Komentari

diogenovabacva.blog.hr

Dodaj komentar (50)

Marketing


  • alkion

    Sutra će diljem Hrvatske na tisuće djece i ostalih pješaka sigurno i bezbjedno preći na stotine pješačkih prelaza i otići put škole, radnog mjesta ili doći doma. Ovo naravno neće privući pažnju skoro nikoga od nas i neće biti vijest niti u jednom glasilu, ali će skoro u svim glasilima biti objavljena vijest o pogibiji bilo koga od njih.
    Naravno, ovo nije poanta tvog posta, ali dodajem još jedno malo tumačenje zašto je Antonov privukao ovoliku pozornost. Nažalost i ovo avionče je, poput tornja u Pisi ili u Parizu, i po konstrukciji i po veličini pa i po sposobnostima, jedinstveno u svijetu te je samom tom činjenicom zaslužio da bude senzacionalistčka vijest. Da se novinar tu zaustavio, čak i da se je, poput dječarca, nastavio diviti njegovim performansama, ograničivši se pritom na tehniku, tehnološka dostignuća, da je čak i pretjerao u divljenju spram tom "sedmom" svjetskom čudu...sve bi to čak bilo i prihvatljivo, ali - politika "kurva", koju svi mogu i žele prisvajati kao nešto sebi svojstveno i urođeno, očigledno svakome daje za pravo (pa i novinarima, pa i meni osobno) korištenja "demokratskih sloboda" govorenja (u ovom slučaju pisanja) i o onim temama koje nadilaze njihovu (svoju) ograničenost, ili bolje rečeno netolerantnost uma i poimanja i sloboda i demokracije i naravno tolerancije...
    Čak i po cijenu da me okarakteriziraju kako ti se ulizujem, moram priznati da sam uživao čitajući ovaj tvoj post i da mi je, onoliko koliko mi je drago da postoje ljudi ovakvih nazora, isto toliko žao što ovakvih istupa skoro pa i da nema u javnosti...:)))
    Usput, skrušeno priznajem da se i osobno divim Antonovu i imam neskrivenu želju da ga barem i na sekundu "probam" i osjetim u ruci... iiihhhh!!!!!!!!!!!!!!!! Čak i pod cijenu da me Wall opet "prozove" falusoidnim top-gunovcem - šala mala naravno...

    avatar

    10.11.2013. (15:44)    -   -   -   -  

  • Gorkić Taradi

    Pa mislim da sam taj članak doživio potpuno drugačije, i mislim da se naglasak htio staviti na proizvod koji će biti odvezen tim avionom, o poslu koji je napravila hrvatska industrija koji vrijedi grdne pare. O takvim parama se bez problema mjesec dana melje na TV kad neki nogometaš dobije toliko za transfer, ali kad hrvatsko gospodarstvo proda nešto za puno para, a to je moglo biti kupljeno i drugdje, ali je hrvatski proizvod i garancija kvalitete, tome se ne pridaje pažnja. Mislim da je to bila bit tog članka, o nekom gospodarskom uspjehu, ali očito i opet, tko danas gleda na gospodarstvo, fućkaš to, bitnije su druge stvari: referendum, ćirilica, nogomet, a to što je pola Hrvata nezaposleno, pa koga to zanima?
    Mislim da si totalno promašio bit članka, ili je i tebi sve na svijetu važnije nego gospodarstvo i kako preživjeti? Dajte kruha i igara!

    avatar

    10.11.2013. (17:02)    -   -   -   -  

  • samohranamajka

    Eh, tek sam sad skužila da si objavio post. Pa dobro, evo onda i tu. (Pobrkala sam aerodrome, sori, to zbog Antonova ;-)). Daklem: da, vidiš, meni bi vijest godine bila da se konačno objavi od čega/koga to svijetli kip Gospe iz Međugorja, i to mi se čini da bi baš bilo nekako prikladno prije samog referenduma, s obzirom na to da se "U ime obitelji" obrecnula na GONG zbog aktivnog i pasivnog ostavljanja dojmova na "neobaviještene" i za sada još neopredijeljene glasače, pa bi skup' s referendumom poprilično dobro mogla obasjati cijelu godinu, ako ne i neko du(b)lje razdoblje... U međuvremenu ću se morati žustro zabaviti malograđanskim poslovima e ne bi li se manje sramila sama pred sobom u vrijeme obilježavanja pada Vukovara koje, eto, nabijeno svim emocijama, ponijet će ovu pokondirenotikvenu naciju ravno do biračkih mjesta... Onako, borbeno, uz koračnicu... Užas, užas...

