Komentari

diogenovabacva.blog.hr

Dodaj komentar (52)

Marketing


  • Wall

    slučaj Maje Šuput jest odličan primjer nenamjernog kažnjavanja zbog remećenja javniog reda i mira! kad bi to barem bio početak, a policija revno nastavila s kažnjavanjem Magazina, Hulj, pardon, ne, ipak Huljića:)); Mladena Grdobinića, Perkovića Tupsona itd.no, HR stvarnost je orwelovski tj. barnumski bogata- uzmi koji god poželiš segment politčkog, javnog, kulturnog, umjetničkog djelovanja... u svakom je barem jedan eklatantan primjer ovog principa- nenamjernog, neciljanog humora, koji se prokazuje kao parodija, ili i gore- kao farsa.aktualni primjer Zoke Milanovića, tajnih ručkova (komičnih okolnosti,svjetovniji u Taču, kod wc-a, nego u milanskoj Operi Sanadera, no s financijski i moralno pogubnijim posljedicama-otpisom dugova,cca milijardu kuna, mogulu Paviću i to via socijaldemokratska, 'poštena' vlada, institutom lopovskih 'predstečajnih nagodbi'! a gdje su tek lešinari, pa i tvoji proverbijalni magarci, koji Zokija u knockdownu cipelare hrabro (a koliko jučer su bili njegova sljedba, friško prebjegla iz urušavajućeg HDZ-a; o medijskom muljatoru, špijunu i pretvorbenom filmskom i tv-magu Romanu Bolkoviću (sorry, znam da ti je mio i drag, taj Miodrag) da ne govorim; čovjek cipelari, "razotkriva" s visoko moralne čistunske pozicije ono u čemu je godinama, od 1990-tih pa do odlaska u opskurnu anonimnost (što ti bi,Matija Babiću?gdje ti pogubi lončiće putem?) aktivno radio sa svojim špijunsko-novinarskim podzemljem? bilo bi zgodno povaditi sve naslove barem, ako već ne činjenice iz 1990-1997.- odlično si današnjicu usporedio s Feralovovim Greatest shitsima, tehnikom izdvajanja govana na čistinu, neskrivene stupcima, reklamama, dimnim zavjesama.....Fali mi uporna analitičnost pokojnog Ferala, ali i ovi tvoji eseji odlično ih zamjenjuju.

    avatar

    20.09.2013. (19:15)    -   -   -   -  

  • Ama Gi

    Čitajući post, cijelo vrijeme (vjerojatno zato jer si i sam blago naznačio taj kontekst životinja, basne) javljao mi se isti lajtmotiv - Andersenovo "Carevo novo ruho"! I onda dođem do dijela gdje i sam referiraš na cara i njegovu komično-tragičnu golotinju :) Namjerno kažem komično-tragičnu, jer ovisi iz pozicije kojeg lika se gleda, naravno... Komika (humor) i tragika (ozbiljnost) dva su lica iste medalje, i obično jako malo fali da zamijene mjesta - dovoljno je tek da se promijeni kut gledanja, perspektiva iz koje se promatra. Zbog toga tako lako slizne u ono što si nazvao "nesvjesna lucidnost", "nesvjesno prosvjetljenje". Svi ovi promjeri koje si naveo (i koje Wall još upotpunjuje u svojem komentaru) to pokazuju. A njihovim miješanjem, kada ih gleda oko koje je svjesno i jednog i drugog, nastaje groteska (ponekad i anti-bajka, kao kod Andersena). Čini mi se da je to još jedna ključna riječ vezana uz ovu temu (naizgled jednostavnu, a zapravo jako složenu, slojevitu - eto još jednog spoja kontradikcija :), tj. za ovaj odličan post.

    avatar

    20.09.2013. (20:12)    -   -   -   -  

  • blogdogg

    e to je već-pero! na talijanskoj državnoj tv rai 3 ,koja je uvijek bila malo avangardniji medij u odnosu na rai 1 i 2, postoji dan danas emisija blob koju taj medij emitira u terminu za dnevnik. radi se o remek djelu satire u kojoj se montiraju aktualne snimke (uglavnom političara i događaja), ali se dramaturgijom montaže, tehnikom "bez komentara", izvrgava ruglu dnevno-politička talijanska glupost. Autor tog projekta i ideje je Enrico Ghezzi-čovjek koji ima na raspolaganju cijelu tv arhivu Italije. Izrazito sofisticirano, prepuštajući gledatelju stav-blob je nakon početka emitiranja penetrirao i u talijanski javni govor te se sada za pojam političkoga baljezganja, običava reći sta blobbando.

