NOVO: Mark Slouka - 'Vidljivi svijet' (Naklada Ljevak, 2009.)

petak , 06.02.2009.


Mark Slouka
'VIDLJIVI SVIJET'

roman
Izdavač: Naklada LJEVAK
Broj stranica: 283
Format: 13,5 x 20,4 cm
Uvez: meki
Cijena: 129,00 kn

Riječ izdavača



Majka protagonista romana Vidljivi svijet za vrijeme drugoga svjetskog rata u Srednjoj Europi upoznaje tajanstvenog muškarca, i to postaje ljubavnom pričom, koja, kao i svaka ozbiljna ljubav, za sobom ostavlja krv i olupinu emocija. Za dječaka koji odrasta u New Yorku roditeljska sjećanja na domovinu pripadaju nekom drugom svijetu, udaljenom i nestvarnom poput bajki koje mu pripovijeda otac, no tek kad kao odrasla osoba krene na putovanje u Prag, uspjet će složiti komadiće istine o roditeljskoj prošlosti: što su zapravo radili za vrijeme okupacije, koga je majka voljela i zašto ga nikada nisu mogli zaboraviti, te o njihovoj ulozi u atentatu na Reinharda Heydricha, tvorca tzv. "konačnog rješenja“.

“U 'Vidljivom svijetu' Mark Slouka spretno je isprepleo elemente pustolovine, zagonetke i ljubavi, te napisao iznimno sofisticiranu varijantu obiteljskog i ljubavnog romana, na krhotinama povijesne noćne more. Čista ljepota romaneskne proze Marka Slouke može se usporediti s Engleskim pacijentom Michaela Ondaatjea.”
GARY SHTEYNGART

“Roman vješto spaja ironiju ratnih ljubavnih priča s obratom iz kojega izvire čista ljubav u stilu Milana Kundere ili Michaela Ondaatjea. Roman 'Vidljiv svijet' vješta je kombinacija povijesti, memoara i fikcije.”
SUNDAY TELEGRAPH


Kratke priče Marka Slouke objavljene su u zborniku Best American Short Stories, dok je njegova kratka priča The Woodcarver's Tale dobila nagradu National Magazina. Uz roman Vidljivi svijet (2007.) Slouka je dosada napisao još dvije knjige proze – roman God's Fool, kojeg je San Francisco Chronicle proglasio najboljim romanom 2003. godine, i knjigu priča Lost Lake and Other Stories (New York Times Notable Book 1998. godine) te knjigu eseja War of the Worlds (1996.) Slouka je danas profesor na University of Chicago te urednik u magazinu Harper's.



<< Arhiva >>