Obozavam spargle (tako ih zovu ovdje) ali one sa pijace, one su najsigurnije: nema zmija...nema krpelja. I vjeruj mi da sam imala sasvim drugo misljenje o branju sparuga na nasem tlu ali eto saznadoh sad sve iz tvog posta. Super si sve objasnio i bas ti hvala.
25.04.2013. (21:54)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ma brigitta ma di si to ti? predpostavljam u germanskim krajevima nekim...drago mi je da sam ti približio problematiku...svako tolko malo trivijalnosti dođe mi ko budali šamar! velki pozdrav bložnoj dijaspori!
25.04.2013. (22:09)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fuj fuj fuj fuj...... obožavam zelenu prehranu, bivši sam dugogodišnji vegetarijanac ali šparoge fuuuuj..... čak ih ne mogu ni brati, ja ih ne vidim...vjerojatno bih je vidjela da me ubode u oko...šparoge i ja nikako ne idemo skupa, nikako.
25.04.2013. (22:20)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kada se nešto jako razviče postajem pomalo skeptičan. U Zagrebu su puni placevi u šumi ubranih šparoga koje su sve kao jedna. Moguće, ali eto, dok se o njima nije toliko pričalo, volio sam ih kupiti, sada sam rezerviran, distanciran i strpljiv. U sličnu priču mi ulaze čudotvorne borovnice, u zadnje vrijeme i aronija, i nije to sve ..., kako god, što se mene tiče., dobro je da ih ima, dapače, a dalje, svakome na volju ;)
25.04.2013. (22:49)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tina, dobro je znati! hmm šparga mi zvuči kao neka starinska taxa...
suncokret, daklem, kakva si ti to polu-istrijanka-polu fjumanka? šparuge suncokret? ne možeš ne volit šparuge!!!
palamud, poskok je mitološka beštija! odisej je bježo pred njim po mediteranu...
dražene, apsolutno potpisujem! fama koja se stvara oko tih delicija te forma u kojoj ih se prezentira su čisti blef! nutriciono, međutim, imaju neupitnu vrijednost ,a da su zdrave dokazano je. baš me zanima kakve su to šparuge koje svježe stignu do placa u zg? hmmm
daj da ustanovimo do kuda uopće rastu šparuge? govorimo samo o divljima...ima li ih u Lici npr?
25.04.2013. (23:14)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
da, da viđam ja takve berače po Kostrani i svugdje, no, ne vidim pri tome i šparoge na tlu, već samo njihove pune ruke....pa to valjda znači da ih ja nikada ne bi mogla brati jer ih ne poznajem :)... ma nije niti čudo obzirom odakle sam :)
26.04.2013. (00:20)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
vitae, zaželjevši se zraka morskog, skočih odma do voloskog!
priče iz planine, nije bitno odakle si...nema tu neke nauke velike-samo gledat gledat gledat i onda ...opet malo gledat!
26.04.2013. (00:39)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mitze
Do kuda rastu? Visina od tla do vrha biljke na solidnom tlu-1 m... Teorija popisanog grma ala Sime Dzodan. U Lici uzgajamo asparaguse. Ne radi "hranjivosti" (82,5 kcal/kg), nego grmolikorazbarusenoiglicastog ukrasnog izgleda. Inace preferiramo gljive svih vrsta, od solo na zaru pa do primitivluka s jajima. :-! Ili picek punjen vrganjima, klobuci punjeni prsutom i naribanim dimljenim dimljjenim Plitvickim sirom, zapeceni i preliveni brinjskim kajmakom? ;)n Zapecene sparuge? Mljac. U asocijacijama si cista 10-ka. Moj prethodni komentar. A o Lici cu te tek pitati. Ima dana.Cmoka za san bez snova.
26.04.2013. (04:13)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ma ja u Germaniji... ovdje su lijepe zute debele a ima i zelenih... cak ti ih i ogule. A inace sam ti cili zivot gradsko dijete pa bas i nemam pojma o tim stvarima... poz
26.04.2013. (06:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
usvojila sam naziv šparoge....a šparoge su vezane isključivo za moje djetinjstvo...često sam ih brala kod bake i djeda na selu...i možda nisi nikad za to čuo, ali zvali smo ih tada "kuke" i obično ih jeli dok smo ih brali...nešto bi donijeli doma i radili od njih salatu...poslije tog vremena rijetko sam jela šparoge,a brala nisam više nikad...istina je ovo što si napisao na kraju i sramota je ljudima zabraniti brati ili naplaćivati branje...najbolje da zabrane disati....