    što se ferala tiče, zanimljivo mi je da ovih dana vidim kako 24 h specijal isto tako ima rubriku Greatest shits koja se konceptualno uopće ne razlikuje od feralovog, pa me zanima kako je to moguće da su se oni uspjeli ogrebat za tu shemu, budući da ne čujem ni jednoga feralovca da se buni ili ih tuži. Zna li mi netko odgovoriti od komentatora? bio bih jako zahvalan.

    avatar

    20.09.2013. (20:27)    -   -   -   -  

  • samohranamajka

    Ja sam se pak danas malo bavila tekstom H. M. Enzensbergera, na kojeg su me sinapse odvele čitajući zadnje komentare na tvoj prethodni post. Naravno, citat koji slijedi, nije izravno povezan s temom nesvjesne lucidnosti, ali govori o nečem što me na neki način zadovoljilo s obzirom na gomilu svega što isplivava zadnje vrijeme kroz medije, od Z. Bušića, nagrade "Kiklop", osvrta na lex Perković, preko Maje Šuput do ćirilice i pokrivanja bista, bez obzira na način na koje je prezentirano. Možda bih u kontekstu Enzensbergerovog članka morone koje spominješ nekako podvela pod prve simptome onoga što se u njegovom tekstu spominje kao "radical looser", s time da bih ja taj koncept radikalnog luzera doista shvatila kao mentalni koncept u glavi, neovisno o nekoj materijalnoj podlozi: "The logic of the radical loser cannot be grasped in terms of common sense. Common sense cites the instinct of self-preservation as if it were an unquestionable fact of nature, to be taken for granted. Whereas in fact, it is a fragile notion, quite young in historical terms. Self-preservation is referred to by the Greeks, by Hobbes and Spinoza, but it is not considered as a purely natural drive. Instead, according to Immanuel Kant, "the... first duty of the human individual towards himself in the quality of his animalness is self-preservation in his animal nature." Only in the nineteenth century did this duty become an inviolable fact of natural science. Few deviated from this view. Nietzsche objected that physiologists should avoid, 'fixing the instinct of self-preservation as the cardinal instinct of an organic being.' But among those who would always rather survive, his words have always fallen on deaf ears." Osobito mi je u svim ovim primjerima naših političara i svega i sviju koji se s njima povezuju, spominju u gornjim komentarima i u tvom postu, na ovaj ili onaj način, simpatičan izraz "common sense" :-)...(Radical?) loosers vs. nesvjesni,(kako bi se reklo, lucidist, lucidar, možda lučonoša?, da da,.... Poveznica na tekst HME-a nalazi se na (nehrvatskoj) Wikipediji pod naslovom "The radical looser". Inače, što se Bolkovića tiče, volim ga pročitati, nekako mi je autentičan. I mislim da nije moguće isključiti mogućnost unutarnje evolucije kroz protok vremena. Velika većina ljudi se ipak odlučuje na common sense, ma kako krhak on bio, a i mi svi skupa s njim u toj pećini :-). Pa ako već dolazi do (ne)svjesnog razotkrivanja kroz skrivanje i prikrivanje, ne vidim u tome ništa loše. Volem striptease ove vrste:-).

    avatar

    21.09.2013. (00:10)    -   -   -   -  

  • Bookeraj

    dio glede Todorića me se najviše kosnuo, kao i onaj glede Sanadera. Nije nam smiješno, dakako da nije, jer imamo tu neobičnu crtu da ne vidimo golotinju naših careva i diktatora. Možda samo za sebe, kriomice zakolutamo očima.