    avatar

    10.11.2013. (18:08)    -   -   -   -  

  • samohranamajka

    Ali, zapravo, proširit ću malo svoj osvrt jer vidim da sam neskužljiva. Na nekoj raspravi na FB- Grupi za rasprave koju sam spomenula u jednom od komentara na prethodni post, postavilo se i pitanje opravdanosti znanstvenih istraživanja tipa cost-benefit, imajući u vidu ove porazne brojke današnjice (ispada da je Antonov već desetljećima state-of-the-art), pa se jedan inženjer tamo osvrnuo ženskoj sugovornici nešto u polu-šali tipa da neka se žene ne petljaju u inženjerske poslove jer to je ono što je, valjda, muškima jako važno. Ovo je sad parafraza, ali cijeli tok razgovora može se provjeriti na tim stranicama. I onda se sjetim Ignissa i njegovih bezočnih nastupa okolo, zagovaranja svijeta muškarca kojem se, eto, mora popuštati ne bi li se divio sam djelima svojima i svoje obitelji vozati na razgled ovog doista vremešnog čuda tehnike i vucarati cijelu svoju obitelj do tamo i s njom čekati na red. Valjda su si spremili sendviče. Imam prijedlog za novu vrstu uslužne djelatnosti: catering na cesti! Dok vi čekate na red da razgledate Antonova (i slične stare izume) na asfaltnim pistama u srcima prirode, mi brinemo za vaš želudac. Probit ćemo se kroz gužvu svim sredstvima, ali nećemo vas ostaviti gladnima i žednima! Jer, vi ste na prvom mjestu (u koloni!)! Morons Utd., Parent Co.: Idiots Unlimited. Registered capital: no share capital because we do not share capital, whether registered or not.

    avatar

    10.11.2013. (18:18)    -   -   -   -  

  • alkion

    Tko o kome, ja po svome : ako još jednom pročitaš naslov posta, a onda se još malo udubiš u post trebao bi shvatiti da je tvoj komentar promašen. Naime, koliko ja shvatih Perceta, nije problem u objavljenoj vijesti o Antonovu i Končarevom uspjehu, nego u mješanju baba i žaba (ako se ovako banalno mogu izraziti): usporedba i vrednovanje tehnološko-gospodarskog uspjeha s dubokom demokratskom krizom u lijepoj našoj. Da se izrazim Perinim riječima: Odmah u prvoj rečenici članka tuži se što su tehnički podaci oba stroja, što nit' nas griju nit' nas hlade, ostali u sjeni... Citiram doslovno, majkemi... tako je rekao: u sjeni. Ćirilice, referenduma i Ave, ukratko opće kulture spektakla, kojoj pak inženjerčina suprotstavlja svoj no-nonsense trafo u trbuhu no-nonsense veeeeelikog aviona.
    Ne znam koliko si svjestan ali današnji problemi ćirilice, unošenja definicije braka u Ustav ruše sva naša demokratska dostignuća za koja smo, napokon i ratovali - a bili smo tada manjina u ex Jugi... Iz gospodarske krize se još i možda izvučemo i nekako oporavimo, ali ako manjinama (bilo koje vrste i pripadnosti, bilo kakvog svjetonazora itd.) oduzmemo osnovna ljudska prava ne znam kako se budemo iz toga izvukli. Naime, kad- tad svatko od nas postaje pripadnik nekakve manjine, ako ništa drugo postaje manjina već i izborom profesije...A nekada su profesionalnim vojnicima zabranjivali brak ili su to mogli samo s osobama koje im nadređeni dozvole. I ovdje je većina odlučivala o pravima i sudbini manjine...

    avatar

    10.11.2013. (18:39)    -   -   -   -  

  • Gorkić Taradi

    Dajem mogućnost da sam promašio, i jesam malo brzopleto pročitao post, ali stoga jer sam post shvatio kao pljuvanje po članku s kojim se slažem: članak daje naglasak na gospodarstvo koje je zbog politike totalno bačeno u ćošak.

    avatar

    10.11.2013. (19:14)    -   -   -   -  

  • Ama Gi

    A što mislite, bismo li smjeli (...) predložiti upravo obratan opis zbivanja: medijska halabuka oko Antonovljevog sleta kao (još jedna) dimna zavjesa koja zakriva bitnosti?
    Ne samo da bismo smjeli, nego i trebali, jer je jedini način da se ne pobrka ono što je Važno (dakle, opće važno, važno za sve, za društvo i čovjeka generalno) i važno (moguće važno za pojedince, ali ne i nužno ili presudno važno za čovjeka i svijet uopće) jest da se ne pobrkaju lončići, tj. granice izneđu te dvije kategorije koje trebaju biti neupitne. Pravo na brak, pismo, jezik i sl. temeljno je pravo svakog čovjeka i društvo se ne može, niti smije, smatrati dobrim/poželjnim/demokratskim ako bilo čije takvo pravo dovede u dvojbu, tj. stavi pod upitnik. Veličina i snaga nekog aviona može biti predmet fascinacije pojedinca (iako su mi osobno takve fascinacije sasvim daleke), no pripada sasvim drugoj kategoriji nego ovo prije navedeno. Stoga se ja već danima čudim kako je malo onih, skoro da se i nečuju, koji se protive samom referendumu o definiciji braka (ne samo nekoj njegovoj opciji koju će zaokružiti, nego samom činu propitivanja onoga što bi trebalo biti neupitno), baš kao što sam se jučer čudom čudila kada sam nakon dugo vremena pogledala Dnevnik te čula i vidjela sve te ljude koji stoje u repovima i gledaju velikog Antonova kao tele u šarena vrata... Istina, i moja su čuđanja sasvim različita - dok mi je drugo, ono zbog fascinacije avionom, na nekom svom rubu čak i smiješno, pa se iz njega mogu sprdati ili mu se podsmjehivati, ono prvo graniči s tugom i razočarenjem (u stanje prosječne ljudske svijesti u vremenu i prostoru u kojem živimo).

