nedjelja, 17.02.2019.

Dvanaest godina rob

... film koji sam jučer, tj. noćas gledala i koji mi je izazvao onaj poriv da skočiš u ekran i dohvatiš bič...
Nedvojbeno ukazuje na to da nema boga, nema nikakvog inteligentnog dizajna... I pomislim, danas, u "srcu" središnje Europe živi jedna samohranamajka bez ikakvog pravnog statusa i mogućnosti obrane pred wannabe robovlasnicima, dobronamjernicima i zaštitarima kojekakvih prava. Ničija zemlja u nigdjezemskoj.
Prije par godina rekla bih možda, čeka posrednika koji će odnijeti poruku kao poziv za spas, povratak statusa, aboliciju barem na papiru.
O smrti i grobnom mjestu samoga autora knjige, koja je poslužila kao predložak za film, nema nikakvih saznanja. Bez riječi sam. I bez kritike. Liječim ožiljke na leđima od udaraca bičem koji su mi rastrgavali meso uz izliku "unintentional consequences".
Kad stojiš s onu stranu izloga, svaka polirana riječ čini ti se dobrim izgovorom.
I scena u kojoj skupljajući komadiće (pougljenjene?) trske valjda ili neke druge biljke kako bi skuhao tintu da napiše pismo, vidim sebe u pokušajima slične naravi, onako odozgo, hahaha...
Jebeš takav agility training...

Oznake: plaža


- 19:05 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 02.02.2019.

Što bliže, to dalje iliti kako do libtardijanskog raja...

Eto, povlače se sile iz nuklearnog sporazuma. Dobro što sam propustila kupiti mikrofon za domske glazbene uratke (one koje 1. urađuješ pa onda 2. uređuješ doma i za što ti treba električna energija, ne baš cijela trafostanica, koja se, to još moram provjeriti s dokazima, odašilje i dostavlja putem crvenih žica). S PDV-om.

Ocijenila sam to rajem za libtardijance. One siromašnima duhom... Kojima pripada kraljevstvo nebesko (kad odletiš u zrak). Koji su na lik bogu, bilo kojemu. Za sve druge, kojih je, tako kažu, tek 20-ak posto, slijedi pakao. Na Zemlji. Ne znam kako će sada opravdati "vrati uloženo s kamatama", kopanje po tuđim nosevima i buljenje u tuđe krevete. Možda osmišljavanjem i dizajniranjem nekog suvislog oproštajnog pisma: draga djeco, sori, mislili smo da bubanje napamet činjenica, odlazak na koncerte i majstoriranje na glazbalima, vokalima i grafikama jest nešto što nam opravdava da bacamo kamenje po vlastitom nahođenju i hođenju. Da su čokolade nagrada za odgođeno zadovoljstvo. Da moramo osjetiti doslovce tuđu bol i patnju da bismo uvidjeli nešto što znamo i bez toga. Da smo bogovi, a kleli smo se u Jednoga. Da sjediti kraj pametnijih i onih koji više znaju od nas jest zarazno, a rabies nije. Eto, sad ćemo i mi na svojoj koži osjetiti ono što smo propovijedali drugima - da je Zemlja ravna ploča, a mi kao rasa paranormalni. Ravno joj je do Sunca i središta galaksije.Oznake: nuklearna zima


- 12:15 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.12.2018.

Right...

...

Oznake: smile, For, Daddy


- 23:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 12.03.2016.

Peticija: pretvorite znanost i obrazovanje iz gubitnika u dobitnike


Zahtjev Vladi i Saboru: Peticija: pretvorite znanost i obrazovanje iz gubitnika u dobitnike

"Stoljeće u kojem živimo neće biti samo stoljeće znanja, nego stoljeće znanosti. Zemlje i društva koje su to shvatile, postavile su obrazovanje i znanost kao prioritete i u njih ulažu sve više sredstava, kako bi njihovi građani što bolje iskoristili mogućnosti koje budućnost donosi, ali i sudjelovali u stvaranju takve, svijetle budućnosti."

Oznake: znanost, Obrazovanje, razvoj, budućnost


- 17:01 - Komentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 23.12.2015.

