ NE uzima tudju! Tog pravila se moramo držati!

  avatar

  18.09.2015. (08:50)    -   -   -   -  

 • polupani loncici

  kako je lijepo procitati da nas citaju i sire

  avatar

  18.09.2015. (09:04)    -   -   -   -  

 • Sjedokosi

  Annaboni nije ovo Krležino vrijeme! U Zagrebu su anglizmi na prvome mjestu. Mislim da ćemo sve to uskoro zaboraviti kad nas preplave islamizmi šokira me sve više ovaj Drang nach West
  Ne znam samo zašto Hrvati iz Kanade pretvoriše slogan Za dom spremni u Za tvornice spremni pa u Hrvatskioj tvornice ostadoše samo lijepa povijest.
  Govorim o onim većim Hrvatima, a oni pravi Hrvati iz Kanade su pomagali i te kako u u ratu i bili su Za domovinu spremni.

  avatar

  18.09.2015. (09:07)    -   -   -   -  

 • Mendula

  Veliki pozdrav!

  avatar

  18.09.2015. (10:52)    -   -   -   -  

 • tignarius

  nisam mogao vjerovati da se jedan blog koji afirmativno govori o nečem nacionalnom, može naći na ovoj listi "dezorjentisanih" urednika blog.hr

  tek kad sam počeo pisati blog sam uočio koliko čovjek zaboravi "službeni jezik"
  pa tako i ja imam prijatelja u Americi koji još uvijek nakon 25 godina solidno govori hrvatski

  avatar

  18.09.2015. (12:47)    -   -   -   -  

 • O-da životu!

  Neki dan sretnem čovjeka- kaže u Australiji živi zadnjih 25 godina. Ja ga pitam da li je Sarajlija, takav naglasak ne možeš ne čuti. kaže- "Prije svega sam čovjek." Posramio me.

  avatar

  18.09.2015. (15:10)    -   -   -   -  

 • Zahira

  volim kad pišeš o našem jeziku...

  avatar

  18.09.2015. (15:36)    -   -   -   -  

 • bellarte

  ..kažeš hrvatska izumire?...ne bih rekao..eto u dva dana imamo potencijalnih 15 000 novih stanovnika,još da nam donesu svoj jezik i običaje..tom progresijom postat ćemo najbržerastuća nacija..doduše ne čisto hrvatska..no asimilirat će nas ako mi njih ne asimiliramo..:))

  avatar

  18.09.2015. (15:46)    -   -   -   -  

 • zardoz

  Kamo sreće da izumre ovaj idiotski "hrvatski", HDZ/SDP-ov novogovor. Kakva je to populacija koja to može i slušati i čitati? Bolje da izumre. Nekakvi "tijekovi, glasovanja, izvješća, zloporabe, športovi, prijmovi. zahladnjenja". I te kretenarije još garnirane nekakvim srpsko-hrvatsko-bosanskim naglaskom, k'o da sam opet u srboslaviji. Kamo sreće da to izumre, jer su te bljuvotine opasne za zdravlje.

  avatar

  18.09.2015. (19:49)    -   -   -   -  

 • dnevnikJR

  Dok je nas zivjet ce i bogatstvo naseg jezika...A s obzirom na prirodni prirastaj vrlo je jasno koliko dugo cemo i mi i on jos trajati:-((

  avatar

  18.09.2015. (19:54)    -   -   -   -  

 • annaboni

  Zardoz........zar si ti zaboravio nedavnu prošlost, kada je

  tok misli......postao tijek

  pištolj.....samokres

  arhiva........pismohrana

  e, pa nemoj imati tako kratko pamćenje : nebitna je stranačka pripadnost dok govoriš. Bitno je da si Hrvat koji pamti Tudjmanovo vrijeme