26.04.2013. (07:18)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Vrlo informativni post,Nisam ih imala priliku ni jesti ni brati ,osim nekih sitnih mrvica kad sam se zatekla na fešti u Rovinju,a voljela bih se okušati u lovu na šparuge. A naplaćivanje!? na to pucam od smijeha...kod nas uskoro kreću vrganji,dnevna dozvola za branje je 50 kn , a ako te uhvate s košarom i bez dozvole jadna ti majka...sve same gluposti...
26.04.2013. (08:19)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
speaking of poskok's, tu sam na svom terenu i da ti kažem - totalno smo brezopasni. nabijanjem poreza na branje šparuga potaknut će se siva ekononomija još i više, ali to nam i treba. a s ovim čučanjem si me nasmijao do suza. zamišljam te u leopardu s dvogledom kako njuškaš po istarskom džbunju i jebeš mater čičcima :)
26.04.2013. (09:06)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
blogdogg
jebo raspravu kao sredstvo demokratske komunikacije!
25.04.2013. (21:26) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brigita3
Obozavam spargle (tako ih zovu ovdje) ali one sa pijace, one su najsigurnije: nema zmija...nema krpelja. I vjeruj mi da sam imala sasvim drugo misljenje o branju sparuga na nasem tlu ali eto saznadoh sad sve iz tvog posta. Super si sve objasnio i bas ti hvala.
25.04.2013. (21:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
blogdogg
ma brigitta ma di si to ti? predpostavljam u germanskim krajevima nekim...drago mi je da sam ti približio problematiku...svako tolko malo trivijalnosti dođe mi ko budali šamar! velki pozdrav bložnoj dijaspori!
25.04.2013. (22:09) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
StoneStory
po međimurski: šparga :)
25.04.2013. (22:11) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
suncokreti na oblacima
fuj fuj fuj fuj...... obožavam zelenu prehranu, bivši sam dugogodišnji vegetarijanac ali šparoge fuuuuj..... čak ih ne mogu ni brati, ja ih ne vidim...vjerojatno bih je vidjela da me ubode u oko...šparoge i ja nikako ne idemo skupa, nikako.
25.04.2013. (22:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
palamud
Evo vidiš tu tvoju zmijurinu... A mi se pitamo kako su nastale priče o zmajevima...
25.04.2013. (22:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dražeN ;)
Kada se nešto jako razviče postajem pomalo skeptičan. U Zagrebu su puni placevi u šumi ubranih šparoga koje su sve kao jedna. Moguće, ali eto, dok se o njima nije toliko pričalo, volio sam ih kupiti, sada sam rezerviran, distanciran i strpljiv. U sličnu priču mi ulaze čudotvorne borovnice, u zadnje vrijeme i aronija, i nije to sve ..., kako god, što se mene tiče., dobro je da ih ima, dapače, a dalje, svakome na volju ;)
25.04.2013. (22:49) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
blogdogg
tina, dobro je znati! hmm šparga mi zvuči kao neka starinska taxa...
suncokret, daklem, kakva si ti to polu-istrijanka-polu fjumanka? šparuge suncokret? ne možeš ne volit šparuge!!!
palamud, poskok je mitološka beštija! odisej je bježo pred njim po mediteranu...
dražene, apsolutno potpisujem! fama koja se stvara oko tih delicija te
forma u kojoj ih se prezentira su čisti blef! nutriciono, međutim, imaju neupitnu vrijednost ,a da su zdrave dokazano je. baš me zanima kakve su to šparuge koje svježe stignu do placa u zg? hmmm
daj da ustanovimo do kuda uopće rastu šparuge? govorimo samo o divljima...ima li ih u Lici npr?
25.04.2013. (23:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Vitae...
