NOVO: Margaret MacMillan - 'Mirotvorci' (Naklada Ljevak, 2008.)

petak , 16.01.2009.



Margaret MacMillan
'MIROTVORCI'

Biblioteka: Kultura i civilizacija
Izdavač: Naklada LJEVAK
Godina: 2008; Format: 15,5x24 cm; Uvez: tvrdi
Broj stranica: 686
CIJENA: 199 KUNA

Riječ izdavača


Knjiga MIROTVORCI ugledne kanadske povjesničarke Margaret MacMillan obrađuje prvo i najvažnije šestomjesečno razdoblje mirovne konferencije u Parizu 1919. godine kojom je okončan Prvi svjetski rat. Pariška mirovna konferencija obilježila je europsku i svjetsku politiku 20. stoljeća, a u mnogim segmentima posljedice odluka osjećaju se sve do današnjih dana. Autorica na vrlo minuciozan ali živopisan način prikazuje aktivnosti glavnih aktera konferencije – Velike četvorice: američkog predsjednika Wilsona, britanskog premijera Lloyda Georgea, francuskog premijera Clemenceana i talijanskog predsjednika Orlanda koji su htjeli spriječiti obnovu njemačkog militarizma, osigurati trajan mir, uspostaviti jednakost velikih i malih država u političkom i ekonomskom pogledu, ukinuti tajnu diplomaciju, afirmirati princip samoodređenja naroda i osigurati pravedne i sigurne granice novonastalim državama – ali u tome nisu uspjeli.

Portreti Velike četvorice i mnogih drugih delegata Pariške mirovne konferencije – od Lawrencea od Arabije do poljskog pijanista i političara Ignaca Paderewskog – živo su dočarani a autorica se jednako autoritativno bavi zamršenim problemom granica na Balkanu, stvaranjem novih država, poput Čehoslovačke, ratom između Grčke i Turske, japanskim osvajačkim ambicijama na Pacifiku i mnoštvom drugih tema – iznad svega se trudeći da bude objektivna u svojem prikazu. Knjiga je postigla status bestselera i osvojila brojna priznanja, između ostalog i Pen Hessell Titlman Prize, Duff Cooper Prize i Samuel Johnson Prize.

»Knjiga pokazuje kako anegdote čine važan dio najvažnijih povijesnih događaja, kako slučajnosti, sujete i osobne (ne)simpatije, umor i razdraženost mogu (trajno) odlučiti o sudbini manje sretnih naroda i zemalja. Mirotvorci su knjiga koja otkriva nepregledno mnoštvo podataka o svijetu. Bilo bi najbolje kada bi postala putokaz kako bi se trebala razvijati svaka dobra historiografija: trebala bi biti poletna, zanimljiva, globalna, oštra i provokativna, napisana na način da se sruše tabui i pokaže apsurd ideologija. Margaret McMillan pokazala je što se i kako dogodilo početkom 1919. godine i zašto nam je to zanimljivo i danas – i stručnjacima i širokom čitateljstvu.«
(iz recenzije Tvrtka Jakovine)

MARGARET MACMILLAN doktorirala je na Sveučilištu Oxford, dekanica je Trinity Collegea i profesorica povijesti na Sveučilištu Toronto. Za knjigu Mirotvorci osvojila je prestižne nagrade, poput Duff Cooper Prize, Samuel Johnson Prize i PEN Hessell Tiltman Prize. Margaret MacMillan je prapraunuka jednog od Velike četvorice – britanskog premijera Davida Lloyda Georgea. Živi u Torontu.




<< Arhiva >>