    avatar

    21.09.2013. (07:56)    -   -   -   -  

  • Wall

    @Samohrana, simpatični su mi tvoji stavovi i skoro svi komentari koje sam čitao, no ovdje ti moram oponirati. ne vjerujem u mogućnost da se Bolković-od zadrtog desnog radikala, špijuna i privatizacijskog predatora najopasnije provencijencije (jer je, očito, pametan, elokventan i 'zavodljiv' na vrlo sličan načem Diogenu ovdje-utemeljeni solilokviji jednog erudita)- evolucijom promijenio u ovo danas-taj salto mortale ne pušim! BTW, sasvim u duhu ovog posta kao 'unintentional joke' mi je i ovaj tvoj, dosta čest 'tipfeler' (nije looser, već 'loser', vidi vlastiti pejstani tekst), jer prosto- looser bi bio onaj koji voli opušteno, lagano, koji se zna razgaliti...a ne gubitnik; 'footloose' si vjerojatno, kao tinejdžerka gledala-tu su 'loose' bile- rasplesane noge :))) konačno, na kraju, pomalo sumnjam u smisao termina physiologist u tvojem citatu. zašto bi, pobogu, baš fiziolozi trebali utvrđivati instinkt samoodržanja kao inherentan ljudskoj prirodi; philosophers, svakako! gledajući tvoj citat, moram ga osporiti i u ideji- naravno da je instinkt samoodržanja u prirodi (i društvu) od prapočetaka - glupo bi bilo uopće i počinjati s primjerima, od 'fish eat fish' do 'čovjek je čovjeku vuk'; mislim da bi, kad prihvatiš da u prirodi to ipak jest osnovni pokretač svega (bez obzira na učene glave koje bi to pripisale tek , kome ono, Helenima?)- kad to prihvatiš, onda je i Bolkovićev salto mortale i prednjačenje u čoporu hijena koje, ohrabrene Milanovićevim klečanjem u knockdownu, sve žešće nasrću na njegove nezaštićene bokove. to što Bolković prednjači, nije čudo; to što je kuražniji i drčniji, pa piše familijarizirajući se 'svom Zoranu' na Faecesbooku, nije čudno; on vidi neminovni pad SDP-a i svoje šanse za ulazak na velika vrata u politiku, gospodarstvo, ili barem novinarstvo primjer bivše glasnogovornice vlade Kolarić, inače stručnjakinje za PR (odvratno i moćno oružje kreiranja javne percepcije, a u suštini, stvaranja spina, laži, vještog amalgamiranja poluistina i projekcija) koja sad 'hrabro i iznebuha', pa još s pozicije članice SDP-a, gorljivo napada ruku koja je hrani/la, tobože iz principijelnih razloga ...baš sada, dok je cipelarenje već uzelo maha. nema veze što je svaka napisana riječ Romana Bolkovića u njegovim pamfletima protiv Milanovića istinita; nema veze što je svaka napisana pravednička riječ Kolaričke istinita, što su u pravu (to, uostalom vidi cijela nacija minus Milanović); bitno je, kako bi pretenciozno rekao Bolković 'cui bono?', kome u korist? , tj. koji su skriveni motivi koji napadačima i hijenama koriste; Bolkoviću se smiješi karijera, možda i diplomatska; ta neće njegovi furiozni rado čitani, elokventni ugrizi proći nezamijećeno, a desničarski arivisti nemaju dovoljno pismenih među sobom; da sam Karamarko, ja bih Bolkovića u diplomaciju; on ima talente podmuklice, diplomata barem Dubrovačke, ako već ne Mletačke Republike; on silno želi biti kalif, ili barem-veliki vezir; Kolarićkini motivi (cui bono) su skromniji- ona se zadovoljila biti zamjenicom novog Bandića- biti pod Bernardićem; mlađa Vesna Kusin jednog mlađeg Bandića..a kasnije? tko zna? mladi lavovi SDP-a izgradili su karijere prvim, glasnim ugrizima onemoćalog lava...Cui bono? Bolković je kriv za ovo profaniranje :))) da zaključim još jednim dobrim Diogenovim :"Cinizam kao svjesna ideologija – znaju što čine i ipak to čine"

