Rođendan Edgar Allan Poe-a u Profilu

četvrtak , 22.01.2009.



U četvrtak, 22. siječnja u 19.00 sati održat će se multimedijalno predavanje "Dvjestota godišnjica rođenja Edgara Allana Poea" u organizaciji SFere, društva ljubitelja znanstvene fantastike i Profil Megastore-a.

Predavanje će održati Boris Švel, nagrađivani hrvatski SF pisac i urednik SFerinog glasila "Parsek" u prostoru Profil Megastore-a, Bogovićeva 7, Zagreb.

Na samom predavanju, ljubitelji znanstvene fantastike i mistične poezije imati će priliku iskusiti fantastične, atmosferične te istinski zatrašujuće horor priče američkog pisca Edgar Allan Poe-a iz prve polovice 19. stoljeća. Najpoznatiji kao pjesnik, Poe, rođen 19. siječnja 1809. godine, utemeljitelj je detektivske priče i rani predvodnik književnog žanra znanstvene fantastike koji je utjecao na mnoge suvremenike i nadolazeće naraštaje svjetki priznatih književnika. Edgar Allan Poe ostavio je svoj trag na stil i atmosferičnost u pričama kultnog horor pisca H. P. Lovecrafta, koji je neke od svojih priča zvao svojim "'Poe' pieces". Lovecraft je pak utjecao na današanje SF i stripovske velikane kao što su Stephen King, Neil Gaiman i Alan Moore.

"Dvjestota godišnjica rođenja Edgara Allana Poea" prvo je u nizu događanja pod nazivom "SFera u Profilu" u sklopu kojeg će SFera i Profil Megastore organizirati zanimljiva predavanja, predstavljanja i tribine o hrvatskoj i svjetskoj znanstvenoj fantastici svaki predzadnji četvrtak u mjesecu kroz cijelu godinu. Novo partnerstvo SFere i Profil Megastore-a temelji se na promicanju žanra znanstvene fantastike i srodnih tema u globalnoj literaturi, te združivanje i okupljanje ljubitelja znanstvene fantastike i znanosti općenito.

Dođite u Profil Megastore u četvrtak i saznajte zašto se Poe spominje ne samo kao vrsan pjesnik i otac detektivske priče, već i kao snažan utjecaj na znanstvenofantastični žanr, teoretičar kartke priče te izvor suvremenih urbanih legendi.

Dodatne informacije: Ivana Lukačević, ivana.lukacevic@polikom.hr, 091/7676537, 099/3040 222




<< Arhiva >>