Komentari

doninsvijet.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • DreamOfStone

    zajedništvu, solidarnosti i osjećaju prihvaćenosti

    avatar

    08.06.2014. (22:53)    -   -   -   -  

  • geomir

    Volim učit iz tvojih "priča" !! :-)

    avatar

    09.06.2014. (00:24)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @DreamOfStone.... vrijednosti u izumiranju....
    @geomire... hvala ti... :)

    avatar

    09.06.2014. (08:10)    -   -   -   -  

  • http://omojamalena.blog.h

    Zanimljivo.
    Pozdrav!

    Mirče

    avatar

    09.06.2014. (09:41)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Mogao bih se složiti s tobom u većini stavova prema “odnosima među ljudima” i našem mjestu u njima. No kako su već poodavno idilu “Družbe Pere Kvržice” zasjenili neki drugi “veliki dečki”, igra na kartu “dobrote zbog dobrote i u ime dobrote”, ma kako moralna i etična bila, ne funkcionira “baš tak'”... barem ne u ovom našem životu.
    Ne ulazeći u razglabanje o različitim teorijama “dobra i zla”, osobno smatram da je teže činiti dobro (i biti dobar), nego činiti zlo (i biti zao). Po meni, za dobro, kao i za ljubav uostalom, treba napor, volja, nastojanje dok za zlo i naopako baš i ne. Za zlo i raspad skoro i ne treba pretjeranog truda, ta i entropija mu ide “na ruku”.
    Gledati plijesan na zidu, rasparane hlače ili hrđu na oluku i očekivati da će “sve biti dobro”... možda je stvar neke “pozitivne filozofije”, ali znam mnoge kojima je iskonsko zlo u “neposrednoj životnoj udruzi”, zbog nedjelovanja, u najmanju ruku skratilo život.

    avatar

    09.06.2014. (10:43)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @GP-ZG.... ne mogu se složiti da je teže biti dobar nego zao. Mnogi zli ljudi ulažu veliki napor i trud da bi napakostili drugim ljudima i činili zlo. Teže je lagati nego govoriti istinu. Onaj koji govori istinu nema problema da se zaplete, ne mora paziti na detalje..... a onaj koji laže i petlja mora biti skoncentriran da ga ne ulove u laganju. To je stvar izbora. Nitko od nas nije samo dobar ili samo zao. Svi imamo mane i vrline.... a zbroj jednih i drugih čini prevagu na vagi.... pa smo bolji ili lošiji prema nekom općem sustavu vrijednosti.
    Kad otkrijemo ljubav u sebi.... ona se podrazumijeva... ona je dio nas.... unosimo je u odnos s drugim ljudima.... s poštovanjem se odnosimo prema svakoj minuti života.... i uopće se ne moramo znojiti.
    Oni koji je ne pronađu u sebi cijeli život su nesretni, u potrazi za nečim što stanuje u njima, ali je nisu otkrili, ne osjećaju ljubav drugih i nemaju što pružiti jer je nisu pronašli.... Nedostatak ljubavi donosi puno negativnih emocija, loše raspoloženje, grč i histeriju. Uvjerena sam da je lakše živjeti sa spoznajom ljubavi nego bez nje.... jer i kad si sam, tužan i u problemima... uvijek imaš ljubav u sebi, koja te potiče na pozitivnu misao, koja ti pruža utjehu, toplinu, vjeru i nadu.
    No ti si se dotaknuo sive mase bezjaka. Tako zovem površne i lijene ljude.... koji svojim nečinjenjem, nezainteresiranošću, šutnjom, lijenom sebičnošću čine zlo sebi i svima oko sebe. Masu njih toga nisu ni svjesni.... većinu života prožive bez boje, okusa i mirisa... ali onda na kraju ipak završe na strani zla jer ih pasivnost tamo odvede.

    I kad si već spomenuo bezjake... tj. šutljivu masu... napisat ću im jednu priču..... pa možda na trenutak zatome površnost i nezainteresiranost i pokušaju pronaći pouku... :)

    Težina snježne pahuljice

    - Reci mi, koliko teži jedna snježna pahuljica? - upita mala sjenica divlju golubicu.
    - Težina joj nije veća od ništa - glasio je odgovor.
    - Onda ti moram ispričati jednu priču - reče sjenica - Sjedila sam na grani jele, bliže deblu, kad je počeo padati snijeg. Nije padao kao mećava, već je padao kao u snu, bez žurbe i žestine. Budući da nisam imala pametnija posla, počeh brojati snježne pahuljice, koje su padale na grančice i iglice moje grane. Dobrojala sam do broja tri tisuće sedam stotina i jedne pahuljice. A kad je pala tri tisuće sedam stotina i druga pahuljica, pahuljica o kojoj kažeš da joj težina nije veća od ništa, grana se slomila.
    Rekavši to, mala je ptičica odjetjela.
    Golubica, koja je još od vremena patrijarha Noea znamen mira, razmišljala je o ovoj priči, i na kraju rekla samoj sebi:
    - Ma kako se nekom činilo da je njegov mali glas nevažan za mir u svijetu, možda upravo on još nedostaje.

    (U navodu kod M. Mead, prevela Vesna Krmpotić: "Priručnik za predsjednike i Prinožnik za narod")

    avatar

    09.06.2014. (11:04)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Budući da si jedna od “onih” koji su otkrili ljubav u sebi, tebi se čini da u nju ne treba ulagati - da je spontana, bogomdana i imanentna svakome. A baš tvoj slijedeći odlomak - “... oni koji je ne pronađu u sebi, cijeli život su nesretni...” na tragu je mojeg razmišljanja da je za “pronalazak”... ne samo ljubavi nego i dobrote u sebi potreban napor, spremnost, htijenje pa i “znanje”. Jer da nije, svi bi to mogli postići bez po' muke i ne bi živjeli, kako kažeš, “cijelog života u grču i histeriji”.
    A kad si spomenula i lašce, bez brige, notorni i okorjeli lašci nemaju nikakvih briga sa skrivanjam. Laž njima nije samo sporadičan odmak od istine (kao “tkiva” dobrote) nego njihov standardan način življenja u kojem se bez posebnog napora osjećaju kao riba u vodi.

    avatar

    09.06.2014. (22:20)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    Sa ovim se mogu složiti.... samo nemam pojma da li se radi o nečemu što nam je urođeno, o odgoju (znamo da dvoje djece istih roditelja mogu biti strašno različiti), uvjetima u kojima smo odrastali ili tko zna čemu?! Istkani smo od toliko različitih niti, uvjetovani s toliko toga što nije naš izbor i puno toga biramo sami.... Ma upravo u svim tim različitostima i jest ljepota života. Da nema mrkle noći ne bi se toliko veselili zori i sunčanom danu...
    @GP-ZG već dugo mi se sviđa način na koji loviš život slikom, ali sviđa mi se i način na koji komuniciraš. :)

    avatar

    10.06.2014. (08:00)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...