Most( na )jetra

Koliko god nastojala ne slušati obrate posljednjih dana prema svim pravilima demokracije izigranih izbora, koje smo mi u undergroundu tajnim kodom nazivali 'neizbora', nisam mogla ne zamijetiti pucanje petardi i zvukove pirotehnike koji su se danas poslije podne milozvučno počeli razlijegati mojim proleterskim kvartom.

Zatim sam malo pogledala vijesti na Facebooku i zaključila da opet imamo Hrvatsku. Ovaj puta s premijerom, kojem hrvatski baš i nije neka jača strana (tako sam pročitala). Premda ne znam zašto sad odjednom drvlje i kamenje zbog toga kad ionako nismo nikada bili obavještavani o tome što naši državni dužnosici govore kad nisu pred kamerama i mikrofonima izvjestiteljskih kuća koje djeluju u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku. Prvi korak već je učinjen: sve je transparentno, iako samim time ne i razumljivije.

Budući da sam ipak malo lagala, bacila sam oko na neki portal na kojem se, mislim gosn Miljanić, reminiscira na četiri stupa na kojima će počivati naša RH: ne znam kojim redom je to zapravo zapisano, ali ide otprilike religija, domoljublje (ili nacionalizam?) i još tamo neka dva, mislim da je jedan demokracija (sada smo vidjeli i kako ta demokracija izgleda po punopravnom mišljenju svakog ponaosob tko je glasao tako kako već jest).

Navedeno razvidno ukazuje na to da je broj četiri ipak svetiji od broja tri, i to od kada postoji pisana riječ. Ne, ne mislim na Bašćansku ploču, nego na vedske spise i tzv. kali yugu, nogu, stup bika, a ova noga je u kaljuži (otuda kali, mislim, pa to je jasno, ne?).

No, ovaj puta nisam podlegla nikakvim zavjerama i neprovjerenim pričama zavidnih ljudi jer sam znala da će mi moj bog koji je znao kome će dati ime takvo kakvo ja imam - dakle, samohranamajka - dati nedvosmislen znak da je cijela parada ova doista orkestrirana: naime, otprilike sedam sati prije nego što smo dobili, ne izabrali, nego doslovce dobili novoga premijera, svečano je objavljeno u indijskim novinama da su znanstvenici iz Bangalorea, grada u Indiji, dali javno na znanje da su u stvari razvili tkivo koje izvodi funkciju (eng. prema Googleu - running functions) – ljudske jetre. (Potražiti na stranicama Indijskih vremena: timesofindia.indiatimes.com/city/bengaluru/Bengaluru-scientists-develop-artificial-liver-tissue), ako vam sjećanje ipak doseže do prvog dana nakon brojanja glasova na izborima, prizvat ćete si slike valjanja Domoljubnika po podu od - milja(nića).
Viva Kroacija (= lat. Hrvatska) itd.

Kad svemu tome skupa pridodam pirotehniku, zatim osvrt gosn-a (molim, to da se bolje vidi padežni nastavak!) Sesara kako je nedavno pohvalio tradicionalne vrijednosti za koje se zalaže desnica Filozof s rješenjem... neizmjerno sam se otuđila vidjevši danas i sljedeću vjesticu iz nama drage i bliske, katoličke Poljske, u kojoj se netko pribojava prevrata kroz transparentno zauzimanje ustavnoga suda, a čiji je predstavnik u EU parlamentu nedavno objašnjavao svoje razloge za islamofobiju i žicu MB: Migrants and refugees..., kako je to dobro uočila Modesti uočivši Johna Olivera, prebjega iz Europe u Jameriku, u njegovoj spektakularno revelacijskom otkrivenju tradicionalno desničarskog nepovjerenja prema strancima koje naš filozof, koji bajdvej predaje na sveučilištu u Hongkongu, potpuno razumije i opravdava jer, ako ne ide svjesnim nastojanjem, onda treba u rikverc, kak su rekli naši stari. Dakle, vijest, koja se na jednako tako predviljiv način može povezati s mojim prethodnim postom: Navodni pokušaj ovladavanja ustavnim sudom....