    avatar

    10.11.2013. (19:57)    -   -   -   -  

  • Gorkić Taradi

    @Ama Gi, tu onda dolazimo do toga što je kome prioritet. Meni je važnije gospodarstvo jer sam nezaposlen, a ovaj referendum smatram (po tko zna koji put to pišem na ovom blogu) totalno nepotrebnim, samu inicijativu smatram totalnim gubljenjem i vremena i novaca i pameti.

    avatar

    10.11.2013. (20:22)    -   -   -   -  

  • Wall

    drago mi je da se Alkion nebocnut i nepitan, dječački izletio s priznanjem o fascinaciji avionskom mrcinom i time sasvim zorno potvrdio smisao ovog posta (kako je i dobronamjerne, pa i starije od 18 godina, moguće fascinirati nekim extra large avionom, bolidom, transformatorom, najvećim klupkom vune na svijetu , što je BTW, Lolita poželjela vidjeti, pa je Humbert Humbert vozio stotine kilometara da mala i maloljetna Lo to čudo vidi svojim očima). Alkion, navodno u zrelim godinama, moguće već i u pemziji, djed, štogod...arhetipski gutač infotainmenta (s naglaskom na entertainmentu) formalno aplaudira tekstu, no sve relativizira da mu je (prosječnom gutaču infotmainment naplavina) važnije da se malo zabavi, nego da stalno sluša o tamo nekim levim pravima nekih manjina, slaboj ekonomoji, stranačkim nadmudrivanjima itd.... što je dana ( i zadnjih 20god.) vijest u HR? kad čovjek ugrize psa; kad sleti najveći avijon u HR (avijonu, slomiću ti krila!). a sad in medias res- privatna firma Končar DS&T prodala 1 generator od 1mil (mi ne znamo koliko taj proizvod vrijedi i još važnije, kolika je zarada Končara?), koji vozi aviomrcina (prijevoz košta 2mil) u zemlju u kojoj je humanitarna katastrofa s DESET I VIŠE TISUĆA MRTVIH
    rezimirajmo: privatna firma 10 najvećihh dioničara proda za x novca/zarade neku robu u zemlju s desetinama tisuća mrtvih od prirodne katastrofe---a HR zemljica s ekonomskom, političkom katastrofom, ogromnom nezaposlenošću i desničarskim, klerikačnim jurišem na ionako ugrožena opća, ljudska i manjinska prava..u toj zemlji alkioni Hrvatske plješću i snimaju avio-grdosiju i to je vijest. bljak!

    avatar

    10.11.2013. (21:50)    -   -   -   -  

  • sklodowska

    I mene je apsolutno iziritirao taj tekst.
    kao prvo, cijeli fokus na veliki avion je pomalo infantilan, ali to je bio najmanji problem teksta.
    Ostatak me podsjetio na one gluposti, koje sam cula sam u hrvatskoj da se stalno ponavljaju "Zasto je Vlatka Pokos stalno u novinama a znanstvenica/doktorica/casna sestra XY nije"
    Pa jebote, zato sto je Vlatki Pokos to posao, a znanstvenici nije. Mozda se znanstvenica ne zeli slikati po Jutarnjem i Gloriji!?
    I na kraju, apsolutno se slažem da je krajnje vrijeme da se Hrvati koncentriraju na razvitak ekonomije, i da su ključne teme danas Linićevi apsurdni propisi, koji zatiru mogućnost poštenog poduzetništva, a ne na rasprave o ustašama i partizanima.
    ALI pitanja oko ovog sramotnog referenduma, ćirilice, ili zdravstvenog odgoja nisu ista stvar kao i futilne pseudopovijesne rasprave o komunistima, nego su to rasprave o samoj osnovi demokracije, civilnog i SEKULARNOG drustva, temeljenog na idejama prosvjetiteljstva i humanizma. A to je bitnije i od same ekonomije. Pa pobogu, kako zvuči netko tko bi rekao da je ekonomija procvjetala za vrijeme Hitlera, ili da nema veze kako se tretiraju žene i homoseksualci u saudijskoj arabiji, sve dok njima GDP raste a nama pada?!