    avatar

    21.09.2013. (11:47)    -   -   -   -  

  • samohranamajka

    @Wall: hahahaha, eto, i mene je ta dosljednost u krivopisu mome nasmijala, ali valjda sam se povela za onom poznatom forvardušom u kojoj tu i tamo neko pogrešno otisnuto slovo i nije bitno za razumijevanje cijelog teksta, a ovako dosljedno ispalo je zapravo baš dobro, hahahaha.... No, dobro, neka i to bude doprinos gašenju mraka :-)... Onako, lagano TBF-ovski :-) i u duhu teme:-)... A što se tiče fiziologa iz citata (na prvu i bez naočala sam zapravo pročitala psychologist, hahahaha, ah taj phy/psy!), treba ipak pročitati cijeli članak, koji je tematski ipak bitno udaljen od perine teme, ali meni na neki moj čudan, eto, ti veliš - simpatičan - način poveziv s njom. Sve ovo što si naveo za Bolkovića može doista biti tako, no to ne utječe na njegovu autentičnost, i to upravo možda baš u tom svjetlu cinizma kao svjesne ideologije. Svjesna sam toga da svaki političar ima neki svoj motiv i da zapravo, da, to pitanje koristi je zapravo ključno. Čini se da uvijek "ispadne" ili si za, ili si protiv. A glede Kolarićke, ono što mogu donekle ustvrditi jest da je to osoba koja će o nekim stvarima ipak razmisliti. U konačnici, nema ništa loše u tome znati sebe staviti u neke razumne okvire. Brine me jedino što ćemo sa toliko nezavisnih kandidata jednoga dana. Svaki profesionalni PR-ovac trebao bi, nakon što izmisli spin, znati savjetovati političara o eventualnim krajnjim posljedicama nečega, no ti spinovi per se nisu uvijek nužno nešto loše, naročito kad ih se prihvati netko tko nema pojma o mnogo čemu, a ponajmanje o sebi samome, što je i pojedincu vidljivo iz naših novina. Ovako kako je Kolarić to iznijela, tj. kako je prezentirano u novinama odgovara diskursu koji je zapravo posljedica spina kroz cijelu civilizaciju i koji, eto, dovodi do sve češće uočljivog fenomena radical losera. Ona je sada isplivala, ali nije baš da nikada nije kritizirala politiku svoje, sada već bivše stranke, i to javno, naravno, ne u Bolkovićevom stilu. A kad smo već kod PR-a, bilo bi političarima možda bolje da za savjete koriste astrologe, evo ima tu sad u zgbu neki institut za astrologiju, pa neuroznanosti i neuroprogramiranje (što nije nemoguće ni putem žute štampe!), ali, zaboga, kako god to nazvali, uvijek se nešto negdje može ispriječiti. Kad smo već kod politike, imala sam i ja doticaja s nekada vrlo bitnim ljudima, onako više privatno i površno - ukratko, sve se svodi na to tko ima veću štalu, njivu, veći traktor i lepšu ženu. Evidencije su se odvijek vodile o tome tko je peder/lezba, tko posjećuje noćne klubove, tko mlati ženu, djecu, ima neke skupe i široj društvenoj zajednici neprihvatljive zanimacije i time se trgovalo, a onda sve to potencijalno raste kako se čovjek penje, pa od štale i njive postane, kuća, pa + vikendica, pa dvorac, pa otok, pa država, pa parcela na Marsu a od traktora mercedes, jaguar, ferari, a od lepe žene prvo jedna ljubavnica, pa onda više njih, može i za pare, pa orgije, pa vanzemaljci itd.... Evo, što reć, sada se i Todorić nalazi na tim famoznim listama najbogatijih. Za koga se one stvaraju, objavljuju? Koji efekt trebaju proizvesti? Ono, a-bu!, ko Mrvica iz Toma i Jerryja? Cui bono? Iako, meni su upravo na razini nesvjesne lucidnosti i moraju, ali baš moraju bosti u oči i same za sebe u ovom kontekstu govore baš jako puno. Who buys this?

    avatar

    21.09.2013. (13:00)    -   -   -   -  

  • samohranamajka

    A tko zna? Možda je i ovo physiologist greška u prijevodu :-)... Trebalo bi pročitati original na njemačkom.

    avatar

    21.09.2013. (13:08)    -   -   -   -  

  • Vilko

    Lucidnih performansa s neželjenom djecom u nas ne nedostaje; najnoviji je Dupli Izvanredni Sabor HSP-a (u Sisku i u Osijeku). To mu otprilike dođe kao iste reklame u isto vrijeme na RTL-u 1 i 2. No, proći će godine dok netko ne uspije nadmašiti ovaj uistinu genijalan igrokaz s crnim vrećama za smeće - tako nešto događa se jednom u 10 godina, uslijed naročito povoljne astrološke konstelacije. :)

    avatar

    22.09.2013. (11:20)    -   -   -   -  

  • Emi Gablo

    od mamlazivnosti ovog tipa i stupnja me podilaze srsi. doista je neugodna ova nedvosmislenost. ni uključenje najjačeg stupnja samozavaravanja nije pomoglo. oni su ipak svukud okolo.
    da nije šačice nemamlazivnih ništa od njihove neintencionalne lucidnosti. to je valjda jedini oblik obrane ili mogućeg probavljanja. meni osobno nije djelovalo u ovom slučaju.

    avatar

    26.09.2013. (23:56)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Samo sam bacila prelet, s nedilje ću na godišnji pa
    ću se vratit na čitanje, meni, k'o starijoj i pomalo
    Alzheimerskoj osobi triba malo više da povežem končiće,
    a baš mi se svidio post na prvu. Sada ti laka noć:)))