Kad na to još staviš potpuno transparentno prikazan kod za užičenu EU i europske prirepke, Error code 451..., ne preostaje ti ništa drugo nego da se podrediš demonu Mamur-luku i s potpunom i čvrstom vjerom prepustiš svoja jetra novoizabranom premijeru. Nije da imaš 200.000 kuna za kupiti novu. Dokazano je da se razmnožavaju samo bogati, upravo oni koji su gorivo za nove izume, pa ako vam se na kartici bankomata prikaže Error code 451, očigledno je da niste dovoljno bogati da si možete kupiti mostnu jetru i da ste cenzurirani.

Uzdravlje uz razvidnu poruku Vampira Ernesta:

Obiteljski portreti i Beautiful alien...


Oznake: most, jetra, Ernest


- 20:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.10.2015.

„Naš razred“ iliti rondo u Twin-Peaks duru u našem sokaku

Eto, što reć'.
Bijah pozvana na ispitnu produkciju 1. godine glume i lutkarstva studenata osječke Umjetničke akademije (Studenti osječke akademije u potrazi za krivcima među nama...).

Na plakatu piše „Za sve“. Dobna granica je 12 godina. Oh, kako pogrešno jer, za razliku od trailera koji se može pogledati na YouTubeu, ova je predstava bila lišena mučnih kadrova uživo kakve smo navikli gledati u filmovima koji se bave temom zla i koji su ovdje nadomješteni riječima, nesmiljenima, pravim tokom misli izgovaranim onim usputnim pranjem savjesti u umu kakav, kako je rekla predstavnica Poljske, izaziva nelagodu. Minimalni propovi, minimalna zvučna kulisa, glumci pjevači-udaraljkaši... I upravo takva naznaka užasa uz riječ u tonu usputnog „Joj, ne da mi se pozdravit' susjeda“ toliko je snažna unatoč zamuckivanju, promjenama u zadnji čas, malenom broju proba... Umjetnost i umjetnici u nastajanju...

Jakov, pola 12 godina, na pretežito riječima opisanu scenu paljenja sumještana u štaglju počeo je snažno plakati, prestavljeno.

Kad je predstava završila, održana je desetminutna rasprava sa studenima zagrebačke ADU. Ispostavilo se da su svi plakali, a ponajviše glumci, tvrdeći neki da su na probama samo odjednom nezaustavljivo proridali.

Budući da je riječ o studentima koji su završili prvu godinu, saznala sam da su na prvoj godini učili kako raditi na svojim emocijama da bi sebe izrazili jer nakon toga slijedi uživljavanje u lik. Drugo bez prvoga ne ide.

Zamislila sam si to otprilike ovako: A, Twin Peaks,

The World Spins...

Zatim prilično realistična postava dramskog teksta: dobro znani B (iliti „A sad svi:“)

Naš razred...


A zatim opet jA:

It is happening again...

(Jel' se sad bolje razumije?) (Samo neki: žena s kladom i starac-povijest koji prilazi sa šanka: agent, mladi likovi (otprilike dobi kao mladi glumci iz produkcije) ćute nešto, dok drugi odrasli bezbrižno pijuckaju uz sentimentalnu glazbicu.)

A vidi kako rida (sjećate se iz prvog A?)... Zbog nečega što se netom desilo, ne znajući da se opet isto događa... Još je osobno...

Pa, Jakove, obećana je komedija drugi puta, a nadam se da će barem oni koji su tu predstavu zapravo premijerno izveli na hrvatskoj kazališnoj sceni, zlu ne trebalo, naći koji štagalj, neku snažniju riječ, više snage za postavljanje ovakvih predstava u Hrvatskoj jer... vidljivo je iz predstave: ostati živjeti s time znači ostati živjeti u svom paklu sa željom da se zatvore oči...

Snažan tekst, snažniji od slika na traileru...
Ne brinite, ono što nije uspjelo ni Svetoj obitelji, neće uspjeti ni vama... Tako da, možete slobodno povući crtu kredom polovicom (trećinom? ili samo uz magareću klupu?) razreda...

Jeste li spremni za još jedan rondo?

Naš razred...

Oznake: Twin Peaks, rondo, naš razred


- 19:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 25.08.2015.

Chemtrailsi i brain-wavesi u mojoj glavi...