    avatar

    10.11.2013. (21:54)    -   -   -   -  

  • Ama Gi

    @Tko o kome - sasvim si me krivo razumio, tj. sasvim suprotno od onoga što sam željela reći! Tu nikako ne dolazimo do toga što je kome prioritet, nego upravo do toga da neke stvari trebaju biti nupitne - a jedna od njih je da manjine trebaju imati ista ljudska prava kao i većina! I zbog toga postoji Ustav da ih štiti - sve ostalo, osobne preferencije, mišljenja i prioriteti pred takvim bi neupitnostima trebale biti nemoćne. Tko o kome/čemu, a ti doista po svome! :)

    avatar

    10.11.2013. (21:55)    -   -   -   -  

  • alkion

    Wall: zašto je fascinacija bilo čime (tehničkim dostignućima ili demokratskim dosezima uljuđenog društva) svojstvena dječacima i samo nekim starijima (djedicama poput mene)? I što to uopće ima loše u ičijem oduševljenju i zadivljenošću bilo kojim ljudskim dostignućem koji nam olakšava i čini budućnost lakšom i prihvatljivijom? I na tvoju žalost i zgražanje ali slijetanje i poljetanje Antonova s Plesa je vijest koja zaslužuje svoj publicitet. Ali ne zavređuje kontekst i način prezentiranja kakav je iznesen u tekstu koji i Diogen u postu rašćlanjuje i razmatra.
    Koliko ja shvatih temu posta fascinacija je usputno "obogaćivanja" teme i šlag na torti koji si ti s punim oduševljenjem (na moje očekivanje) i svom snagom bacio put moje face...
    Citirat ću Amu Gi (valjda se tako sklada po padežima) - ona je to ljepše napisala nego sam to ja u stanju:
    " Pravo na brak, pismo, jezik i sl. temeljno je pravo svakog čovjeka i društvo se ne može, niti smije, smatrati dobrim/poželjnim/demokratskim ako bilo čije takvo pravo dovede u dvojbu, tj. stavi pod upitnik. Veličina i snaga nekog aviona može biti predmet fascinacije pojedinca (iako su mi osobno takve fascinacije sasvim daleke), no pripada sasvim drugoj kategoriji nego ovo prije navedeno. Stoga se ja već danima čudim kako je malo onih, skoro da se i nečuju, koji se protive samom referendumu o definiciji braka (ne samo nekoj njegovoj opciji koju će zaokružiti, nego samom činu propitivanja onoga što bi trebalo biti neupitno),..."
    Ovako i ja shvatih bit Diogenova posta. Naravno uz priznanje i svoje, nazovi je ako hoćeš i mane, slabosti... da sam fasciniran Antonovom kao i što sam fasciniran najnovijim kontejnerašom od svojih petstotinjak metara dužine, slikom Mona Lise - to su jednostavno djela nečijih ruku koji u meni izazivaju divljenje ma koliko to tebi bilo nesvojstveno ili nepojmljivo...

    avatar

    11.11.2013. (00:33)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Možda se može gledati iz obratne perspektive;

    Ako nekog nije briga ni što mu dijete jede, ni gdje ide u školu, ako je potpuno odustao od riješavanja bitnih pitanja u svom životu, ako tako živi cijeli život, može li takav shvatit što je demokracija i osnove demokracije.

    Temelj demokracije se ne mogu udariti bez spremnosti na pendrek.
    U Hrvatskoj ni lobotomizirani desničari ni lijevičari nisu spremni na pendrek.
    I tu je početak i kraj priče.

    avatar

    11.11.2013. (12:03)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Pravo na život, prehranu, krov nad glavom, liječenje, obrazovanje, sigurnost (da me netko ne opljačka, da doživim starost ko čovjek a ne ko kontejneraš) su možda i osnovnija prava od prava na brak npr.
    Jedno ne isključuje drugo.
    Samo mislim da gladan i sjeban nisi ionako za ništa. Borba za homoseksualna prava je vrijedna jer se borimo za osnove tolerancije koja bi trebala postojat u civiliziranim društvima, međutim, mi nemamo ni osnovnija prava, niti imamo civilizrano društvo. Zato je to s jedne strane malo smiješno.

    Malo me smeta to čuđenje ljudi što se čude oko cijele vrtifufne sa homosesulcima. Ne žele kao priznat da uopće ne žive u civiliziranom društvu nego u pripizdini, čiji su dio i čijom zaslugom to je pripizdina, a ne samo nekih drugih, desničara ili ko zna koga. Ti borci sa interneta ne žele priznat da su na Titaniku i da trebaju spašavat prvo svoje dupe da bi spasili homoseksualca. A lijeno im je spašavat svoje dupe. NE žele dobit pendrek. Ne žele se izložit riziku borbe. Za homoseksualce se ipak puno lakše borit preko fejsa.
    Misle da rade nešto bitno kad se bore za toleranciju. To su zablude. To je dio igrokaza.

    Čovjek koji ne priznaje da je alkoholičar ne može se izliječit od alkohola. Hrvat koji ne priznaje da je sam kriv za ovakvo stanje, već svaljuje odgovornost (na desničare naprimjer) neće napredovat, ni duhom ni nikako. Samo će još više potonit.