    avatar

    27.09.2013. (21:05)    -   -   -   -  

  • Hlapićka

    Malo ću zastraniti s ove teme genijalnost- ludost, fokusirat ću se na drugu razinu- medijska fabrikacija povijesti.
    Baš sam nedavno čitala neki članak o ovim novim osobnim iskaznicama EU i kako su svi pohrlili napraviti jednu takvu (autor članka kaže, jer je nekoć imanje, tj. nemanje papira određivalo u koji ćeš red stati- onaj koji prolazi, ili onaj koji, nažalost, ne). Ali ono što mi je posebno zanimljivo u svemu tome bio je postulat o hrvatskoj kolektivnoj svijesti. Zbog specifične društvenopolitičke situacije, Hrvati kao da namjerno pristaju na mazanje očiju jer jedino tako mogu dati smisao svom postojanju. Zato je Miroslav Šutej brže- bolje dizajnirao hrvatski "tradicionalni" grb od hrpetine nacionalnih simbola, kako ne bismo bili neopremljeni 1990.
    Zato je moja ujna nedavno na Vinkovačkim jesenima izjavila kako u NDH uopće nije bilo tako kako govore, jer njoj je njena mama rekla da nije. Zato je Thompsonu prešutno dopušteno koristiti moralno upitnu ideologiju u marketinške svrhe današnjeg političkog miljea, ali ipak ga se mora pec pec po prstima kad postane malo previše otvoren. Sokolit ćemo vas sve na klandestino iskazivanje svih onih upitnih, nedopuštenih, "neeuropskih" ideja jer znamo da ne možete protiv sebe, ali, ta nemojte, molim vas, što će svijet reći?
    Joj, zabrazdila sam. Hoću reći, ove epizodice koje si naveo...one su u medijima baš zato što ispunjavaju obje strane medalje- s jedne strane iskazuju upravo onaj kicoški, seljački, neumjereni mentalitet kojim se potajno dičimo (iako to ne bismo ni mrtvi priznali), a s druge strane, daju nam, čak i najgorima od nas, podstrek za snishodljivost: "Gledaj ti te seljake, sramota, fuj. No, koliko sam ja tek bolji/ bolja."

    avatar

    29.09.2013. (09:43)    -   -   -   -  

  • samohranamajka

    @wall: baš sam neki dan pročitala novi(ji) Bolkovićev članak, hahahaha, ma baš tako kako si opisao :-)...

    avatar

    29.09.2013. (12:12)    -   -   -   -  

  • Emi Gablo

    hlapićka, ne slažem se s ovom teorijom o dvostranoj medalji...nitko različit (svatko s natruhama inteligencije) se ne diči pa ni potajno s gore navedenim obrascima i/ili stanjima uma. mene recimo najužasava zadnji slučaj. i to me toliko užasnulo (kad sam prvi put vidjela) da mi je na tren ubilo i smisao za humor koji mi u ovakvim situacijama obično posluži kao samoobrambeno sredstvo. užasnula me (jučer) i spremnost navodno normalnih ljudi da ozljeđuju jedni druge, pa i djecu, a sve zbog neke tamo lopte koja s vremena na vrijeme ima običaj ući u mrežu. kad malo razmislim nakupilo se tih užasa zadnje vrijeme. :) pa ako i neću inzistirat na tome da sam bolja, vrlo ću inzistirat na tome da sam različita. ako izuzmemo različite ostaju još samo isti. :)

    avatar

    30.09.2013. (01:37)    -   -   -   -  

  • edo

    Čuj, uvijek te čitam i nikad nemam hrabrosti komentirat. Toliko bih toga napisao, no ti svojim postovim uvijek napišeš sve, a meni onda ostaje ono otrcano - da potpisujem svaku riječ koju napišeš. Osim toga, i komentari komentatora jednako su zanimljivi, baš kao i tvoji tekstovi, pa je zadovoljstvo čitanja dvostruko.
    Ovoga puta ističem komentare Walla, svaka mu dala. Odlično je skenirao Bolkovića :)

    avatar

    07.10.2013. (20:25)    -   -   -   -  

  • komentar

    Walle, svaka čast. Rijedak si primjer ustrajanja na istini i nepopuštanja čak i kad svi padaju pred šarmom dotičnog, neću reći gospodina jer to nije točno, ali viđalo se da unatoč svim dokazima neki ustraju na simpatijama prema njemu. Teško je biti onaj koji rasvjetljuje istinu iako je nepopularna i iako je lakše pa i po vlastitu sigurnost lakše, ne reći o kakvoj se osobi ustinu radi. Zavedeni njegovom elokvencijom zanemaruju suštinu. Jer im se sviđa biti pod njegovim skutima ili im nije ni bitno o kakvoj se osobi radi nego im je bitan tekst koji ispisuje pa makar držao figu u džepu. Zato ti svaka čast na principijelnosti makar se činilo da je riječ o borbi s počesto opasnim vjetrenjačama. Ima nas koji prepoznajemo ono o čemu govoriš. Kojima je bitnije tko govori nego što govori.

