Porez na čitanje

utorak , 25.09.2012.




U razgovoru za portal Moderna Vremena Info (vidi ovdje ministrica kulture Andrea Zlatar Violić najavila je da je čvrsta nakana Ministarstva "da u proračunu za 2013. godinu osigura potrebna sredstva i da potom na ispostavljene račune o preciznom broju posudbi pojedinih autora, od strane Društva hrvatskih književnika kao koncesionara, isplaćuje sredstva".

No, postoje i drukčiji stavovi o tome treba li se iz državnog proračuna isplaćivati autorima knjiga naknada za posuđene knjige u knjižnicama.

Pa tako Branimira Lazarin u Novostima (vidi ovdje ) veli : "Notorna je činjenica da autori (komercijalne) glazbe za razliku od literarnih autora svoj kruh i naknadu od autorskog prava ubiru bez državnih subvencija. A knjiga domaćeg autora svih žanrova nije ekskluzivni proizvod autorskog duha nego i proizvod vrlo uspješne inkluzije financijskih sredstava svih građana Hrvatske.Ministarstvo kulture iz državnog proračuna u godinama suvremene Hrvatske plaća potporu nakladniku za objavljivanje knjige, otkup knjiga za knjižnice, godišnje stipendije autorima svih književnih kategorija na osnovi natječaja. Kad počne provedba naplate literarnih autorskih prava na javnu posudbu u knjižnicama, bit će to manifestacija četvrte državne naknade za istu stvar. Porez na čitanje i čitatelje u zemlji jedva pismenog življa, zašto? Neka se objasni naciji, za pultom teve-dnevnika."




<< Arhiva >>