Da, moram pozvati chemtrail-busters. I da, neki ton čujem već danima (ne glasove, nego ton). Mislim da je riječ o programiranju uma moždanim frekvencijama (tzv. brain-waves). Njušim urotu. Zapravo, više urota. Sve su one protiv mene, i to im je jedino zajedničko, ali je skroz totalno i ultra.

Dan je započeo loše jer je grmjelo i praskalo u blizini, pa sam se odalečila do kompa i odmah se zatrovala chemtrailsima jer je prvo na što sam u ranu zoru naletjela bila upravo inicijativa koja je u međuvremenu prerasla u novi medijski hit.

Budući da sam i ja čangrizava kad nakon buđenja grmljavinom ne mogu zaspati zbog brejn-vejvsa (trebam biti precizna i reći da sam zapravo u potrazi za frequency-bustersima), lijepo je kad ugaziš iz jednog u drugo govno. No, rekla sam im svoje. Uložila sam oštru protestnu notu. Da nisu vremena ovakva kakva jesu, odmahnula bih rukom i rekla - stari pajdaši imaju dress rehearsal za Martinje. No, zadnjih dana iz sjećanja mi navire upravo jedna zgoda povezana sa simbolikama koje se ne mogu otarasiti. Dječarac sa šajkačom trčkara kroz neki gradić, otprilike godinu dana prije balvan-revolucije. Jedna odmahnula rukom, pa to su djeca...

Naime, u tom proglasu bila je jedna zanimljiva uvaljotka, tipa, prvo su se svi bunili protiv kune kao naziva valute naše nove samostalne, pa će malo njurgati i onda se svi naviknuti na taj 'starohrvatski pozdrav'.

Moj jutarnji komentar je izgubljen u povijesti, ali baš me nešto karta krenula. Naime, pozvala sam ekipu, akademsku i crkvenu i vojnu, ono, vrti ti se u glavi od dr-mra, da, kad (ne ako, nego - kad) zagusti, lijepo oni prvi i njima najbliži late se oružja i zanemare svoja zanimanja, prizive savjesti, svoje godine i s tim povezane tegobe, i da je baš dobro da postoji taj Internet jer sad će se moći pretraživati tko je to pozivao i davao idejne prijedloge za krojenje zakona, a onda kad treba - magla: inozemstvo, tv-show, predavanja o povijesti, zemljopisu, geopolitici, tak', sve iz fotelje. Eh, nema više, tu je vječna baza interneta koja, tako se plaše danas djeca, sve bilježe, i to trajno.

Ima tamo na 'kamenjaru' (tako se zove taj portal, mislim ...) neko opet et(n)ičko povjerenstvo, pa nisam, jel', izrekla svoju misao do kraja, a to je da me ta sva ekipa jako podsjeća na čuvenu pajdašiju u tradicionalno muškom okružju na Martinje. Ako je netko čitao „Dobrog vojaka Švejka“ i gledao film, onda mogu samo natuknuti da doma imam zabilježenu autohtonu snimku s jedne takve autohtone ceremonije s hrpom pijanih feldmaršala, a razlikuju se samo u pozama. Kako ceremonija odmiče, tako se dobra, stara tradicionalna podravska kajkavština pretvara u - jezik Mordora, u kojem se svak natječe sa svojim duhovima.

Inače, pjevalo se na tim Martinjima svašta: od ustaških, hrvatskih, mađarskih, bosanskih, partizanskih, starogradskih, ilirskih budnica, 'Tamo daleko', repertoar za sva vremena. Na tim vrhunaravno pubertetskim tradicionalnim zabavama najviše bodova (i glasova) uvijek je odnosila ona koja je bila 'zabranjena' (ili barem 'sumnjiva'). Tako se npr. na Martinjima za sporno vrijeme od 1995. do 1991. godine, dakle, kad su drugi ubijali i bivali ubijeni, najblaže rečeno, neovisno o poziciji, mogla gdje-gdje čuti i 'Budi se istok i zapad'. Mislim, uz malo friziranja teksta, lako je zamislivo i sljedeće: 'naprijed uz zdruga je zdrug', što je, za očekivati je, vjerojatno i bio slučaj pred samonikli fajrunt takvih događanja junaka.