    avatar

    08.10.2013. (04:46)    -   -   -   -  

  • wall

    Update 14.10.- - maske padaju, pa čak i notorni ustašofil i ndh-izdavač Z.Despot linka i prenosi na svom U-blogu repozicioniranje Romana Bolkovića (Romano Bolković: Doživjeli smo uskrsnuće jugoslavenskog nacionalizma i socijalističkog resentimana u njihovoj punini, 13. listopad 2013.). Cui bono? u-izdavač, ustašofilija . Interesno-ideološki zdrug zbija redove. Sapient sat!

    avatar

    14.10.2013. (09:09)    -   -   -   -  

  • cd rom

    uzalud se trudis wall
    kao sto vidis pero u saci ne odgovara i nece jer bolokovic nije predmet polemike

    avatar

    17.10.2013. (09:19)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    WALL, SAMOHRANA, EP, KOMENTAR & CD - uh... vidjevši da ću ipak morati potrošiti oveće doze energije na nešto što zapravo nije prava tema posta, ako je uopće tema posta - odlučio sam vam radije novim postom odgovoriti; tamo to očekujte
    WALL - reći da moji eseji (makar u nekoj mjeri) kompenziraju nekadašnju analitičnost Ferala - pohvala je nad pohvalama
    AMA GI - Po običaju, dodaješ, upotpunjuješ: ''njihovim miješanjem, kada ih gleda oko koje je svjesno i jednog i drugog, nastaje groteska'' - da, to je fakt koji sam zaboravio eksplicirati: lucidnom ta neintencionalnost postaje u oku koje je svjesno i jednog i drugog, tek po njemu to postaje lucidnost
    BLOGDOGG - nisi razmišljao o tome da se preimenuješ u BloBdogg? ;)
    SAMOHRANA - Nietzscheov koncept volje za moć, kao nadređene volji za opstanak, nešto je što me mnogo inspirira i o čemu već duže vrijeme imam pripremljen post - tako da mi je interesantno bilo pročitati to o ''radical losers''
    BOOKERAJ - kraj zdravih očiju slijepi
    MARIANO - ti i tvoje astrološke konstelacije :P (ne kvari sad dok si malo u milosti)
    EMI GABLO - podvukla si što i Ama; srse dijelim
    MALO - pomalo samo, uvijek kažem (i sam se nastojim držati) :)
    EP - shvaćam kao kompliment to što si rekao, no ipak osjetih poriv istaknuti svoju nestrašnost: zbilja mislim da nisam takav bauk da bi me se trebalo bojati :)

