NOVO: Laurence Sterne - ''Sentimentalno putovanje po Francuskoj i Italiji' (Algoritam, 2008.)

utorak , 24.06.2008.



Laurence Sterne
'Sentimentalno putovanje po Francuskoj i Italiji'

izd. Algoritam
prijevod: Eugen Pusić
ilustracija: Nenad Martić
stranica: 212
uvez: meki
cijena 49,00 kn

Riječ izdavača


1765. godine Laurence Sterne putovao je Francuskom i Italijom, sve do Napulja, te je, vrativši se kući, odlučio opisati svoja putovanja – sa sentimentalnog gledišta. 'Sentimentalno putovanje po Francuskoj i Italiji' roman je bez pravog zapleta, putovanje bez određene destinacije, koji govori o avanturama cijenjenog Parsona Yoricka, alter ega samog autora. No, Sterne će priču skrenuti s pukog opisa putovanja i prožeti je serijom dramatičnih skica, ironičnih incidenata, filozofskih nadahnuća, reminiscencija i anegdota; britku mudrost udružit će s radošću, ironiju s nježni(ji)m osjećajima. I pokazati nam još jednom zašto je stoljećima slavljen kao autor neponovljivo originalnog stila i proglašen prvim autorom književnog pravca toka svijesti.

Napisano i prvi puta objavljeno 1768., nepunih mjesec dana prije nego što je Sterne izgubio dugogodišnju bitku s tuberkulozom, 'Sentimentalno putovanje' možemo smatrati svojevrsnim epilogom romana 'Život i nazori gospodina Tristrama Shandyja', Sterneovog remek-djela, stoljećima slavljenog kao jednog od najutjecajnijih modernih romana i jednog od temeljnih ikona književnog eksperimentalizma. Izuzetna popularnost i utjecaj romana 'Sentimentalno putovanje', pripomogli su, s druge strane, etabliranju putopisa kao dominantnog žanra u drugoj polovici 18. stoljeća. Za razliku od prijašnjih zapisa s putovanja, u kojima se naglašavalo objektivno gledište i klasični opisi prostora, 'Sentimentalno putovanje' koncentriralo se, naime, na subjektivne rasprave o osobnom ukusu, ponašanju i moralu i time utrlo put suvremenim putopisnim zapisima i književnosti kao takvoj.

U prijevodu Eugena Pusića, izvorno objavljenom 1951. i “osvježenim” za ovo izdanje, Zlatko Crnković ponosno vam predstavlja književni klasik potekao iz pera engleskog pisca, koji je udario temelje onome što danas smatramo književnošću.





<< Arhiva >>