Glazbeni broj: Došel bu, došel Sveti Martin, on ga bu krstil, ja ga bum pil... (kajkavski uobičajeni futur drugi)
http://www.youtube.com/watch?v=Wl_i7wUpc3M

Kako se tradicija vrlo lako izgubi, vidi se na snimci na kojoj je Sv. Martin već došel...
http://www.youtube.com/watch?v=cC7F61fX-xk

Kao i obično, uvijek kad naumim napisati nešto mudro, zanimljivo i nadasve intimno, iskoči neki chemtrail iz paštete, tako da za taj brzi kraj:

Scientists on 3 continents now have evidence: Some chimps have entered the Stone Age.

http://www.upworthy.com/scientists-on-3-continents-now-have-evidence-some-chimps-have-entered-the-stone-age?c=ufb2

P.S. Nemojte mi sad da mi linkovlje ne radi. To ja konvergiram.

Oznake: konvergencija


- 19:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 01.08.2015.

Rukozavijačima uredništava - sve prave ljubavi su tužne

no

Mmmda, nekako mi se čini da je homoseksualna zaljublejnost zapravo puno raširenija nego što se to želi statistički prikazati. (Nije zatipak.) Koji put je dovoljno da predmet ljubavi bude samo muškog ili srednjeg roda, npr. blog ili uredništvo, pa makar bila riječ i o apstraktnim pojmovima. Glavno da je imenica (žensko, dakle :-))). Glava hoće desno, a srce je pravi ljevičar, ah....

Eh, sve prave ljubavi su tužne, posesivne i tako to.... Pomogla bi možda neka kemoterapija da se sinapse kvalitetnije povežu. Vele da nekima pomaže i molitva, meditacija i sl. .... Ovo s bacanjem čini je tako nekako zapravo paranoično...

Ma, posluhni samo taj muževni glas Johna F. kad ga povuče iz pete, iz tog kaosa ljubavi prema apstraktnim imenicama koje nikako da se oživotvore. Ubit ću te ako ne budeš moja. Činima ili grubom silom. 'cause you're mine...

I put a spell on you
Because you're mine.
You better stop
The things that you're doin'.
I said "Watch out!
I ain't lyin',
yeah!
I ain't gonna take none of your
Foolin' around,
I ain't gonna take none of your
Puttin' me down,
I put a spell on you
Because you're mine.
All right!


I put a spell on you
Because you're mine.
You better stop
The things that you're doin'.
I said "Watch out!
I ain't lyin',
yeah!
I ain't gonna take none of your
Foolin' around,
I ain't gonna take none of your
Puttin' me down,
I put a spell on you
Because you're mine.
All right!


Mislim, nije John F. baš autor teksta, pa ni glazbe, ali eto vocal je i lead guitar :-)... S albuma 'Creedence Clearwater Revival'.... E, pa, zavijači, razbistrila vam se voda :-)... Možda pokoji rif pomogne :-)

I put a spell on you... 'CAUSE YOU'RE MINE...


- 10:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 04.04.2015.

Sretan Uskrs... Run, gogogogo!!!

Oh sinnerman, where you gonna run to?
Sinnerman, where you gonna run to?
Where you gonna run to?
All along dem day
Well I run to the rock, please hide me
I run to the rock, please hide me
I run to the rock, please hide me, lord
All along dem day
But the rock cried out, I can't hide you
The rock cried out, I can't hide you
The rock cried out, I ain't gonna hide you guy
All along dem day
I said, rock, what's a matter with you rock?
Don't you see I need you, rock?
Lord, lord, lord
All along dem day
So I run to the river, it was bleedin'
I run to the sea, it was bleedin'
I run to the sea, it was bleedin'
All along dem day
So I run to the river, it was boilin'
I run to the sea, it was boilin'
I run to the sea, it was boilin'
Along dem day
So I run to the lord, please hide me lord
Don't you see me prayin'?
Don't you see me down here prayin'?
But the lord said, go to the devil
The lord said, go to the devil
He said, go to the devil
All along dem day
So I ran to the devil, he was waitin'
I ran to the devil, he was waitin'
Ran to the devil, he was waitin'
All on that day
I cried -
Power!
(Power to da lord)
[8X]
Bring down
(Power to da lord)
[4X]
Power!
(Power to da lord)
[12X]