    avatar

    20.10.2013. (19:54)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    EMI - Mislim da nisi ubrala HLAPIĆKINU poantu. Posebno je pitanje pravo vlastitog osjećanja diferencijacije u odnosu na mamlaze - hoćemo li se osjećati boljima/drugačijima ili nećemo.
    Hlapićka na nešto drugo upozorava: zašto je taj slučaj toliko u medijima, otkud mu žurnalistička tematska potentnost.
    Meni se, recimo, njen komentar instantno spregao s tekstom Viktora Ivančiča od 5. rujna, na istu temu vukovarskih ''hordi uspaljenih domoljuba'' - ali ne zapravo ne temu njih samih, nego odnosa službenog Zagreba (i uopće medijsko-političkog establišmenta zemlje) prema njima. Ovakvog odnosa: ne možemo ih pustiti da rade što hoće, ali još bismo manje da ne rade to što hoće.
    Ministar Bauk, recimo, iskazuje ufanje u nalaženje razumnog kompromisa - pazi, ''kompromisa'' oko poštivanja zakona RH, te tog nekog tamo... kako se ono reče... ustavnog poretka!
    Prepuštam riječ Ivančiću: ''Bit će da je ipak riječ o namjeri da se 'razumno' dozira količina nacionalističkih opijata što će cirkulirati u javnoj ponudi, tako da ona 'zadovolji' i interese države i prohtjeve rulje. Vlast bi, zbog renomea krčme kojom upravlja, omiljeni nektar servirala u bocama od 0.3, dok bi se žedni ratni veterani radije nalijevali iz litrenki. Ako bude sreće u pregovorima, kucnut će se kriglama od po pola litre i mirna Bosna, nada se ministar Bauk. Živjeli!''
    Ukratko, dok glumatamo civiliziranost zadnje što bismo željeli je doista je provesti u djelo, doista se obračunati s protucivilizacijskim snagama: ''Ta gnjavatorska masaža, kontinuirana proizvodnja nadražaja, ishod je zajedničkog opredjeljenja da se u Hrvatskoj njeguje mitotvorni oblik državnosti i pronosi kult djevičanski čistog oslobodilačkog rata, koji se ima štovati prema uvriježenim religijskim obrascima, mahom u klečećem stavu. U svjetovnoj nadgradnji sve je još praćeno razrokim suočavanjem s prošlošću i idiotskom zamišlju prema kojoj je podivljalome nacionalizmu - umjesto da ga se razobliči i trajno skine s dnevnoga reda - moguće suprotstaviti samo njegovu 'pitomiju' verziju.''
    Hlapićka tu ubada: establišment će se pred kamerama zgražati nad Thompsonom, ali će ovome prešutno biti sve dopušteno. Javno glumimo svijet i Europu, ali efektivno, na terenu, ne stajemo iza vlastite spike, nego štoviše, klandestino sokolimo mamlaze.
    Hoćemo Kompromis. Nema kompromisa oko Kompromisa! ''U slučaju 'vukovarske bune' aktualna vlast tako trpi i sankcije zbog svoje dvospolne prirode'' - podvlači Ivančić. Posvuda se priređuje društvene počasti nacionalističkoj mitomaniji, al tobož umivenoj... a onda ministar Matić mora s čuđenjem negodovati da su tamo na kraju zemlje ''naši dečki'' - pretjerali (to je očito pitanje - doze); ''nastaje silno čuđenje kada rigidniji zaštitnici istih kolektivnih opsjena uzmu čekiće u ruke i skrckaju pravnu državu jer se, ne mareći za njihove nabiflane osjećaje, koristi nedoličnim pismom. 'Ne mogu vjerovati!'''
    Hlapićka, ispravi me ako sam si umislio, ali to je bila misao iza tvog komentara: sokoljenje primitivizma, doziranje mitomanije, uključujući ono medijsko, provodi se, s jedne strane, iz rezoniranja da naciji to tako treba, da mi manje-više divljaci moramo i volimo biti i ništa drugo nije moguće (kao ispušni ventil), a s druge strane, da bi se u kontrastu prema tom primitivizmu čak i metiljava, kunktatorska, pseudo-liberalna i pseudo-lijeva pozicija našeg aktualnog establišmenta prezentirala kao kulturna i legitimno civilizirana, što sa svojim Kompromiserstvom sigurno nije.
    Emi, pridružujem se Hlapićkinoj kritici te vrste zauzimanja političko/kulturne centralne pozicje, ''zlatne sredine'', koja se nadima nad seljaklukom, dok čovjek zapravo treba još temeljitije začepiti nos stupajući s njom u dodir.

    avatar

    20.10.2013. (21:35)    -   -   -   -  

  • Hlapićka

    TOČNO TO!

    avatar

    20.10.2013. (21:50)    -   -   -   -  

  • ......

    Nemojte mi na Bolkovića, odmah dobijem dijabetes. To je jedina osoba u hrv. javnosti koja poštuje osnove komunikacijskog bontona, sluša sugovornika, pažljivo prati tijekom emisije i ne nameće se, niti izruguje. Oko te teme se neću prepucavati preko bloga jer nemam sparing partnera. U obzir dolazi jedino javna debata. Možda je u poslovnom svijetu pravi prasac, ja to ne znam. Taj svijet ne razumijem. U voditeljskom poslu je genijalac i ako ga ikad vidim na ulici, nakloniti ću se kao engleskoj kraljici. Bilo bi dobro da počnete gledati Bolkovića i malo se učite toleranciji i uvažavanju ljudi s kojima razgovaraš, susrećeš se ext. Slobodno me zgazite sad, ali me više brine nizak tlak kod Bolkovića i štitnjača koja luduje, nego vaša vrijeđanja.
    Da se mogu ulogirati, potpisala bi se, ali ne mogu.
    Pozdrav!

    avatar

    28.10.2013. (15:54)    -   -   -   -  

  • ......

    Još nešto, Pero. Ti si prvi i odgovorni koji mi je gradio mentalni sklop od malih nogu i nemaš se pravo olako suprostavljati mojim mišljenjima i stavovima.
    Na ovom blogu nema od kritičke misli ni k. Samo nadobudna borba oko toga tko je pametniji i tko će ispaliti iz šanžera više " klaićenica".
    Maja Šuput je baš draga, zaigrana i dobronamjerna žena. To što mi ne slušamo ono što ona pjeva, što nam je njezin način života površan i smiješan, ne znači nužno da je ništica od čovjeka, bezvrijedna itd. Sasvim suprotno, jedna od rijetkih dobrica na estradi.

    avatar

    28.10.2013. (16:28)    -   -   -   -  

  • ......