    Kako se netko duhom uzvišen u HR uopće može još čudit primitivizmu velikog dijela ljudi, kad u toj istoj zemlji, pljačka se svakog osobno svaki dan na svakom koraku, uništava se sve. Taj pojedinac guta i jede govna koja mu svaki dan serviraju od zavoda za zapošljavanje do čekanja od devet mjeseci na pregled kod doktora.
    Kako se ja mogu čudit Mari što se boji da će joj homoseksualci preobratit dijete, dok ja istovremeno to dijete odgajam -helou- u HR. Odgajat dijete u Hr je jedan posao di ti je kolega Sizif. Svaki dan me je sram same sebe. Ej, što sam učinila?! Zasrala, bre!

    Naprimjer, živim u vanbračnoj zajednici. ako moj partner umre, ja moram plaćat porez na imovinu, žena u braku ne mora. To mi je odavno tako, a nisam nikad digla glasa protiv toga. Ni ja ni brojne drugi vanbračni partneri i borci za ljudska prava. Jednostavno, znam da od toga nema ništa i pognila sam glavu.

    S homoseksualnim brakovima će na kraju biti to da ćemo mi kao država odredit homoseksualcima isto ono što su im odredile sve velesile koje s nama upravljaju. Papa je nekidan rekao da su homoseksualci ljudi.
    Dakle ljudi koji s nama upravljaju su odlučili. mi se malo igramo skrivača.

    Za shvatit je jel, da će naša Crkva malko tu seruckat, napaljivat ovce, dok ne dođe Papa i podili otkaz onima koji ne slušaju.

    Svima, i Crkvi glavnoj i onoj u Hrvata, i našim jadnim političarima i Europskoj uniji svima odgovaraju naši igrokazi, osim nama samima. Osim nama, šljakerima, ali mi se volimo, mi se užasno volimo raspravljat. NA fejsu naravno.

    avatar

    11.11.2013. (14:11)    -   -   -   -  

  • wink

    meni se teško odlučiti živim li u srednjem vijeku ili sparti.
    razina zaštite ljudskih prava je velika ako sam hrvat katolik, bijele puti, heteroseksualnog opredijeljenja, konzervativnih pogleda i naravno po mogućnosti da mi je barem jedan član obitelji registrirani branitelj.
    veliki plus je kad si prvak u homofobiji, nacional-šovinist, može i sexsist, a osobe s invaliditetom ni da ne spominjem. imaju previše prava.
    hvaljen isus:)

    avatar

    11.11.2013. (16:20)    -   -   -   -  

  • wink

    nisam siguran da je končar transformatori hrvatska firma. eriksson ima 51% dionica. iako nije ni važno. glavno je da delaju!

    avatar

    11.11.2013. (16:21)    -   -   -   -  

  • Neverin

    koliko li se ovo klupko zapetljalo da je teško naći početni konac. Vodim se time da demokracija i dio demokratskog procesa ne može biti pokrenut smanjivanjem ljudskih sloboda. Ovo što radi ova ekipa ide ka tome, i proznajem, njhivo je nastojanje benigno na prvi mah. Za najveći avion na sviejtu mi se živo jebe, nije ni prvi ni zadnji najveći. Drago mi je da su ljubitelji velikih aviona došli na svoje.

    avatar

    11.11.2013. (16:26)    -   -   -   -  

  • Hlapićka

    Uf...dao si mi puno za misliti.
    Naime, ja ti sad radim u novoj školi, u Vukovaru- ćirilično pitanje i više mi je nego aktualno jer predajem dvjema nacionalnostima (spašava me engleski, oh neutralnog li engleskog, osim kada kažem "prevedi na hrvatski" pa oni stvarno tako i učine, ne znaju što bi više sa sobom), jer upisujem sate na ćirilici i latinici i nailazim na probleme praktične prirode.
    Moj je otac prošle godine objavio knjigu o Vukovaru i svojim iskustvima (braniteljske pričice) i kad se god pokrene takva tema, postaje agresivan i nerazuman i ne prepoznajem u njemu svog oca. Dakle, stojim toliko blizu problemu da više ni u što nisam sigurna, tim više što nosim oznaku, prezime koje "swings more to the other side". Iako postoji velika, ogromna razlika između ćiriličnog i referendumskog pitanja, objedinjuje ih vjerski fundametalizam (termin koristim slobodno, imajući na umu da nije korektno izjednačavati ga s nacionalizmom, fašizmom, rasizmom itd.).
    Možda baš zbog blizine problema, ne mogu nikako shvatiti ono što objedinjujem pod tim nazivnikom- bilo da ono dolazi od manjine ili od većine. Oni koji se zacrvene dok ti pričaju o onima koji mrze Isusa ili oni koji govore o tome što je protuprirodno (ali pitanje posjedovanja oružja u isto ih vrijeme ostavlja potpuno hladnima)- i istinski te mrze što ne misliš isto. I uvijek su to iste teme koje popaljuju iste ljude, u njima izazivaju plam snage tisuću sunaca. Zdvajam, jer ne razumijem zašto? Uza sve svoje školovanje, ne uspijevam shvatiti u čemu je stvar? Dobro, u nekih je riječ o sljedbeništvu dobro utabanog puta, a ne o stvarnom uvjerenju, ali oni koji stvarno mrze i nisu sposobni za dijalog, u čemu je fora s njima? Koji to atavizam nosimo još iz spilje da se osjećamo potrebu poklati oko vjere i tradicije? Dobro, Hrvati su uvijek bili skloni konfliktnom pristupu razvoju društva. Možda je riječ o potrebi za savladavanjem stratifikacije u društvu? Kao, skroz smo različiti- imamo različita sredstva, govor, tradiciju i zavičaj, ali ujedinjeni smo u tome što svi mrzimo homoseksualce?
    Pitanje koje smatram posebno zanimljivim ovdje je ono tvoje, tko tu kome maže oči? Građani sami sebi ili vodstvo građanima?
    I'll get back to you ako dođem do kakvih korisnih zaključaka. Otvorio si mi lubanju i ubacio unutra novčić.

