Predstavljanje romana Anele Borčić 'Garbin, zao vjetar'

srijeda , 10.06.2009.



Prvi roman Anele Borčić “Garbin, zao vjetar” (izd. V.B.Z.) bit će predstavljen u srijedu u splitskom hotelu Park, u 20 sati, a o knjizi će govoriti Jakša Fiamengo, Ervin Jahić i autorica. Ulomke će kazivati Svjetlana Terzić-Blažević i Lina Blažević, a nastupit će Ana Opačak uz glasovirsku pratnju Jurice Karuze.

“U knjizi se govori o nemogućnosti diobe obiteljskog imanja jer se četvero braće nikako ne mogu dogovoriti tko će što uzeti u nasljedstvo. No, ovo materijalno je samo povod za ulazak u ljudske duše. Kako je moguće da se rodbinstvo može istrošiti, iživjeti jednako kao i neka prijateljstva i čovjek se čovjeku vremenom ukazuje vukom”, kazala je Borčić.

Likovi iz knjige su “ranjeni” ljudi koji ne uspijevaju doći do dobra jer njeguju kulturu zla u sebi. Knjiga želi ukazati na važnost svjesnog izbora svakog, pa i najmanjeg dobrog, kako bi življenjem bili trajno u suglasju sa silama stvaranja, na primjer, putem smijeha.
Temu je autorica, kako je rekla, odabrala jer se jednostavno osvrnula oko sebe i shvatila da su rijetki oni koji ne pričaju slične priče što se samo u nijansama i “u stupnju doživljene zloće” razlikuju jedna od druge.

“Riječ svom promišljatelju daje superviziju i onaj divan osjećaj da niste u vakuumu problema, da je ipak sve rješivo. Pišući, bolje i čišće se razmišlja jer se u riječi itekako dobro osjeća bilo stvarnog života. Jednostavno, riječ je moj instrument sagledavanja stvarnosti”, kaže Borčić.

Do sada autorica ima objavljenu zbirku pjesama “Blaženstvo trenutka”, a radi i na drugoj zbirci. Piše i za klape, sudjeluje u pjesničkim manifestacijama, objavljuje kratke priče, a ravnateljica je viške osnovne škole.



Izvor: Slobodna Dalmacija


<< Arhiva >>