O ukidanju roditeljskih ispričnica i "Školi za život"

ponedjeljak , 09.09.2019.Obrazovni mudraci na čelu s ministricom Divjak onu papazjaniju od navodne reforme nazvali su "Škola za život". A jedna od najavljenih mjera te reforme je ukidanje roditeljskih ispričnica. Pa kad malo razmislite, to je posve u skladu s nazivom te reforme.
Jer, velik dio života svi mi odživotarimo čekajući nešto :
čekajući u redu u pekarnici i apoteci, čekajući pred različitim šalterima, u pošti, banci, sudu, pred javnim veceom, u redu za ulaznicu, čekajući benzin da pojeftini i plaća da poraste, čekajući tabletu da počne djelovat, dilera, poštara, kraj školskog sata i radnog vremena, penziju, socijalnu pomoć i nasljedstvo, čekajući da zagrize, pljusak da stane i maglu da se digne, čekajući zeleno na semaforu, ručak da se skuha, rublje da se osuši i gosti napokon da odu, čekajući magnetnu rezonancu ili kolonoskopiju, uplatu honorara ili ukidanje ovrhe, čekajući kavu da zakuha ili čaj da se ohladi, čekajući tramvaj, brod, vlak, autobus, šinobus, taxi, čekajući daveža da zašuti, čekajući mengu ili pak menopauzu, sjetvu ili žetvu, čekajući sina da diplomira, unuka da prohoda, Đeknu da odapne, čekajući Godota, Novu godinu, godišnji odmor ili bar vikend, čekajući početak ili kraj lovostaja, čekajući rezultate raznih natječaja i krvnih pretraga, čekajući pomilovanje, čekajući poziv na snimanje Milijunaša, čekajući novu knjigu najdražeg vam pisca, novi prijevod Gige Gračan, novi album Sachera, Balaševića i Dylana, čekajući dobitak na lotu ili bar povrat poreza, čekajući Nobela za Kunderu, pravdu što nikad stići neće, čekajući poštenu vlast, i da na vrbi rodi grožđe... pa u krajnjoj liniji, jedna od definicija života mogla bi biti i "čekaonica smrti".

Iako to Divjakica i njezini reformatori sigurno nisu imali na umu, ukidanje roditeljskih ispričnica djeci će priuštiti jednu važnu životnu lekciju i pripremiti ih za život : čekajući pred vratima liječničke ordinacije na ispričnicu djeca će se vježbati strpljivosti i privikavat na čekanje, a koje je, kao što smo već zaključili, jedna od najvažnijih osobina života.

<< Arhiva >>