Zoran Ferić o gostovanju na književnom festivalu u Lavovu

petak , 19.09.2008.

Zoran Ferić o gostovanju na međunarodnom literarnom festivalu u Lavovu 11.-14. rujna 2008.



Ove smo godine kolege Kruno Lokotar, Renato Baretić i ja opet pozvani na Međunarodni literarni festival u Lavovu, koji je održan od 11. do 14. rujna u okviru njihovog tradicionalnog sajma knjiga i izdavača, a koji se održava već 15. godina, i vrlo je značajan za čitavu regiju. Putovali smo na poziv Alle Tatarenko, profesorice i prevoditeljice s lavovskog odsjeka za slavistiku, koja je ujedno i veliki promotor hrvatske literature u Ukrajini. Naše ovogodišnje sudjelovanje na tom književnom festivalu financijski su omogućili Hrvatsko društvo pisaca preko Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport , i Marina Andriyenko, agilna poslovna žena koja sustavno pomaže i ukrajinskim i hrvatskim piscima i koja nam je tamo osigurala smještaj.
Drago mi je da su projekti koje smo dogovarali prošle godine realizirani i da se vidi napredak u toj suradnji između ukrajinskih pisaca i priređivača i nas. Za sada, nažalost, samo na ukrajinskoj strani, ali se nadam da ćemo uskoro i mi ovdje moći objaviti neke njihove zanimljive pisce. Uglavnom, izašla je antologija mlađe hrvatske poezije „Kada slova pređu na tvoje lice“ kojoj je priređivač Silvestar Vrlić, a izvršni urednik bila je Nataša Vejnović, hrvatska lektorica u Lavovu. Tu smo antologiju u okviru festivala vrlo uspješno predstavili na lavovskom sveučilištu.
Ukrajinski pisac Yuri Vynnychuk na svoju je inicijativu priredio knjigu mojih izabranih priča koja je izašla baš u trenutku trajanja festivala i koju smo također predstavili na fakultetu. I tu je knjigu financijski omogućila Marina Andriyenko, a s njom je dogovorena i suradnja oko izdavanja najnovijeg romana Renata Baretića „Hotel Grand“.
Kolege Renato Baretić i Kruno Lokotar sudjelovali su i na vrlo zanimljivom okruglom stolu o odnosu pisca i medija. Razgovor je bio dobro posjećen i odlično popraćen u ukrajinskim medijima.
Naš ovogodišnji posjet bio je vrlo uspješan i rekao bih plodan za nastavak suradnje s ukrajinskom književnom scenom i svesrdno se nadam da ćemo neke kolege iz Ukrajine moći ugostiti i kod nas, prvenstveno na Festivalu europske kratke priče, ali i u okviru drugih manifestacija.

Zoran Ferić




<< Arhiva >>