    avatar

    11.11.2013. (16:32)    -   -   -   -  

  • wink

    kakva smo provincija, željna nečije pažnje te uvijek spremni pokazati svoje komplekse pokazuje odnos medija prema katastrofi na Filipinima.
    to kao nisu naša posla, a da je neki sociopat u nekom amerčkom selu pobio troje četvero ljudi, to bi bila udarna vijest u svim medijima koja bi trajala danima.
    nije da neznamo razlučiti važnu od manje važnije vijesti, ali ne želimo.

    avatar

    11.11.2013. (18:26)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    WALL vs. ALKION - Opet neko klanje među vama dvojicom, čovjek vas ne može na pet minuta ostaviti same u istom editoru komentara bez da napravite ring od njega. Pošto ne mogu obojici odjednom u drugima, obraćat ću vam se nadalje u trećim licima jednine.
    Dakle, fascinacija avionom osvijetljena kao problem po sebi. Izdvojit ću iz posta rečenicu ključnu za takav lightshow: ''I sve pet, bilo bi i to u redu - samo da pritom još ne grmi pravedničkim žarom apela na no-nonsense društveni žanr.'' Što sam, dakle, zamjerio kolumnistu Buga? Samu fascinaciju? Ne. Nego to što nam pravi Njušku njome i posjeda nas na Guzu pred njom, što nas kinji svojom estetskom fascinacijom, podmećući je u etičku, pumpajući moralizam aviona s transformatorom kao najviše društvene vrijednosti. Pretvaranje svoje dječačke zažarenosti očiju u objektivan društveni prioritet, u hrvatski ''događaj godine'' - a pogotovo utoliko što se stvar otela u infotainment, zakrivajući svojom pseudokapitalnošću ono što doista jest kapitalno zbivanje u Hrvatskoj ovog mjeseca, ove godine. Ne, smisao posta nije u samom pokazivanju kako je sve i koga ''moguće fascinirati nekim extra large avionom, bolidom, transformatorom, najvećim klupkom vune na svijetu'', nego u prokazivanju da nam se tu fascinaciju podvaljuje kao mjerodavnu tamo gdje ona to nije.
    Da bih naglasio deplasiranost kolumnistovog pumpanja no-nonsense žanra, podvukao sam suprotan element ugrađen u tu fascinaciju: opskurno geekovski + onaj dječački: nazvao sam je puerilnom, djetinjastom, infantilnom, jer ona taj element doista i sadržava. E sad, moja osobna razina fascinacije Antonovom i svakom drugom vrstom aviona bliža je Wallovoj (ili Aminoj) i svakako znatno manja nego kolumnistova ili recimo Alkionova (što je u krajnjoj liniji i logično, pošto nisam pilot, a on eto je - s čime ovdje nemam ama baš nikakav problem, s obzirom da izostaje militarna dimenzija, a tek s njom problem imam, ne s pilotskim zanatom per se, niti pripadajućim profesionalnim deformacijama). No, ako i ne već iz posta, mislim da je sad lako izvući kako, za razliku od Walla, neću vidjeti ništa sporno niti u samom Alkionovom priznavanju da se osobno također divi Mriji, pa i da nalazi kako ''zaslužuje svoj publicitet''. Ili za reći s Amom: sam ne dijelim, ali osobna fascinacija pojedinca to najlegitimnije može biti. Masa ''ljudi koji stoje u repovima i gledaju velikog Antonova kao tele u šarena vrata'' prizor je koji (svojom arhetipskošću scene zlatnog teleta, kad smo već kod teladi) opravdava, pa i zahtijeva podsmijeh kao reakciju; pa ipak - to nije odmah, kako i Ama podvlači, istovjetno onom drugom čuđenju koje ju obuzima, ali ovaj put ne humoristički, nego čistom tugom i razočarenjem.
    Čitajući Alkionove komentare, ništa mi nije zastrugalo nepodnošljivom škripom, niti tugom ni razočarenjem. Da li je, poput kolumnista, pumpao moralizam aviona kao ultimativne hrvatske bitnosti? Nije. Da li je svoju dječačku zažarenost očiju produžio u činjenje društvenog prioriteta od nje, nauštrb stvarnih prioriteta, omalovažavajući pritom značaj aktualnih kriza definicije demokracije kao tema u kompletu (putem onog brkanja dva modusa njene bitnosti, odnosno nebitnosti)? Bome nije. Naprotiv, baš se potrudio izričito odrediti kako (također) nalazi da Mrija ne bi smjela biti dimna zavjesa kojom se ovo zakriva, da je potenciranje spektakla s Plesa štetno ako služi kao paravan za političku anestetizaciju. Stoga je neopravdano/nepravedno, uostalom i non sequitur - prikačiti mu da je ''arhetipski gutač infotainmenta'', ili da samo ''formalno aplaudira tekstu, no sve relativizira'', jer da mu je ''važnije da se malo zabavi, nego da stalno sluša o tamo nekim levim pravima'' - ne, ništa od toga ne proizlazi iz Alkionovog nastupa ovdje. Na Wallovom je zubu završio nit luk jedući nit luk mirišući. Tu nije pitanje da je Wall u krivu u smislu polemike koja bi zastupala da je relativizirati okej, na mjestu, da treba to, već se radi naprosto o faktičkoj omašci - eno sve crno na bijelo, lako je utvrdivo da relativiziranja ili eskapizma pred slušanjem ''levih prava'' nije kod njega niti bilo, barem ne u ovom ringu.

