Mihaela Gašpar pobjednica natječaja osječkog ogranka MH

srijeda , 24.10.2012.



Roman Mitohondrijska Eva, autorice Mihaele Gašpar, iz Samobora, proglašen je najboljim proznim rukopisom na 7. anonimnom natječaju osječkog ogranka Matice hrvatske.

- Na 7. natječaj pristiglo je 17 rukopisa, a u uži izbor ušle su četiri knjige. Riječ je o zbirkama kratkih priča i romanima, objasnio je Ivica Završki, predsjednik osječkog ogranka MH-a.

Ivan Trojan, član natječajnog povjerenstva, dodao je da je zadovoljan brojem pristiglih opsežnih neobjavljenih rukopisa, s obzirom na to da je natječaj bio otvoren dva mjeseca. Pohvalio je tri rukopisa: Znanje srca, Četiri priče i Pokretne slike.

Obrazlažući odluku, Ivana Šojat Kuči, predsjednica natječajnog povjerenstva, istaknula je da “roman Mitohondrijska Eva linearnom, na prvi pogled jednostavnom naracijom, pripovijeda zapravo o dva svemira: osobnom, shrvanom nesanicom i frustracijama, i onom društvenom koji je nastanjen ukalupljenim ljudima u gradu koji se ekonomski urušava, pretače u provincijsku zabit. Sve je tu skučeno, gotovo komorno, bezizlazno: grad u propadanju, ljubav koju više ništa ne može opravdati u svijetu sazdanom od milimetarski preciznih moralnih konstrukcija”.

Pobjednica natječaja Mihaela Gašpar zadovoljna je, jer će Matica hrvatska objaviti njezin roman, a dobila je i novčanu nagradu u vrijednosti od 5.000 kuna. Ulomci iz tri pohvaljena rukopisa bit će objavljeni u časopisu Književna revija.

Autor: V.Latinović
Izvor: Glas Slavonije



<< Arhiva >>