Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


 • Lobotomizator

  od pripreme papira za vrećice ima gro otpada i kojekakvih kemikalija kao nusprodukt. plastika je najjeftinija i najčišća samo je problem sa saniranjem one koja dođe u otpad. slično nešto kao i atomske centrale...

  avatar

  22.08.2013. (01:10)    -   -   -   -  

 • Plastik

  @Lobotomizator
  Da plastična je vrećica najjeftinija i najekološkija. O tome je već dosta pisano na ovom blogu, a dani su i vjerodostojni stručni i znanstveni dokazi. Preporučam da pogledate post "21 razlog zašto ne treba naplaćivati plastične vrećice" - http://plasticno-je-fantasticno.blog.hr/2012/04/1630683430/21-razlog-zasto -ne-treba-naplacivati-plasticne-vrecice.html.

  Što se papira i papirnih vrećica tiče - točno je, troše se ogromne količine vode, ne samo da se troše nego se i zagađuju, a u moru i vodenim tokovima se povećava eutrofikacija, pri proizvodnji papirnatih vrećica razvijaju se fostati i nitridi, a nakon proizvodnje u otpadnim vodama nađeni su i teški metali, čega nema pri proizvodnji polietilenskih vrećica. Pa nije slučajno da su tvornice papira uz velike rijeke. Papirnate vrećice utječu 10 puta više na efekt staklenika, faktor iscrpljivanja prirodnih resursa je kod papirnatih vrećica 62 puta viši. Potrošnja materijala je kod papirnatih vrećica 22 puta veća od one kod PE-vrećica. Papirnate vrećice su 18 do 20 puta a platnene torbe i do 30 puta voluminoznije od plastičnih vrećica. To znači da će se npr. za prijevoz ovih vrećica trebati za toliko puta više kamiona kako bi se prevezle od proizvođača do potrošača. Ali to isto znači da će u tom omjeru biti povećan i otpad na odlagalištima. Istovremeno se za papirnu vrećicu potroši 18 do 20 puta više sirovine, drvne mase, raznih dodataka i kemikalija, a za platnene vrećice i 30 puta više pamuka, a lana još više. Da ne govorimo o ogromnim količinama otrovnih i opasnih kemikalijama (pesticidi, herbicidi) koji se koriste tijekom uzgoja pamuka ili lana.

  A plastične vrećice - su u prirodi odbačene samo našom krivnjom i nemarnošću. Ali i takve odbačene, osim što ružno izgledaju (vizualno onečišćenje, a ne zagađenje), ekološki su neutralne. Mogu se pokupiti i reciklirati i dobiti opet novu vrećicu sa znatno manje sirovine i manje energije, pa opet, pa opet, pa i druge plastične proizvode - čak i do klupa u parkovima, željezničkih pragova i mostova. Samo je treba prikupiti. Koncepcija povratne PET ambalaže pokazala je svu zdravu logiku prikupljanja i recikliranja. A, ako već ne ide recikliranje (jer je npr. skupo pranje, ili nema instalacija za pranje značajno zaprljanih vrećica u blizini) postoji energijska oporaba - od istih tih vrećica se procesom depolimerizacije proizvodi gorivo - već opisana primjena kod naših plastičara - Drava Internacional iz Osijeka. A ako ni sve to ne ide, mogu se spaliti jer imaju veliku energijsku vrijednost i poslužiti će kao gorivo za spaljivanje teško spaljivog otpada - npr. mulja iz pročistača i raznih kolektora. A taj mulj će nam vrlo brzo postati veliku probelm.

  Hvala na komentaru.

  avatar

  22.08.2013. (13:01)    -   -   -   -  

 • Sjećanje i osvrti

  Nosim platnene vrećice od kuće za kruh, da mi se ne "oznoji" a čitala sam da plastika na toplini ispušta bisfenol ( ne znam kemiju!). U svakom slučaju dvije platnene vrećice izmjenjujem dulje razdoblje a plastične uzimam kad moram, posebno za meso, ribu i zamrzavanje hrane. Malo veće vrećice koristim za bacanje smeća. Moje shvaćanje je da se uvijek isplati štediti, a ako se zbog manje proizvodnje plastike bude teže zapošljavalo u toj industruji, vidimo da nije sve urađeno i otvarat' će se drugi poslovi! Uvijek mislim da su ljudi premalo angažirani u proizvodnji hrane, ne samo kao izvora profita multinacionalnih kompanija nego kao osnove za ljudski život svih na ovoj planeti!

  avatar

  16.09.2013. (13:24)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...