  avatar

  18.09.2015. (21:41)    -   -   -   -  

 • Wall

  jadikovka nad jezikom često dobije neočekivani tvist (twist? zaokret? prevrat? wtf?)...naslušao sam se jadikovki koje su se u osnovi temeljile na jezičnom purizmu, a sve na bazio nekog austrougarskog 'hrvatskog'ili još gore- ndh-jezika s korienskim pravopisom...koji srećom nikad nije zaživio, niti neće. no, kako netko pametno reče, jezik je živa stvar i teško će izumrijeti, prije će evoluirati (ili pravilnije, evolvirati, iz latinskog evolvere, pa ipak se uvriježio nepravilni, bolji oblik, evoluirati). pogledajte i poslušajte kako je nekad engleski zvučao prije 500 godina, pa će vam biti jasno. jer, gdje je granica "čistog" engleskog? jezika, temeljenog na nordijskim jezicima, na francuskom, latinskom, njemačkom, bez ijedne "domaće" (keltske). tko voli i razumije ijedan jezik, imat će razumijevanja i za tuđice, utjecaje drugih jezika, neće na stolu držati one glupave "razlikovne rječnike hrv. i srpskog", niti proganjati turcizme, a pri tome nemati niti jedne govne,uvriježene svoje (ili "svoje" ) riječi. i po čemu su današnji anglizmi lošiji, neprirodniji izbr od bečkih izraza 18.stoljeća, iz k.
  und k. nostalgije hrvatskih konjušara? poslušajmo Shakespearea! speke parrot, speaks the parrot! ili kako jedna dobra hrvatska fraza kaže- pardon my French!

  avatar

  18.09.2015. (23:49)    -   -   -   -  

 • zardoz

  @Wall, bojim se da nisi u pravu, jer su SDP-ovci preko HDZ-ovskog institutića za jezikoslovlje utvrdili da treba pisati "korienske" oblike tipa "zadatci, metci" i sl. Rekoše SDP-ovci pred prijašnje izbore kako "neće politika određivati struci". Koja blesava i bezobrazna frazetina! Pa jasno kad im o tome ne ovise politički bodovi, jer se primitivnoj raji fućka za tu tematiku.

  avatar

  19.09.2015. (08:45)    -   -   -   -  

 • zardoz

  @Annabony, nisam baš uspio shvatiti tvoj komentar. Stranačka pripadnost je bitna kad određuješ koje će se gluparije blebetati i piskarati. Nećeš valjda kao SDP-ovci reći da to određuje "struka". Samo pitanje koja struka. Jedan dio struke gura jedno, drugi dio drugo. Ali poanta je da ne moraš biti stručnjak da odrediš je li nešto glupavo politikantstvo u lingvistici, ili nije. Dovoljno je imati barem 80 IQ i malo interesa. No nažalost za prosjećnog tzv građanina hrvatske, sve što nije za jesti je bez veze.

  avatar

  19.09.2015. (08:58)    -   -   -   -  

 • zardoz

  Za ovu "desnicu" mi nije čudno, jer je prijetvorna, farizejska, kriminalna i primitivna, ali kad anacionalni "ljevičari" tipa grbina, bljutkovića, pavičića, leke i sličnih "glasuju tijekom izvješća", to je zaista previše.

  avatar

  19.09.2015. (09:16)    -   -   -   -  

 • travelology

  I ja sam počela pisati blog baš zato da ne zaboravim hrvatski, a i neke stvari mi je lakše izražavati na materinjem jeziku, iako vidim da mi već sad šljaka... .
  Mislim da ove nove generacije emigranata rado djecu podučavaju Hrvatskom, ili roditelji kod kuće više govore na hrvatskom jer žele da dijete to nauči, ili ako je jedan roditelj Hrvat, on stalno govori na hrvatskom, a drugi na svom jeziku. To je najbolji način da se djeci jezici ne pomiješaju. A mislim da je za naš jezik, ako roditelji baš žele da ga dijete vani dobro nauči, važno davati mu kvalitetne knjige na hrvatskom (od autora koji dobro pišu), jer naš jezik se isto piše kao što se govori, pa je tu prednost za učenje preko čitanja. One starije generacije su htjele da djeca brzo nauče strani jezik pa su kod kuće prestali pričati materinji, mislim da je tu znalo doći do cijele jezične zbrke kod jadnih klinaca... Na sreću, kao što sam rekla, vrijeme se promijenilo, tako da mi se čini da bi se zbog toga ipak hr mogao zadržati na neko vrijeme čak iako ljudi odu vani... ali čini mi se da to ovisi i o roditeljima, ne samo o programima koji se nude na hr...

  avatar

  19.09.2015. (09:50)    -   -   -   -  

 • nisan EL DIABLO

  jezik umire...a ubojice smo mi....dosta je pogledati televiziju....
  a i naš tisak....to je tek pravi .Show - najnovije showbiz vijesti -
  24sata Show...Lifestyle...Party report....Blessfood - Večera s porukom ....
  shop...shopping ....shopping kraljica.....jadni smo!

  avatar

  19.09.2015. (10:36)    -   -   -   -  

 • Bolji zalet

  Očito da nas većinu ipak ova tema intrigira...
  Puno pozdrava svima!

  avatar

  19.09.2015. (16:00)    -   -   -   -  

učitavam...