Hahahah završetak je maestralan, a jesu i šparuge. Ma kako ih pripremala! Ipak su mi , možda malo draže od ostalih s domaćim fužima :))
25.04.2013. (23:59) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
priče iz planine...
da, da viđam ja takve berače po Kostrani i svugdje, no, ne vidim pri tome i šparoge na tlu, već samo njihove pune ruke....pa to valjda znači da ih ja nikada ne bi mogla brati jer ih ne poznajem :)... ma nije niti čudo obzirom odakle sam :)
26.04.2013. (00:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
blogdogg
vitae, zaželjevši se zraka morskog, skočih odma do voloskog!
priče iz planine, nije bitno odakle si...nema tu neke nauke velike-samo gledat gledat gledat i onda ...opet malo gledat!
26.04.2013. (00:39) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mitze
Do kuda rastu? Visina od tla do vrha biljke na solidnom tlu-1 m...
Teorija popisanog grma ala Sime Dzodan. U Lici uzgajamo asparaguse.
Ne radi "hranjivosti" (82,5 kcal/kg), nego grmolikorazbarusenoiglicastog ukrasnog izgleda.
Inace preferiramo gljive svih vrsta, od solo
na zaru pa do primitivluka s jajima. :-!
Ili picek punjen vrganjima, klobuci punjeni prsutom i naribanim dimljenim dimljjenim Plitvickim sirom, zapeceni i preliveni brinjskim kajmakom? ;)n
Zapecene sparuge? Mljac.
U asocijacijama si cista 10-ka. Moj prethodni komentar. A o Lici cu te tek
pitati. Ima dana.Cmoka za san bez snova.
26.04.2013. (04:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brigita3
Ma ja u Germaniji... ovdje su lijepe zute debele a ima i zelenih... cak ti ih i ogule. A inace sam ti cili zivot gradsko dijete pa bas i nemam pojma o tim stvarima... poz
26.04.2013. (06:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Violette
Volim jesti šparoge, bojim se i gušterice. Jučer sam pojela jednu sirovu dok sam uređivala biljke uz ogradu.
26.04.2013. (07:02) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
builderica
usvojila sam naziv šparoge....a šparoge su vezane isključivo za moje djetinjstvo...često sam ih brala kod bake i djeda na selu...i možda nisi nikad za to čuo, ali zvali smo ih tada "kuke" i obično ih jeli dok smo ih brali...nešto bi donijeli doma i radili od njih salatu...poslije tog vremena rijetko sam jela šparoge,a brala nisam više nikad...istina je ovo što si napisao na kraju i sramota je ljudima zabraniti brati ili naplaćivati branje...najbolje da zabrane disati....
26.04.2013. (07:18) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Žena.Samo to.
Vrlo informativni post,Nisam ih imala priliku ni jesti ni brati ,osim nekih sitnih mrvica kad sam se zatekla na fešti u Rovinju,a voljela bih se okušati u lovu na šparuge. A naplaćivanje!? na to pucam od smijeha...kod nas uskoro kreću vrganji,dnevna dozvola za branje je 50 kn , a ako te uhvate s košarom i bez dozvole jadna ti majka...sve same gluposti...
26.04.2013. (08:19) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Alžbeta Bathory
speaking of poskok's, tu sam na svom terenu i da ti kažem - totalno smo brezopasni.
nabijanjem poreza na branje šparuga potaknut će se siva ekononomija još i više, ali to nam i treba.
a s ovim čučanjem si me nasmijao do suza.
zamišljam te u leopardu s dvogledom kako njuškaš po istarskom džbunju i jebeš mater čičcima :)
26.04.2013. (09:06) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
marchelina
e, lipo opisano...:)
26.04.2013. (09:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
blogdogg
mitze, kakav iscrpan komentar! šime đodan, škripavac i di je sreči kraj?
brigitta, znam i te žute, debele, al te mi vuku na artičoke!
violette, koga si pojela ,šparugu ili guščericu?
woman, pa da ti si tata-mata za smrčkove i vrganje mljaccc! ja u gljive sam tudum, al volim sve-od šampinjona do mexičkih grivnjača!
bubo, hahhahaahahhhaa ti nemaš krvi! a nemaš ni obzira-nasmija me
do suza!
marchelina, comming from you it is a pleasure!tnx
26.04.2013. (10:00) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sjećanje i osvrti
Mi u Makarskoj smo fini, pa beremo sparoge!!!
27.04.2013. (10:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...