    I otac joj je bio krasan. Kad smo kao djeca u čoporu dolazili na koncerte, nikad nismo skucali po 20 kuna za sve. Kad sve stavimo na hrpu, od nas petnaest, falilo bi bar za tri karte. I uvijek se dizao od tonskog pulta, pričao s nama i puštao nas.
    A sad sam gotova s ovim solilokvijem. I s ovim blogom. Dok se netko ne sjeti napisati nešto pozitivno i vedro. Ili bar VEDRO VRIJEME NA NEBU.

    avatar

    28.10.2013. (16:58)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Bog s tobom, NEULOGIRANA. Gdje si našla u postu polemiku o tome je li M.Š. ili nije draga, zaigrana i dobrica? Sve što sam o njoj napisao može najkomotnije važiti usporedo s time da je ona i ovo sve što kažeš da jest (skupa s djecom u čoporu i ocem joj koji je bio krasan i puštao vas na koncerte). Da stvar bude luđa, potom sama navedeš relativno približnu varijantu onoga što jedino i jesam rekao, da bi iz neznanog razloga produžila u tvrdnju kako to svejedno ''ne znači nužno'' da bi ona bila ''ništica od čovjeka, bezvrijedna itd.'' Pa ne znači, dabome! A ti si pročitala kao da sam ja rekao da znači? Blink, blink. Poduzimaš postupak provaljivanja otvorenih vrata, koji može biti i zabavan, no ja tu jedino mogu slegnuti ramenima i dodatno ti pokazati kako su vrata, evo - otvorena. Ne zalijeći se, nakostriješenice, tko zna u što će te sila inercije zabiti. :)
    To se još zove i stavljanje riječi u usta, ili tehničkije: slamnati čovjek.
    Idemo dalje. O temi Bolković sam se rekao očitovati postom. Strpljenja samo! Em nisam čovjek od žurbe, em sam životno pridavljen tisuću i jednom instancom koja bi nešto od mene. Zasad ću te samo ispraviti u dijelu o niskom tlaku - Romano se, mislim, stalno na visoki tuži. Što? Nisi baš pozorno pratila? Ali kamo sreće da su ti se jedino ti polovi pobrkali u ovom, što kažeš, solilokviju...
    Rečenica: ''Ti si prvi i odgovorni koji mi je gradio mentalni sklop od malih nogu i nemaš se pravo olako suprostavljati mojim mišljenjima i stavovima.'' Skroz mi je nerazumljiva. Pero u šaci postoji ciglo 4 godine i kusur mjeseci, što bi značilo da (ako si u rujnu '09 bila još u fazi malih nogu) danas imam čast razgovarati s klinkom negdje u fazi osnovne škole. No, klinke iz osnovne, s druge strane, baš i ne prate emisije Romana Bolkovića, a i nisu bile klinke kada je M.Š. bila klinka - zato i jesam ovako zbunjen. Nadalje, zašto bi vrijedilo da ti se nemam pravo olako suprostavljati, sve i kad bi bilo točno da sam ti ja nekako gradio mentalni sklop i sve i kad bih razumio o čemu govoriš kad govoriš kako sam ti ja gradio mentalni sklop (od malih nogu, k tome). Ideš! Rečenica je pravo dobra (rekli bi Bosanci), ludilo od provoda (Dalmatinci).
    Što još? Izražavaš nezadovoljstvo mojim leksikom (odnosno - a iznoseći primjedbu meni - onim kakav se da naći na ovom blogu). To isto nije suvislo. Mogu govoriti u svoje ime: ja se služim jezikom koji je moj prirodan jezik, kakav mi je u krvi, kakvim se jedino znam služiti. Ako taj moj prirodni jezik sadržava u sebi nešto što ti označuješ kao ''klaićenice'' i izbacuje te iz ravnoteže - tvoja privatna izbačenost iz ravnoteže svejedno nije nešto što bi tražilo moja javna opravda(va)nja. Nećeš me čuti da ti se ispričavam na tome što mi je svojstven jezik kakav mi je svojstven. I pogotovo ne predstavlja tlo za proizvoljno - nekritički ;) - ispaljenu tvrdnju kako ovdje ''nema od kritičke misli ni k''. I zašto uopće sugestija (rečeničnim kontekstom) po kojoj bi pitanje ima li ili nema ovdje kakvog k od kritičke misli bilo u nekoj vezi s pitanjem ima li ovdje suviše ''klaićenica'' za tvoj ukus?
    Kupus, moja Neulogirana, živi kupus si nagurala u svoj komentarski niz - da ga prebaciš u kacu, imala bi što kiseliti.

    avatar

    28.10.2013. (19:03)    -   -   -   -  

učitavam...