Predstavljanje knjige "Oulipo i književnost ograničenja" Ivane Buljubašić

ponedjeljak , 19.11.2018.



Institut Andizet, Filozofski fakultet u Osijeku i Naklada Ljevak

pozivaju nas na predstavljanje knjige "Oulipo i književnost ograničenja" Ivane Buljubašić.

Predstavljanje će se održati u svečanoj dvorani Filozofskoga fakulteta u Osijeku u utorak 20. studenoga 2018. s početkom u 18 sati.

O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Milica Lukić, prof. dr. sc. Jasna Horvat, izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč, doc. dr. sc. Sanja Jukić te autorica Ivana Buljubašić.

O knjizi:
Jedinstvenost skupine Oulipo osnovane 1960. godine u Francuskoj zadržala se do danas, a njome je potaknuto određenje književnosti ograničenja. Takav pristup proizvodnje i čitanja književnosti počiva na konceptu ograničenja, prepoznatljivoj ideji skupine Oulipo. Najpoznatiji su oulipovci koji su svoje tekstove oblikovali ograničenjima Raymond Queneau, Georges Perec, Noël Arnaud, Italo Calvino, a ograničenjima danas pišu i autori koji nisu članovi skupine Oulipo. Ivana Buljubašić u suvremenoj hrvatskoj književnosti pronalazi primjere književnosti ograničenja, i to u tekstovima Jasne Horvat, Krešimira Bagića, Dubravke Oraić Tolić, Luke Paljetka te Milka Valenta. Knjiga je prvi pregled djelovanja skupine Oulipo i njezine poetike u hrvatskoj znanosti o književnosti te dokaz da koncept ograničenja živi i onkraj oulipovske prakse.

<< Arhiva >>