[Instrumental]

Oh yeah, woh yeah, woh yeah
Well I run to the river, it was boilin'
I run to the sea, it was boilin'
I run to the sea, it was boilin'
All along dem day
So I ran to the lord
I said, lord hide me, please hide me
Please help me
Along dem day
He said, child, where were you
When you oughta been prayin'?
I said, lord, lord, hear me prayin'
Lord, lord, hear me prayin'
Lord, lord, hear me prayin'
All along dem day
Sinnerman you oughta be prayin'
Oughta be prayin', sinnerman
Oughta be prayin'
All on that day
I cried -
Power!

(Power to da lord)
[12X]
Go down
(Power to da lord)
[3X]
Power!
(Power to da lord)
[3X]
Power, power, lord
Don't you know I need you lord
Don't you know that I need you
Don't you know that I need you
Power, lord
!


Don't you know that I need your Power, lord...
- 19:33 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.02.2015.

Dobra volja ili kako smo propustili ideju za hrvatski turistički slogan…

Meni je svakako vijest dana: „'Samo smo se na marginama dotakli plaćanja poreza na jedan dio gospodarskih aktivnosti koje Crkva obavlja i tu je jasna poruka kardinala da su oni voljni participirati u plaćanju poreza sukladno pozitivnim zakonskim propisima', rekao je Lalovac naglašavajući da nema nikakvog dodatnog poreza za Katoličku crkvu.“ (Ne znam jel' da stavim link ili ne. Mislim da neću, vjerujte, citat je.)

Ukratko, kako to već biva u RH, u izbornoj godini i razdoblju koje joj prethodi, država kao da počne nalikovati feniksu koji se vrtoglavo samozapaljuje do fašničkijanskog pepela i zatim uskrsava, i tako to traje, eto, i do godine zelene ovce po kineskom kalendaru, koja sada i astrološki gledano može biti strizana i dalje jerbo je nakon svih ovih godinica svoje naizgledne samostalnosti – zelena.

Dobra volja (lat. bona fides) je, rekla bih, važan kulturološki i civilizacijski pojam i nije se za čuditi da je ugrađen i u službene religije (neke). Jedino njoj možemo zahvaliti naš dosadašnji opstanak kao vrste.

Dobra volja se, prema napisima glavnostrujaških internetskih portala, očituje i u tome što je, tako bar prema uočavanju novinara s portala „Jutarnjeg“, državna televizija podijeljena na lijevi i desni kanal i zasada dva između. Dobro je i to što postoji dobra volja za pluralizmom.

Bilo je zanimljivo jučer na Mreži TV slušati i gledati jednog od rodonačelnika, a zatim i odmetnika od HDZ-a, isključenika iz bivše KPJ, Josipa Manolića. Višestruko zanimljivo, ne samo zbog pitanja i knjige zbog koje će se, navodno, mnogi uzlovoljiti, a možda će se i odavanjem mala fide vidjeti otkuda ta malenost hrvatskih duša. Zanimljiv je bio njegov apel na istraživačko novinarstvo. Najzanimljiviji je bio njegov komentar na ocjenu toga da će štete od posjete Rusiji u ovo vrijeme imati hrvatski narod, jer da, parafraziram, najviše trpi narod, i u ratu i u miru.

Ključno pitanje koje je provlačio kroz cijelu emisiju bilo je na čemu će se hrvatski narod ujediniti. Paralela je to s ciljem koji je bio jasno definiran 1990. godine – samostalnom RH. Za sada se narod ujedinio jedino na tome da je brak ustavna zajednica muškarca i žene, onako kako je to već prošlo u ustav.

Od početka je, kaže, bilo protivnika pomirbe, a Hrvati su kao srdelice uspješno progutali mreže bacane izvana (kao što to i povijest pokazuje u brojnim navratima) i u tom dijelu zagrizli mamac i uspjelo im je, još jednom u povijesti, za razliku od Slovaka prošli tjedan (to su oni što su se mirno dezintegrilali od Češke), još jednom podijeliti naciju. Pokazali su volju. Dobru.

