Poštenja ipak još uvijek ima + DARKO VRATI SE!!!

subota , 10.01.2009.



Darko Macan na svom blogu objašnjava zašto je odustao od sudjelovanja u žiriranju za nagradu 'Grigor Vitez'.
Primjetio je naime da su na popisu knjiga koje kandidiraju za nagradu i dvije koje je sam uredio ("Vražje oko" Igora Lepčina te "Zvijeri plišane" Zorana Krušvara), te se povukao iz žiriranja.

Svaka čast!

To bi trebao biti logičan potez koji se podrazumijeva, pa bi trebalo biti izlišno uopće Macana hvaliti zbog toga. Međutim, ne živimo u normalnoj zemlji i normalni potezi kod nas nisu uobičajeni.

Velimir Visković se naprimjer suzdržao od glasovanja za nagradu Jutarnjeg lista (ali nije napustio žiri) tek kad su novinari počeli ukazivati na sukob interesa (jer je bio urednik nekih knjiga koje su bile u utrci za nagradu), a Romanu Simiću Bodrožiću, unatoč ukazivanju na sukob interesa (s ovoga bloga) ipak nije palo na pamet da se povuče iz žirija za nagradu T-portala za najbolji roman. (Roman Simić Bodrožić je urednik u Profilu a ta je izdavačka kuća imala više naslova u konkurenciji za tu nagradu).


Zato, ponavljam : Darko Macan - svaka čast!!!

Inače, to je NAŽALOST bio zadnji post kojega je Macan objavio na svom blogu, kojega je odlučio ugasiti.

Bez njegovih duhovitih, često vrlo oštrih i uvijek vrlo lucidnih kritika, hrvatska će blogosfera ali i književna scena biti uvelike siromašnije...

Zato vas pozivam na akciju i zajedničkim snagama odgovorimo Macana od odustajanja.

Ajmo, svi zajedno :
DARKO, VRAAATI SEEE, DARKO VRAAATI SEE!!!


*******

UPDATE

Prije par sati javio mi se Roman Simić Bodrožić, obavijestivši me da je neposredno nakon prošlogodišnje dodjele nagrade izašao iz žirija za nagradu T-portala, upravo kako bi izbjegao optužbe zbog sukoba interesa.
Njegovo mjesto u žiriju je zauzeo Slaven Jurić, profesor sa zagrebačkog FF-a.







<< Arhiva >>