    avatar

    11.11.2013. (18:54)    -   -   -   -  

  • alkion

    Perce, hvala! Iako, moram priznati da je s moje strane bilo male, sitno-fajterske loptice upućene Wallu i njegovu reakciju sam i očekivao i predvidio.( Čak i pod cijenu da me Wall opet "prozove" falusoidnim top-gunovcem - šala mala naravno...
    fascinacija je usputno "obogaćivanje" teme i šlag na torti koji si ti s punim oduševljenjem (na moje očekivanje) i svom snagom bacio put moje face...)


    No najbitnije je što u cijeloj priči i kroz povremene razgovore u komentarima na neke od tvojih postova, naučih nešto vrlo važno: da s maksimalnom pažnjom i koncentracijom pročitam ono što je napisano bez da jednovremeno rasipam pažnju "slušanjem" svojih misli. Iako ću i dalje žaliti za nedostakom sposobnosti da svoje misli iznosim preciznošću i tečnošću kojom to činite ti, Ama, Modesti... i Wall naravno.
    No to je valjda nedostatak mog obrazovanja koje je podosta široko ali nažalost i toliko "površno"...

    avatar

    11.11.2013. (20:23)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    TKO O KOME, TI PO SVOME - Preduhitrilo me tvoje naknadno priznavanje kako si ''malo brzopleto pročitao post'', al' ipak ću reći da sam ti i sam, pročitavši ti prvi komentar, odmah krenuo upravo to predložiti: aj' po duši priznaj da nisi stvarno pročitao post, nego samo ovlaš preletio - pa stao polemizirati s vlastitom pretpostavljenom idejom o tome što se u njemu kaže. Ali pa barem si naslov mogao pročitati! Koja mu je prva riječ? Gtaradi, antinomija iz posta nije gospodarstvo kontra politike, nego spin o gospodarstvu koji zakriva temeljnu krizu demokracije. (Izravno je diskvalificirajući kao temu u korist nečega poturenog nam za bitnu-bitniju-najbitniju stvar... hrvatskog gospodarstva itself? Ne, nego tog spina.)
    Zašto spin? I to ti sve piše u postu, podrobno i potanko. Spin zato što neka bitna ekonomska korist za hrvatsko gospodarstvo je tu iluzorna, to se tek koristi kao alibi za napraviti još jedan slučaj kulture spektakla (ne govorim samo o članku nego o cjelokupnoj medijskoj histeriji oko ''nebeskog diva'' zadnjih dana) preko potenciranja estetske fascinacije avionom + transformatorom.
    Pa kažeš: doživio si članak kao da ''daje naglasak na gospodarstvo''. To je zato što ni njega nisi dobro čitao, sa zalaženjem iza slova. Nalaziš da je i u redu ''kad hrvatsko gospodarstvo proda nešto za puno para'' - da se to da na sva zvona. OK, ali da li je ovdje stvarno to posrijedi? Drugi takvi gospodarski uspjesi - naveo sam i primjer - ne natjeraju kolumnista Buga na ovako inspirirane laude, a pogotovo ne kompletnu mainstream medijsku scenu da padne u afan. Dakle, ipak nije poanta članka u ekonomiji, nego u potenciranju estetske fascinacije strojem prvim (Mrija) te strojem drugim (trafo) - da bi se tako napravila anestetizirajuća senzacionalistička priča, jeftina zabava naroda (i baš ćeš tu naći ovo ''kruha i igara'' protiv kojih protestiraš), tj. - upotrijebih s dobrim razlogom onaj pojam: infotainment. Odavno elaborirani fenomen da vijesti postaju - zabavna industrija; a zna se i da ništa ne ide kao alva tako dobro poput industrije zabave. To je proizvodnja i pakiranje vijesti u ambalažu u kakvoj će planuti na tržištu. Najmanje je tu ikome od njih do apstraktnog zastupanja Gospodarstva, ovako kako si ti prišao u stilu djevice. Što bi to konkretno bilo: reći da je nešto prodalo ''hrvatsko gospodarstvo''? Ne, prodao je Končar, a Končar je d.o.o., ima svoje velike dioničare - i od toga su dobro protifirali oni, i to je to. Nikada nećemo ti i ja. Kao ni Gospodarstvo. Neki potencijalni širi značaj ovog posla za hrvatsko gospodarstvo je tu precijenjen, jer Končar neće sad zaposliti dodatnih 1000 ljudi - i ne kažem, lijepo je to svejedno, i uspjeh je, sve se slažem, no čisto po ekonomskom rezonu se ne može raditi o nečemu što bi zasluživalo da bude proglašeno ''događajem godine'' i da nam na uši već izađe sve o Antonovu. Čisto po ekonomskom rezonu, to je mogla biti jedna pohvalna vijest umjerenog publiciteta i bog te veseli, a ne ovo što su od toga napravili, u što je metastaziralo - jer su prepoznali potencijal za spektakl posve neekonomske vrste, koji s gospodarstvom i preživljanjem u Hrvatskoj nikakve veze nema, nego jedino s tabloidnom konjunkturnošću Mrije (pogotovo u našem malom narodu koji treba samo velike avione). Nikakav takav potencijal nisu imali za prepoznati u belišćanskom slučaju, pa zato i ne znaš za isti, premda - čisto po ekonomskom rezonu - nema nijednog razloga zašto bi za onaj trebao znati više nego za ovaj.
    Vidiš, ta konfabulacija ugrađena u članak i ostatak halabuke - to je (jedna od) poruka moga posta, a ne da mi je ''sve na svijetu važnije nego gospodarstvo i kako preživjeti''.
    Što vidi mačka u oblaku? Miša. Oba si teksta, i članak i moj post, čitao s predilekcijom koju si u čitanje donio sa sobom, uslijed osobne frustracije - s kojom mogu suosjećati, ali to ne mijenja na ovoj činjenici. Uslijed koje je i bilo nemoguće da i jedan pročitaš u onome što stvarno kažu: nisi ni čitao njih, čitao si svoju predilekciju.