Za to vrijeme prvi puta sam se istinski sjetila nesvrstanih. Danas toga nema. Nema da se ne svrstaš. Ili si za, ili si protiv. Nema nijansi sive. Ni kao pojedinac, ni kao država/nacija. Ako lajkaš, ne valja jer ispada da lajkaš baš sve izrečeno. Ako ne lajkaš, opet ne valja jer ne lajkaš. Like je postao sinonim za potpuno se slažem. Kao što je i feminizam u nekih postao sinonim za slobodu izbora. Kao što je postulat o preferenciji postao zakon – zakon ulice i revanšizma. Na tragu tome mi je i ono Crkvino: voljni smo. Više nismo uvrijeđeni. Satira nije uvreda nego je istina. Love više nema. Šlus fertig. Fajrunt. Netko je odnio šalu. I uvredu. Čudan neki svat.

Zamislite si samo, joj, danas sam baš voljan i dovoljno sam neuvrijeđen platiti porez. A zakoni su nam takvi da ne more bit onoga koji je bez grijeha po pitanju poreza, eto, i Crkva je to nekako sama priznala. Porez i Istočni grijeh. Svi smo mi Charlie. Eto, možda je to trebao biti novi hrvatski turistički slogan za ovu sezonu: Charlie Hebdo, Charlie Manson, Charlie Chaplin, Charlie Hieronymus Pace, Charlie Brown, Charlie Rainbow, you name it.

Ili možda: „Croatia – a country where your Charlie awaits you!“ (u pozadini mjehurići od Čarlija, domaćeg sredstva za pranje posuđa). „Hrvatska – puna Čar(o)lija!“, pa mjuza iz jingla „Danas pere Ča-rli, ha-haa…“ (A onda dođe poreznik sa službenom iskaznicom na kojoj je otisnuto: „Da nas pere Čarli“, onako u duhu administrativnog jezika i tumačenja, k'o u zdravici).
Jasno, nema sumnje da će se svi mainstream Hrvati i dalje prati u dobrovoljčeku, što god to kome značilo, zavisno od preferencija. Le, pi'me, pi'me, pi'me… Le pi'me, dok se daaaaaaa… Le pi'me rujnog vincaaa dok čaša ima dna… (Kad sam bila dijete ženskog roda, pitala sam se zakaj pjevaju na francuskom, tako mi se ta napitnica činila nekako otmjenom: l(schwa) píme.)
(Tu je moja potraga za napitnicom zastala za sljedećim doista iznimnim uratkom, i slikom i riječima, i pjesmom - Zapitnica...

...pa s tim u vezi, od vijesti iz inozemstva, dojmio mi se proboj ISIL-a do egipatskih Kopta. Kakve to veze ima s Hrvatskom? Pa tako, eto već su na vratima Egipta, još malo pa će i u Libiju, pa u Tunis, a Tunis je svojedobno planirano odredište malo siromašnijih umirovljenika iz Švicarske, a nedavno se pisalo i o tome kako sad hrvatska obala zapinje za oko wannabi umirovljenicima iz inozemstva. Već vidim u magli vesele inozemne umirovljenike u zemlji slogana joy of life, još ako su voljni platiti porez i ne vrijeđati se! Za očekivati je da će neki od njih, iako su mirovine zaslužili radom u inozemstvu (doslovce, nisu čak ni iz EU), ipak imati neke tegobe za koje će THC biti pravi odgovor. Onaj prirodni, genetski nemodificirani. Budućnost nam je svijetla i puna života, doduše u nekom malo drukčijem obliku, ali to se zove evolucija. Druga je stvar što crno-bijeli Hrvat katolik misli da je joy samo stvar mladosti i ljepote, e, ali ne smi to kazat!

Pa sad, netko je već skladao operetu „Princ-študent“, koja se odvija u mitskom Čarlijevstvu, u doba zelenih ovaca. Unatoč svojoj voljnosti, nisam uspjela ne zapaziti da je opereta postavljena 1924., godine u kojoj je Hitler bio (blago) kažnjen za pokušaj puča. (Govor obrane...).

Daklem, princ-študent: Trink, trink...

Oznake: Čarli, princ-študent


- 19:36 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.