    avatar

    11.11.2013. (22:18)    -   -   -   -  

  • Vazektomija

    Mene je ta cijela halabuka oko Antonova podsjetila na parobrod Rex kojim su davno Fellini i Arsen dočarali malograđansku fascinaciju 'velikim mašinama'.

    avatar

    12.11.2013. (09:35)    -   -   -   -  

  • Wall

    moram čestitati Peru u šaci i Alkionu- upravo ste me izliječili od politke i hr svakodnevice! moj blogić je uvijek bio virtualna rupa za izgovoriti općepoznatu 'tajnu' (kako su u cara Trajana kozje uši; Car gol; kako treba barem na virtualne-kad se ne može na stvarne- barkiade,jurišati) u zadnje vrijeme me toliko smetala ogavna (hr) politika, da sam povremeno morao ispljunuti žgaravicu komentarom ili rijetkim postom. kako kaže Pjesnik: "...ta besjeda je lomača/ i dužan sam je viknuti/ili ću glavnjom planuti". a danas, konačno, prosvjetljenje :))) odlično egzorciran besmisao svakodnevice u HR, Diogene!

    avatar

    12.11.2013. (13:11)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    SAMOHRANA - zračni promet: došla si na svoje! :D
    AMA - došlo mi dodatno podvući način na koji si formulirala distinkciju između a) protivljenja jednoj od dvije mogućnosti za zaokružiti na referendumu, i b) protivljenja - referendumu (a bio sam malo gore slobodan poslužiti se i još nekim formulacijama iz tvog komentara :))
    WINK - faljenisus!
    WINK - da, to je prilično depotencirano u cijeloj frtutmi: nategnutost povlačenja izravne veze od ovog Končarevog trijumfa do nekog bitnog hrvatskog profita
    NEVERIN - ''proznajem, njhivo je nastojanje benigno na prvi mah'' (?) - tu si me izgubio, taj prvi mah mi je osobno promakao (a i: čije njihovo, o kojoj ekipi govorimo - sad se pitam)
    WINK - naravno, Filipini nam trebaju da bi nam pružali ogledalo u kojem smo si i mi tako malo važni, ne da nam kvare razglednicu, i to taman u dane trijumfa
    ALKION - znam dobro da si i ti provocirao, ne brini, zato i ne rekoh da je Wall išao klati tebe, nego ''opet klanje među vama dvojicom'' ;)
    VAZEKTOMIJA - vrlo sam zadovoljan asocijacijom koja ti je došla, briljantna je, prisvojit ću je za post (ne pitam, obavještavam ;))
    WALL - lijepo je čuti da se možemo sva trojica lijepo slagati, kao tri praščića koja su na kraju složno sredila vuka (pogotovo s obzirom na istovjetnost budnosti u odnosu na vuka, bez obzira tko se koliko ložio na avione)

    avatar

    12.11.2013. (22:17)    -   -   -   -  

učitavam...